Pesticīdi ir vielas un
produkti augu kaitēkļu un slimību, nezāļu, lauksaimniecības produktu,
nevajadzīgu ūdensaugu, materiālu un izstrādājumu bojājošo kukaiņu un organismu,
kā arī cilvēka un dzīvnieku parazītu un slimību, vīrusu pārnēsātāju
apkaroðanai.
Daži pesticīdi kaitīgos
organismus neiznīcina, bet traucē to vairošanos (hemosterilanti padara kukaiņus
vairoties nespējīgus), pievilina (atraktanti) vai atbaida (repelenti),
iedarbojas uz tiem, nomācot to orientēšanās spējas, nomāc dzīvnieku barošanās
refleksus (antifidanti), ietekmē augu attīstību.
Pesticīdu toksiskās
iedarbības rezultātā mainās dzīvās šūnas bioķīmiskie parametri (piemēram,
virsmas spraigums, osmotiskais spiediens), bioķīmiskie procesi (vielmaiņa).
Pesticīdu nozīme sevišķi
palielinājusies pēdējos 100 gados, jo augu kaitēkļi un slimības, kā arī nezāles
procentuālo lauksaimniecības kultūru ražu pasaulē samazina gandrīz par vienu
pusi.
Pesticīdu iedalījums.
Pēc ķīmiskā sastāva
pesticīdus iedala šādi:
·
Neorganiskie pesticīdi;
·
Organiskie pesticīdi;
·
Jaukta tipa (gan
organiski, gan neorganiski).
·
Augu vai mikroorganismu izcelsmes bioloģiski
aktīvie preparāti.
Pēc apkarojamiem vai
ierobežojamiem organismiem pesticīdus iedala šādi:
·
Insekticīdi;
·
Zoocīdi;
·
Limacīdi;
·
Nematocīdi;
·
Fungicīdi;
·
Antrocīdi;
·
Bakteriocīdi;
·
Herbicīdi.
Insekticīdi ir pesticīdi, ko izmanto kaitīgo kukaiņu un dzīvnieku apkarošanai. Daudzi agrāk plaši lietotie
insekticīdi (piemēram joda un hlora) vairs netiek lietoti, jo tie ir ļoti
indīgi. Hlororganiskajiem savienojumiem (piemēram, heksahlorānam) tika
konstatēta stabilitāte apkārtējā vidē pat 50 gadus. Tādejādi tie uzkrājas cilvēku
un dzīvnieku organismā (galvenokārt muskuļaudos) un ir par cēloni daudzām
slimībām.
Insekticīds DDT (ClC8H2)5COHCCl7 tika plaði izmantots
40.-60. gados kaitīgo kukaiņu apkarošanai. DDT nešķīst ūdenī, bet šķīst
organiskajos šķīdinātājos, tādejādi uzkrājoties apkārtējā vidē, kā sekas ir
bioloģiskā līdzsvara izjaukšana. Cilvēku un dzīvnieku organismos notiek
saindēšanās, lēna totāla intoksikācija ar kancerogēnu iedarbību.
Fosfororganiskie
savienojumi (piemēram, benzols, etinols, 2,2-dimetil-heptāns) gan neuzkrājas
apkārtējā vidē, tomēr daudzi no tiem ir ļoti indīgi siltasiņu dzīvniekiem un
cilvēkiem.
Insekticīdi uz
kaitēkļiem var iedarboties nokļūstot to organismā caur segaudiem pēc
apsmidzināšanas, ar saindēto barību, caur elpošanas orgāniem gāzu vai tvaika
veidā vai auga intoksikācijas veidā caur sakņu vai lapu sistēmu. Tie atstāj
neatgriezenisku iespaidu uz nervaudiem, kā rezultātā organisms iet bojā.
Limacīdi ir gliemjveidīgo rāpuļu apkarošanas līdzekļi. Nozīmīgākais limacīds ir
metaldehīds, ko izkaisa vai izsmidzina suspensijas veidā. Dzīvnieka organismā
tas nokļūst caur ādu (pieskares inde) vai ar barību (intoksikācijas inde).
Saindēšanās izraisa bagātīgu gļotu izdalīšanos, kā rezultāta gliemjveidīgie
rāpuļi iet bojā no atūdeņošanās. Vēl izmanto veldzētos kaļķus, armātiskos
ogļūdeņražus.
Fungicīdi ir ķīmiskie preparāti, ko lieto tādu augu apkarošanai, kas ierosina augu
slimības vai bojā koka konstrukcijas. Pazīstamākais no fungicīdiem ir RDN
šķīdums, kas izgudrots 1882. gadā un ir efektīvs pat pret vārpatu.
Herbicīdi ir ķīmiskie preparāti, kas paredzēti nezāļu apkarošanai. Izšķir vispārējās
iedarbības herbicīdus, ko lieto vietās, kur kultūraugus neaudzē, un selektīvās
iedarbības herbicīdus, kas iznīcina noteiktas augu sugas un ko lieto gan veģetācijas
periodā, gan pirms sējas un sadīgšanas.
Bioloģiski aktīvās
vielas.
Pēdējā laikā tiek
izmantotas daudzas bioloģiski aktīvās vielas:
Antdetranti, kas nomāc kukaiņu barošanos.
Atraktanti ir dabiskas vai sintētiskas vielas, kas pievilina dzīvniekus. Vairāk
izplatīti ir bezdzimuma un barošanās atraktanti. Barošanās atraktantus izdala
augi, lai pievilinātu kukaiņus un, tiem barojoties, tiktu apputeksnēti paši
augi. Tomēr šo īpašību var izmantot arī, lai pievilinātu un iznīcinātu
kaitēkļus. Dzimuma atraktantus izdala pievilināmā īpatņa pretējā dzimuma
pārstāvji, tāpēc arī tos var izmantot, lai pievilinātu kaitēkļus un tos
iznīcinātu.
Desiktanti, kas izraisa lapu nobirðanu.
Defolianti, kas izraisa auga
sažūšanu.
Hormoni, kas regulē organisma funkcijas.
Ruhibitori, kas organismā pilnīgi vai daļēji
nomāc fermentu darbību, vielmaiņu, vielu pārvietošanos organismā.
Repelenti - vielas, kas atbaida
dzīvniekus (kukaiņus, ērces, grauzējus, putnus). Repelenti var būt dabīgas
vielas. ko izdala augi (piemēram, vaivariņi, purva mirtes, kaktusi), dzīvnieki
(piemēram, blaktis, skunksi) vai sintētiski produkti, ko ražo šķīdumu,
emulsiju, aerosolu, ziežu veidā. Repelenu īpašības piemīt arī citiem
pesticīdiem, piemēram, kodināšanas līdzekļiem. Repelentu iedarbība nav ilga. Repelentus
plaši izmanto asinssūcēju divspārņu un blakšu atbaidīšanai no cilvēka un
mājdzīvniekiem, retāk - augu aizsardzībai.
Retardanti, kas samazina auga
augšanu garumā.
Augu bioloģiski aktīvo vielu izmantošana
sadzīvē.
Parasti lieto augu izvilkumus un novārījumus, retāk
pulverus un ziedes. Ieteikumi par augu izvilkumu gatavošanu ir visai dažādi, jo
visbiežāk balstās uz individuālu pieredzi. Tā kā augu izvilkumos parasti
nenosaka darbīgās vielas sastāvu, tad nav zināma arī konkrētā vielas
konsentrācija un toksiskums. Darbīgās vielas koncentrācija izvilkumā atkarīga
no auga attīstības stadijas , sagatavošnas veida, glabāšanas u.c. apstākļiem.
Pēc savām īpašībām augu izvilkumi iedalāmi atsevišķās
grupās:
Bioloģiski aktīvās vielas ar insekticīdu
iedarbību, kas iznīcina kaitēkļus. Latvijā 30. gados augu aizsardzībā nereti
izmantoja baobaba sakņu skaidiņas, kas ir tropu augs. Kukaiņu mirstību izraisa
arī izvilkumi no vērmelēm, kreimenēm, kokāļiem. Toksiskas īpašības ir arī tabakas
pulverim, ko izmanto spradžu, mušu, blakšu, ērču, kāpostu balteņu kāpuru
apkarošanai.
Bioloģiski aktīvās vielas ar repelentu iedarbību.
Šeit var minēt ķiploku izvilkumu, kas atbaida laputis, ērces, tripšus.
Apelsīnu, citronu un mandarīnu mizu izvilkumi. Izmanto arī vaivariņu,
kliņģerīšu, kumelīšu, samteņu un citu augu izvilkumus, kam piemīt spēcīga
īpatnēja smarža. Parasti smaržu dod augos esošās ēteriskās eļļas. Arī terpēns,
ko satur dažādi skuju augi atbaida dažus kaitēkļus.
Ir izvilkumi, kam piemīt gan insekticīdu, gan repelentu īpašības. Šeit var minēt tomātu
lapu un pasaknīšu izvilkums, kas satur tomatīnu, un kartupeļu lakstu izvilkums,
kas satur karotīnu.
Mājas apstākļos iegūtos koncentrātus var izmantoto tūlīt
pēc pagatavošanas un atšķaidīšanas līdz vajadzīgajai koncentrācijai. Tos var
iepildīt slēgtos, vislabāk tumšos traukos un uzglabāt vēsumā, bet ne ilgāk par
10-12 mēnešiem, jo šo šķīdumu īpašības var būtiski mainīties.
Pesticīdu ietekme uz vidi un cilvēku.
Pesticīdus lieto galvenokārt lauksaimniecības kultūru
sējumos, taču to cirkulācija gaisā, ūdenī un pārvitošnās pa dzīvajiem
organismiem var veicīnāt pesticīdu plašu izplatīsanos apkārtējā vidē, tādejādi
kaitējot cilvēka un dzīvnieka veselībai, un apdraudot citu sugu (arī
aizsargājamo) eksistenci.
Lai pesticīdi negatīvi neietekmētu apkārtējo vidi un
cilvēku, tie tiek pārbaudīti, reģistrēti un tiek noteiktas pesticīdu devas,
izmantošanas laiks, pieļaujamās atliekas augsnē, augos, pārtikas produktos,
lopbarībā un ūdenī, arī uzglabāšanas telpās. Ir arī noteikts laiks, cik dienas
pēc pesticīdu lietošanas drīkst novākt ražu, lai tajā nebūtu vairāk pesticīdu
atlikumu nekā pieļaujams. Tiek notikta arī darbīgās vielas ietekme uz augiem,
dzīvniekiem, cilvēku un citām zoocenozēm. Katram preparātam jāievēro arī tā
noārdīšanās laiks. Pēc iedarbības uz cilvēku iedala: sevišķi bīstamos, ļoti
bīstamos, vidēji bīstamos un maz bīstamos pesticīdus.
Lietojot pesticīdus jāievēro darba drošibas notikumi un
lauksaimniecībā atļauto pesticīdu saraksts. Jāpievērš uzmanība pesticīdu
uzglabāšanai, jo tie var būt ļoti indīgi. Nepareizi lietojot pesticīdus, var
notikt smagas saindēšanās. Pēc ilgāka laika, strādājot ar pesticīdiem, var
resties dažādas alerģijas, ko cilvēki bieži pamato ar alerģisku reakciju pret
kādu uzturproduktu, taču tā var dūt reakcija pret šī produta audzēšanas procesā
izmantotajiem pesticīdiem.
Daudzu pesticīdu negatīvās īpašības tiek konstatētas pat
pēc vairākiem gadu desmitiem, kad kaitīgās vielas nodarījušas pat
neatgriezeniskus procesus, ļoti negatīvi ietekmējot cilvēka imūnsistēmu,
izmainot iedzimtības informāciju. Daudziem pesticīdiem, kas ir maz izpētīti
tikai vēlāk tiek atklātas kancerogēnas īpašības. Tāpēc vajadzētu lietot
pārbaudītus un pazīstamus preparātus.
Apstrādājot pārtikā izmantojamos augus ar pesticīdiem var
mainīties to garša, smarža un citas fizikālās īpašības. Kādā Francijas
vīnaudzētavā pagāja 30 gadi, līdz tika noskaidrots, ka vīna garšas kvalitāti
bojā pesticīdi, ko izmantoja vīnogulāju aizsardzībai pret kaitēkļiem.
Tikai daļēji pareizs uzskats, ka, lietojot lielāku
daudzumu vai koncentrāciju pesticīdu, tiks panākts labāks aizsardzības efekts.
Katram preparātam ir stingri notikts kā, kad un cik to lietot, pretējā gadījumā
pats augs var attīstīties lēnāk, bez tam tiek piesārņota apkārtējā vide un tiek
negatīvi ietekmētas cilvēka un mājdzīvnieku veselības. Jāievēro arī pareiza
objektu apstrāde ap pesticīdiem, lai pēc iespējas mazāk pesticīdu nonāktu
apkārtējā vidē un neietekmētu citas sugas. Kā piemēru var minēt agrāk plaši izmantoto
pesticīdu izsmidzināšanu no gaisa ar lidmašīnu, kā rezultātā pesticīdi
piesārņoja apkārtējo vidi. Pie kolhozu laukiem augušie burkāni nebija kurmju
sagrauzti, kad ar pesticīdiem tika apstrādāti lauki, taču pēc kolhozu sabrukuma
āboli ir kļuvuši tārpaini, kas liecina, ka notiek plaša pesticīdu izplatīšanās
apkārtējā vidē. Tikai, ievērojot pesticīdu lietošanas notikumus, var panākt
vajadzīgos rezultātus bez negatīvām sekām.
Izmantotā literatūra:
Latvijas Padomju enciklopēdija 1., 2., 7., 8. daļa.
Ģimenes enciklopēdija 3. daļa.
Žurnāls "Lauku dzīve" 1996. gada maijs.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru