Pētījums par teikumiem pēc to izteikuma mērķa.


   Šajā Latv.val. pētnieciskajā darbā es pētīju rakstnieka daiļdarbu un noteicu kādi pēc izteikuma mērķa ir visbiežāk lietotie vārdi . Tādēļ savā pētnieciskajā darbā izmantoju Richarda Rīdzenieka grāmatas “Zelta motocikls” 100.-103. lapaspusi. Pavisam ir 5 teikumi veidi pēc izteikuma mērķa .Un tie ir stāstījuma teikums, jautājuma teikums, izsaukuma teikums, vēlējuma teikums un rosinājuma teikums. Un šie veidi iedalās sīkāk- pēc domas , kas izteikta teikumā.


   Šajā grāmatā , kuru es izvēlējos ir stāstīts par  notikumiem , kas raksturīgi jaunatnei, tādēļ šajā tekstā bija izmantoti ļoti daudz stāstījuma teikumi, kas veidoja teksta saturu. Bija arī izsaukuma teikumi , kuri šajā tekstā bija iesaistīti vai nu dialogos vai spraiga sižeta atainošanā. Neiztrūkstoši tekstā bija arī jautājuma teikumi , kuri tika izmantoti dialogos .
 Šajā tekstā bija dažādi teikumi pēc izteikuma mērķa. Izsaukuma teikumi pavisam bija 17 un 12 no tiem bija izteiktas jūtas, bet 5  kāds pārdzīvojums.  Šajā tekstā bija 18 jautājuma teikumi. Veidojot teksta vēstījumu šajā tekstā bija 60 stāstījuma teikumi. 52 no tiem bija vēstījuma teikumi, bet tikai astoņi no 60 teikumiem bija raksturojuma teikumi.
 Šo darbu  veicot man radās dažas nesaprotamas lietas, kuras pārspriežot ar skolotāju sapratu. Grūtības radās arī ar noformējumu, jo šādu darbu veicu 1 reizi.














Pētījums par teikumiem pēc to izteikuma mērķa.




Atis Kalniņš
8.b klasē



                 2000.gada 6.decembrī

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru