Kristofors Kolumbs




Priekšvārds


 

Kristofors Kolumbs dzimis 1451.g. oktobrī Dženovā, skaistā ostas pilsētā Vidusjūras piekrastē. Kolumba tēvs nodarbojās ar vīna un siera tirdzniecību. Lielu iespaidu uz Kristoforu atstāja osta ar savu dzīvi. Te viņš redzēja agrāk nebaudītus augļus, nepazīstamus zvērus un augus. 14. gadu vecumā viņš iekārtojās uz burinieka par kuģa puiku, piedalījās braucienos uz Portugāli, vēlāk arī uz Korsiju. Bet 1465.gadā bija viņa pirmais brauciens Ligūrijas jūrā. 1473.g. viņš iestājās dienestā flotē. 1476.g. viņa tirdzniecības karavānai uzbruka franču karakuģi, viņi cieta sakāvi. Pateicoties veiksmei Kristofors izglābās, Atlantijas viļņi viņu izmeta Portugāles krastā.




Portugāle



          Kristofors Kolumbs nonāca Lisabonā. Te valdošā atmosfēra Kristoforu pilnīgi apbūra. Karavelas un Barkas pielādētas ar kravām kuras vilka pa Težas upi augšup un lejup uz Angliju, Flandriju un citām Vidusjūras, Rietumāfrikas un Hanzas pilsētas ostām. Idejas par ceļojumiem un jaunu zemju atklājumiem Lisabonā saistīja netikai Dženovas matroža Kolumba interesi vien, bet arī citus novadniekus, kuri kalpoja dona Indriķa un karaļa Alfonsa V dienestā. Tā 1477.g. sākumā viņš devās savā pirmajā lielajā jūras braucienā uz angļu ostu Bristoli, pēc tam uz īru Galveju un Islandi.
          1479.g. Kolumbs Lisabonā apprecas un viņiem piedzimst dēls Diego.
          1484.g. Kolumbs tika pieņemts audiencē pie karaļa Žuana. Karalis uzklausīja apmeklētāju, kas neparasti aizrautīgi klāstīja savus plānus par jaunu zemju atklājumiem un bagātībām. Ar savu neatlaidību Kolumbs ietekmēja karali Žuanu, bet viņš tomēr tam  nenoticēja.



Spānija




          Kolumba lūgums apgādāt ar attiecīgi aprīkotu floti, lai pa rietumu ceļu dotos uz Indiju, tika noraidīts. Nomira Kolumba sieva Felipa. Kristoforam izsīka dzīvošanai nepieciešamie līdzekļi. 1485.gadā Kolumbs pārcēlās atpakaļ uz dzīvi  Spānijā. Vēsts par Kolumba nodomiem nonāca karaļpāra ausīs, viņi to uzaicināja Kordovas rezidencē. 1486.g. maijā karaliene Izabella pirmo reizi Kolumbu pieņēma audiencē. Karaliene Kolumba priekšā likumus nodeva izskatīšanas komisijai. Komisija tos
izskatīja ļoti ilgi. Tā pieņēma galīgo lēmumu, lai Kolumba ideju noraidītu. Viņi uzskatīja, ka rietumu okeāns nav pārvarams, ja arī būtu, tad brauciens prasītu vismaz 3.gdus. Kristoforam tas bija apnicis.1488.gada decembrī viņš trešo reizi atgriezās Lisabonā. Šī paša gada beigās viņš devās uz Angliju, lai ar saviem plāniem iepazīstinātu Indriķi V ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌, bet pūles izrādījās veltas. Tad Kolumbs aizbrauca uz Palosu, lai atvadītos no sava dēla Diego, kurš dzīvoja Rabidas klosterī. Te viņš iepazinās ar kapteini Pinsonu, kurš apsolīja vēlreiz izgādāt audienci pie karalienes Izabellas. Vispirms  viņam atkal atteica, bet vēlāk tomēr Palosas maģistrāts beidzot nodeva Kolumba rīcībā kuģus “Niņu” un “Piņu”, bet “Santa Mariju” dženovietis nolīga pats. “Pintu” komandēja 50 gadīgais kuģa īpašnieks kapteinis Pinsons, bet “Niņu “ viņa 30 gadīgais brālis. “Santa Mariju” vadīja Kolumbs pats, tā bija apgādāta ar modernākajām navigācijas ierīcēm. Galvenais bija kompass.
Laika mērīšanai bija smilšu pulkstenis. Īstu navigācijas māku prasi prasīja darbs ar karti, kura bija uzzīmēta ar zināmajām krasta kontūrām. Ap 1492. gadu kuģi izbrauca no Palosas.


Uz Rietumiem



          Brauciena laikā uz Kanāriju salām “Pintai” salūza stūre un  radās neliela sūce. Laspalmasā saremontēja “Pintu”. 1.septembrī visi trīs kuģi ierodas Sansebastjānā, kur viņi papildināja savas krājumus. Spāņi visi kopā apmeklē mesu un 6. septembrī pēdējo reizi pirms jaunās Pasaules atklāšanu, pacēla enkuru vecajā Pasaulē. Tālāk viņiem nebija ostas kur palīdzību meklēt. “Uz rietumiem!” – Šo pavēli Kolumbs mēdza atgādināt stūrmaņiem. 13. septembrī Admirālim atnes nepatīkamu pārsteigumu, ka Polārzvaigzne, kas parasti rāda Ziemeļu virzienu, vairs neatbilst kompasa adatai. Situācija kļūst drūma, jūrniekus pārņem paniskas bailes, bet Admirālis saglabāja vēsu prātu un parādīja, ka kompass rāda pareizi. 14. septembrī ļaudis paziņoja, ka ir redzējuši putnu, bet 18. septembrī jau putnu barus, kuri lido uz Rietumiem. Viņi turpināja braukt uz Rietumiem. 11. oktobra rītā jūras viļņošana kļuva spēcīgāka, parādījās sārtojošs horizonts. Tā turpinājās brauciens visu dienu, pienāca vakars, Kolumbs negulēja. Divos naktī viņi ieraudzīja apgaismotas kāpas. Zeme! Zeme!



Sansalvadora, Huana, Espaņjolas sala


          1492.g 12. oktobrī Bahamu salā ieradās spāņi.  Kolumbs salu nosauca par “Sansalvadoru”, tāpat kā lielākajā daļā citu salu, kuras atklājis Kolumbs. Spāņi te sastapa indiāņus. Bet Kolumbs bija pārliecināts, ka ir atradis Indiju. No rīta ar skatieniem atklājās jaunas salas, tuvāko Kolumbs nokristīja par “Santa Mariju” (tagad – Ramkeja). Bet nākamajā dienā 16. oktobrī viņi izcēlās Fernandijas sala. Tur Kolumbs palika līdz 19. oktobrim. Kolumbs vēl lika lielākas cerības uz lielāku salu, kur atrast zeltu. Viņi devās tālāk, 27. oktobrī pie apvāršņa parādijās Huana (tagad Kuba). Kapteiņi bija pārliecināti, ka viņu priekšā ir pavērusies Sipanga. Bet zeltu tur viņi tā arī neatrod. Ar ko spāņus aplaimoja jaunā Pasaule? Tā bija tabaka. Tā šīs dāvanas triumfa gājiens vairs nebija apturams, ar spāņu jūrnieku palīdzību šīs apšaubāmās baudas līdzeklis izplatījās visā Eiropā.
6.decembrī Haiti Ziemeļrietumu līcī viņi izmeta enkurus, tur pavadīja piecas dienas. Šejienes ainavas atgādina Spāniju 12. decembrī šo atklāto zemi nosauca par Espaņjolu (jeb spāņu salu). Viņi devās tālākos meklējumos. 24. decembrī viņi piestāja Karakolas līcī. Sākās vētra “Santa Marija” tika uztriekta uz sēkļa. 26. decembrī krava un noderīgie priekšmeti tika izglābti. Atpakaļ ceļu Kolumbs bija izplānoji 1493. gada aprīlī, bet viņi ar “Niņu” un “Pintu” devās atpakaļ ceļā  1493.g. 16. janvārī.




Briesmu pilnais mājup ceļš


          Mājup ceļš bija briesmu  pilns. 15. februārī “Niņa” izšķirās ar “Pintu”. 3. martā Kolumba kuģi pārsteidza vētra. Beidzot viņi nonāca Težas upes grīvā. Kuģis bija  stipri cietis. Kolumbs sūtija ziņu karalim Žuanam par savu ierašanos un lūdza atļauju iebraukt Lisabonā, lai darītu zināmu Portugāles karalim, ka viņš ir ieradies nevis no Gvinejas, bet gan atpakaļceļā  ceļa no Indijas.



Triumfs


          Portugālē pavadītās dienas Kolumbam sagādāja vairāk nekā gandarījumu. 9. martā kādreizējais lūdzējs atkal nostājās karaļa Žuana priekšā. Karalis dzīvi interesējās par viņa atklājumiem un nepārprotami lika saprast, ka visiem šiem īpašumiem jāpieder Portugālei. 13. martā Kolumbs devās pa Težu lejup un 15 martā nonāca Palosā. Nedalīts slavas spožums apmirdzēja dženovieti. Viņa kuģis kļuva par publikas apbrīnu objektu, bet pats Kolumbs atradās pastāvīgā ļaužu ielenkumā. Pats galvenais vēl bija priekšā, lai izpildītu savu svēto solījumu Kolumbs nolēma doties uz Barselonu, lai tiktos ar Izabellu un Ferdinandu. Kā apburta Izabella klausījās viņa aizraujošā stāstījumā.
          Karaļpāris Kolumbam uzdeva gatavoties otrajam reisam. Barselonā viņš pavadīja 2,5. mēnešus. 1493.g. 20. maijā viņu iecēla par nākamā brauciena ģenerālkapteini. Karaļu labvēlība pret jauno zemju atklājēju tika apliecināta piešķirot Kolumbam personīgo ģerboni.










Indijas meklējumos


          Kolumbs par savas misijas galveno mērķi uzskatīja atrast Indiju un tās bagātības. Kolumbu nelika mierā ideja apbraukt zemeslodei. Domādams, ka kuģo Indijas okeānā, viņš cerēja atrast Ķīnu un Indiju, nokļūt tuvajos austrumos, tad pa sauszemi dotos svētceļojumā uz Jeruzalemi un no turienes uz Spāniju.
          1494.g. 24. aprīlī ar “Niņu”, “Sanhuanu” un “Karderu” atstāja Izabellu, lai dotos pamatīgāk izlūkot Kubu, kuru viņš vēl arvien uzskatija par Āzijas kontinenta pussalu. Mēneša beigās sasniedz svešādu, vēlākās Orientes provincesä, dienvidu krastu, kur reti līst lietus un ainavu veido skarbas klintis, akācijas, kaktusi un agaves. Guantanamas līča krastā spāņi atrod steigā pamestas būdas, ugunskurā uz iesma vēl cepas divas leguānas, bet jau pēc brīža vienkočos kuģiem tuvojās  miermīlīgi noskaņoti taino cilts indiāņi. Viņi svešiniekiem atveduši manioka maizi un ar ūdeni piepildītus ķirbjus.
          4. maijā pie apvāršņa iezīmējas Santjago (Jamaikas) neskaitāmo kalnu virsotņu kontūras. Nākamajā dienā viņiem draudīgi tuvojās labi apbruņota kanoe flotile. Bet tas spāņus netraucē izmest enkurus krāšņajā Santaglorijas (Svētās Annas) līcī. Nedaudz vēlāk Austrumos no pakavveidīgās Purtobueno jomas gan nākas lietot ieročus, jo indiāņi ir tērpušies palmu lapu gurnu apsējos un rotājušies ar spalvām, izrādās pretošanās spāņiem, kas devušies malkas un ūdens meklējumos. Bet kas gan ir bultas un šķēpi vai akmeņi pret Eiropiešu modernajiem ieročiem. Krīt vairāki salinieki, pārejos izgaiņā ar asinssuņiem.
          18. maijā spāņi vēlreiz apbrauc Krusa zemes ragam un sasniedz salu virkni. Kolumbs uzmanīgi vēro svešo dabu.



Hronoloģija



          1493.gada 25. septembrī ar 17 kuģiem no Kadisas izbrauc otrā reisā uz jauno pasauli. 1493.g. novembrī Kolumbs atklāj Mazās Antiļu salas. 1494.g. no 24. aprīļa līdz 29. septembrim. Kolumbs izpēta Dienvidkubu, atklāj Jamaiku un atgriežas Espaņjolā.
          1498.g. 30. maijā no Sanlukāras Kolumbs izbrauc savā trešajā reisā. Augustā viņš sasniedz Dienvidamerikas Ziemeļu piekrasti.
          1502.g. maijā Kolumbs no Kadisas izbrauc ceturtajā reisā. Kolumbs atklāj un izpēta Vidusamerikas piekrasti no Hondurasas līdz Panamai.
          1504.g. Kolumbs atgriežas Spānijā. Novembrī viņš ierodas Kadisā jau ļoti slims. Tad viņš dodas uz Vaļadolidu, tur 1506.g. 20. maijā Kolumbs mirt. Viņš tiek apglabāts franciskāņu klosterī Vaļadolidā.




Izmantotā literatūra


          Grāmatas autors: Pauls Verners Lange.
Grāmatas nosaukums: “Kristofers Kolumbs”.




































Saturs


Priekšvārds…………………………1.
Portugāle……………………………1.
Spānija………………………………1.
Uz Rietumiem………………………2.
Sansalvadora, Huana, Espaņjolas sala……………2
Briesmu pilnais mājupceļš……………3.
Triumfs…………………………………3.
Indijas meklējumos……………………4.
Izmantotā literatūra……………………4.



ä Bijusī province

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru