Lata romāns




Šo tematu es izvēlējos tāpēc, ka es biju lasījis vairākas Lata romāna grāmatas. Man šīs gramatas likās ļoti interesantas, un tāpēc, kad tika piedāvātas tēmmas referātiem literatūrā, es izvēlējos šo tematu par Lata romāniem. Pašlaik uz 22.03.2001. kad es rakstu šo referātu ir iznākusi 21 grāmata, no kurām  es esmu izlasījis 14 grāmatas. Visintresantākās grāmatas manuprāt bija Vladimira Kaijaka “Enijas bize”, kurai jau ir iznākuši divi turpinājumi un vēlāk sola vēl trešo turpinājumu.
            Par Lata romānu vispār.
                        - Būtībā šī ideja tika aizņemta no Helmara Rudzīša, kas ir viens no latviešu grāmatniecības tēviem. Tieši Rudzītis un viņa izdevniecība "Grāmatu draugs" bija tie, kas 1926. gada 20. septembrī sāka izplatīt grāmatas gandrīz par velti. Saimnieciskā situācija tolaik Latvijā bija stipri līdzīga tagadējai, vismaz grāmatu tirgū noteikti, jo citi grāmatu apgādi savu preci pārdeva trīs četras reizes dārgāk. Daudzi to tolaik vērtēja kā avantūru un citi izdevēji pat Rudzītim uzsūtīja policiju, jo uzskatīja viņu par krāpnieku un avantūristu. Rezultātā izrādījās, ka Rudzīša vadītā apgāda finansiālais un tehniskais plānojums bija nevainojams un "Grāmatu draugs" kļuva par plaukstošu un, galvenais, tautā iecienītu izdevniecību, kuras grāmatas varēja iegādāties katrs un bieži to arī darīja. Arī mūsdienās daudzi cilvēki nevar atļauties nopirkt dārgās grāmatas, un tāpēc “Lauku avīze” izlēma atjaunot šo sēriju, jaunā vēidolā. 1999. gadā tika izsludināts konkurs, kurā varēja pieteikt, tikai latviešo orģinālromānus. Prasības bija šādas – romānam jābūt aptuveni 200-300 lapaspusēm biezam, iesniegtajam romānam ir jābūt orģinālromānam, un tas nevarēja būt publicēts. Jau pirmajā gadā tika iesniegti 40 manuskripti. Pirmā grāmata kas tika izdota, bija manis jau iepriekš minētā V. Kaijaka “Enijas bize”, kur pirmoreiz tika prezentēta 1999. gada 23. aprīlī Rīgas grāmatu izstādē. Jau ar pirmo grāmatu tika parādīts cik ļoti nepeiciešama bija šī grāmatu sērija. Kaijaka “Enijas bize”, kuras metiens bija 10 000 eksemplāru tika izpirkta ļoti isā laika posmā. Nākamā grāmata bija A. Skaiļa “Septiņas bīstams jaunavas”, kura tika izdota jau krietni lielākā tirāžā. Sakarā sr to ka Lata romāna sērijas grāmatas bija ļoti grūti iegādāties. Tika panākta iespēja grāmatas pasūtīt pa pastu, līdz 1999. gada 20. jūnijam varēja parakstīties uz 1999. gada atlikušajām 4 grāmatām. 1999. gadā pavisam iznāca 6 grāmatas, bet 2000. gadā iznāca divreiz vairāk grāmatu, tas ir 12 grāmatas. 2001 gadā jau ir iznākušas 3 grāmatas, katru mēnesi pa vienai grāmatai, sākot ar 1999. gada jūniju, kad plašākai publikai tika pieejama V. Kaijaka grāmata “Enijas bize”. Uz šo brīdi pēdējā iznākusī grāmata ir Osvalda Mauriņa “Hameleonu rotaļļas latviešu gaumē”, tātad kopā pavisam 21 grāmata.  Arī autori nepaliek gluži bešā no savu darbu publicēšanas tieši šajā grāmatu sērijā, jo viņi iegūst nevien popularitāti visā latvijā, bet arī  3000 Ls., lielu honorāru. Konkursā par iespēju iespiest grāmatu Lata romānu sērijā var piedalīties ikviens, sākot no galīgiem iesācējiem, beidzot ar jau pieredzējušiem rakstniekiem. Vēl vien pluss rakstniekiem, kuri uzvar šajā konkursā ir tāds, ka viņi iegūst līdz 70 000 lielu lasītāju auditoriju.
Lata romānu sērijas darbu temati.
      *Pirmā un otrā pasaules kara tiešs tēlojums, vai arī cilvēku atmiņas, par to dienu notikumiem., kā arī pēckara pasaules tēlojums, kā arī daudzu citu  senāku +vēsturiski svarīgu un mazāk svarīgu notikumu tēlojumi. Un pa vidu visiem šiem notikumiem cilvēku kopējās atiecības, gan vecās un jaunās paaudzes uzskatiem, gan vīriešu un sieviešu attiecības, kā arī mīlestība, un mīlestības trīstūri. Šāds temats ir visās trijās V. Kaijaka grāmatās “Enijas bize”, “Zem marsa debesīm”, “Nārbuļu dēli”, kā ārī A. Puriņa grāmatā “Mīla un naids Livonijā”, un D. Avotiņa grāmatā “Kapteiņa Jēka mīlestība”, un V. Kaltiņas grāmatā  “Mīlestības ārprāts, jeb lielie kāposti”
                  *Otrais temats ir Latvijas atmodas laika tēlojums, tas ir sākot ar 1990. gadu, līdz pat mūsdienām cilvēku attieksmes maiņu, rakstīts par cilvēkiem, kuri nodezērās, kā arī tajā pašā brīdī par cilvēkiem, kuri neticami ātri kļuva bagāti. Attēlotta cilvēku raksturu maiņa, kā arī visiem romāniem cauri vijas mīlestība un bizness, kā arī slepkavības. Tiek risinātas mantojuma problēmas, kā arī vecē īpašuma atgūšanas problēmas, ķīviņi starp radiniekiem, par niek zemes stūrīti. Šāds temats ir grāmatām; “Septiņas bīstamas jaunavas”, “Lilija”, “Puisiķciems”, “Aizvējš pie jūras”, “Notiesātais”, “Cilvēks naktī”, “Mazā ciema ledainais pavasaris”, “Gladiators”, “Lilija 2”, “Bāka pār mežiem”, “Aatpakaļceļš · Nāruguns”, “Ābeļu ragana”, “Vēju dziesma”, “Hameleonu rotaļas Latviešu gaumē”.
                  Par tēmām kopā. Lasot lata romāna grāmatas var iepazīties ar latvijs sākot no senās livonijas laikiem, līdz pat mūsdienām. Galvenie temati visās grāmatās ir mīlestības jūtas starp cilvēkiem, dažkārt lasot grāmats varam sastapties arī ar ļoti nelaimīgām un neveiksmīgām mīlestībam, otrs lielākais temats ir Jaunās un vecās paaudzes attiecības, kā arī cilvēku ekonomiskās būšanas un nebūšanas visos laikos, pēc otrā pasaules kara, galvenais bija, lai spētu apgādāt ar barību savu ģimeni, bet 1990. gados galvenais ir nopelnīt vairāk naudas, nerēķinoties ne ar ko, pat ar saviem tuvākajiem draugiem un radiniekiem.
Lata romāna sērijā iznākušās grāmatas uz 22.03.2001.
                  V. Kaijaks             “Enijas bize”
                  A. Skailis               “Septiņas bīstamas jaunavas”
                  M. Zīle                  “Lilija”
                  M. Geidāne           “Puisiķciems”
                  V. Kaijaks             “Zem marsa debesīm”, grāmatas “Enijas bize” turpinājums.
                  A. Puriņš               “Mīla un naids Livonijā”
                  L. Brīdaka             “Aizvējš pie jūras”
                  E. Lukjanskis        “Notiesātais”
                  E. Lukjanskis        “Cilvēks naktī”
                  R. Plūcis                “Mazā ciema ledainais pavasaris”
                  A. Sedlenieks        “Gladiators”
                  V. Kaltiņa             “Mīlestības ārprāts, jeb lielie kāposti”
                  M. Zīle                  “Lilija 2” pirmās grāmatas turpinājums.
                  M. Geidāne           “Bāka pār mežiem”
                  I. Bērziņa              “Dālderkalnā”
                  D. Avotiņa            “Kapteiņa Jēka mīlestība”
                  V. Kaijaks             “Nārbuļu dēli”, grāmatas “Zem marsa debesīm” turpinājums.
                  V. Gune                “Aatpakaļceļš · Nāruguns”
                  B. Eglīte                “Ābeļu ragana”
                  M. Geidāne           “Vēju dziesma”
                  O. Mauriņš            “Hameleonu rotaļas Latviešu gaumē”
Secinājumi; Lata romāni augstākajā latviešu rakstnieku sabiedrībā skaitās zemas kvalitātes darbi, praktiski, bez nekādas mākslinieciskās vērtības, bet tā nav joLata romāni ir tautā ļoti iemīļoti, cilvēki tos pērk, nevar noliegt, ka tas ir zemās cenas dēļ. Pats esmu izlasijis lielu daļu no Lata romāna sērijas grāmatām, un varu teikt, ka tās ir ļoti labas un interesantas, tās  viegli un ātri lasās, tās aizrauj, jo ļoti gribās uzzināt, kas notiks tālāk. Lata romāniem ir, bija un būs liela piekrišana tautā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru