Autors: Nezināms
Galda klājums pirms deserta pasniegšanas
SATURA RĀDĪTĀJS
ĒDIENKARTE................................................................................... 2
TRAUKI UN GALDA PIEDERUMI.................................................. 3
GALDA KLĀŠANA........................................................................... 4
PREČZINISKAIS RAKSTUROJUMS............................................. 8
RAŽOŠANAS DOKUMENTĀCIJA............................................... 11
Tehnoloģiskā karte Nr.1:............................................................. 11
Tehnoloģiskā karte Nr.2:............................................................. 12
Kalkulācijas karte Nr.1................................................................. 13
Kalkulācijas karte Nr.2................................................................. 14
Produktu pasūtījumu lapa:.......................................................... 14
IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS............................... 15
ĒDIENKARTE
1.
AUKSTĀS UZKODAS
Krabju salāti
Vistas gaļas salāti
Pildītas olas
2.
KARSTĀS UZKODAS
Šnicele olu mērcē
3.
OTRIE ĒDIENI
Pildīti pipari
4.
SALDIE ĒDIENI
Augļi ar putukrējumu
Lieldienu pārsteigums
5.
KARSTIE DZĒRIENI
Melnā kafija ar vai bez salda krējuma
6.
ATSPIRDZINOŠIE
DZĒRIENI
Minerālūdens
Augļu sula
7.
KONDITOREJAS
IZSTRĀDĀJUMI
Dzērveņu torte
Olu
cepumi
8.
ALKOHOLISKIE
DZĒRIENI
Sarkanvīns “Morlet”
Baltais galda vīns
TRAUKI UN GALDA PIEDERUMI
POCELĀNA UN FRANČU STIKLA TRAUKI:
Ø Uzkodu šķīvji
aukstajiem ēdieniem (20cm diametrā)
Ø Lēzenie šķīvji
siltajiem gaļas un zivju ēdieniem (24cm diametrā)
Ø Maizes šķīvīši (15 –
17 cm diametrā)
Ø Lēzenie deserta
šķīvji augļiem (20 cm diametrā)
Ø Servīze kafijas
pasniegšanai
Ø Tortes paliktnis
Ø Garšvielu trauciņi
Ø Ziedu vāzes
GALDA PIEDERUMI:
Ø Uzkodu naži un
dakšiņas
Ø Pusdienu naži un
dakšiņas
Ø Sviesta naži
Ø Kafijas karotītes
Ø Augļu naži un
dakšiņas
Ø Kūku dakšiņas
Ø Tortes lāpstiņas
Ø Tortes naži tortes
dalīšanai
Ø Cukura karote
Ø Konditorejas
izstrādājumu standziņas
STIKLA GLĀZES:
Ø Sarkanvīna (125 g)
Ø Baltvīna (100g)
Ø Atspirdzinošiem
dzērieniem (200g)
DZELTENS GALDAUTS – 1.80m x 1.40m
SALVETES – koši zaļas kvadrātveida salvetes (50x50cm)
GALDA KLĀŠANA
Svētku galds klāts ar dzeltenu iecietinātu galdautu un koši zaļām
iecietinātām salvetēm. Arī pārējie galda rotājumi ir zaļi vai dzelteni. Trauki
ir balti vai caurspīdīgi. Izmantota franču galda klāšanas metode. Svētku
pusdienās iekļauti dažādi ēdieni, kas papildināti ar attiecīgu dzērienu.
Pirms aicina viesus pie galda tiek saliets minerālūdens. To nes
kreisajā rokā ar salvetes palīdzību, bet lej ar labo roku. Ar salveti noslauka
pudeli, ja tas ir vajadzīgs. Minerālūdeni lej 3/4 glāzes 12 grādu temperatūrā.
Dzērienus lej no labās puses, nedrīkst tos liet pāri galdam vai stiepjoties.
Galda
klājums sākumā auksto uzkodu pasniegšanai
Kad minerālūdens ir saliets aicina viesus pie galda. Viesus apkalpojot
jāievēro, ka vispirms tiek apkalpoti gados vecāki cilvēki un sievietes.
Oficiantam visu laiku apkalpojot jāizmanto rokas salvete. Maizi porcionē no
kreisās puses ar maizes standziņu palīdzību. Aukstās uzkodas tiek piedāvātas
salātu traukos +14 grādu temperatūrā. Porcionējot oficiants tur šķīvi ar
uzkodām 5cm augstumā virs un 1cm pār šķīvja malai. Uzkodas porcionē ar nazi un
dakšu no kreisās puses.
Kad viesi beiguši ēst
aukstās uzkodas, oficianti novāc auksto uzkodu šķīvjus, kopējos salātu traukus
un galda piederumus. Tos novāc no labās puses ar labo roku un pārliek kreisajā
rokā. Kad visi netīrie trauki ir novākti, oficianti pasniedz karsto uzkodu
šķīvjus no labās puses.
Galda klājums karsto uzkodu pasniegšanai
Ēdienu piedāvā no kreisās puses
un porcionē tāpat kā iepriekš. Karstajām uzkodām klāt tiek pasniegts
sarkanvīns. No kreisās puses ar salveti turot pudeli, parāda vīna pudeles
etiķeti un uz mazā šķīvīša noliek korķi pasmaržošanai. Vīnu lej, turot pudeli
ne zemāk kā 5cm virs glāzes. Pirmajam viesim ielej tikai nedaudz vīna pagaršošanai,
ja tas tiek akceptēts, otrajam viesim lej ½ glāzes, pēc tam papildinot arī
pirmā viesa glāzi. Sarkanvīnam jābūt 16 – 18 grādu temperatūrā. Lejot sarkano
vīnu var izmantot vīna groziņus.
Pēc karstajām uzkodām, atkal tiek novākti netīrie trauki tādā pašā
veidā kā iepriekš un pasniegts otrais
ēdiens.
Galda klājums otrā ēdiena pasniegšanai
Otro ēdienu piedāvā no kreisās puses ar labo roku. Otro ēdienu pasniedz
65 – 95 grādu temperatūrā, papildinot ar sarkanvīnu. Piedāvā arī maizi. Pēc
otrā ēdiena vispirms novāc koplietošanas traukus (garšvielu trauciņus, kopējos
maizes šķīvjus u.c.). Pirmajam viesim novāc otrā ēdiena šķīvi, tad iet pie otra
viesa, kuram novāc otrā ēdiena šķīvi un maizes šķīvi ar nazīti. Virzoties
pulksteņrādītāja virzienā novāc arī pirmajam viesim maizes šķīvīti ar nazi.
Beigās novāc glāzes. Uz galda paliek tikai deserta dakša un nazis. Kad viss
liekais ir novākts tiek pasniegts saldais ēdiens 14 grādu temperatūrā.
Galda klājums pirms deserta pasniegšanas
Pie deserta tiek pasniegts baltvīns 8 – 12 grādu temperatūrā. To lej
2/3 glāzes. Balto vīnu lej straujāk nekā sarkano. Pēc deserta jānovāc no galda
pilnīgi visi trauki un galda piederumi, jo tiek servēta kafijas servīzes ar
konditorejas izstrādājumiem.
Vispirms uzliek individuālos galda traukus (kūku šķīvīti, kafijas
krūzīti), pēc tam koplietošanas traukus (kafijas kannu, krējuma trauciņus,
cukura trauku). Kūku šķīvi novieto viesim tieši priekšā 2cm attālumā no galda
malas. Pa labi no tā 1 cm attālumā novieto kūku dakšiņu. Pa labi no kūku šķīvja
novieto kafijas tasīti ar apakštasīti, ko novieto tā, lai apakštasītes viduslīnija
sakristu ar kūku šķīvja augšējo malu. Lai kafijas tasīti varētu ērti paņemt,
tās osiņu pagriež pa labi. Paralēli tasītes osiņai uz apakštasītes novieto
kafijas karotīti. Pa labi no kafijas tases novieto vienā grupā kafijas kanniņu,
cukura trauku un krējuma kanniņu. Uz kūku šķīvja novieto salocītu salveti.
Konditorejas izstrādājumus
novieto uz galda tā, lai visi (abi) viesi varētu ērti paņemt izvēlēto
izstrādājumu. Kad viesi maltīti beiguši, viesmīlis atnes rēķinu. To nedrīkst
darīt ātrāk kā viesis paaicina. Ierakstiem rēķinā jābūt tādiem, lai viesis tos
varētu saprast un izlasīt. Rēķinu pienes aizvērtā veidā uz pamatšķīvja vai
speciālā kastītē, trauciņā. Nedrīkst izmantot apakštasi. Rēķinu noliek
galvenajam viesim labajā pusē. Viesmīlim noteikti jāizdod atlikums.
Viesiem pieceļoties, viesmīlis var palīdzēt dāmai piecelties un
apģērbties. Viesiem ejot prom, jāpaaicina viņus nākt vēl, un jāpasaka
“Uzredzēšanos!” .
PREČZINISKAIS RAKSTUROJUMS
Pipari (100g)
Olbaltumvielas: 1.2
Taukvielas: 0.3
Ogļhidrāti: 2.9
Ūdens: 91.0
Vitamīni: C,
PP, B6, B2, B1, K, E, retinolekvivalenti,
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 20.3
Rīsi (100g)
Obaltumvielas: 7.2
Taukvielas: 2.2
Ogļhidrāti: 74.1
Ūdens: 13.1
Vitamīni: PP,
B6, B2, B1, E,
alfa-tokoferols, folskābe
alfa-tokoferols, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 344.9
Sīpoli (100g)
Olbaltumvielas: 1.3
Taukvielas: 0.3
Ogļhidrāti: 4.9
Ūdens: 87.6
Vitamīni: C,
PP, B6, B2, B1, E, retinolekvivalenti,
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 27.5
Šampinjoni konservēti (100g)
Olbaltumvielas: 2.3
Taukvielas: 0.5
Ogļhidrāti: 0.5
Ūdens: 91.2
Vitamīni: B6,
B2, B1, PP, C
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 16.0
Burkāni (100g)
Olbaltumvielas: 1.0
Taukvielas: 0.2
Ogļhidrāti: 4.8
Ūdens: 88.2
Vitamīni: C,
PP, B6, B2, B1, K, E, retinolekvivalenti,
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 25.7
Tomāti (100g)
Olbaltumvielas: 1.0
Taukvielas: 0.2
Ogļhidrāti: 2.6
Ūdens: 94.2
Vitamīni: C,
PP, B6, B2, B1, K, E, retinolekvivalenti,
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 17.3
Siers Holandes (100g)
Olbaltumvielas: 26.0
Taukvielas: 26.8
Ogļhidrāti: -
Ūdens: 40.5
Vitamīni: C,
PP, B6, B2, B1, B12, E,
karotoīdi, folskābe
karotoīdi, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 352.0
Sāls (100g)
Augstākā
labuma pārtikas sāls satur ne mazāk par 98 – 99.2% nātrija hlorīda, nedaudz
magnija, kalcija, dažreiz arī dzelzs sāļu piemaisījumus. Ūdenī nešķīstošas
vielas augstākā labuma sāls satur mazāk nekā zemākās šķiras (0.2%).
Šokolāde (100g)
Olbaltumvielas: 5.3
Taukvielas: 30.0
Ogļhidrāti: 47.0
Ūdens: 0.9
Vitamīni: PP,
B6, B2, B1, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 479.2
Piens “Lāse” 1.5% (100g )
Olbaltumvielas: 3.0
Taukvielas: 0.5
Ogļhidrāti: 4.7
Ūdens: 91.0
Vitamīni: A,
D, B6, B2, B1, B12, E
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 35.0
Cukurs (100g)
Olbaltumvielas: -
Taukvielas: -
Ogļhidrāti: 99.8
(saharozes kristāli)
Ūdens: 0.05
Vitamīni: -
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 399.2
Ola (100g ēdamās daļas saturs)
Olbaltumvielas: 12.9
Taukvielas: 11.2
Ogļhidrāti: 0.7
Ūdens: 74.1
Vitamīni: A,
PP, B6, B2, B1, K, E, retinolekvivalenti,
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
karotoīdi, alfa-tokoferols, folskābe
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 92
kcal
Konservētas aprikozes (100g)
Olbaltumvielas: 0.5
Taukvielas: 0.1
Ogļhidrāti: 18.1
Ūdens: 80.9
Vitamīni: C,
PP, B6, B2, B1, K, retinolekvivalenti,
karotoīdi,
karotoīdi,
Minerālvielas: Na,
Ka, Ca, Fe, P
Enerģija (kcal): 75.2
RAŽOŠANAS DOKUMENTĀCIJA
Tehnoloģiskā karte Nr.1:
Pildītas paprikas pusītes
Produkti
|
1 porcijai
|
||
Bruto
|
Neto
|
||
Saldā sarkanā paprika
Sīpoli
Zaļumi
Rīsi
Eļļa
Siers
Piens
Olas
Sviests
Mērcei:
Milti
Buljons
Tomātu mērce
Sviests
Skābs krējums
|
gab./g
g
g
g
g
g
g
gab./g
g
g
g
g
g
g
|
1
25
15
20
10
20
25
½
5
4
80
15
5
25
|
150
20
10
20
10
20
25
20
5
4
80
15
5
25
|
Porcijas svars 275 g |
Papriku nomazgā aukstā tekošā ūdenī izlietnē. Liek uz pirmapstrādes
dēlīša un ar asu nazi pārgriež to uz pusēm, atstājot kātiņu. Paprikai ar
karotīti izņem sēklas un izskalo zem auksta ūdens strūklas.
Pildījumam:
Rīsi: Mazā katliņā ielej 110 g auksta ūdens. Katliņu liek uz plīts un vāra
līdz temperatūrai 100o C. Verdošam ūdenim pievieno sāli un cukuru
pēc garšas. Ūdenī ieber iepriekš sagatavotus rīsus (tos pirms vārīšanas
pārskata un mazgā uz sieta zem tekoša ūdens) un maisa ar koka karoti tik ilgi,
kamēr putraimi uzbriest un uzsūc visu šķidrumu. Rīsiem pievieno 5g sviest, ar
karoti izmaisa, katliņam uzliek vāku. Plīts karstumu samazina un turpina vārīt
rīsus 95o – 98o C temperatūrā līdz putraimi ir gatavi
(mīksti, bet ne izjukuši). Trauku ar biezputru var ievietot karsta ūdens peldē.
Sīpolus notīra ar asu nazīti un uz pirmapstrādes dēlīša smalki sagriež. Pannu
liek uz plīts un tajā izkausē apmēram 5g
sviesta. Sīpolus apcep līdz tie kļūst caurspīdīgi.
Sieru sarīvē plastmasas vai fajansa bļodiņā uz rīves.
Zaļumus sakapā uz pirmapstrādes dēlīša ar asu nazi.
Olu – piena maisījumam: olu ar dakšiņu sakuļ mazā bļodiņā vai krūzē un pievieno pienu.
Pildījumam sagatavotos produktus (rīsus, sīpolus, sieru, daļu zaļumu)
samaisa plastmasas vai fajansa bļodā, pievieno vēl klāt garšvielas un pilda (ar
karoti) paprikas pusītēs ar kaudzīti. Pildītās paprikas pusītes pārlej ar olu –
piena maisījumu un kārto ietaukotā cepešpannā, un cep cepeškrāsnī 180o C
temperatūrā aptuveni 30 – 45 minūtes.
Mērcei:
Uz pannas tomātu mērci nedaudz apcep.
Uz pannas izkausē 5g sviesta un izkarsē miltus tā, lai tie nemainītu
krāsu. Miltus atdzesē un atšķaida ar trešdaļu iepriekš sagatavota auksta
buljona. Lej traukā, visu maisot ar karoti, pievieno atlikušo buljonu un uzkarsē
līdz vārīšanās temperatūrai. Klāt pievieno apcepto tomātu mērci un beigās arī
krējumu. Atkal uzvāra, nogaršo, un, ja vajadzīgs pievieno trūkstošās
garšvielas.
Paprikas pusītes liek uz otrā ēdiena šķīvja, blakus lej mērci, rotā ar
zaļumiem un pasniedz.
Tehnoloģiskā karte Nr.2:
Lieldienu pārsteigums
Produkti
|
|
1 porcijai
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Melnā šokolāde
Vaniļas pudiņa pulveris
Piens
Cukurs
Olas
Konservētu aprikožu pusītes
Cukurs zelta stīdziņām
|
g
g
g
g
gab./g
gab./g
g
|
70
40
100
25
½
2
50
|
70
40
100
25
20
20
40
|
Porcijas svars 70/150 g |
Gatavošanas tehnoloģija
No folijas izveido
olas formu ar nošķeltu augšu, pārliecot to kādam apaļam priekšmetam, nedaudz
lielākam par vistas olu.
Karstā ūdens peldē
izkausē šokolādi un ar otiņu izklāj formas iekšpusi. Liek to ledusskapja
saldējamā kamerā un sastindzina. Pārklāšanu atkārto vēl vismaz 2 – 4 reizes.
Pēc sastindzināšanas foliju uzmanīgi noņem.
No pudiņa pulvera,
piena un 25g (1 ēdamkarote) cukura pagatavo krēmu. Pudiņa pulveri un cukuru bļodiņā
samaisa ar 2 ēdamkarotēm piena. Pārējo pienu uzvāra katliņā un pievieno tam
samaisīto pudiņa pulveri. Nepārtraukti maisot visu masu uzvāra un noņem no
plīts. Atdzesētā iecilā ar mikseri saputotu olas baltumu un pilda sagatavotajā
šokolādes formiņā. Krēmam virsū uzliek aprikožu pusīti.
Cukura stīdziņas: karsējot uz plīts izkausē
50g (2 ēdamkarotes) cukura līdz tas sāk brūnēt. Cukurs mazliet jāatdzesē līdz
tas sāk karamelizēties, tad ar karoti tecinot pāri krēmam šokolādes formā,
veido zeltainas stīdziņas. Ja sīrups kļūst pārāk biezs, to sasilda no jauna un
turpina stīdziņu veidošanu.
Kalkulācijas karte Nr.1
Datums 23.04.00.
Ēdiena nosaukums: Pildītas
paprikas pusītes
Produkta
nosaukums
|
Produktu norma
1 porcijai
|
Produktu norma
uz 100 porcijām
(kg)
|
1 kg iepirkuma cena
(Ls)
|
Summa
(Ls)
|
Saldā paprika
Sīpoli
Zaļumi
Rīsi
Eļļa
Siers
Piens
Olas
Milti
Sviests
Tomātu mērce
Skābs krējums
|
1 gab.
25 g
15 g
20 g
10 g
20 g
25 g
½ gab.
4 g
10 g
15 g
25 g
|
100 gab.
2.5
1.5
2
1
2
2.5
50 gab.
0.4
1
1.5
2.5
|
1.40
0.30
0.80
0.80
0.70
2.60
0.30
0.60
0.60
1.20
0.80
0.60
|
14.00
3.00
8.00
8.00
7.00
26.00
3.00
6.00
6.00
12.00
8.00
6.00
|
1 porcijas svars 350g
100 porciju cena
1
porcijas cena
100% uzcenojums
PVN 18%
100 porciju pārdošanas cena ar PVN un
pārdošanas uzcenojuma
1 porcijas pārdošanas cena
|
107
1.07
107
19.26
233.26
2.33
|
Kalkulācijas karte Nr.2
Datums 15.03.00.
Ēdiena nosaukums: Lieldienu
pārsteigums
Produkta
nosaukums
|
Produktu norma
1 porcijai
|
Produktu norma
100 porcijām
(kg)
|
1 kg iepirkuma cena (Ls)
|
Summa
(Ls)
|
Melnā šokolāde
Vaniļas pudiņa pulveris
Piens
Cukurs
Olas
Konservētu aprikožu pusītes
|
70 g
¼ paciņas
100 g
75 g
1 gab.
2 gab.
|
7 kg
25 pac.
10 l
7.50 kg
100 gab.
200 gab.
|
4.00
0.40
0.32
0.40
0.06
0.10
|
28.00
10.00
3.20
3.00
6.00
20.00
|
1 porcijas svars 350g
100 porciju cena
1 porcijas cena
100%
uzcenojums
PVN 18%
100 porciju pārdošanas cena ar PVN un
pārdošanas uzcenojuma
1 porcijas pārdošanas cena
|
70.2
0.70
70.2
12.63
153.03
1.53
|
Produktu pasūtījumu lapa:
Produktu nosaukums
|
Mērvien.
|
Pildīta paprika
1 porcijai
|
Lieldienu pārsteigums 1 porcijai
|
Kopā
|
Saldā paprika
Sīpoli
Zaļumi
Rīsi
Eļļa
Siers
Piens
Olas
Milti
Sviests
Tomātu mērce
Skābs krējums
Melnā šokolāde
Vaniļas pudiņa pulveris
Cukurs
Konservētu aprikožu pusītes
|
gab.
G
g
g
g
g
g
gab.
G
g
g
g
g
g
g
g
|
1 gab.
25 g
15 g
20 g
10 g
20 g
25 g
1 gab.
4 g
10 g
15 g
25 g
|
75 g
1 gab.
70 g
20 g
100 g
2 gab.
|
1 gab.
25 g
15 g
20 g
10 g
20 g
100 g
2 gab.
4 g
10 g
15 g
25 g
70 g
20 g
100 g
2 gab
|
IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS
1.
Darkevicas A. tulkojums.- 2.sēj.
Pārtikas produktu prečzinība.- Rīga, Zvaigzne, 1972.
2.
Gavriļenko E., Ēdienu gatavošanas
pamati, Turība, 1999.
3.
Speranskins V., Iņihovs G.,
Montickins R., Soboļeva M. 1.sēj. Pārtikas produktu prečzinība.- Rīga, Zvaigzne,
1971.
4.
Vanaga V., Galda klāšanas
pamatprincipi, Turība, 1999.
5.
Glavacka V., Sabiedriskās
ēdināšanas uzņēmuma mehāniskā un aukstuma iekārta.- Rīga, Zvaigzne, 1974.
6. Uztura
mācība, 1999
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru