1.
REAKTORS
Aprakstīsim īsi maizes rauga norises procesu, sākot no
izejas stāvokļa – pilnīgi tukša reaktora. Īstais reaktors ir ar tilpumu 100 m3,
un aizņem ražošanas ēkas 2 stāvus. Reaktora augšas daļā ir ventilācijas izvads
– ap 80 cm diametrā. Izvada augšā ir ventilators, kas sūc gāzes no reaktora.
Lejasdaļā ir vairāki ievadi procesam nepieciešamajām vielām, ieskaitot jaudīgu
gaisa padeves iekārtu. Maizes rauga augšanai nepieciešamas dažādas sastāvdaļas:
tīrkultūra, melase (cukurbiešu sīrups, kas ir galvenais glikozes avots šinī
procesā), dažādi sāļi un vitamīni (amonija sulfāts, magnija sulfāts, diamonija
fosfāts, biotīni, diamīni), ūdens un skābeklis, par kura izejas avotu kalpo
attīrīts gaiss. Līdz pat šodienai cehā automatizācija ir minimāla, automātiski
tiek kontrolēta temperatūra reaktorā, mērīts rūgšanas vides skābums (pH) un
vienā reaktorā iemontēts putu dzēšanas automāts – optiska zonde, kura kontrolē
putu veidošanos – ja putas izveidojas vienmērīgā slānī, tiek ieslēgts putu
dzēšanas aparāts, kurš iesmidzina reaktorā vielu, kura apslāpē putu veidošanos.
2. PROCESS
Visas rūgšanas procesam nepieciešamās sastāvdaļas tiek
padotas stingri noteiktos daudzumos un laikos, ievērojot reglamentu, kas
izstrādāts pirms daudziem gadu desmitiem:
1.
Vienu stundu pirms procesa sākšanas reaktoru apstrādā ar karstu tvaiku (80 oC,
vienu stundu).
2.
Reaktoru atdzesē līdz 30 oC un sāk gatavot vidi, ielejot 15 m3
ūdens.
3.
Ieber daļu sāļu (sulfātu, fosfātu) un vitamīnu.
4.
No tīrkultūras baseina pārsūknē 1 tonnu rauga sēnīti.
5.
Padod melasi, gaisu un sākas rūgšanas process, temperatūra tiek turēta 32 oC.
6.
Katru nākošo stundu, atbilstoši reglamentam, padod papildus ūdeni, melasi,
sāļus u.t.t.
7.
Vienu stundu pirms beigām (ir 14 un 17 stundu procesi) sāk celt temperatūru
– līdz 37 oC.
8.
Process beidzas ar briedināšanu, kuras laikā reaktors tiek nodzesēts līdz
30 oC. Visa sildīšana un dzesēšana notiek ar siltummaiņa palīdzību,
tas ir, visa reakcijā piedalošā masa (50-80 tonnas) nepārtraukti tiek pumpēta
caur siltumapmaiņas radiatoriem.
9.
Pēc briedināšanas visa izreaģējusī masa tiek pārpumpēta uz separatoru, kurā
atdala šķidro frakciju, rauga masu u.c. daļas.
10.
Tukšu reaktoru 5-10 minūtes skalo ar aukstu ūdeni, 10 minūtes apstrādā ar
karstu sārma šķīdumu (1% NaOH, 80 oC), skalo ar aukstu ūdeni un
vienu stundu apstrādā ar tvaiku (80 oC).
3. PROCESA
NORISES MODELIS
A/S
“Rīgas Raugs” maizes raugu gatavo speciālā fermentizācijas kamerā (reaktorā).
Izejas produkts - melase (cukurbiešu sīrups). Rauga tīrkultūras sēnīte to pārstrādā, audzējot rauga masu; šai
procesā rodas ūdens, etanols un ogļskābā gāze. Augšanas procesā cauri melases
masai tiek burbuļots gaiss (skābeklis), kas reizē maisa melases masu un kalpo
par skābekļa avotu, kā arī padots
slāpekli saturošs produkts – amonija sulfāts (reizēm - amonjaka tvaiki):
glikoze
(melase) + skābeklis + slāpeklis → raugs + ūdens + ogļskābā gāze + etanols ,
ko
var izteikt ar koeficientiem:
a(glikoze)
+ b(O2) + c(NH3) → raugs + d(H2O) + eCO2
+ fC2H6O (1)
Process
norit pie temperatūras +32 ±2 0C. Skābekļa un ogļskābās gāzes
koncentrācijas dod viennozīmīgu raksturojumu reakcijas līdzsvaram RQ , bet
rauga masas attiecība pret glikozi - reakcijas iznākumam Yz :
, .
Jebkuru
koeficientu reakcijā (1) var izteikt ar lielumiem RQ un Yx ,
piemēram, koeficients etanolam f :
, kas grafiski attēlojas sekojoši:
Tātad, kontrolējot rauga
fermentācijas procesu, var sekot līdzi etanola koncentrācijai - tai visā procesa
gaitā jābūt lielākai par nulli (reāli tas iekļaujas 0.1 līdz 3.0 tilpuma procentu robežās. Ja
etanola koncentrācija sāk kristies, jāsamazina skābekļa (gaisa) padeve vai
jāpalielina amonija sulfāta piedevas koncentrācija.
|
Tātad,
etanols tiek izdalīts, ja RQ>1.08 , bet, ja RQ<1.08, tad etanols tiek
patērēts, tas ir, raugs veidojas ne tikai no melases, bet arī no etanola. Ja
raugs veidojas no etanola, tad reakcijas iznākumā ir arī acetilskābe, kas
rūgšanas vidi dara skābu un iegūst citu raugu.
4. ETANOLA KONTRLOLE REAKTORĀ
A/S “Rīgas Raugs” laboratorija katrā
procesā, kas norit kādā no trim reaktoriem, regulāri kontrolē vairākus
parametrus – skābumu, spirta saturu, rauga masas saturu. Analīzēm vajadzīgā
izejviela tiek pasmelta no reaktora pa speciālu atveri. Katra analīze ir
darbietilpīga un aizņem daudz laika, tādēļ katram procesam laboratorijā tiek
veiktas ne vairāk kā 3-5 analīzes. Tā ka šķidrā masa, kas satur etanolu, tiek
nepārtraukti maisīta un burbuļota (caurpūšot ar gaisu), tad etanolam jābūt arī
atmosfērā virs rūgstošās masas. Tā ka visa caurburbuļotā gaisa masa tiek
izpūsta atmosfērā pa lielu ventilācijas lūku, tad sensora gāzes sensors bija
tikai jāievieto lūkas sienā.
Etanola
mērīšanai izmantots firmas “Unitronic
GmbH” (Diseldorfa, Vācija) piedāvātais
pusvadītāju sensors TGS822. Šis sensors ir parasta SnO2
keramikas pretestība, kurai pa vidu ir Pt sildītājs, kurš nodrošina sensoram
darba laikā stabilu temperatūru +350 oC. Darba gaitā izveidota
speciāla elektroniska shēma, kas nodrošina sensora barošanu un signāla
mērīšanu. Izmērītais signāls pa printera portu tiek padots vecā piezīmju datorā
(ar 286. procesoru), un speciāla programma vada mērīšanas seansu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru