Datortīkls


Ievads

Šo tēmu es izvēlējos tāpēc, ka nākotnē es vēlos savu profesiju un darbu saistīt ar datortehniku. Pēc vidusskolas es vēlos mācīties LU par programmētāju. Šī ir viena no iespējām uzzināt par datortehniku vairāk. Es izvēlējos datortīklus, jo pateicoties datortīkliem mūsu dzīve ir kļuvusi vieglāka. Piem. Internetā cilvēki var iepirkties, uzzināt jaunākos jaunumus.
Tēma it kā liekas neinteresanta, nu, kas tur var būt interesants datortīklos, bet tā tas nav datortīkli ir interesanta tēma.
Vēl šo tēmu es izvēlējos arī tāpēc, ka vēlos mājās uzstādīt datortīklu starp diviem datoriem un šī ir lieliska iespēja uzzināt kādu tīklu ir visizdevīgāk uzstādīt un ar kādām problēmām iespējams nāksies saskarties.
            Darbam ir divas daļas. Pirmajā daļā ir teorētiskā daļa, bet otrā praktiskā daļa.
Praktiskais darbs ir ar globālā tīkla (Interneta) palīdzību atrast informāciju par Intel Pentium III un AMD K-7 (Athlon) procesoriem.


I daļa
Kas ir datortīkls un kāpēc tas ir vajadzīgs?

Datortīkls ir tas informācijas tehnoloģiju posms, ar kura palīdzību var savstarpēji savienot datu bibliotēkas, serverus, darba stacijas un tīkla printerus neatkarīgi no attāluma starp tiem. Datortīkls ir ātrākais un drošākais līdzeklis kā saņemt vai nosūtīt elektronisko informāciju, datu failus no datora uz serveri, citu datoru vai tīkla printeri. Atšķirīgi no ierastā datu transportēšanas veida - ar disketēm vai magnetooptiskajiem diskiem datortīklam ir 100% drošība, liels pārraides ātrums un to var  izmantot neierobežota daudzuma informācijas pārnešanai. Izmantojot datortīklu ir iespējams darbināt programmas, kas atrodas uz cita datora cietā diska vai CD-ROM iekārtas, piekļūt pie vienotas datu bibliotēkas serverī vai drukāt vairākiem datoriem uz viena tīkla printera. Biroja/uzņēmuma vadīšanā ir liela nozīme ātrai un operatīvai datu apmaiņai. Ir daudz un dažādas datorprogrammas, kas ļauj saņemt/sūtīt elektroniskās vēstules, apmainīties dokumentiem vai nodrošināt ātru piekļūšanu internetam ar datortīkla palīdzību.

NO KĀ SASTĀV DATORTĪKLS ?


Datortīklu veido tīkla karte, kurai jābūt katrā datorā, tīkla kabeļi un datortīkla aktīvā aparatūra – tīkla koncentratori vai komutatori, kas sadala un pastiprina pārraidāmos signālus. Atkarībā no datoru (darba staciju) izvietojuma un attāluma starp tiem, to savienošanai izmanto koaksiālos, vītā pāra vai optiskos kabeļus. Eksistē speciāls datortīkla paveids kad pierasto elektrisko vai optisko kabeļu vietā tiek izmantoti radiosakari. Izvēloties kādu konkrētu datortīkla izpildes veidu, jāņem vērā tādi faktori kā darba vietu skaits, telpu izvietojums un attālums starp pieslēguma punktiem.
Par datortīklu veidošanu papildus informāciju varat atrast Datorziņās Nr.: #3/97, kur bija apskatīti datortīklu izveides pamatprincipi izmantojot firmas 3Com piedāvātos risinājumus, kuri balstīti uz OfficeConnect sērijas datortīklu aparatūras izmantošanu.


Lokālais tīkls


Ar Lokālo tīklu (Local Area Network - LAN) tiek saprasts tīkls vienas ēkas vai organizācijas ietvaros. Šādā tīklā ir vairāki datori, un var būt vairāki dažādas nozīmes serveri. Lokālie tīkli strādā ātri, jo nekur netiek izmantotas standarta telefonlīnijas, kur datu apmaiņas ātrums ir stipri zemāks. Lokālais tīkls fiziski un ar programmām sastāv no septiņiem līmeņiem.
Pirmais līmenis ir fiziskā kabeļu sistēma. Var izmantot koaksiālo kabeli, kas ir līdzīgs televizora antenas vadam. Šādi tikli bija ļoti populāri pirms vairākiem gadiem. Datorus vienoja virknē, un mazā tīklā nebija nepieciešama nekāda cita aparatūra kā vien tīkla kartes katrā datorā. Tas bija ērti, vienkārši un lēti. Taču tīklu raksturo strauja izaugsme.
Pārrāvuma vai slikta kontakta gadījumā šādā tīklā tiek traucēts viss tīkla darbs. Šādas kļūdas bieži vien ir grūti atrodamas. Ir dzirdēti stāsti par apkopējām, kas nejauši atvieno tīkla vadu, un firmas darbs ir paralizēts pusi dienas, kamēr speciālisti atrod triviālo kļūdu. Šodien galvenokārt tiek vilkti vītā pāra tīkli. Šādā tīklā ir nepieciešams komutācijas punkts, kurā atrodas aktīvā komponente (HUB vai Switch), kas zvaigznveidīgi savieno visus datorus. Katram datoram tīklā ir atsevišķs vads. Šāds risinājums ir daudz drošāks un vieglāk apkalpojams. Tiesa, šāds tīkls ir dārgāks, un tā izveide ir kārtīgi jāizplāno. Trīs datoru saslēgšanas gadījumā šāds ir stipri dārgs, taču, tīklam augot, tas atmaksājas. Zvaigznes slēgums šodien faktiski tiek uzskatīts par vienīga nopietno slēgumu.
Pašlaik pazīstami ir arī optiskie vadi. Optiskos vadus galvenokārt izmanto, lai savienotu vairākus komutācijas punktus, taču var arī tīklu būvēt tikai no optikas.       Nākošā līmenī tiek noteikts veids, kā tīkla kartes atpazīst viena otru un nodod informāciju. Pirmie divi līmeņi nosaka, kāds būs tīkla karšu protokols. Populārs ir  Ethernet protokols. Rīgā visi pārsvarā izmanto Ethernet protokolu, līdz ar to visas tīkla kartes ir Ethernet kartes.
Vēl ir Token Ring protokols, kas pasaulē ir pietiekami populārs. Arcnet protokols vairāk neattīstās un ir praktiski “miris”. Starp komutāciju punktiem datu pārraide vēl var notikt ar citiem protokoliem, piemēram ATM.            Parastā Ethernet tīkla ātrums ir 10 Mega biti sekundē, taču arvien vairāk izplatās 100 Mbps Ethernet tīkli.
Ethernet protokola darbības principu varam iedomāties kā garu kopmītnes koridoru. Katra tīklā ieslēgtā karte stāv pie atvērtām durvīm un klausās. Ja tā  izdzird savu vārdu, tā noklausās ziņojumu un nodod to datoram (nākošā līmeņa protokolu). Kad tai jānodod ziņojums (saņemts uzdevums no augšējā protokola), tā gaida klusumu koridorā. Klusuma brīdī tā izkliedz adresāta vārdu un ziņojumu. LAN var būt tikai viens ziņojums laika brīdī.
Ja vienā koridorā ir par daudz durvju, tad bieži gadās konflikti. Šādos gadījumos tīkla ātrums krītas, jo daudzi tīkla sūtījumi ir vairākkārtīgi jāatkārto. Pārslodze tīklā parādās lavīnveidīgi, nevis pakāpeniski. Mēs pieslēdzam vēl vienu datoru tīklā, un tas ir kritiskais punkts. Daudzi sūtījumi ir jāatkārto, tāpēc tīkla noslodze vēl vairāk pieaug, un līdz ar to pieaug arī kolīziju skaits:” Mazs cinītis gāž lielu vezumu”. Šādos gadījumos nepieciešams sadalīt vienu tīkla segmentu vairākos.
Koaksiālā kabeļa gadījumā jādala viena datoru virkne vairākās.


Šādu situāciju gan grūti iedomāties, jo problēmas drīzāk būtu radušās no kabeļa, ne no tīkla noslodzes. Vītā pāra gadījumā viena  zvaigzne jāsadala vairākās, uzliekot papildus koncentratorus un starp tiem ievietojot iekārtas, ko sauc par Bridge.
Šādi sasegmentējot tīklu, mēs samazinām tā noslodzi. Starp segmentiem Bridge izlaiž tikai to informāciju, kas tiešām nepieciešama citam segmentam. Bridge ir kā dežurants koridora vidū, kas izkliedz vēlreiz vienā koridora galā izkliegto informāciju otrā koridora galā.
Pašlaik  hubs sāk izkonkurēt iekārtas, ko sauc par switch. Switch  piegādā katrai kartei tikai tai paredzēto informāciju, tie ir stipri gudrāki un sarežģītāki, un tādējādi arī dārgāki par hubs. Switch šodien varētu būt svarīgi no datu drošības viedokļa.
Piemēram, lielā bankā, kur datu apstrāde - naudas pārskaitīšana notiek ar datoru palīdzību, kāds “hakeris”, ja tas atrodas vienā segmentā ar naudas operācijas pārvaldi, var viltot Ethernet informācijas pakas. Kārtīgam hakerim tas varētu būt viegli, jo viņa tīkla karte noklausās visas sarunas koridorā. Līdz ar to viņš zina, kā noformēt maksājuma uzdevumu. Switch gadījumā noklausīšanās nav iespējama.
Lokālā tīkla tehnoloģijas parasti neiekļauj kodēšanu, jo visa informācijas apmaiņa notiek vienas firmas ietvaros. Kodēšana varētu sarežģīt, sadārdzināt un palēnināt informācijas apmaiņas procesu.
Ar 100/10 Mbps kombinēto switch mēs varam sadalīt tīklu vairākos 10 Mbps segmentos, kur katram segmentam būs 10 Mbps pieeja serverim, jo serveris ir pieslēgts pie switch ar 100 Mbps.
Enthernet tīkls ir ideāls nevienmērīgi noslogotam tīklam. Katrs lietotājs lieto tīklu, cik  un kad vajag. Parasti birojā ir tikai daži lietotāji, kas daudz lieto tīklu.
Tāda pielietojuma gadījumā, kur daudzi lietotāji vienmērīgi daudz lieto tīklu, Enthernets pārslodzes gadījumā kļūtu nelietojams pastāvīgo kolīziju dēļ.
Šādos gadījumos labāks būtu Token Ring (stafetes aplis). Token Ring gadījumā “runāt” drīkst tikai tas, kuram konkrētā brīdī ir atļauja. Tīkla karte norunā savu sakāmo un nodod atļauju runāt tālāk nākošai kartei. Tikai pārslodzes gad1ijumā tā ātrdarbība pakāpeniski krītas. Taču, ja tīklā ir daudz neaktīvu lietotāju, viņu kartēm lieki tiek nodota atļauja raidīt. Token Ring nav pārāk izplatīts, taču tīkla uzbūves principi tiek izmantoti jaunos, ātrākos tīkla pārraides protokols, piemēram, ATM.
Ethernet vai Token Ring tikai nodrošina datu pakešu pārraidi no vienas tīkla kartes otrai. Nākošie trīs līmeņi izmanto pirmos divus līmeņus, nodrošina globālu adresāciju un kontroli, lai informācija bez kļūdām nonāktu adresātam.
Nākošos trīs līmeņus realizē protokoli TCP/IP, SPX/IPX un Netbios. To funkcijas ir samērā vienādas. TCP/IP ir nācis no operācijas sistēmas UNIX un tiek izmantots arī Internet tīklā. SPX/IPX ir firmas Novell izstrādātais protokols, kas ir Netware vēsturiskais protokols. Netbios ir firmas Microsoft izstrādātais protokols, ko izmanto Microsoft tiklu sistēmas. Netbios darbojas tikai viena lokālā tīkla ietvaros, bet šajā gadījumā visefektīvāk.
Šodien aktuālās tīkla operāciju sistēmas UNIX paveidi, Windows NT, Novell var izmantot visus šos protokolus. Bieži vien normāli  ir izmantot visus šos protokolus vienlaicīgi. Ja jūsu lokālais tīkls ir ieslēgts  Internet tīklā, tad jums noteikti jādarbina TCP/IP. Windows for Workgroups vai Windows 95 darba staciju resursu apmaiņa notiek ar Netbios palīdzību. Savukārt, Novell serveris izmanto SPX/IPX.
Tīklu operāciju sistēmas var būt būvētas kā serveris un daudz klientu, vai kā daudz vienādu klientu. Klienta - servera arhitektūras tīklu vieglāk uzturēt un apkalpot. Šinī gadījumā visa kopīgā informācija glabājas uz servera.
Tīkla administrators vienkārši regulē pieejas autorizāciju dažādai informācijai ar paroļu palīdzību. Tāpat datu kopēšana drošības dēļ notiek no servera. Serveri mēs varam vieglāk nodrošināt arī pret nesankcionētu fizisku piekļūšanu, strāvas kritumiem utt. Nopietnos tīklos vienmēr ir izdalīti tīklu serveri.
Peer to peer tīklos, kur visas mašīnas var ļaut citiem piekļūt pie saviem resursiem, administrēšana ir gandrīz neiespējama. Taču šodien modernās operāciju sistēmas uz katra datora (Windows for Workgroups, Windows 9x, Windows NT) jau nodrošina šīs iespējas. Šādā veidā var ērti apmainīties ar informāciju vai ļaut citiem izmantot kādu specifisku iekārtu.No tīkla operāciju sistēmām pašlaik populāras ir Novell Netware, Windows NT un Unix. Novell Netware ir ātrākā failu servera sistēma, vēsturiski tā ir ļoti populāra. Novell instalācija un apkope ir samērā sarežģīta, un tam nepieciešama speciālista palīdzība. Windows NT ir jaunāka tīkla operāciju sistēma. Pamatadministrēšanu var veikt samērā vienkārši caur ierasto Windows grafisko interfeisu, taču sarežģītāku operāciju gadījumā vienalga nepieciešama kvalificēta profesionāļa palīdzība. Unix darbojas dažādos datoru tipos, līdz ar to tā ir populāra vide, kur nepieciešams kāds jaudīgāks dators, piemēram, ar RISC procesoru. Starp visiem tīkla operāciju sistēmu ražotājiem notiek nikna konkurences cīņa. Katra no sistēmām cenšas ietvert sevī citu sistēmu labās īpašības.


Lokālā tīkla izveide izmantojot 3Com Office Connect sērijas iekārtas.

Lokālā datortīkla attīstība notiek no neliela tīkla vienā birojā līdz korporatīvam tīklam starp vairākiem firmas birojiem. Lai parādītu, kā dažādos veidos var izmantot firmas 3Com OfficeConnect sērijas iekārtas lokālo datortīklu veidošanai, apskatīsim dažus konkrētus piemērus.
Lai  savienotu savā starpā vairākus datorus var izmantot vienu no Office Connect sērijas koncentratoriem. Savstarpēji saslēdzamo datoru skaits atkarīgs no koncentratora modeļa un tīklā savienoto iekārtu radītās noslodzes. Piemēram, Office Connect Hub 8/TPO koncentrators ļauj savienot savā starpā līdz 8 datoriem, kuri tiek pievienoti koncentratora portiem . Printeris, kas pieslēgts vienam no datoriem kļūst pieejams visiem lokālā tīkla lietotājiem, ja tiek izmantots atbilstošs uz šī datora uzstādītais programmnodrošinājums.
Tālākā lokālā datortīkla attīstība varētu būt printservera un faksa servera pieslēgšana. Šāds risinājums ļauj printeri pieslēgt tieši printserverim, atslogojot datoru, kuram tas bija pievienots. Jāņem vērā, ka Office Connect iekārtu dizains ļauj veidot statnes izmantojot speciālus fiksatorus. Gan printserveris, gan faksa serveris tiek pieslēgti koncentratora portiem. Rodoties nepieciešamībai izmantot Internet pakalpojumus, lokālajam datortīklam var pievienot Office Connect Internet Gateway 535 iekārtu, kas nodrošinās šos pakalpojumus visiem lokālā tīkla lietotājiem. Attālināti lietotāji ar lokālo datortīklu var tikt saistīti izmantojot attālinātas pieejas serveri Office Connect Remote Access Server 1000. Nepieciešamības gadījumā komunikāciju serveri var tikt pieslēgti atsevišķam koncentratoram, kurš savukārt pievienots lokālā tīkla koncentratoram.
Datortīkla paplašināšana un attīstība agri vai vēlu noved pie ievērojama tīkla noslogojuma — parasti šāda situācija rodas ja lietotāju skaits pārsniedz 20. Šajā gadījumā pietiek uzstādīt komutatoru Office Connect Switch 140M un pieslēgta tā 10Mbps portiem koncentratorus . Iespējams, ka pienācis laiks domāt par izdalīta failu un aplikāciju servera uzstādīšanu. Šāda servera pieslēgšanai iespējams izmantot brīvo portu ar datu apmaiņas ātrumu 100Mbps.
Protams, eksistē arī tāda veida lokālie tīkli, kurus raksturo krasas tīkla noslogojuma izmaiņas, kuras izraisa lielu datu apjomu pārraide. Šajā gadījumā varētu būt lietderīgi izmantot FastEthernet koncentratorus.


Plaša mēroga tīkli.

Par plaša mēroga tīklu (Wide Area Network Wan) sāk runāt, kad tīkla ietvaros ir attālināta komunikācija, vai arī gadījumos, ja, saslēdzot daudzus datorus tīklā, tiek izmantota kāda specifiska aparatūra. Tehniski WAN ir kopā ar tīkla aparatūru saslēgti LAN. Lai saslēgtu divus LAN kopā, būs nepieciešams Router.
Globālo tīklu gadījumā mēs savu firmas lokālo tīklu slēdzam klāt kādai globālo tīklu nodrošināšanas kompānijai. Parasti tasnotiek pa telefonu līniju. Ja mēs no telekompānijas nopērkam izdalīto līniju, tad mums ir patstāvīga pieeja globālam tīklam.
Šajā gadījumā ir mazākas telekomunikāciju izmaksas, un arī mēs varam izmantot ātrākas datu apmaiņas iekārtas. Ja mums tīkls vajadzīgs tikai pa retam, tad mēs varam izmantot iezvanīšanos. Mazas informācijas apmaiņas gadījumā tas būs ļoti lēti un vienkārši.Jebkurā gadījumā, ja mēs izmantojam telefonu līnijas, ir nepieciešams modēms. Modēmu ātrdarbība ir no 2400 Kbps līdz 56000 Kbps, kas ir šodienas modēmu standarts. Ātri modēmu sakari prasa vēl citu aparatūru un labākas sakaru līnijas.
Viselementārākais WAN ir viena datora iezvanīšanās birojā. Tīkla dators tiek pieslēgts ar modēmu pie telefonlīnijas, un uz datora tiek palaista dail - up programmatūra. No jebkuras vietas var piezvanīt uz šo datoru ar citu datoru, kam, protams, ir pieslēgts modēms un attiecīgā programmatūra, tad, ja zina paroli, var piekļūt jūsu biroja lokālajam tīklam. Vienīgā atšķirība no darba lokālajā tīklā birojā būs ātrdarbība, ko nosaka telekomunikāciju kvalitāte un modēmu ātrdarbība.
Gadījumā, ja jums nepieciešams savienot divus firmas birojus, izdevīgāk ņemt izdalīto līniju. Tad var uzlikt divus ātrdarbīgus modēmus un nodrošināt sakarus ar ātrumu 128 Kbps un pat vēl ātrākus. Divu lokālo tīklu savienošanas gadījumā nepieciešama iekārta Router. Router var būt kā atsevišķa iekārta vai kā programma uz speciāli tam izdalītas mašīnas vai servera. Savienojot divus lokālos tīklus, mēs radām lietotājiem ilūziju, ka mums ir viens liels lokālais tīkls, protams, ar ātrdarbības ierobežojumiem.
Gadījumā, ja jūsu firmas biroji atrodas dažādās valstīs, iegūt izdalītās līnijas būs ļoti grūti un dārgi. Ja mūsu tīklam jāstrādā ļoti ātri, tad vērts izmantot pasaules X.25 tīklu. X.25 tīklam ir pieslēguma punkti visās pasaules lielākajās pilsētās. Jūsu birojiem ir jānodibina kontakti ar lokālo X.25 mezglu, un tālāk jūsu savienojumu nodrošinās X.25 kompānijas. Šis ir ļoti labs risinājums reālam ātrdarbīgam plaša mēroga firmas iekšējam tīklam. Ja ātrdarbība un savienojuma nepārtrauktība nav tik svarīga, par savienotāju var izmantot Internet. Izmantojot Internetu kā firmas iekšējā tīkla nesēju, jādomā par informācijas drošību. Visa informācija ir jāšifrē, jo Internetā nešifrētu informāciju var izlasīt jebkurš. Internets neapšaubāmi ir labākais globālais tīkls, lai publicētu firmas informāciju plašai publikai. Pašlaik pasaulē notiek lavīnveidīga Internetizācija. Internets ļoti īsā laikā kļūs par svarīgu masu un privātu komunikācijas līdzekli un ienāks katra cilvēka dzīvē, spēcīgi to izmainot.


Datu pārraides tīkli


LAN un WAN bezvada tīklu risinājumus, kas tiek veidoti, izmantojot pasaulē plaši pazīstamo WaveLAN tehnoloģiju un Latvijā izstrādāto SAF-RadioLink tehnoloģiju. Nodaļas speciālisti ir piedalījušies vairākos praktiskos un 1997. gada sākumā Fortek izveidoja jaunu struktūrvienību, kas klientiem piedāvā datu pārraides tīklu projektēšanu un izveidi, lietojot maršrutizatorus, teorētiskos apmācību kursos, realizēti vairāki lieli projekti izmantojot firmu CISCO, Lucent un Lannet aparatūru. Bezvadu tīklu risinājumi ir optimāla izvēle arī uzņēmumiem un organizācijām, kuru darbība ir sadalīta vairākos departamentos un kuru ģeogrāfiskais izvietojums ekonomisko un operatīvo apsvērumu dēļ neļauj ieviest fiziskus savienojumus, tādus kā optiskais kabelis vai izdalīta telefona līnija. Šī tehnoloģija datu un balss pārraidei izmanto radio viļņus, un šo iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas izmaksas ilgākā laika periodā ir zemākas, nekā izmantojot kabeļtīklu risinājumus. Bezvadu tīklu nodaļa nodrošina arī ISDN iekārtu piegādi, uzstādīšanu un klienta uzņēmuma pieslēgšanu ISDN tīklam.
Fortek Tīklu aparatūras nodaļā 1998. gada sākumā strādā pieci speciālisti. Viņi veic tīklu projektēšanu, uzstādīšanu, apvienošanu ar jau esošajiem datoru tīkliem un nodrošina garantijas apkalpi. Sekojot tirgus tendencēm un straujajam datu pārraides tīklu pieprasījuma pieaugumam Latvijā, 1998. gadā ir paredzama veikto instalāciju skaita palielināšanās apmēram trīs reizes. 1998. gadā paredzēts pilnveidot nodaļas darbinieku kompetenci datu pārraides tīklu vadības sistēmu izveidošanā un lietošanā.
Kā vienu no tīklu aparatūras nodaļas klientiem var minēt a/s Latvijas Finieris, kas ir viens no Latvijas vadošajiem kokrūpniecības uzņēmumiem, kura vadība sava uzņēmuma informatīvo resursu apvienošanu uzskata par vienu no stratēģiskiem darba efektivitātes virzieniem. Uzņēmumam ir vairākas nodaļas, izvietotas samērā tālu viena no otras, tādēļ bija nepieciešams rast risinājumu, kas varētu savienot noliktavas un ražotnes. 1997. gadā Fortek veica septiņu radiolinku uzstādīšanu. Pašreiz uzņēmumā pilnvērtīgi darbojas iekšējās informācijas apmaiņas sistēma MS Exchange, izdalīta līnija Interneta pieslēgumam, kā arī vairākas citas programmas, kas izmanto bezvadu tīkla resursus.


Kabeļu sistēmas


Struktūrvienība, kas nodarbojas ar kabeļu sistēmu instalāciju, ir viena no visvairāk nodarbinātajām, jo parasti kabeļu instalācijas tiek veiktas vienlaicīgi apmēram astoņos objektos. Šobrīd šajā pasūtījumu izpildē ir iesaistīti 24 nodaļas darbinieki un deviņas transporta vienības. Piedāvātos risinājumus kvalitatīvi sagatavo un darba procesu padara augstvērtīgu Tīklu projektēšanas un dokumentācijas sagatavošanas nodaļa. Firmas pašreizējie resursi un speciālistu zināšanas ir pietiekamas, lai spētu apmierināt visaugstākās klientu prasības kabeļu sistēmu instalēšanā. Izveidotajiem tīkliem tiek nodrošināta garantijas apkalpe, kura var ilgt pat 15 gadus. Pirms trim  gadiem SIA Fortek kabeļu sistēmu jomā sāka sadarboties ar kompāniju AT&T SYSTIMAX (tagadējais nosaukums Lucent Technologies), par savu standarta risinājumu izvēloties kabeļu sistēmu AT&T SYSTIMAX SCS, ko piedāvāt klientiem lokālo tīklu izveidei. Fortek speciālisti tika apmācīti Lucent Techologies mācību centrā. Divu gadu laikā firma Fortek saviem klientiem ir izveidojusi vairāk nekā 150 SYSTIMAX kabeļu sistēmu instalāciju ar apmēram 6400 High-5 pieslēgumiem. Fortek kabeļu sistēmu nodaļa strādā pie arvien jaunu tehnoloģiju un risinājumu apzināšanas un apgūšanas. Uzkrātā pieredze ļauj piedāvāt visplašāko kabeļu sistēmu klāstu:
Vājstrāvas kabeļu sistēmas, to projektēšana, uzstādīšana un apkalpošana ir viens no Fortek darbības galvenajiem pamatvirzieniem. Kabelizācija nepieciešama ikvienam uzņēmumam neatkarīgi no darbības veida. Tā nodrošina telefonu sakarus un datortīkla darbību, ir nepieciešama arī apsardzes signalizācijai, videonovērošanas sistēmām un ēku automatizācijai (automātisko durvju vadība, klimata kontroles iekārtas u.c.). Arī mūsdienīgajos tehnoloģiskajos procesos iekārtu darbības pamatā ir savstarpēja informācijas apmaiņa.

·                     Vītā pāra 3. kategorijas kabeļu sistēmas telefonizācijas, automatizācijas un apsardzes signalizācijas vajadzībām.
·                     Vītā pāra 5. kategorijas kabeļu sistēmas datortīklu un videosistēmu vajadzībām.
·                     Vītā pāra GigaSpeed kabeļu sistēmas datortīkliem ar augstu datu pārraides ātrumu.
·                     Vienmodu un daudzmodu optisko kabeļu sistēmas attālumiem, kur nav iespējama vītā pāra kabeļu izmantošana.
Kabeļu sistēmas pamatā ir kabelis un tā kontaktelementi. Jo kvalitatīvāki tie ir un jo pareizāks to pielietojums, jo labāka, drošāka, ērtāka ekspluatācijā ir pati kabeļu sistēma.
Strukturēto kabeļu sistēma (SCS [structured cabling systems]) ir viendabīga, pēc noteiktiem pamatprincipiem būvēta kabeļu sistēma, kas pielietojama visa veida komunikācijās - datortīklos, telefonizācijas tīklos, apsardzes un ugunsdrošības signalizācijā utt..
            Pirms trim gadiem, kad strukturētās kabeļu sistēmas Latvijā nebija plaši pazīstamas, “Fortek” uzsāka sadarbību ar kompāniju “AT&T” (šobrīd Lucent Technologies (http://www.lucent.com.), izvēloties AT&T SYSTIMAX SCS kabeļu sistēmu kā mūsu piedāvāto pamatproduktu.
Šo izvēli noteica vairāki faktori:
1.Tā atbilst TIA/EIA (ASV), ESO (Eiropa), ISO (internacionālais) standartiem
2.Bell Laboratories zinātniskajā institūtā, kurš pazīstams ar lielo zinātnisko potenciālu (7 Nobela prēmijas) un pieder Lucent Technologies, tiek izstrādāti produkti, kuri jau vairākus gadu desmitus kļūst par starptautiski atzītiem standartiem, pēc kuriem vadās citi ražotāji,
3.Tā ir populāra ASV un Eiropā (Skandināvijā ~60% tirgus).
Triju gadu laikā pierādījies, ka izvēle bijusi pareiza, ņemot vērā panākumus, kādi gūti konkursos, kuros pieprasītas kabeļu sistēmas.


Garantijas

LUCENT TECHNOLOGIES garantijas programma ir attīstītākā sistēma, kādu ražotājs var piedāvāt klientam, jo paredz apkalpot kabeļu sistēmu 15 gadus pat tad, ja LUCENT TECHNOLOGIES partneris, kurš to instalējis, kādu iemeslu dēļ nevar izpildīt saistības. Šādā gadījumā tās pārņem kāds cits reģionālais LUCENT TECHNOLOGIES partneris vai arī, ja tāda nav, tuvākais Bell Laboratories atbalsta centrs. “Fortek” garantē kabeļu sistēmas nevainojamu darbību 15 gadus bez papildus samaksas, ja klients nav pārkāpis ekspluatācijas noteikumus, novēršot bojājumus maksimāli īsā laikā.


Jauni bezvadu datu pārraides risinājumi

Fortek Datu pārraides sistēmu nodaļa specializējas datu un balss pārraides tīklu izveidē, klientiem sniedzot pakalpojumus, kas saistīti ar kabeļu sistēmu un tīklu projektēšanu, plānošanu, aparatūras piegādi un tehnisko realizāciju. Fortek ir arī viena no retajām Latvijas kompānijām kas piedāvā datu un balss pārraides tehnoloģiju neizmantojot tradicionālo risinājumu - fiziskās savienojuma līnijas, bet gan radioviļņus, nodrošinot bezvadu savienojumus starp atsevišķajām tīkla vienībām. Bezvadu datu pārraides risinājumi ir sevišķi izdevīgi gadījumos, kad tīkla organizācija atsevišķu posmu savienošanā izmantojot fiziskos kabeļus ir finansiāli neizdevīga, kā arī tad, ja vēlaties izmantot tīklu ar paaugstinātu drošības pakāpi. Fortek piedāvātie bezvadu risinājumi ir optimāla izvēle arī tiem Latvijas uzņēmumiem un organizācijām, kuru darbība ir sadalīta vairākos departamentos vai filiālēs, un kuru ģeogrāfiskais izvietojums dažādu apsvērumu dēļ neļauj izveidot fiziskos savienojumus ar telefona līniju vai optisko kabeļu palīdzību.
Kā vienu no labākajiem bezvadu risinājumiem, kas veiksmīgi konkurē ar ārzemju kompāniju produktiem cenas un kvalitātes ziņā, Fortek piedāvā mikroviļņu datu pārraides aparatūru SAF AM-10. Izmantojot šādu risinājumu, kas ir ideāla alternatīva izdalītajai telefona līnijai, tiek nodrošināta datu un balss pārraide ar ātrumu 2 megabiti sekundē. Izmantojot šo aparatūru ir iespējama arī datu pārraide ar ātrumu 64 Kbit/sek., 128 Kbit/sek., 512 Kbit/sek. un 1 Mbit/sek. Fortek piedāvātie radiolinki, balstoties uz Prāgā veiktajiem Telekomunikāciju un Pasta Tehniskā centra testiem, ir saņēmuši Latvijas Sakaru ministrijas sertifikātu, kā arī rekomendāciju to izmantošanai publiskajos sakaru tīklos. Fortek piedāvāto SAF radiolinku popularitāti apliecina arī veikto aparatūras instalāciju skaits – šī gada vienpadsmit mēnešos, salīdzinot ar 1997. gadu, uzstādīto SAF radiolinku skaits ir palielinājies trīs reizes.
Fortek Datu pārraides nodaļa aktīvi strādā arī pie jaunāko tehnoloģisko risinājumu ieviešanas. Šobrīd notiek aktīvs darbs pilnveidojot SAF radiolinku tehnoloģiju. Paplašinot savu piedāvājumu klāstu Fortek bezvadu pārraides risinājumu saimē piedāvā arī radiolinku jaunāko modeli CFM-22. Viena no galvenajām šīs aparatūras tehniskajām priekšrocībām ir daudz augstāks pārraides frekvenču diapazons (CFM-22 darbojas 23 GHz diapazonā), kas nodrošina daudz augstāku datu pārraides kvalitāti un pārraides ātrumu līdz 8 Mbit/sek. (vienu 8Mbit vai četrus 2Mbit ar dažādiem interfeisu veidiem).
Tas nozīmē, ka bez  papildus aparatūras ir iespējams nodrošināt gan datu, gan ciparu balss pārraidi, kas ir viena no būtiskākajām priekšrocībām.
Radiolinks SAF CFM-22 ir apgādāts ar augsta līmeņa attālinātās kontroles (remote management) sistēmu, kas ir savietojama ar pasaulē populārāko un izplatītāko kontroles un vadības sistēmu SNMP (simple network management protocol), kā arī ar WWW bāzētu kontroli. Tas nozīmē, ka katrai SAF iekārtai ir iespējams pieslēgties ar WWW brouseri un iegūt datus par aparatūras stāvokli un tās tehniskos parametrus.
Mūsu klientiem saistoša ir arī cita priekšrocība – daudz lielāks pārraides kanālu skaits, kas ļauj uzstādīt daudz vairāk mikroviļņu datu pārraides līniju. Pielietojot SAF CFM-22 datu pārraidei iespējams izmantot līdz pat 168 kanāliem ar soli 3,5 MHz. Domājot par labu cenas un kvalitātes attiecības saglabāšanu, tehnoloģiski tika izvēlēts risinājums, kas pilnībā saglabā augstu pārraides kvalitāti un efektīvi izmanto pārraidei atvēlēto frekvenču joslu.

Šim nolūkam CFM-22 tiek izmantota daudz efektīvāka - četru līmeņu frekvenču modulācija (four level frequency shift keying - 4FSK), kas nodrošina maksimālo augstas kvalitātes datu blīvumu dotajā pārraides joslā. Šobrīd aktīvi tiek strādāts pie jaunas paaudzes radiolinku interfeisa moduļiem, lai izmantojot SAF AM-10 bezvadu savienojumus būtu iespējams nodrošināt viena kanāla pārraides ātrumu 4 Mbit/sek.
Tieši minēto iemeslu pēc radiolinks SAF CFM-22 ir piemērots risinājums bezvadu pārraides nodrošināšanai ne tikai starp telefonu centrālēm, PABX centrālēm, privātajos vai lokālajos tīklos, firmu un uzņēmumu vajadzībām, bet arī mobilo sakaru un peidžeru tīkla komunikāciju nodrošināšanai.

Lielāko SAF radiolinku pieslēgumu skaits un klienti.
Klients
SAF Instalāciju skaits
VITA (Valsts informācijas tīkla aģentūra)
60
Telia Latvia
26
LATNET ISP
18
Rīgas pilsētas Dome
16
PARKS ISP
13
Latvijas finieris
7
AVELAT
6

 

TCO


Abreviatūra TCO nozīmē “Total Cost of Ownership”, jeb vienkārši sakot - kopējās izmaksas, kas saistītas ar datortehnikas iegādi un izmantošanu. Praktiskajā dzīvē tas visbiežāk nozīmē to, ka tā TCO izmaksu daļa, kas ir saistīta ar izmantošanu ir krietni lielāka salīdzinājumā ar izmaksām, kas saistītas ar datortehnikas iegādi.
TCO izmaksu samazināšana nav jauna tēma un jau ilgu laiku daudzas kompānijas strādā pie šī jautājuma risināšanas. Ir vairāki pamatfaktori, kas ir tieši saistīti TCO izmaksu samazināšanu, jo tas nozīmē:
·                     Atvieglotu apkalpošanu;
·                     Uzlabotu darba staciju kontroli;
·                     Paaugstinātu lietotāja darba ražību.


Ko darīt, lai samazināt TCO ?

Daudzas kompānijas strādā pie TCO samazināšanas stratēģijas. Kā lielākas var minēt MICROSOFT, INTEL, HP u.c. Lai samazinātu TCO izmaksas, ir iespējami vairāki risinājumi.



Viens no vienkāršākajiem risinājumiem ir izmantot programmnodrošinājumu, kas ļauj centralizēti vadīt Jūsu uzņēmuma datortīklam pieslēgtās darba stacijas un serverus. Šī risinājuma priekšrocība ir tā, ka Jūs varat bez lielām investīcijām uzlabot datortīkla darbaspējas un samazināt nevajadzīgas dīkstāves, kas saistītas ar datoru apkalpošanu.
Ir izstrādāta arī koncepcija, kas ļauj samazināt TCO izmaksas vēl vairāk. Tas panākts izmantojot programmnodrošinājumu ar speciālas konfigurācijas datoriem – NET PC /tīkla dators/. Šī risinājuma priekšrocība ir tāda, ka tiek izveidots datortīkls, kura efektivitātes līmenis no TCO samazināšanas viedokļa ir augstāks. NET PC pēc savas konfigurācijas ir parasts dators, kurš aprīkots ar īpašu elementu. Izmantojot NET PC, Jums ir iespēja centralizēti un automātiski veikt operāciju sistēmas un programmnodrošinājuma instalāciju, attālināti vadīt darba stacijas, veikt apmācību un sniegt konsultācijas no vadības datora.
Attīstība šajā jomā ir nemainīga, taču interese aug daudz straujāk. Lielos uzņēmumos veicot dažus uzlabojumus ir iespējams ietaupīt ievērojamus naudas līdzekļus.
Kāpēc TCO problēma ir kļuvusi aktuāla tieši tagad ? To var izskaidrot ar to, ka biznesā un finansu pasaulē arvien lielāku lomu ieņem datori un informācijas tehnoloģijas. Lai nodrošinātos pret neparedzētām situācijām, nepieciešama pilnīga darba staciju standartizācija atbilstoši lietotāju grupu prasībām.


Kā rodas TCO ?

Pasaulē ir zināmi daudzi modeļi kā aprēķināt TCO, un viens no viens no vislabāk pazīstamajiem ir firmas Gartner Group modelis.
 Lietošanas izmaksas sastāda lielāko daļu no TCO.


Ko piedāvā SIA FORTECH?

SIA FORTECH piedāvā Jums izveidot kompleksu risinājumu TCO izmaksu samazināšanai. FORTECH speciālisti palīdzēs Jums izvēlēties optimālo risinājumu TCO samazināšanai, atbilstoši Jūsu darbības specifikai un iespējām. Pie mums minētos risinājumus Jūs varat apskatīt arī darbībā, savukārt mūsu speciālisti ar lielāko prieku sniegs Jums atbildes uz Jūs interesējošiem jautājumiem.

II daļa

AMD ATHLON™ PROCESSOR TO POWER LINE OF PIONEX COMMERCIAL DESKTOPS AND WORKSTATIONS

SUNNYVALE, CA--JANUARY 10, 2000--AMD announced today that Pionex, a leading East Coast computer manufacturer selling through the reseller channel, is immediately offering commercial desktops and workstations based on the award-winning AMD Athlon™ processor. The workstation systems, which are on display today at the SolidWorks International User Group Conference & Expo in New Orleans, feature the newly released 800 MHz AMD Athlon processor.
"We are excited to see a well-established computer manufacturer like Pionex embrace the AMD Athlon processor for its commercial desktops and workstations," said Rob Herb, Senior Vice President and Chief Marketing Executive for AMD. "This is the beginning of a great relationship that will provide choice and enrich the commercial computer market. As our recent awards demonstrate, the AMD Athlon processor provides leading-edge microprocessor performance for the business computing market."
"Pionex is pleased to offer our business customers the award-winning AMD Athlon processor," said John Amico, Vice President of Sales, Pionex Commercial Products Group. "Our commercial accounts demand only the very best, and the AMD Athlon delivers the kind of performance, reliability and compatibility that our customers need to satisfy their computing needs."
The AMD Athlon processor-based Pionex Elite commercial desktops and workstations are being sold through the reseller channel and by the more than 500 Value Added Resellers (VARs) who sell Pionex products. The Pionex Elite Professional Workstation systems, anchored by AMD Athlon processors running at clock speeds of 600 MHz, 700 MHz and the newly released 800 MHz, are available in three different configurations with prices ranging from $1,999 to $5,399. The Pionex Elite desktop systems, using the same AMD Athlon processors, range in price from $1,069 to $1,999. (For more specific product information, please visit the Pionex Elite Web site at www.pionexelite.com).
The Pionex Elite Professional Workstations feature the award-winning 3Dlabs Oxygen GVXI graphics boards. Also today, 3Dlabs announced that it is optimizing its drivers for the AMD Athlon processor in a move that further enhances the AMD Athlon as an outstanding choice for workstation systems.
The AMD Athlon processor's seventh-generation microarchitecture, superscalar floating point engine, and high-bandwidth, 200MHz system bus enable it to achieve superior performance levels and make it the ideal processor for workstations. Business users who work with digital photo editing, digital content creation, CAD/CAE, commercial 3D modeling, image compression, speech recognition, scientific applications and other computationally-demanding software will benefit from the tremendous processing power of Pionex's AMD Athlon processor-based systems. (For AMD Athlon processor benchmark data on many of the above applications, please visit our benchmarks page.)
Since it was launched in August, the AMD Athlon processor -- or systems based on the processor -- have won more than 20 industry awards, including the following from workstation publications: Best Product of 1999, Windows NT Systems (January 2000); All-Star Award, Cadalyst (December 1999); Wired for 3D Editors' Choice Awards, 3D Magazine (January 2000); and Cadalyst Labs 5-Star (out of a possible 5 stars) Highly Recommended Workstation: Polywell 800K7-6501 (with an AMD Athlon 650 MHz processor), Sys Performance 600A (AMD Athlon 600 MHz processor), and XI Computer 650K MTower SP (AMD Athlon 650 MHz processor).

 


AMD Athlon™ Processor Awards


The AMD Athlon processor has received numerous industry awards, including: Technical Excellence -- Best Component (Hardware Category),
• PC Magazine (November 1999); CPU of the Year, Maximum PC (December 1999);
• Best Product of 1999, Windows NT Systems (January 2000);
• All-Star Award, Cadalyst (December 1999);
• Wired for 3D Editors' Choice, 3D Magazine (January 2000);
• Attaboy Award -- Product of the Year, Houston Chronicle (December 1999);
• Best Overall Product of the Year and Best System Design -- Processor, PC               Magazine (UK) (December 1999);
• Product of the Year, Compatible PC (France), (December 1999);
• Product of the Year, PC World (Denmark), December 1999;
• Best CPU for Desktops, PC World Komputer (Poland), December 1999;
• Best Exhibited Product, World PC Expo ­ Japan, Nikkei Business Publications (September 1999).
The AMD Athlon processor is also a finalist for the MicroDesign Resources Best PC Processor award. The winner will be announced January 17.
Systems based on the AMD Athlon processor have won the following awards:
 State-of-the-Art Desktop PC:
• Compaq Presario 5861, PC Computing (November 1999);
• Editors' Choice Award (Desktop PCs):
• TCE K7-600, Computer Reseller News, (September 1999);
  #1 Midrange PC: Micro Express's MicroFlex-550B, PC World, (January 2000);
• Best Hardware of 1999: Polywell Poly 800K7-700, CNET.com (December 1999);
• System of the Year: Cybermax Enthusiast AP6 650 MHz Athlon, Maximum PC, (December 1999);
• Attaboy Award -- Best Consumer PC: Compaq Presario 5900Z, Houston Chronicle (December 1999);
Cadalyst Labs 5-Star (out of a possible 5 stars) Highly Recommended Workstation: •Polywell 800K7-6501 (with an AMD Athlon 650 MHz processor),
• Sys Performance 600A (AMD Athlon 600 MHz processor),
• XI Computer 650K MTower SP (AMD Athlon 650 MHz processor);
 and Ultimate Game Machine (co-winner):
• Falcon Northwest Computers, Computer Gaming World (December 1999).

 

 

About the AMD Athlon™ Processor


The AMD Athlon processor is an x86-compatible, seventh-generation design featuring a superpipelined, nine-issue superscalar microarchitecture optimized for high clock frequency; the industry's first fully pipelined, superscalar floating point unit for x86 platforms; high-performance cache technology, including 128 KB of on-chip level-one(L1) cache and a programmable, high-performance backside L2 cache interface; enhanced 3DNow!™ technology with 24 additional instructions designed to improve integer math calculations, data movement for Internet streaming, and DSP communications; and the AMD Athlon system bus ­ a 200MHz system interface based on the Alpha™ EV6 bus protocol with support for scalable multiprocessing.
All new AMD Athlon processors are manufactured on AMD's 0.18-micron process technology in FAB 25 in Austin, Texas.

 

 

About Pionex


Pionex Technologies is a leading manufacturer of high quality computer systems for the home and corporate markets. The Elite product line features a wide range of network servers, professional workstations, multimedia business systems, managed PCs, notebooks and caching solutions. Based in Somerset, New Jersey, Pionex maintains sales and manufacturing facilities nationwide and has annual revenues approaching $2 billion.


Cautionary Statement


This release contains forward-looking statements, which are made pursuant to the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Investors are cautioned that all forward-looking statements in this release involve risks and uncertainty that could cause actual results to differ materially from current expectations. Forward-looking statements in this release include the expected outcomes and benefits arising from the business relationship between AMD and Pionex, the nature of that relationship, and the risk that Pionex workstations and desktop computers containing AMD Athlon processors will not achieve customer or market acceptance. We urge investors to review in detail the risks and uncertainties in the Company's filings with the Securities Exchange Commission.


GATEWAY CHOOSES AMD ATHLON™ PROCESSOR TO POWER ITS GATEWAY™ SELECT SERIES

SUNNYVALE, CA--JANUARY 10, 2000--AMD today announced that Gateway has chosen the AMD Athlon™ processor to power its Gateway™ Select PC Series. Systems are now available by calling 1-800-GATEWAY, visiting a Gateway Country® store, or online at www.gateway.com.
"The AMD Athlon processor's superior technology brings an exceptional computing experience that customers have come to expect from Gateway products," said Rob Herb, senior vice president of Sales and Marketing for AMD. "AMD is extremely pleased a world-class PC manufacturer like Gateway has adopted the AMD Athlon processor in its product portfolio."
"Gateway's decision to use the AMD Athlon in its Select PC series enhances AMD's credibility and demonstrates that the AMD Athlon is gaining acceptance at the high end of the desktop computer market. AMD's win at Gateway reinforces the position of the AMD Athlon processor as a legitimate challenger in the performance segment," noted Nathan Brookwood, principal analyst at Insight 64.

 

AMD Athlon Awards Around the World


To date, the AMD Athlon processor has received numerous industry awards including:
•Technical Excellence--Hardware Component, PC Magazine (November 1999)
•CPU of the Year, Maximum PC (December 1999)
•Best Product of 1999, Windows NT Systems (January 2000)
•Ultimate Gaming Machine (co-winner), Falcon Northwest Computers, Computer Gaming World (December 1999)
•State-of-the-art Desktop PC: Compaq Presario 5861, PC Computing (November 1999)
•All-Star Award, Cadalyst (December 1999)
•Cadalyst Labs 5-Star (out of a possible 5 stars) Highly Recommended Workstation: XI Computer 650K MTower SP with a 650MHz AMD Athlon processor, Cadalyst (November 1999)
•Editors' Choice (Desktop PCs): TCE K7-600 PC, Computer Reseller News Test Center, (September 1999)
•System of the Year: CyberMax Enthusiast AP6 650MHz AMD Athlon processor, Maximum PC (December 1999)
•Fastest PC Ever Tested: Alienware Area 51 with 700MHz AMD Athlon processor, Maximum PC (December 1999)
•Best Exhibited Product, World PC Expo - Japan, Nikkei Business Publications (September 1999)
•Technical Excellence -Hardware Component, PC Magazine en Espańol (December 1999)
•Best System Design - Processor, PC Magazine UK (December 1999)
•Best Overall Product of the Year, PC Magazine UK (December 1999)
 •Product of the Year, Compatible PC (France) (December 1999)
•Product of the Year, PC World (Denmark) (December 1999)
•Best CPU for Desktops, PC World Komputer (Poland) (December 1999)
•Product of the Year, PC World (Norway)
•Best of Comdex Israel (December 1999)
•Best Buy Award, Micro Express MicroFlex 550B with 550MHz AMD Athlon processor, PC World (January 2000)


About Gateway

Gateway (NYSE: GTW), a Fortune 500 company founded in 1985, provides complete computing solutions for clients worldwide. The company has manufacturing facilities in the United States, Ireland and Malaysia and employs more than 19,000 people worldwide. Gateway products and services consistently win top awards from leading industry publications. Revenue for the year 1998 was $7.5 billion.


Compaq To Bring

Intel Pentium III Processor To

Market Across Multiple Platforms


HOUSTON, January 11, 1999 - Fulfilling its commitment of delivering the best IT solutions to enterprise, Small and Medium Business, and consumer customers, Compaq Computer Corporation (NYSE: CPQ) today announced its support of the Intel® Pentium® III processor. Compaq will make the Pentium III processor available in the Deskpro, ProLiant, Prosignia, Armada, Professional Workstations AP line and Presario product lines following delivery of the new processor by Intel. The new processor will ensure that Compaq customers have the highest processing power - up to 500 MHz.
"Compaq's strategic partnership with Intel enables Compaq to deliver the latest advances in processing to its customers, at the earliest possible moment," said Enrico Pesatori, senior vice president of corporate marketing, Compaq Computer Corporation. "The rapid inclusion of the Pentium III processor in our product lines is another example of Compaq's industry leadership and commitment to providing our customer with the best global IT solutions."


Company Background


Founded in 1982, Compaq Computer Corporation is a Fortune Global 100 company. Compaq is the second largest computer company in the world and the largest global supplier of personal computers. Compaq develops and markets hardware, software, solutions, and services, including industry-leading enterprise computing solutions, fault-tolerant business-critical solutions, networking and communication products, commercial desktop and portable products and consumer PCs. The company is an industry leader in environmentally friendly programs and business practices.
Compaq products are sold and supported in more than 100 countries through a network of authorized Compaq marketing partners. Customer support and information about Compaq and its products are available at http://www.compaq.com.


Pentium® III Processor for the SC242 at 450 MHz to 800 MHz Datasheet

The Intel® Pentium® III processor is the next member of the P6 family, in the Intel IA-32 processor line. Like the Intel Pentium II processor, the Intel Pentium III processor implements the Dynamic Execution microarchitecture - a unique combination of multiple branch prediction, data flow analysis, and speculative execution. This enables these processors to deliver higher performance than the Pentium processor, while maintaining binary compatibility with all previous Intel Architecture processors. The Pentium III processor also executes MMX™ technology instructions for enhanced media and communication performance just as its predecessor, the Pentium II processor. The Pentium III processor executes Internet Streaming SIMD Extensions for enhanced floating-point and 3-D application performance. In addition, the Pentium III processor extends the concept of processor identification with the addition of a processor serial number. Refer to the Intel Processor Serial Number application note (Order Number 245125) for more detailed information. The Pentium III processor utilizes multiple low-power states such as AutoHALT, Stop-Grant, Sleep, and Deep Sleep to conserve power during idle times.


Pentium® III Processor for the PGA370 Socket up to 750 MHz

The Intel® Pentium® III processor for the PGA370 socket is the next member of the P6 family, in the Intel IA-32 processor line and hereafter will be referred to as the Pentium III processor, or simply the processor. The processor uses the same core and offers the same performance as the Intel Pentium III processor for the SC242 connector, but utilizes a new package technology called flip-chip pin grid array, or FC-PGA. This package utilizes the same 370-pin zero insertion force socket (PGA370) used by the Intel® Celeron™ processor. Thermal solutions are attached directly to the back of the processor core package without the use of a thermal plate or heat spreader.

 

 

 









Novell NE100 , izgatavota Eagle Technology            Novell 200, izgatavota Eagle Technology     

                                                                       





                                                            Tīkls ar Ethernet

                       


Mātes plate ar  AMD Athlon procesoru



                                                                                    Pentium III procesors







Uzstādīti tīkli.

Unibanka

1995 gada otrajā pusgadā ir veikta AT&T strukturētās kabeļu sistēmas SYSTIMAX instalācija AS Latvijas Unibanka centrālajā ēkā. Šobrīd kabeļu sistēma ir izveidota ēkas 3 rekonstruētajos stāvos, izveidojot datortīklu ar vairāk nekā 300 darba vietām. Tiek plānots turpināt instalāciju vēl vienā stāvā. Tiek veikta sertifikācija AT&T 15 gadu garantijas saņemšanai. Horizontālā kabeļu sistēma veidota ar CAT5 vītā pāra kabeļa palīdzību, starpstāvu kabeļu sistēma - daudzmodu optiskās šķiedras kabelis.

“Ventspils Nafta”

1995 gada laikā ir veikta AT&T strukturētās kabeļu sistēmas SYSTIMAX instalācija VAS “Ventspils Nafta” pārvaldes ēkā un ražošanas objektos. Šobrīd kabeļu sistēma ir izveidota ēkas 4 stāvos, izveidojot datortīkla un telefonu kabeļu sistēmu ar aptuveni 150 darba vietām. Horizontālā kabeļu sistēma veidota ar CAT5 vītā pāra kabeļa palīdzību, starpstāvu kabeļu sistēma - daudzmodu optiskās šķiedras kabelis. Datortīklā tiek izmantoti Madge datortīkla komutatori. Komutēti Ethernet pieslēgumi darba staciju pieslēgumam, komutēti FDDI pieslēgumi starp komutatoriem.   Ražošanas objekti savienoti ar centrālo ēku ar optiskās šķiedras kabeļa palīdzību.

Banka “ Dinastija”

Samērā neliela datortīkla un telefonu tīkla kabeļu sistēmas instalācija - aptuveni 70 darba vietas 3 stāvos, visur CAT5 vītā pāra kabelis un atbilstošas pārējās kabeļu sistēmas komponentes.

IBM Pārstāvniecība.
Fortech speciālisti sekmīgi veica kabeļu sistēmas instalāciju IBM pārstāvniecības telpās Elizabetes ielā izmantojot IBM Advanced Connectivity System kabeļu sistēmu, aptuveni 40 darba vietās telefonu un datortīklam.

VU Latvenergo pārvaldes ēkā.
1995 gada pavasarī tika modernizēts VU Latvenergo pārvaldes ēkas datortīkls uzstādot firmas MADGE modulāro datortīkla komutatoru. Datortīklam attīstoties instalācija tiek paplašināta, pievienojot jaunus moduļus

Lattelekom administratīva ēka.
1996. gada vasarā uzsākta AT&T kabeļu sistēmu instalācija Lattelekom struktūrās - centrālajā un nodaļu ēkās.

Valsts Statistikas komiteja.
1996. gadā sagatavots projekts un uzsākta strukturētās kabeļu sistēmas uzstādīšana Valsts Statistikas komitejas ēkās.

 

 





Tievais Ethernet

 Izmantotais kabelis                                                     koaksiālais kabelis
Segmenta maksimālais garums                                                185m
Minimālais attālums starp pieslēguma punktiem                     0,5m
Maksimālais daudzums pieslēguma punktu pie segmenta      30

Maksimālais daudzums segmentu tīklā                                   5

1.- uzstādīta datorā tīkla karte 2.- T- kolektors
 3.- uzgaļi kabeļa galā 4.- terminators                                                 

1 komentārs: