Latviešu zīmes zintnieka skatījumā





Laimas krusts

            Laimas krusts ar labiski un kreiliski virzītiem zaru galiem- daudzu nozīmju pārpilna zīme. Kā raksturīgākās var minēt kustību no centra pa sauli un pret sauli. To var iegriezt, kā tas ir nepieciešams darbībai. Profesionālā zintnieku līmenī zīmei ir plašs pielietojums, bet sadzīvē to var lietot tad, ja iet par kaut ko cīnīties, taču tā sasit katru, kurš iet negodīgā cīņā. Mājā uz āra durvīm pret svešu spēku iegriezts sargā no zibens un ugunsgrēka.
            Sazarotais Laimas krusts strādā stiprāk par parasto visa veida darbībās, kur šī zīme piedalās. Latviešu rakstu sistēmā visas zīmes, kas izsaka kustību, novietotas uz rombiskā kvadrāta stūra. Laimas zīmes novietojums uz malas pielīdzināms absurdam, kā sasalusi uguns, nekustīga kustība vai melna gaisma, tas var būt pat nāvi nesošs.

Auseklītis

Strādā kā barjera, šķērslis, to var iekalt akmenī mājas ceļa galā. Auseklis der arī negatīvo viļņu informācijas bloķēšanai, kas nāk no televizora ekrāna- domās noklāj 81 Ausekli, lai nav neviena brīva stūrīša uz ekrāna! Domās zīmi iegriež, lai rotē.
            Auseklītis, simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu. Auseklīti uzskata arī par spēcīgāko lietuvēna krusta variantu, jo tas jāuzvelk ar vienu līniju.

Slīpais, Dieva krusts

            Šo krustu lieto tāpat kā Saulīti- visas dzimtas aizsardzībai. Slīpais jeb Dieva krusts strādā visspēcīgāk aizsardzībā pret tumsas spēkiem. Ļaunums tiešām mazinās vai atkāpjas pavisam, ja cilvēkam pārmet šo krustu, vai telpa attīrās, kad zintnieks rituālā pēc svētbrīža saka: “Met, Dieviņ, zelta krustu pār šo visu izstabiņ` (novadiņ)!” Pār telpu tūlīt nāk sudraba gaisma- Dieva palīdzība, un te ir iespējams tad veikt dažādas zintnieciskas vai dziednieciskas darbības Dieva klātbūtnē, ar Dieva svētību, ar Dieva palīdzību. Šī ir pamatzīme gandrīz visām latvju zīmēm- Pērkonkrustam, Dārziņam( Akai), Jurim, Mārtiņam, Dzīvības zīmei, Auseklim- visām šīm zīmēm jārotē un jāstāv uz kvadrāta spices, lai veidojas Zelta krusts.
            Šī krusta leņķis ir 900, un stari norāda uz Saules lēkta un rieta virzieniem. Ziemassvētkos un Jāņos- citām tautām leņķi būs citi.

Saules krusts
Zīmes Saulītes grafiskāks, asāks, vieglāks apzīmējums un arī sastāv no 8 zariem.

Lietuvēna krusts
            Lietuvēna krusts- piecu, deviņu staru zvaigzne, viena no spēcīgākajām zīmēm. Vissizplatītākā ir piecstaru zvaigzne, kas mūsu apziņā gan devalvējusies sava nesenā lietojuma dēļ. Pareizi lietuvēna krusts jāvelk ar vienu vilcienu, jābeidz turpat, kur sākts, turklāt tas jādara, nevienam neredzot, noteiktās dienās. Parasti tas ir Ziemassvētku vakars, Vecgada vakars, Zvaigznes diena un Jāņu vakars.
            Šī zīme ir sargājoša, nelaiž klāt ļaunus spēkus, burvjus, ļaunus cilvēkus. Agrāk to uzskatīja par spēcīgāku nekā krusts un pārmeta otram cilvēkam, lai to pasargātu.
            Ziemassvētku vai Jāņu vakarā trīs lietuvēna krustus iegriež pīlādža nūjiņā un paliek zem ārdurvju sliekšņa. Šajās dienās kā amuletu lietuvēna krustu var uzkārt arī kaklā un valkāt. Ja māja tikusi apzagta, to uzvelk uz durvīm, pa kurām izgājis zaglis, tad tas vai nu tikšot pieķerts, vai pats atgriezīšoties. Ļoti bieži lietuvēna krustu nēsā zintnieces- vārdotājas.

Jumis

            Jumis arī ir atvasināts no Zelta jeb Dieva krusta un nes auglību, tādēļ ar to nobeidz Dieva zīmi mājas jumtā- ja no gala skatās, latvietis dzīvo zem Dieva zīmes. Tā jau pati par sevi stipri strādā, dod svētību un enerģiju tiem, kas te dzīvo, bet Jumis galā nes arī auglību, pārticību. Ja jūti, ka “aizgriezti”ciet naudas kanāli, tad makā jāiegriež  81 Jumītis, lai nāk nauda iekšā. Protams, pirms tam šim cilvēkam svētvietā veltam rituālu pret šo negatīvo programmu un uz Dieva svētību. Kā arī izstrādājam vēl papildus programmu un zīmēm maka iekšpusē. Jumis ir visbiežāk lietojāmā zīme utilitāriem nolūkiem domātos priekšmetos- darba rīkos- amatnieku, zemnieku, ar graudkopību saistītos priekšmetos- lai nāk Dieva palīdzība šajos darbos!
            Jumja zīme- atgādina divus sakrustotus kāsīšus vai burtu W. Jumis tiek uzskatīts par auglības Dievību, ar to saistīti dažādi labības pļaujas un ražas rituāli. Par Jumja mājvietu dēvē gan divus kopā saaugušus riekstus, ziedus, gan labības vārpas. Jumja zīme atrasta uz ļoti seniem priekšmetiem, arī uz svētakmeņiem. Bieži tiek ieausta jostās, to iecērt virs durvīm, pagrabiem, klētīm, skapjiem. Izgriestu kokā, to daudzviet liek spāru galos ( tā sauktie zirdziņi jab gaiļi), lai nodrošinātu bagātību un saticību mājā. Šai zīmei daudzi varianti, bieži vien  grūti atpazīstami.

Dārziņs( Aka)
            Šī zīme, tāpat kā Saulīte, sargā visu dzimtu, vismaz ģimeni. Jostās ļoti plaši izmantota zīme un palīdz, ja to izritina ap sevi uz galda pirms zintnieciskām darbībām, pareģošanas, zīlēšanas, gaišreģošnas. Var zīmēt uz sadzīves priekšmetiem, ja tie zīmju trūkuma dēļ izstaro negatīvu enerģiju. Šī zīme priekšmetu un tā darinātāju un lietotāju savieno ar Dievu, ar Dieva spēku un padomu.

Ugunskrusts

            Zīme, kas tikai tagad sāk atgūt atbilstošo vietu cilvēku apziņā, ir Ugunskrusts jeb Pērkoņkona krusts. Tas simbolizē un piesaista laimi, enerģiju, uguni, pērkonnu, vēju, Sauli. Ļoti spēcīga un populāra zīme visā pasaulē. Tai ir neskaitāmi varianti, plašāk zināmajā Stāmerienes villainē vien atrodami 37 krusti un 16 variācijas. Var būt nošķeltiem galiem vai kā citādi parveidots, Arī citās jostās tas izmantots ļoti bieži.

Saules zīme

            Saules zīme- aplis, apaļa, četrstūraina, astoņstūraina vai lauzta rozete dažādās variācijās. Simbolizē mūžīgu kustību, dzīvības spēku. Atkārtota( parasti- aplis) apzīmē maģiskos auglības un siltuma ritus.
            Bieži tiek izmantota rotās, sieviešu apģērbos, rakstu salikumos parasti ieņem centrālo vietu. Var apvienot ar citām debess spīdekļu zīmēm- mēnesi, zvaigzni. Saulīte sargā visu dzimtu, tādēļ ar to rotāja darba rīku kātus, saivas tiem darba rīkiem, ar kuriem, kaut ko, darināja visai ģimenei- lai nāk Dieva svētība.

Mēness zīme

            Mēness zīme- pusloks uz sāniem vai ielauzts kāsītis, var būt ar nolocītiem galiem vai ielauztu vidu. Piesaista debess un auglības spēkus. Augošs un dilstošs mēness ir dzīvības un iznīcības zīmes.
            Izmanto zintnieku apģērbos, rotās, cimdos. Agrāk Mēness zīme bieži rotāja ar kara darbību saistītos priekšmetus. Bieži redzama uz traukiem un sakrālām lietām kopā ar Saules zīmi. Mēness krusts- aplis vai četrstūris, kam apkārt četras Mēness zīmes, simbolizē pilnu Mēness ritu un sargā no visa svešā.
            Šo zīmi sadzīves līmenī nemaz nezīmē, bet profesionālā līmenī darbiem svētvietās gan.

Ūsiņa zīme

            Cimdos bieži sastopama Ūsiņa zīme- līdzīga diviem ar mugurām pretī saliktiem E burtiem. Tā apzīmē senākā gaismas dieva Ūsiņa zirgus, Saules vedējus. Šādus cimdus sauc par atslēgaiņiem, un tie valkātājam dod īpšu veiksmi ceļā.

Zvaigznes zīme

            Trešā svarīgākā debess spīdekļu zīme ir zvaigzne. Tai ir liela nozīme tumsas un pazemes spēku atvairīšanā.
            Zvaigzne ļoti bieži sastopama ziemeļu tautu rotājumos, segās, galvas rotās, arī uz durvju un logu palodām, kliņķiem, apģērbā, cimdos. Zvaigžņu sega naktī sargā gulētāja dvēseli.

Taisnais krusts

            Tas ir nāves krusts. Nez, vai tāds būtu jāvalkā. Senie latvieši pat pēc nāves tādu nelika pie kapa, bet gan Dieva zīmi.

Dieva zīme
            Dieva zīme- trīsstūris vai kāsis ar virsotni uz augšu. Apzīmē debess jumu, Visumu, Dieva spēku. Dieva zīmi iegriež uz mājā un sadzīvē izmantojamām lietām, arī mēbelēm. Redzēta uz svētakmeņiem. Zīme ar lielu simbolisko jēgu, pazīstama visā pasaulē, piesaista dievišķos un radošos spēkus. Dziedot zintnieciskās dainas par kādu cilvēku, Dieva zīmes veidā pār viņu nāk gaisma, piemēram: “Apsedz, Dieviņ, manu sētu ar sudraba mētlīt!”

            Bet nu parunāsim par zīmēm, kas saista ar zemi, pazemi, auglību un citām sievišķām lietām.

Māras trīsstūris

Māras trīsstūris- vienādmalu trīsstūris, kāsis ar spici uz leju. Zīme ar dziļi simbolisku nozīmi. Māra ir Dieva lieliskā izpausme, sieviešu aizstāve, auglības devēja, viņas pārziņā ir arī zemes un pazemes valstība. Māras trīsstūris var būt sazarots, rūtots vai kā citādi pārveidots. Zīme redzēta uz mājas un pirts lietām, akmeņiem, rotām. Tā piešķir pamatīgumu, drošību, saistību ar dabas un zemes spēkiem.

Māras krusts

            Māras krusts- simetrisks krusts, kam galotnēs vēlreiz pārkrustoti visi zari. Reizēm to dēvē arī par krustu krustu. Tas nozīmē- beigas! Vieliskās kustību pasaules, tātad arī uguns un tās robežsituāciju simbols. To izsaka pārkrustotie gali, sākuma un beigu punkti norāda uz lieliskās pasaules galīgumu, jo tās izpausmēm ir kā sākums, tā beigas. Zīme cieši saistīta ar uguni, māju, auglību. Lieta, kam Māras krusts uzvilkts, simboliski tiek ziedota Mārai, saņemot pretī tās svētību un uzraudzību. To vakarā velk krāsns vai pavarda pelnos, lai uguns neattīstās tālāk. Māras krustu bieži izmanto sieviešu rotās, apģērbos.
            Pie Māras zīmēm pieder arī līklocis, parasti gan to redz  citu zīmju vidū. Viena no senākajām zīmēm, kas parasti apzīmē ūdeni , ūdens pasauli, reizēm arī robežu starp pazemi un virszemi. Ļoti bieži redzama uz traukiem. Tā var simbolizēt arī pašu Māru, ko mēdz dēvēt par “melno čūsku”.

Laimas slotiņa

            Ļoti sena zīme ir arī Laimas slotiņa jeb skujiņa. Tā apzīmē liktens dievību Laimu, liecina par viņas klātbūtni. Slotiņa slauka prom no mājas visu slikto, svešo informāciju, kā saka, “ļaunās acs” padarīto. Var griezt visos priekšmetos mājā- gultās, skapjos, citās mēbelēs, audumos, rotās.

Zalkša zīme

            Zalkša zīme simbolizē gudrību un zinātkāri, tas, kas šo zīmi valkā, uzskatīts par viedo, kam pieejama gudrība, pieminēts kā dažādu krāsu zalktis; visspēcīgākais esot baltais zalktis. Nīcā ir ticējums- ja zalkti apēd, varot pareģot( tas gan nav burtiski jāsaprot). Māra mēdzot iemiesoties čūskā, bieži tā sastopama sieviešu rotās un tērpā, pirts lietās. Zalkša zīmei ir saistība arī ar veļiem un veļu rituāliem, tā sastopama uz svētakmeņiem. Lietota kā pazemes simbols. Zalkti sadzīvē lieto reti, tā ir zintnieku zīme nopietnām darbībām.

Austras koks

            Austras koks( pēc nozīmes līdzīgs Laimas zīmei)- pasaules koka simbolisks apzīmējums. Balstās uz Māras zemes ūdeņiem. Salapojis koks apzīmē garīgā spēka izpausmi. Caur Austras koku lec un riet Saule, te simbolizē dienas ritu. Tas visbiežāk sastopams sieviešu apģērba un mājokļa rotājumos. Austras koks nav zīme, bet ornaments, kura pamatā ir Māras zīme.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru