Ceļojums uz Somiju




1.

Kā nokļūt Somijā ?

Ja jūs esat nolēmis vai nolēmusi doties ekskursijā vai, vienkārši, brīvdienu ceļojumā uz Somiju, visērtāk uz turieni var nokļūt izmantojot gaisa satiksmi. Vispopulārākā un vislielākā ir Helsinki - Vantaa lidosta, kurai ir labi sakari ar visām Eiropas lie
lpilsētām, kā arī ar ASV un Āzijas lielākajām pilsētām. Uz šejieni bieži lido lidmašīnas arī no Latvijas.  
Visās somu pilsētās ir autobusu satiksme, lai ikviens ieceļotājs varētu ērti nokļūt pilsētas centrā vai pat uz tuvākajām pilsētām. Vēl ērtāk šim nolūkam ir, vienīgi, izmantot Airport Taxi vai Yellow Taxi. Kā taksometri Somijā  tiek izmantotas visjaunāko
modeļu automašīnas. Ceļojums katram būs patīkams.
Ja Jūs vēlaties redzēt vairākas Somijas pilsētas, un ne tikai, turklāt Jūsu brīvdienas ir par īsām, lai varētu izbraukāt visu valsti - pastāv iespēja izmantot aviosakarus arī uz citām Somijas pilsētām, no kurām, savukārt, arī tiek veikti starptautiski li
dojumi.
Vēl uz Somiju Jūs varat aizbraukt pa jūru. Tas ir daudz lētāk, nekā lidojot ar lidmašīnu Arī ceļojums pāri jūrai uz Somiju būs jauks un interesants, tikai ja Jūs vēlaties ceļot no Latvijas, vispirms ir jānokļūst Tallinā. No Igaunijas, tāpat kā no Zviedri
jas un Vācijas, ir regulāra komfortablu prāmju satiksme.
    Galvenās ostu pilsētas Somijā ir Helsinki, Turku un Maarianhamina.
No Somijas ir arī starptautiska vilcienu satiksme ar Maskavu, St. Pēterburgu, kā arī ar Zviedriju.
Bez lidmašīnām, arī pašā somu zemē ir laba vilcienu un ekspresautobusu satiksme. Tālajos starppilsētu reisos, kā arī mazākos pārbraucienos dodas komfortabli augstas klases autobusi. Autobusu kompānijas gādā par katra braucēja labsajūtu un ērtībām. Helsin
kos ir arī pilsētas vilcieni un metro.
2.

Valoda.

Somijā ir divas oficiālas valodas. Saprotams, valsts valoda ir somu, bet otra oficiālā valoda ir zviedru valoda. Tā ir dzimtā valoda, apmēram, 6% Somijas iedzīvotāju. Bez tam, apmēram, 2000 cilvēku Lapzemē runā citā Sami valodā. Sami valoda ir līdzīga so
mu valodai. Somu valoda atgādina igauņu un attālāk arī ungāru valodas. Taču, ja Jūs esat Somijā un neprotat somu valodu, mierīgi varat runāt arī angliski, jo jebkurš šeit prot angļu valodu.

Ko svin Somijā?

Ja esat nonācis Somijā, kad tur svin kādus svētkus, tas varētu būt ļoti interesanti. Valsts svētkos rīko salūtus un tie izskatās diezgan grandiozi.
Tāpat kā visur pasaulē, Somijā svin Jaungadu. Šie svētki tiek svinēti līdzīgi kā pie mums.
Ziemassvētkus šeit, parasti, atzīmē mājās ar ģimeni un tuviem draugiem. Cilvēki dedzina svecītes uz tuvinieku kapiem. Bērni tic, ka nākošās dienas pusdienlaikā nāks ciemos Santa Klauss.
Interesants ir fakts, ka Santa Klauss dzimtene Lapzeme atrodas Somijā - Somijas ziemeļos.
Vasaras saulgriežu laikā, kad nakts ir visīsākā un diena visgarākā, somi izbrauc uz savām lauku mājām, kurina ugunskurus kāda ezera tuvumā un pavada laiku ar ģimeni un draugiem.
Viens liels karnevāls, parasti, ir Maija dienas svētki. Šajā dienā visu vecumu cilvēki, kuri vien vēlas, iziet ielās. Studenti uzvelk savas cepurītes, jocīgas maskas un lidina balonus. Ja Jūs

3.

iebraucat Helsinkos maija pirmajā dienā, neesiet šokēti ieraugot šo anarhiju pilsētas ielās. Tā tas ir tikai vienu reizi gadā.
Vēl viena liela, nacionāla svētku diena ir 6. Decembris - Neatkarības diena. Ļaudis atzīmē to, ka tautas neatkarība ir grūti  nosargājama. Daudzi iededzina divas svecītes uz palodzēm, tādā veidā cienot un pieminot tos, kas cīnījās par Somiju 2. Pasaules
kara laikā.
Protams, tagad tur svin arī Mikas Hakinena uzvaru.

Somu pirts.

Ļoti svarīga somu dzīves sastāvdaļa ir somu pirts - sauna. Ir dzirdēts tāds teiciens - "Tas, kurš nav bijis  somu pirtī, tomēr nav bijis Somijā."
Somijā gandrīz katram patīk iet pirtī, tāpēc šeit ir aptuveni viena sauna četriem cilvēkiem. Somi iešanu pirtī ir tik ļoti iemīļojuši, ka pirtis ir sastopamas gandrīz katrā mājā, viesnīcā, motelī, vasarnīcā, lauku mājā u.t.t. Saunas ir arī publiskajās pl
udmalēs. Somijā dzīvojošajiem ļoti patīk iet peldēt pēc kārtīgas pirts, tāpēc arī pie ezeriem var redzēt nelielas pirtiņas.

Nedaudz par klimatiskajiem apstākļiem.

Somijas klimats ir mērens. Vasaras ir karstas un saulainas. Uz ziemeļiem no Polārā Loka vasarā saule nenoriet arī pusnaktī. Apmēram no jūnija sākuma līdz jūlija sākumam saule ir pie debesīm visu diennakti.
Rudens šeit ir lietains, līdzīgs kā lielākajā daļā Eiropas valstu.

4.

Ziemā Somijas ziemeļu daļā sniegs turas no novembra līdz aprīlim - kā Latvijā. Dienvidos sniegs uzsnieg tikai decembrī.       


Mākslas izstādes.

          Amos Anderson mākslas muzejs. Darbi, kurus izstāda        
h Arābu muzejs un galerija - antīgi mākslas darbi, kurus izstāda arābu mākslinieki.
h Atenums - ikgada izstādes, kuras pārstāv Vaino Alfonens.
h Baltijas un Skandināvu dizaina izstāde.
h Dizaina izstāde no Somijas, vasaras izstāde - šovs.
h Gallena - Kallea muzejs. Tā ir ekspedīcija uz Karēliju 100 gadus atpakaļ.
h Galerija - Katerīna - Helsinku mākslinieku asociācija.
h Skulptūru galerija - pārstāv Tiinu Karimaa
h Helsinku pilsētas mākslas muzejs - somu un franču māksla no 20. Gadsimta.
h Helsinku mākslas zāle.
h Hvittraks muzejs - skulptūru skate.
h Lietišķās mākslas muzejs. Stikla māksla, ko izstāda Anna -Leena Hakatie.
h Albasa Aalto muzejs - arhitektūras un nacionālās mākslas muzejs centrālajā Somijā. Katru gadu tur tiek rīkotas 5 - 6 izstādes.
h Centrālās Somijas muzejs - katru gadu organizē apmēram 20 izstādes.
h Somu kuģu muzejs - pārstāv somu kuģniecību.
h Somijas nacionālais kostīmu centrs - unikāla kostīmu kolekcija no visas pasaules.

5.

h Muurame Saunas muzejs - no sendienām līdz mūsdienām attēlo dažādas saunas.
h Kalluntalo muzejs - ciemats ar senlaicīgām celtnēm un pagalmu. Tā ir populāra vieta vasaras teātru izrādēm, koncertiem.

Citas izstādes

k Somu zinātnes centrs.
k Jugendsali. Cīņa par Helsinkiem 1944. gadā.
k Nacionālais muzejs - Ziemeļamerikas indiāņi māksa.
k Centrālās Somijas aviācijas muzejs - attēlo aviācijas vēsturi līdz pat mūsdienām.
k Teātra muzejs - izstāde par teātra rekvizītiem.
k Zooloģijas muzejs - dinozauru izstāde.
k Bonk muzejs - to dibinājis Ahars Gulishens. Tajā ir sakopotas interesantas mašīnas, kuras vairs nedarbojas. Šo muzeju atvēra 1944. gadā Siltakatu 2. 


Iepirkšanās

Ja Jūs esat nonācis Somijā, droši vien gribēsiet uz mājām aizvest suvenīrus.
Helsinki piedāvā netradicionālas dāvanas dažādās cenās. Esplanādes ielas ir pilnas ar izstāžu zālēm, kuras pārstāv dažādas somu slavenības.
Marimeko, kas ir pasaules slavens ar savu apģērbu kolekciju, ir izstādījis savus darbus 90. tajos gados. Aarikka specializējas rotaļlietu  izgatavošanā. Arteka veikals pārdod

6.


saimniecības preces, kuras ir izgatavotas Alvars Aalto un viņa sieva Aino. Tur ir arī juvelieru izstrādājumi un kažoki.
           Arī vadošās grāmatu pārdotavas ir Esplanādes laukumā.         Tās piedāvā lielu daudzumu somu nacionālās literatūras, dažādu tulkojumu eposa Kalevala kā arī citus nacionālus darbus.
       Nordika rajonā ir vislabāk apgādātie universālveikali, tur var iegādāties dažādas starptautiskas preces. Ļoti pieņemamas cenas ir Sokas veikalā. Mariakatu veikals ir tuvu pie Katedrāles, kur var iegādāties senlietas un drēbes.




Pilsēta ar atjaunotu iepirkšanās iespēju

Viesnīcas un restorāni.

Lielākā daļa atrodas pie gājēju pārejām, kā arī blakus dzelzceļa un autobusu stacijām. Pilsētas centrā ir pavisam 70 restorānu un 3500 viesnīcas gultasvietu. Bez šīm viesnīcām, iebraucējs var arī izmantot tās, kuras atrodas blakus ezeriem un mežiem.
Lai gan Jiväsyla centrs ir ļoti blīvi apdzīvots, tomēr novietot mašīnu tur ir ļoti viegli. Pašā centrā ir 3 lielas mašīnu novietnes. Divas no tām ir blakus gājēju pārejai un trešā tikai 100 m attālumā.
Nesen ir uzcelti divi lieli universālveikali pilsētas dienvidu daļā. Trešais lielais automašīnu veikals ir novietots pilsētas ziemeļu daļā.





7.

Pilsēta pie jūras
1671. gada 19. Aprīlī karalis Gustavs Ādolfs 2. Piešķīra Uusikaupuni pilsētai tās statusu, tajā laikā Somijā bija tikai deviņas pilsētas. Pilsēta ir ievērojama ar saviem koka izstrādājumiem.
1721. Gadā  tur tika noslēgts miera līgums Šodien pilsēta ir plaši pazīstama ar Oy Saab -  Walmet Ab mašīnu rūpniecību rūpniecību.
       Šī pilsēta pozitīvā nozīmē atšķiras no citām pilsētām, kurām jūs braucat garām, ar savām koka celtnēm un laivu staciju.

Pilsēta, kas pilna notikumiem.

"Marefesti" svinības, kuras notiek jūnija sākumā un oktobrī notiekošais rudens gadatirgus ir ļoti plaši pazīstami. Uusikaupunki teātris ir pieredzējis daudzas interesantas izrādes
Simtiem sieviešu katru gadu piedalās sporta pasākumā "Kesakeun Kutonen" jūnija sākumā.Somu komponists Berhards

8.

Herriks Krusellsp piedzima 1775. Gadā Uusikaupunki pilsētā. Viņa vārdā ir nosaukta Krusella nedēļa un Krusella kultūras centrs.
Slavenais klarnetists Kari kriikku ir Krusela nedēļas vadošais mākslinieks, un šī nedēļa notiek katru gadu augusta sākumā. Šajā nedēļā notiek gan nopietnās, gan vieglās mūzikas koncerti.


Tūrisma zona "Evo Lammi"

Meža zona "Evo " piedāvā daudzpusīgas iespējas iespējas tūrisma zonā.
Šajā zonā ir dažāda garuma tūrisma maršruti. Sporta - zvejas zonā makšķernieku rīcībā ir divi ezeri. Licences makšķerēšanai  var nopirkt pie ezeriem. Ir iespējams pārnakšņot meža būdiņās. Ir iespējas izmantot gida pakalpojumus.
Fizkultūras un sporta karsējiem Juvjaskula reģions ir īsta paradīze. Šeit ir sporta komplekss "Hutunki", golfa klubs "Peuvinki". Arī līdzjutējiem tiek rīkotas dažādas sporta spēles.
Jau 40 gadus Juvjaskulā tiek organizēts viens no etapiem pasaules čempionātā autorallijā. Visā pasaulē pazīstami autobraucēji Juha Kannkunens un Tommi Mjakinens.
Katru gadu reģionā tiek organizēti starptautiski kongresi un gadatirgi. 


Tiem, kas mīl peldēties

Peldēšanas kompleksā "Aalto - Alvari" Jūs gaida stāvs ūdens kalniņš, bet veselības un sporta kompleksā "Peurunki" -

9.

apaļais ūdens ceļš. Šeit Jūs varēsiet peldēt pret straumi pat tad, ja neesiet pārāk uzņēmīgs peldētājs.
Labi atpūsties Jūs varēsiet daudzajās pilsētas viesnīcās, kempinga mājiņās ezera krastos, vai tūrisma centra koka būdiņās.
Reģionā ir ēkas, kas būvētas klasicisma, funkcionālisma un modernisma stilā. Ievērojamākā Alvara Alto projektētā ēka ir administratīvais komplekss Sjajunjatsalo, universitātes ēka un Alvara Alto muzejs.

No "Versilina" torņa skatu laukumiņa paveras brīnišķīgi skaista tuvākās apkārtnes panorāma.
Ziemas atpūtai Hilaruss iesaka sporta centru "Laavjvuoni", kur var slēpot no kalna, izmantot slaloma trasi.   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru