PERSONĪBAS VAJADZĪBAS INTERNETA LIETOTĀJU VIDŪ (2000)

Autors:Irēna Kalniņa


Internets ir viens no jaunākajiem masu komunikāciju līdzekļiem, un šobrīd tas strauji izplatās visā pasaulē. Tiek lēsts, ka visā pasaulē patlaban internetu izmanto vismaz 149 miljoni cilvēku – abu dzimumu, dažādu vecumu, rasu un valstu, atšķirīga izglītības līmeņa un materiālā nodrošinājuma pārstāvji (22). 

Zinātnieki apgalvo - fakts, ka internets ir izveidojies par jaunu psiholoģisku fenomenu ar noteiktām, vēl neskaidrām īpatnībām ir neapstrīdams, neskatoties uz lielo interneta pretinieku un atbalstītāju pulku pašu zinātnieku vidū (22). Jau kādu laiku psiholoģijas zinātne pētī cilvēka-datora mijiedarbības aspektus (human computer interaction), bet interneta psiholoģija vai kibertelpas psiholoģija (cyberpsychology), šķiet vēl nav nostiprinājusies kā patstāvīga psiholoģijas nozare. Tomēr jau tagad daudzi Rietumu zinātnieki veic pētījumus par interneta ietekmi uz cilvēka emocionālo labklājību. Psihologi apraksta tādas tēmas kā internets kā psiholoģiska vide, interneta komunikāciju psiholoģiskās īpatnības, u.c. Viskarstāk apspriestā tēma, šķiet, it  t.s. interneta atkarība (internet addiction vai internet dependency).
Psiholoģijas zinātnē internets ir paspējis nostiprināties kā jauna psiholoģiskās izpētes metode. Internetā pašlaik ir iespējams piedalīties vairākos desmitos psiholoģisku aptauju un aizpildīt vairākus simtus psiholoģisku testu, kas atšķiras pēc to publicēšanas mērķa, kvalitātes, sarežģītības u.c. - vairāki no tiem ir datorizēti tradicionālie testi. Acīmredzot, ir saprotams, ka ar interneta palīdzību ir iespējams iegūt datus no ļoti daudz cilvēkiem par visdažādākajām tēmām, turklāt tas prasa salīdzinoši maz sagatavošanās darbu, materiālo izdevumu un laika
Latvijā pēc manis ievāktajiem datiem ar interneta starpniecību tiek veiktas tikai statistiskas vai komerciālas aptaujas. Tādējādi šī pētījuma aptauja varētu būt pirmā psiholoģiskā aptauja internetā latviešu valodā.
Veikt šādu pētījumu mani sekmēja tieši interese par internetu kā vērtīgu psiholoģiskās izpētes instrumentu un internetu kā jaunu psiholoģisku fenomenu.
Kaut arī internets patiešām ir ļoti izplatīts, ir gan tādi cilvēki, kuri ar šo nodarbi mācību, daba vai izklaides nolūkos ir patiesi aizrāvušies, gan tādi, kuri to nemaz nav iepazinuši. Atšķirībā no Latvijas Rietumos datoru un interneta izplatība ir tik visaptveroša, ka nevar būt runa par grūtībām piekļūt un iepazīt interneta sniegtās iespējas materiālu apsvērumu vai ģeogrāfiskās atrašanās vietas dēļ. “Sērfošanai internetā” nav nepieciešamas gandrīz nekādas zināšanas vai iepriekšēja sagatavošanās.
Pamatojoties uz novērojumiem, ka interneta lietošana dažus cilvēkus stipri piesaista, bet citus vispār neieinteresē, nolēmu ar šī pētījuma palīdzību izpētīt, vai pastāv kāda vai vairākas personības vajadzības, kas ir raksturīgas tieši tiem cilvēkiem, kuri izmanto internetu. Personības vajadzības kā pētījuma priekšmetu izvēlējos tādēļ, ka tās tiek uzskatītas par cilvēka aktivitātes pirmavotu (10). Šajā gadījumā cilvēka aktivitāte ir interneta lietošana.
Empīrisko novērojumu rezultātā pieļāvu, ka interneta lietošanas biežums ir nozīmīgi saistīts ar sociālo vajadzību izteiktību. Manuprāt, interneta lietotāji mēdz būt orientēti uz sociālām attiecībām, un internets priekš viņiem ir viens no jaudīgiem komunikāciju līdzekļiem.
Pētījuma dalībnieku grupa ir 18-26 gadus veci jaunieši. Šo populāciju izvēlējos tādēļ, ka pēc manām domām Latvijas jauniešiem ir liela iespēja piekļūt internetam (galvenokārt, mācību iestādēs), salīdzinot ar citām Latvijas populācijām, neatkarīgi no tādiem papildus apstākļiem kā materiālais nodrošinājums, mācību specializācija u.c. Turklāt pieļāvu, ka šajā vecumā katram indivīdam varētu būt raksturīgas citas personības vajadzības, nepastāv viena dominējošā personības vajadzību kategorija. Tādējādi šajā vecumā interneta lietošana varētu piesaistīt cilvēkus tieši ar augstām sociālajām vajadzībām.

Pētījuma mērķis    Noskaidrot, vai interneta lietotāju vidū sociālo personības vajadzību kategorija ir izteikta augstā līmenī, veicot literatūras analīzi par “interneta psiholoģijas” tēmu; par personības vajadzību tēmu. Veikt praktisku interneta lietotāju pētījumu, izmantojot internetā izvietotu, pašas izveidotu aptauju.

Pētījuma grupa     121 jaunietis 18-26 gadu vecumā.

Pētījuma metode  Internetā izvietota, pašas izveidota aptauja, kura sastāv no personības vajadzību izvērtējuma daļas un demogrāfisko datu un interneta lietošanas biežuma un specifikas izvērtējuma daļas.
                             
Hipotēze Nr.1       Lielākajai daļai interneta lietotāju ir augsti izteiktas sociālās vajadzības.

Hipotēze Nr.1       Interneta lietotāju vidū interneta lietošanas biežums ir nozīmīgi saistīts ar sociālo vajadzību izteiktības līmeni.



I daļa


1. Kas ir internets? Būtiskākie jēdzieni

Pēc Tildes Biroja Datorbibliotēkā atrodamā skaidrojuma internets ir “globāls datoru tīkls, kas ļauj miljoniem lietotāju kopīgi izmantot un apmainīties ar informāciju. Daudzi tūkstoši datoru šajā tīklā glabā lielu datu apjomu, ko jūs varat izmantot jebkurā laikā un vietā”. (5)
Internets radās 60-to gadu beigās, kad ASV militāristi finansēja projektu, kura mērķis bija izstrādāt datoru tīkla protokolus un arhitektūru, kas ļautu savā starpā savienot datorus, kurus šķir lieli attālumi. ASV universitātes internetu savienoja 70-ajos gados. Palēnām tas izplatījās visā pasaulē, bet īsts "sprādziens" notika sākot ar 1993. gadu, kad popularitāti guva vispasaules tīmekļa jēdziens (world wide web) un internets kļuva baudāms arī parastiem cilvēkiem. (5)
Vispasaules tīmeklis pasaulē veidojas par visdemokrātiskāko masu saziņas līdzekli - informācija ir pieejama neatkarīgi no informācijas patērētāja fiziskās atrašanās vietas, katrs indivīds informāciju var padarīt pieejamu plašai publikai, paveras iespējas eksperimentēt ar jauniem izpausmes veidiem. Tīkla pakalpojumus izmanto vairāk nekā 10 miljoni lietotāju. Kā vieni no galvenajiem pakalpojumu veidi tiek minēti - elektroniskais pasts, datņu pārsūtīšana, sarunas tiešsaistē, vēstkopas u.c. (5)
Savā darbā izmantošu arī jēdzienu “kibertelpa, kiberpasaule”. Kā izklāstīts Tildes Biroja Datorbibliotēkas Datorterminu vārdnīcās,  šo  terminu izmanto, “lai apzīmētu datoru tīklā (t.sk. internetā) veidoto diskrēto pasaules modeli (virtuālo realitāti)”. Ar “virtuālo realitāti”, savukārt, tiek saprasta datorā veidota mākslīga trīsdimensiju vide, kas rada realitātes ilūziju”. (5)
Ikdienā jēdziens “internets” neprasa paskaidrojumus. Tas ir ļoti izplatīts ne vien Rietumu valstīs, bet gan visur pasaulē, tostarp arī Latvijā. Plašā interneta izplatība pasaulē varētu būt saistīta ar straujo informācijas tehnoloģiju attīstību, kuras rezultātā arvien vairāk cilvēki gan sadzīvē, gan darbā lieto datorus. Varētu teikt, ka mūsdienās gandrīz katrā vietā, kur tiek lietots dators, ir pieeja arī internetam.
Latvijā pašlaik darbojas vairākas kompānijas, kuras piedāvā interneta pakalpojumus. Tādējādi gan privātpersonām, gan juridiskām personām ir iespēja par attiecīgu samaksu izmantot internetu, turklāt interneta izmantošana neprasa gandrīz nekādas priekšzināšanas un īpašu sagatavotību. Lielākajās Latvijas pilsētās darbojas t.s. interneta kafejnīcas, kur par attiecīgu samaksu apmeklētāji  var izmantot internetu. Sakarā ar Latvijas mācību iestāžu datorizāciju, daudzās Rīgas un citu Latvijas pilsētu skolās un augstākajās mācību iestādēs skolēniem un studentiem ir pieeja internetam. Var teikt, ka lielākoties Latvijas lielāko pilsētu iedzīvotājiem internets ir viegli pieejams – mājās, mācību iestādē, darbā, interneta kafejnīcā vai citur. Tomēr Latvijas mazpilsētu un laukos dzīvojošo cilvēku pieeja internetam varētu būt ierobežota.
Pēc Nielsen/NetRatings datiem 1998. gadā internetu izmantoja 149 miljoni cilvēku visā pasaulē, no kuriem 52,7% bija vīrieši, bet 47,3% - sievietes. To vecums, izglītība, ienākumi un ģeogrāfiskā atrašanās vieta procentos norādīta tabulā zemāk.(22)

Dati par interneta lietotāju vecumu, izglītību, ienākumiem un ģeogrāfisko atrašanās vietu pasaulē pēc Nielsen/NetRatings datiem (22)
Vecums
Izglītība
Ienākumi
Atrašanās vieta
0-17 gadu
19,1%
Pamatskolas
1,5%
0-25
tūkst. $ gadā
6,4%
Ziemeļamerika
55,5%
18-24 gadi
11,3%
Iesākta vidusskolas
5,7%
25-50
tūkst. $ gadā
25,8%
Rietumeiropa
23,3%
25-34 gadi
19,1%
Vidējā
18,8%
50-75
tūkst. $ gadā
28,6%
Āzija
15,5%
35-44 gadi
23,0%
Iesākta augstskolas
20,9%
75-100 tūkst. $ gadā
17,5%
Austrumeiropa/Krievija
2,0%
45-54 gadi
17,2%
Augstākā
51,5%
100-150 tūkst. $ gadā
10,4%
Vidējie austrumi/
Āfrika
1,9%
55-64 gadi
6,7%
Nav atbildes
1,6%
150-1000
tūkst. $ gadā
4,9%
³ 65%
3,7%
Nav atbildes
6,4%
Tabula Nr. 1

Latvijā 1990. gada jūlijā Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā parādījās pirmais modems. 1992. gada oktobrī tika izveidots pirmais pastāvīgais interneta saslēgums starp Rīgu un Tallinu, un šo dienu var uzskatīt par interneta dzimšanas dienu Latvijā (7).


2. Interneta psiholoģiskie aspekti

2.1 Internets kā psiholoģiska vide

Tiek uzskatīts, ka pateicoties datoriem un to tiešsaistes tīkliem, īpaši internetam, ir attīstījusies jauna cilvēka pieredzes dimensija. Daudzi zinātnieki apgalvo, ka datoru un to tīklu radīto vidi var apskatīt arī kā psiholoģisku “telpu”. Datoru lietotāji, ieslēdzot savus datorus, uzsākot lietot kādu programmu, rakstot e-pasta vēstuli vai pieslēdzoties internetam, bieži neapzināti vai apzināti jūtas tā, it kā viņi ieietu kādā vietā vai telpā. Daudzi interneta lietošanu dēvē par ceļošanu, tie vēlas kaut kur “aiziet”, “nokļūt”. Turklāt internetā plaši tiek lietoti tādi telpiski apzīmējumi, kā pasaule, telpa, u.c. (22). Jēdziena “vide” skaidrojums ir  – “vispārzinātniski – fiziskais plašums kurā notiek indivīda dzīve un veidojas visas attiecības” (4). Tādējādi internets ir savdabīga psiholoģiska vide, kurā noteiktā veidā veidojas indivīda dzīve un attiecības.
Patiešām ikdienā interneta lietotāji visai bieži lieto tādus vārdus kā, piemēram, “ieiet internetā”, “aiziet uz Latvijas Universitātes mājas lapu”, utml. Interneta lietotājs var izmantot internetu, lai atrastu sev nepieciešamo informāciju mācību vajadzībām, lai aizrakstītu elektronisko vēstuli savam draugam vai lai ar elektronisku norēķinu palīdzību iegādātos jaunu mašīnu u.c. – jebkurā gadījumā šīs darbības ir tieši vai netieši saistītas ar savstarpējām komunikācijām, kuras, savukārt, ir viens no psiholoģiskas vides raksturotājiem.

2.2 Interneta kā psiholoģiskas vides īpatnības

Pastāv uzskats, ka kibertelpa stipri atšķiras no “reālās” ikdienas pasaules. Virtuālā vide ir paplašinājusi cilvēcisko attiecību veidus un to norises laika robežas. (22)
Tālāk īsumā aprakstītas dažas no kibertelpas īpatnībām, kuras ietekmē tās lietotāju. Šī materiāla autors ir Dž.Sūlers (J.Suler) psihologs no Raideras Universitātes, ASV, kurš vecis īpašas interneta spēles-vides MUD pētījumus, kā arī e-pasta komunikāciju pētījumus (literatūras avots Nr.22).

Motivācija

Psiholoģiski dziļākā līmenī daudzi apraksta datoru kā sava prāta un personības papildinājumu – telpu, kas atspoguļo to gaumi, attieksmi un  intereses. Lietojot psihoanalītiskus terminus, var teikt, ka datori un kibertelpa var kļūt par sava veida “pārejošu telpu” (transitional space) - indivīda iekšējās psihiskās pasaules papildinājumu. To var izjust kā starpposmu starp sevi un citu, kas ir daļēji pats un daļēji cits. Piemēram, lasot datora ekrānā e-pasta vēstuli vai tiešsaistes sarunu ziņu, ko uzrakstījis kāds interneta paziņa, daži cilvēki jūtas tā, it kā viņu prāts saplūstu ar partnera prātu. (22)
Ja uztver kibertelpu kā prāta papildinājumu, kā pārejošu telpu starp sevi un citu, plaši atveras durvis visdažādāko fantāziju un pārnešanas  reakciju (transference) projicēšanai šajā telpā. Ideālos apstākļos cilvēki izmanto šo iespēju, lai labāk sevi saprastu, lai izzinātu savu individualitāti, iesaistoties kontaktos ar citām individualitātēm. Citos apstākļos cilvēki izmanto šo psiholoģisko vidi, lai izdzīvotu savas fantāzijas, frustrāciju un satraukumu, kā arī vēlmes, kas ir šo fantāziju pamatā. (22)

Ierobežota sensorā pieredze

Kibertelpā nevar redzēt cilvēka sejas izteiksmi, nevar uztvert tā ķermeņa valodu, nevar izdzirdēt balss toņa izmaiņas. Kaut arī kibertelpā pakāpeniski tiek ieviesti arī audio un video komunikāciju elementi, tomēr sensorā uztvere komunikāciju laikā – redze, dzirde un redzes un dzirdes kombinēšana – ir ierobežota. Fiziska saskarsme kibertelpā, piemēram, sarokošanas, glāsti un skūpsti, nav iespējama. Lielākoties cilvēki kontaktējas savā starpā ar rakstīta vārda palīdzību. Taktīlās izjūtas pieredze, šķiet, ir visneaizvietojamākais kiberpasaules trūkums, salīdzinot ar ikdienas komunikācijām. Cilvēkam ir nepieciešams fizisks kontakts ar citiem. Vēsturiskā pieredze parāda, ka zīdaiņi, kuriem tiek atņemta taktīla kontakta iespēja ar vecākiem, nomirst. Vecāku fiziskā mijiedarbība ar bērniem ir viens no stūrakmeņiem bērna identitātes un psiholoģiskās labklājības attīstībā. Ikdienas attiecībās bieži nenovērtē rokas spiediena, glāsta, apskāviena, skūpsta nozīmīgumu – arī pieaugušajiem to trūkums ir nepanesams.
Jau pieminēju t.s. pārnešanu jeb transferenci. Piemēram, izlasot e-pasta vēstuli, var rasties spēcīga tieksme projicēt – nereti neapzināti – savas gaidas, vēlmes, satraukumu un bailes tajā, ko otrs cilvēks ir uzrakstījis. Arī ikdienā darbojas šie projekcijas mehānismi, taču kibertelpā tas ir daudz izteiktāk. Šāda partnera rakstītā teksta pārprašana var novest pie nesaprašanām vai konfliktiem. Šāda nesaprašanās, turklāt, var izraisīt sekojošu transferenci arī no partnera puses. No otras puses, ja cilvēks pārspriež nesaprašanās cēloņus ar savu sarakstes partneri, ir vieglāk apzināties neapzinātās domas un jūtas, kuras bija nesaprašanos pamatā. Citiem vārdiem sakot – nepieciešams nodibināt dziļākas attiecības. Protams, šādas dziļākas un bagātīgākas attiecības var rasties tikai tad, ja abi attiecību partneri ir pietiekoši nobrieduši, lai spētu pārrunāt un risināt šādus jautājumus.
Saistībā ar neverbālās komunikācijas elementu trūkumu internetā esmu novērojusi, ka interneta lietotāji bieži e-pasta vēstulēs u.c. savas sejas izteiksmes attēlo vizuāli – apmēram tā - J L :-) ;-) :-(  u.c. Arī valoda, kurā raksta interneta lietotāji mēdz atšķirties ar īpašiem vārdiem, izteicieniem, kurus no šīs vides tālam cilvēkam var būt pat grūti saprast. Liela daļa no jaunajiem vārdiem nāk no angļu valodas, kas ir interneta pasaules valoda, taču ļoti daudzi vārdi ir ļoti “latviski”, tomēr saprotami tikai interneta lietotājiem.  

Identitātes elastīgums un anonimitāte

Saskarsmes “fiziskuma” trūkums īpatnēji ietekmē cilvēku uzvedību kibertelpā. Kontaktējoties tikai ar rakstīta teksta palīdzību, cilvēkam rodas izjūta, ka tas atklāj tikai daļu no sevis, tā personība ir iztēlota vai ka tas ir pilnīgi anonīms, gandrīz neredzams. Kibertelpā katrs var dot sev tādu vārdu, kādu tas vēlas. Anonimitātei ir divējāda ietekme. Dažreiz cilvēki to izmanto, lai izdzīvotu kādu nepatīkamu vajadzību vai emociju, bieži nodarot pāri citiem cilvēkiem. Bet šī anonimitāte atļauj būt godīgākam un atklātākam, runājot par kādu personisku tēmu, nekā ikdienas saskarsmē. Vēl viens pozitīvs aspekts, kas attiecas gan uz sevis atklāšanu internetā, gan uz citiem kibertelpas aspektiem, ir neierobežota iespēja izmantot iztēli un fantāziju, lai radītu savu “virtuālo” tēlu, parādītu sevi u.c. Šī iespēja lielā mērā bagātina interneta attiecības.
Viens no identitātes izmainīšanas veidiem internetā ir dzimuma maiņa jeb “pārslēgšanās uz pretējo dzimumu” (gender-switching). Šī parādība ir plaši izplatīta virtuālo sarunu, spēļu laikā, e-pasta vēstulēs u.c. Novērojumi parāda, ka biežāk tieši vīrieši ir tie, kuri “eksperimentē” ar dzimuma pārslēgšanu.
Dzimuma maiņas tēma psiholoģijā ir pazīstama jau sen, taču internetā šī parādība atšķiras ar to, ka virtuālajā pasaulē mainīt dzimumu ir ļoti viegli, to mēģina ļoti daudz cilvēku – tādējādi šī joma paver iespējas apjomīgiem psiholoģiskiem pētījumiem par šo tēmu. Šai parādībai varētu būt vairāki izskaidrojumi.
Kultūrā iesakņojušos stereotipu dēļ daudziem vīriešiem ir grūtības izpaust tādas rakstura īpašības, ko mēdz dēvēt par sievišķīgām. Šie vīrieši tādējādi spēj izpaust tādas savas puses, kuras viņi citos gadījumos slēptu.
Sievietes lomas pieņemšana virtuālajā vidē varētu būt veids, kā sev pievērst vairāk uzmanības. Nereti tikt pamanītas un uzklausītam internetā nemaz nav viegli. Kibertelpā, kuras iemītnieki joprojām lielākoties ir vīrieši, sievietes vārds piesaista lielāku uzmanību. Tomēr šādā veidā maskējies vīrietis var izbaudīt arī varu un kontroli pār citiem vīriešiem. 
Daži vīrieši pieņem sievietes lomu kibertelpā, lai izpētītu sievietes-vīrieša attiecību specifiku. Viņus galvenokārt interesē, kā tas ir – būt sievietei. Ideālā gadījumā viņi izmanto šīs zināšanas, lai uzlabotu savas attiecības ar sievietēm “reālajā” dzīvē. Citi, turpretim, vēlas izjust varu un kontroli pār citiem vīriešiem.
Vīrietis, kurš virtuālo komunikāciju laikā, kuras saistītas ar romantiskām vai seksuālām attiecībām, ieņēmis sievietes lomu, iespējams, apzināti vai neapzināti izjūt homoseksuālas jūtas. Visos minētajos gadījumos, protams, varētu būt runa par dzimumidentifikācijas problēmām.
Diemžēl dzimuma maiņa virtuālajā vidē varētu būt saistīta ar ciešanām komunikāciju partneriem, kas nebūt nav atbalstāma lieta, salīdzinot ar eksperimentēšanas iespēju, kas varētu būt pamācoša gandrīz katram.

Statusu pielīdzināšana

Lielākoties katram neatkarīgi no statusa, ienākumiem, rases, dzimuma utml. internetā ir iespēja izteikties. Daži to dēvē par “interneta demokrātiju”. Kaut arī cilvēka statuss reālajā pasaulē noteikti ietekmē arī tā dzīvi kibertelpā, šeit cilvēka ietekmi uz citiem galvenokārt nosaka tā komunikāciju iemaņas (tajā skaitā rakstiskas izteikšanās iemaņas), neatlaidība, ideju kvalitāte, kā arī dažreiz tehniskās iemaņas. Izskatam, piemēram, dzimumam, ādas krāsai, pievilcībai nav nekādas nozīmes – visiem ir vienādas tiesības runāt un viens izteikšanās veids – rakstisks vārds.

Telpisko robežu paplašināšanās

Kibertelpā ģeogrāfiskajam attālumam ir ļoti maza loma. Piemēram, inženieris no Vācijas var sarunāties tiešsaistē ar darījumu sievieti no Kalifornijas, izmantojot interneta kompānijas pakalpojumus, kura atrodas Austrālijā. Ģeogrāfiskās atrašanās vietas mazsvarīgums ir būtiska priekšrocība cilvēkiem ar savdabīgām un retām interesēm vai vajadzībām. Ikdienā šiem cilvēkiem varētu būt grūti atrast kādu, ar kuru dalīties savas interesēs vai vajadzībās. Arī atbalsta grupas, kuru nolūks ir palīdzēt cilvēkiem atrisināt problēmas, ir ļoti noderīgs kibertelpas elements. Tomēr cilvēki ar antisociāliem nolūkiem, šo priekšrocību var izmantot negatīvā veidā.

Laika faktora elastīgums

T.s. sinhronās komunikācijas laikā cilvēki sēž pie saviem datoriem vienā un tajā pašā “reālajā” laikā un kontaktējas viens ar otru caur internetu. Viens no šādiem piemēriem ir t.s. sarunas tiešsaistē jeb chat. Tajā pašā laikā internetā ir sastopama arī “nesinhronā komunikācija”, piemēram, e-pasts vai vēstkopas (newsgroups), kur, lai kontaktētos, nav nepieciešams atrasties pie datora vienā un tajā pašā laikā. Gan sinhronās, gan nesinhronās komunikācijas gadījumā pastāv laika “izstiepšanās” aspekts. Sarunas laikā tiešsaistē ir nepieciešams noteikts laiks (no dažām sekundēm līdz vairāk nekā minūtei), lai dotu atbildi sarunas partnerim, un tas ir daudz ilgāk nekā ikdienas saskarsmē. E-pasta, vēstkopu gadījumā šim nolūkam bieži paiet vairākas stundas, dienas vai nedēļas. Šajā gadījumā ir daudz vairāk laika refleksijai jeb atbildei. Salīdzinājumā ar ikdienas saskarsmi kiberpasaulē ir daudz vairāk laika, lai pārdomātu un sniegtu atbildi.
No otras puses kibertelpā laiks “sarūk”. Internets nepārtraukti mainās. Tas, kur cilvēks internetā nokļūst un tie, kurus tas satiek, mainās. Mūsu subjektīvā laika uztvere ir saistīta ar izmaiņu intensitāti pasaulē, kur mēs dzīvojam. Tā kā kibertelpā redzamais, dzirdamais un citādi piedzīvotais mainās tik strauji, liekas, ka arī laika ritums ir paātrināts.

Iespēja kontaktēties ar neskaitāmiem cilvēkiem

Internetā cilvēks salīdzinoši viegli var kontaktēties ar visdažādākajiem cilvēkiem, un to skaits var būt vairāki simti vai pat tūkstoši. Dodot ziņu par sevi, ir iespējams sev piesaistīt citus cilvēkus ar tādām pašām, pat visspecifiskākajām interesēm. Ar interneta meklēšanas mehānismu palīdzību ir iespējams meklēt un atlasīt no miljoniem variantu sev interesējošus cilvēkus vai grupas. Tomēr kāpēc mēs izvēlamies tikai dažus noteiktus cilvēkus, ar kuriem kontaktēties, bet ne kādus citus? Iespēja izanalizēt tik daudzus kontaktu variantus pastiprina labi zināmo psiholoģijas fenomenu. Izvēloties draugus, mīļākos vai ienaidniekos, tā pamatā ir neapzināta motivācija. Cilvēks izvēlas tādus partnerus, kuri aizskar tā neapzinātās emocijas un vajadzības. Apslēpto gaidu, vēlmju un baiļu neapzinātais atsijāšanas mehānisms palīdz mums orientēties daudzajos variantos, kurus piedāvā kibertelpa.

Kontaktu saglabāšana

Lielākoties visas nodarbes internetā, tādas kā sarunas tiešsaistē, e-pasta vēstules, ir iespējams saglabāt datora failu veidā. Pretēji ikdienas komunikācijām, kibertelpas lietotājs var fiziski saglabāt to, kas, kam un kad bijis pateikts. Tā kā virtuālās komunikācijas tehniski ir balstītas uz failiem (dokumentiem), var pat teikt, ka pašas attiecības starp cilvēkiem ir šie faili, un tās ir pilnībā saglabājamas. Saglabāto materiālu iespējams pārlasīt un pārdomāt neskaitāmas reizes.

Izmainīts apziņas stāvoklis

Klusa sēdēšana un lūkošanās uz datora monitoru var būt saistīta ar izmaiņām apziņas stāvoklī. Lasot e-pasta vēstules vai sarunājoties tiešsaistē, daži cilvēki piedzīvo apziņas saplūšanu ar cita cilvēka apziņu. Kibertelpā, kur cilvēks var mainīt formu, staigāt cauri sienām, radīt priekšmetus no tukša gaisa u.c., cilvēka pieredze ir sirreālistiska. Tā atgādina tādu apziņas stāvokli, kas ir līdzīgs sapnim. Pateicoties šiem izmainītajiem apziņas stāvokļiem, kuri līdzinās sapņiem, kibertelpa daudziem liekas tik pievilcīga. Šis aspekts varētu palīdzēt izskaidrot t.s. dator- un interneta atkarības rašanās cēloņus.

“Melnie caurumi”

Mēs sagaidām, ka mūsu datori un internets mijiedarbosies ar mums. Tādi ir spēles noteikumi. Tomēr vienmēr būs brīži, kad mūsu elektroniskie sabiedrotie nespēs paveikt sev uzticēto. Kad dators pieviļ cilvēku, tas piedzīvo frustrāciju un dusmas, un šīs reakcijas ataino cilvēka attiecības ar datortehniku un internetu – atkarību no tiem un nepieciešamību tos kontrolēt. Atbildes reakcijas trūkums no datora puses atver durvis visdažādākajām satraukuma un baiļu izjūtām. Šādus atgadījumus varētu dēvēt par “melnajiem caurumiem”.
                       
2.2 Interneta atkarība

Interneta tīklā ir atrodams pārsteidzoši plašs apjoms ar dažādiem materiāliem saistībā ar jau tēmu psiholoģijā – interneta atkarību (internet addiction vai internet dependency). Retāk atrodami materiāli par ar interneta lietošanu saistīto depresiju. Būtībā šīs abas tēmas tiek ļoti cieši saistītas. Internetā darbojas vairāki desmiti tiešsaistes testu, ar kuru palīdzību tiek piedāvāts pārbaudīt, vai jums nepiemīt interneta atkarība. Patlaban ir izveidotas vismaz desmit mājas lapas, lai atbildētu uz jautājumiem un sniegtu psiholoģisku palīdzību no interneta atkarības cietušajiem.  Diemžēl, jāatzīst, ka interneta atkarības tēma lielākoties tiek izmantota diezgan populistiskā veidā, acīmredzot, lai piesaistītu interneta lietotāju uzmanību komerciālos nolūkos. Tomēr internetā ir izvietotas arī nopietnas aptaujas un analītiski raksti, kuru mērķis ir izvērtēt interneta iespējamo iedarbību uz cilvēka emocionālo labklājību.
Psiholoģijas vārdnīcā atradu šādu skaidrojumu - “emocionālā atkarība – attiecības, kurās kādam jāpaļaujas uz citiem cilvēkiem vai lietām, lai izdzīvotu vai iegūtu atbalstu” (4). Šajā gadījumā internets ir atbalsta un paļaušanās avots.
Internets patiešām ir milzīgs, sarežģīts un ātri augošs, bet vai tas izraisa atkarību? Rietumu presē bieži parādās šausmu stāsti par interneta nodarīto ļaunumu. Šķiet, ka interneta lietošana patiešām negatīvi ietekmē daudzu cilvēku dzīvi (skolas neapmeklēšana, attiecību pārtraukšana, hospitalizācija). Tomēr par to, vai šo traucējumu īstais cēlonis ir internets vai kādi citi blakus apstākļi, saistīti ar konkrēto cilvēki, notiek nopietnas diskusijas. (20)
Rietumos vairāki zinātnieki nodarbojas tieši ar interneta atkarības pētniecību. Sekojošie dati iegūti, izmantojot literatūras avotu Nr.20 .
Dr.K.Janga (K.Young), Pitsburgas Universitāte, ASV, strādā tiešsaistes centrā interneta atkarības izpētei Center for Online Addiction. Viņa uzskata, ka interneta atkarība ir līdzīga aizrautībai ar azartspēlēm, aizrautībai ar iepirkšanos, kā arī smēķēšanai un alkoholismam. K.Janga ir apkopojusi datus par vairāk nekā 400 cilvēkiem, kuri cieš no interneta atkarības, kā arī datus no viņu tuviniekiem. Visizplatītākās pirmās interneta atkarības pēc K.Jangas ir – kompulsīva e-pasta pārbaudīšana; nepacietīga nākošās pieslēguma reizes gaidīšana; citu sūdzības par pārliecīgi ilgi pavadītu laiku internetā; citu sūdzības par pārliecīgi lielu naudas summu, iztērētu par interneta pieslēgumu.
Plaimausas Universitātes, Anglija, psihologs Dr.M.Gifits (M.Griffiths) interneta atkarības tēmu pēta dziļāk. Viņš novērojis, ka 22 no 100 cilvēkiem, kuri pārlieku ilgi lieto internetu, izjutuši pacilātību, līdzīgu efektam no kokaīna lietošanas, bet 12 izteikušies, ka sarunas tiešsaistē palīdz viņiem relaksēties. Arī M.Grifits apgalvo, ka jaunās informācijas tehnoloģijas rada atkarību, kas līdzīga aizrautībai ar azartspēlēm, kā arī pārliecīgai ēšanai.
I.Goldbergs (I.Goldberg), MD, speciālists no Ņujorkas, ir izveidojis atbalsta grupu no interneta atkarības cietušajiem, kā arī izstrādājis interneta atkarības diagnostiskos kritērijus. Viņa sniegtā interneta atkarības definīcija ir šāda “maladaptīva interneta lietošana, kas izraisa klīniski nozīmīgus traucējumus vai distresu, un to nosaka pēc trīs (vai vairāk) sekojošajām pazīmēm, kuras parādās viena un tā paša 12 mēnešu perioda laikā”. Pazīmes norādītas tabulā Nr.2 zemāk.

Interneta atkarības pazīmes pēc I.Goldberga
DEFINĪCIJA - maladaptīva interneta lietošana, kas izraisa klīniski nozīmīgus traucējumus vai distresu, un to nosaka pēc trīs (vai vairāk) sekojošajām pazīmēm, kuras parādās viena un tā paša 12 mēnešu perioda laikā:
1. pieradums, kuru nosaka pēc kādas no sekojošajām pazīmēm:
1.1 nepieciešamība pēc ievērojami lielāka laika, pavadīta internetā, lai gūtu apmierinājumu,
1.2 ievērojami pazeminājies efekts, atkārtoti pavadot internetā vienādu laika daudzumu;
2. atturēšanās (withdrawal), kuru nosaka pēc kādas no sekojošām pazīmēm:
2.1 atturēšanās sindroms,
2.1.1 pārmērīgas interneta lietošanas pārtraukšana vai samazināšana,
2.1.2 divas (vai vairāk) no sekojošajām pazīmēm dažu dienu līdz mēneša laikā:
a) psihomotors uzbudinājums,
b) trauksme,
c) uzmācīgas domas par to, kas notiek internetā,
d) fantāzijas un sapņi par internetu,
e) patvaļīgas vai nepatvaļīgas pirkstu kustības, kas atgādina drukāšanu,
2.1.3 traucējumi sociālajā, profesionālajā vai citā nozīmīgā dzīves sfērā,
2.2 interneta vai līdzīgu pakalpojumu izmantošana, lai atvieglinātu un izvairītos no atturēšanās simptomiem;
3. bieži internetā tiek pavadīts ilgāks laiks, nekā sākotnēji paredzēts;
4. pastāv pastāvīga vēlme vai neveiksmīgi mēģinājumi pārtraukt interneta lietošanu;
5. daudz laika tiek pavadīts ar internetu saistītām nodarbēm (piemēram, interneta grāmatu pirkšana);
6. nozīmīgas sociālas, profesionālas un izklaides aktivitātes tiek pilnīgi vai daļēji pamestas interneta lietošanas dēļ;
7. interneta lietošana turpinās, neskatoties uz pastāvīgām, atkārtojušamies problēmām fiziskajā, sociālajā, profesionālajā, psiholoģiskajā sfērā, kuras izraisīja vai pastiprināja interneta lietošana (miega trūkums, ģimenes konflikti, tikšanos kavēšana, profesionālu pienākumu nepildīšana, tuvinieki jūtas pamesti).
Tabula Nr. 2

“Tomēr nevajadzētu uzskatīt, ka internets kā tāds ir ienaidnieks tāpēc,  ka cilvēki kļūst atkarīgi no tā. Tam ir daudzas nozīmīgas un nepieciešamas priekšrocības. Tas ir ātrs, ekoloģiski nekaitīgs, ērts un informatīvs. Daudzējādā ziņā tas padara mūsu dzīvi vienkāršāku, un daudzējādā ziņā tas padara mūsu dzīvi sarežģītāku. Internets dod iespēju izbēgt no realitātes un ikdienas problēmām tāpat kā alkohols vai narkotikas. Daži apgalvo, ka mijiedarbība ar citiem cilvēkiem internetā aizpilda sociālu tukšumu. Cilvēki var izveidot citas identitātes, citi cilvēki var mijiedarboties ar šīm identitātēm, un indivīds var iedomāties, ka šīs attiecības internetā atbilst reālajām attiecībām. Problēmas rodas tad, kad cilvēki kļūt tik sasaistīti, iepīti interneta aktivitātēs, ka viņi savās “otrās dzīvēs” nonāk līdz punktam, kur tiek ziedota personiskā veselība, attiecības, darbs un citi pienākumi. Kā ar daudzām baudām dzīvē – mērenība ir panākumu atslēga,” tā psiholoģe Dž.R.Feris (J.R.Ferris), ASV (14). 
1998. gada septembrī žurnālā The American Psychologist publicētajā rakstā par longitudālu pētījumu, kurā piedalījās 169 mājas datorlietotāji, galvenie secinājumi bija – interneta pārmērīgai lietošanai piemīt negatīvas ietekmes potenciāls uz emocionālo labklājību. Ilgākai interneta lietošanai pēc šī pētījuma rezultātiem ir statistiski nozīmīga sakarība ar t.s. sociālās iesaistes samazināšanos. Pārmērīga interneta lietošana var izraisīt sociālo izolāciju, vientulību un nomāktības sajūtu. Šī pētījuma galvenais autors ir R.Krauts (R.Kraut), sociālās psiholoģijas un HCI (human computer interaction) profesors Carnegie Mellon Universitātē, ASV. (11)
Minētā pētījuma ticamība tiek sparīgi apspriesta Rietumu psihologu vidū, kaut gan tā autori neapgalvo, ka interneta lietošana tieši izraisa atkarību vai depresiju. Tomēr arī apgalvojums, ka interneta lietošana ir tieši saistīta ar t.s. sociālās iesaistes samazināšanos daudziem nav pieņemams.
Reti, bet internetā atrodami arī tādi darbi, kuru autori ir zinātnieki, kas uzskata, ka nevar klasificēt interneta atkarību kā atsevišķu atkarības traucējumu. Pie tādiem pieder psihologs R.A.Deiviss (R.A.Davis)no Bostonas Universitātes, ASV. R.A.Deiviss domā, ka apgalvojumiem par interneta izraisītu atkarību nav zinātniska pamata. Oficiāli vēl nepastāv tāds psiholoģisks traucējums kā interneta atkarība vai tml. (tas neietilpst DSM rokasgrāmatā). Kā piemēru viņš min to, ka daudzi cilvēki pavada ļoti daudz laika un izdod daudz naudas seksuāla rakstura materiāla ieguvei internetā. Lai palīdzētu šiem cilvēkiem, internetā izvietota speciāla psiholoģiskās palīdzības lapa. Psihologs apgalvo, ka šī aizraušanās patiešām ietekmē šo cilvēku ikdienas dzīvi – finansiālas grūtības, nesaprašanās ģimenē u.c. Tomēr to nosaukt par atkarību no interneta, viņaprāt, nebūtu pareizi. Šie cilvēki ir atkarīgi no seksuāla rakstura materiāla, bet internets ir tikai veids, kā to iegūt. Tāpat varētu teikt, ka cilvēki ir atkarīgi no telefona, tāpēc ka viņi pārāk bieži zvana uz intīmtālruņu numuriem. R.A.Deiviss uzskata, ka psihologiem jāprot saskatīt patiesie psiholoģiskie traucējumi, kuri slēpjas zem simptomiem, kurus dēvē par interneta atkarības simptomiem. (13)
Cits amerikāņu psihologs Dž.Landers (J.Landers) ir novērojis, ka interneta atkarības pamatā parasti – 80-90% gadījumu - ir tieši seksuālā atkarība. Interneta lietošana šiem cilvēkiem tikai pastiprina viņu esošos traucējumus. Viņaprāt, virtuālajā pasaulē ir iespējams realizēt fantāzijas un tur nepastāv kauna izjūta, jo neviens nezin, kas tu esi. Katrs var darīt lietas, ko citādi nedarītu, neviens nevienu nekontrolē. (19)
Citos pētījumos izdarīti secinājumi, ka nevis internets ir atkarības cēlonis, bet gan drīzāk cilvēkus ar atkarīgas personības iezīmēm piesaista, pievelk interneta lietošana. (24)
Ir skaidrs, ka psihologu vidū pagaidām nav vienotas nostājas jautājumā par interneta lietošanas ietekmi uz indivīdu, un šī joma paver plašas izpētes iespējas nākotnē.


3. Kas ir personības vajadzības? Būtiskākie jēdzieni
   
Pēc psiholoģijas vārdnīcas skaidrojuma personības vajadzība ir “vairāk vai mazāk pastāvīgs darbību, enerģijas vai informācijas trūkums, kas nepieciešams indivīda veiksmīgai funkcionēšanai un attīstībai” (4).
Visās psiholoģijas teorijās, kas skar personības aktivitāti, tiek atzīts, ka tās pirmavots ir vajadzība. Termina “vajadzība” apzīmē divas savstarpēji saistītas parādības – pirmkārt, nepieciešamību pēc noteiktiem apstākļiem, kas nodrošina cilvēka kā indivīda un personības dzīvi; otrkārt, noteiktu diskomfortu, nestabilu cilvēka psihes stāvokli dažādos apstākļos. (10)
Savā sākotnējā, rašanās etapā vajadzība ir nepieciešamība pēc tā, kas parasti atrodas ārpus cilvēka. Nepieciešamība izpaužas cilvēka atkarībā no pasaules un virzībā uz to. Kā stāvoklis, kas raksturo vajadzību, nepieciešamība ir iekšējs stāvoklis un priekšnoteikums cilvēka aktivitātei. Bieži vien tā izpaužas kā cilvēka pozitīvs vai negatīvs emocionālais stāvoklis. Tāpēc vajadzība ir kā personības “iekšējā”, subjektīvā vajadzības puse. Tā var izsaukt neievirzītu aktivizāciju, piemēram, kustību, fizioloģisko, meklējuma un citu personības funkciju pastiprināšanos. (10)
Pēc humānistiskās psiholoģijas pamatlicēja A.Maslova uzskatiem vajadzība ir iekšēja nepieciešamība, kuru iespējams nodrošināt jeb apmierināt tikai mijiedarbībā ar apkārtējo fizisko vai sociālo vidi. Tā ir iekšēja prasība kaut ko saņemt no apkārtējās vides. (6)
Savukārt, kā vajadzības apmierinājums tiek saprasts – “vajadzības aktualitātes zaudēšana. Subjektīvi tas izpaužas kā attiecīgu interešu vai vēlēšanos izzušana” (4).


4. Personības vajadzību klasifikācijas
   
Psiholoģijas zinātnē pastāv dažādi uzskati par personības vajadzību iedalījumu (10). 
Bieži personības vajadzības iedala bioloģiskās, sociālās, garīgās un ideālās (attēls Nr.1).
Bioloģiskās vajadzības nodrošina atsevišķa indivīda dzīvi un dzimtas turpinājumu, t.i., vajadzības pēc ūdens, ēdiena, siltuma, pretējā dzimuma pārstāvja u.c.
Sociālās vajadzības izpaužas nodrošina personības piederību sociālai grupai un izpaužas saskarsmē, emocionālos kontaktos ar tās locekļiem. Sociālās vajadzībās svarīgu vietu ieņem vajadzība strādāt, mīlēt un būt mīlētam. Sociālās vajadzības var būt materiālas un garīgas.
Garīgās vajadzības – tās ir vajadzības pēc visdažādākajiem cilvēka kontaktiem ar sabiedrību, mākslu, literatūru u.c.
Personības ideālās vajadzības saistītas ar apkārtējās pasaules un savas vietas tajā izziņu. Specifisks cilvēka vajadzību veids ir dzīves jēgas meklēšana, savas sūtības meklēšana. (10)

Bieži izmantota personības vajadzību klasifikācija
¯


¯
bioloģiskās
¯
¯
ideālās

sociālās
garīgās

Attēls Nr. 1

Nereti vajadzības iedala tikai divās grupās – vajadzības, kuru apmierinājums nodrošina fizisko eksistenci un izaugsmi; un vajadzības, kuru veidošana un apmierinājums nodrošina psihes attīstību un garīgo izaugsmi. Atšķirībā no pirmās vajadzību grupas, kas ir cikliskas un attiecīgā brīdī var tikt apmierinātas pilnībā, otras grupas vajadzības izpaužas vēlāk, tās veidojas tikai sociālā mijiedarbībā, tās nav cikliskas un nevar būt piesātinātas. (4) Minētā klasifikācija varētu būt ikdienā visbiežāk izmantotā un visvieglāk saprotamā. 

Z.Freids uzskatīja, ka personības pamatvajadzībām ir iedzimts raksturs, bet sociālā vide tikai “piekrāso” to izpausmi; A.Bandura izdalīja trīs cilvēka iedzimtās pamatvajadzības – vajadzību pēc mīlestības, vajadzību pēc iekļaušanās un vajadzību pēc kontroles, kuras regulē visu personības aktivitāti (attēls Nr.2).
Vajadzība pēc mīlestības izpaužas katras personības emocionālā kontakta nepieciešamībā. Mīlestības vajadzības nepilnīga realizācija noved pie “aukstas”, emocionāli “sausas” personības veidošanās, bet pārsātinātība tā apmierināšanā – pie stipras emocionālas atklātības. Vajadzība pēc iekļaušanās izpaužas kā katras personības tieksme pēc cieša, zināmā mērā pat intīma kontakta ar savu tuvāko apkārtni. Vajadzība pēc kontroles izpaužas kā personības nosliece pēc citu cilvēku palīdzības un vadības no citu cilvēku puses. (10)

A.Banduras personības vajadzību klasifikācija
¯

¯
vajadzība pēc mīlestības
¯
vajadzība pēc kontroles

vajadzība pēc iekļaušanās

Attēls Nr. 2

Šķiet, ka visplašāk personības vajadzību tēmu psiholoģija apskata humānistiskās psiholoģijas pārstāvji. Humānistiskā psiholoģija izceļ cilvēku un viņa unikālās personības vajadzības. Turklāt šī virziena pārstāvji uzskata, ka cilvēkam piemīt zināma brīvības pakāpe jeb nepakļaušanās ārējās vides determīnismam, un šī pieeja lielā mērā ir pretstatā freidismam un biheiviorismam (2). Varbūt tieši šo demokrātisko, cilvēka unikalitāti izceļošo uzskatu dēļ humānistiska psiholoģija pašlaik kļūst arvien populārāka visā pasaulē.

Humānistiskās psiholoģijas pārstāvis Ē.Fromms izdala sešas personības vajadzību kategorijas (attēls Nr.3).

Ē.Fromma personības vajadzību klasifikācija
¯
¯
¯
¯
¯
¯
Vajadzība pēc savstarpējiem sakariem
Pārveidošanas vai radošas darbības vajadzība
Pamatīguma (drošības, sakņu) vajadzība
Identitātes vajadzība
Izziņas perspektīvas, pieķeršanās un atdarināšanas vajadzība
Uzbudinājuma un stimulācijas vajadzība
Attēls Nr. 3

Vajadzība pēc savstarpējiem sakariem (savstarpējas saistības), kuras apmierinājums ir tiešs mūsu eksistences nosacījums. Ē.Fromms uzskata, ka apzināta pieauguša cilvēka mīlestība ir produktīvas savstarpējās saistības iemiesojums. Šādu mīlestību viņš definē kā apvienošanos ar nosacījumu sargāt otra veselumu un individualitāti.
Pārveidošanas vai radošas darbības vajadzība. Pēc Ē.Fromma domām, cilvēki pārvar savu pasīvo dabu, radoši darbojoties. Apveltīti ar prātu un iztēli, indivīdi nevar apmierināties ar dotajiem apstākļiem un tiecas to pārvarēt, radoši pārveidojot. Personības ceļ jaunu dzīvi, mākslu, rada idejas, materiālos objektus, mīlot viens otru. Radīšanā iekļaujas aktivitāte un rūpes, mīlestība uz lietām, ko rada. Radoši sadarbojoties, cilvēki mīl sevi tikpat visaptveroši kā citus. Pārveidošanas negatīvā puse ir destrukcija – kad cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ nevar mīlēt, nav radītspējīgs, viņā mostas agresīvi impulsi, aug iznīcinātgriba.
Pamatīguma (drošības, sakņu) vajadzība ir vēl viena cilvēka pamatvajadzība. Šīs vajadzības izveide ir cieši saistīta ar agrīnajām bērna attiecībām ar māti, proti – šo attiecību kvalitāte nosaka cilvēka iekšējo drošību. “Māte ir barība, siltums, mīlestība, zeme. Būt no viņas mīlētam nozīmē dzīvot, būt “iesakņotam augsnē”, būt mājās”.
Identitātes vajadzība. Katram cilvēkam piemīt noteikta pašapzināšanās pakāpe un zināšanas par savām spējām, gaidām, stiprajām pusēm u.c. Ē.Fromms uzsver, ka personībai jāprot noraidīt savas identitātes balstīšana uz citu gaidām, jo tādas identitātes ir nestabilas un rada problēmas. Šādai identitātei ir raksturīga pakļaušanās videi, konformitāte, nekritiska pieeja citu spriedumiem, nekritiska autoritāšu pieņemšana, savu domu un pozīcijas trūkums.
Izziņas perspektīvas (orientēšanās modeļa vai sistēmas), pieķeršanās un atdarināšanas vajadzība. Orientēšanās ir nepieciešama, lai dzīvi veidotu produktīvi, lai izjustu savas dzīves pieredzes jēgu. Orientēšanās sistēma attīstās pakāpeniski no agras bērnības līdz brīdim, kurā cilvēks patstāvīgi un pastāvīgi prot izmantot savu prātu un iztēli tik efektīvi, lai tiktu galā ar savām problēmām vai lai pareizi novērtētu situāciju un savu uzvedību.
Uzbudinājuma un stimulācijas vajadzība. Lai gūtu panākumus attīstībā, cilvēkam jādzīvo ar variējošiem stimuliem bagātā vidē, uz kuriem aktīvi jāreaģē. Sociālās stimulācijas deprivācija cilvēkos izraisa emocionālo un sociālo attiecību deficītu, kavē valodas arī abstraktās domāšanas attīstību un iekšējo kontroli. (2)


A.Maslovs ir uzskatāms par humānistiskās psiholoģijas pamatlicēju un viņa izstrādātā personības vajadzību klasifikācija varētu būt viszināmākā mūsdienu psiholoģijā. A.Maslova modelis, neskatoties uz to, ka ir pagājuši daudzi gadu desmiti, kopš tas radīts, ir viens no populārākajiem psiholoģijā, tāpēc, ka tas ir ļoti praktisks (6). Tāpēc A.Maslova uzskatus apskatīšu plašāk.
Runājot par cilvēka psiholoģisko būtību, A.Maslovs uzskata, ka pats galvenais cilvēkā ir viņa svarīgākās vajadzības, pēc kā cilvēks tiecas. Kā jau minēju, pēc A.Maslova uzskatiem vajadzība ir iekšēja nepieciešamība, kuru iespējams nodrošināt jeb apmierināt tikai mijiedarbībā ar apkārtējo fizisko vai sociālo vidi. Tā ir iekšēja prasība kaut ko saņemt no apkārtējās vides. Temperaments un raksturs, kuru izceļ citi psihologi, viņaprāt, ir tikai forma, stils. Svarīgi ir tas, uz ko cilvēks ir virzīts, uz ko viņš dzīvē tiecas, ko uzskata par svarīgāko.
A.Maslovs par personības vajadzībām, to struktūru runā kā par vajadzību hierarhiju (skatīt attēlu Nr.4). Šajā modelī vajadzības ir sakārtotas piecos līmeņos. Parasti modeli attēlo piramīdas vai trapeces veidā, kas sastāv no pieciem līmeņiem. Pirmais līmenis – fizioloģiskās vajadzības; otrais līmenis – vajadzība pēc drošības; trešais līmenis – vajadzība pēc piederības un mīlestības; ceturtais līmenis – vajadzība pēc pašcieņas; piektais līmenis – vajadzība pēc pašaktualizācijas (pašīstenošanās). (6)

A.Maslova fundamentālo vajadzību hierarhija
Pašaktualizācijas vajadzības (spēju attīstība u.c.)
Pašcieņas vajadzības (pašcieņa, atzīšana)
Mīlestības, piederības vajadzības (draudzība, ģimene u.c.)
Drošības vajadzības (stabilitāte, kārtība u.c.)
Fizioloģiskās vajadzības (barība, ūdens, miegs, u.c.)
Attēls Nr. 4

Pirmo līmeni – fizioloģiskās vajadzības - A.Maslovs dēvē arī par pamatvajadzībām. Fizioloģiskās vajadzības ir, pirmkārt, vajadzības, kuras cilvēkam jāapmierina, lai viņš varētu izdzīvot kā fizisks organisms. Ja fizioloģiskās vajadzības netiek apmierinātas, tad cilvēka dzīve ir lielā mērā traucēta vai arī cilvēkam ir jāiet bojā, tas nespēj izdzīvot. Šeit pieder vajadzība pēc uztura, pēc atpūtas, pēc miega, kā arī vajadzība pēc aizsardzības no nelabvēlīgiem klimata apstākļiem, aukstuma, karstuma, mitruma – tātad vajadzība pēc pajumtes. Pie šī paša līmeņa pieder seksuālās vajadzības, dzimumtieksme, kas ir nepieciešama cilvēku dzimuma saglabāšanai.
A.Maslovs šajā līmenī kā vissvarīgākās izdala t.s. sensorās vajadzības. A.Maslovs pievērš uzmanību tam, ka cilvēkam fizioloģiskajā līmenī īpaši nepieciešams nodarbināt savus maņu orgānus. Sakarā ar to cilvēkam ļoti svarīga ir vide, kurā tas dzīvo – vides vienveidīgums, pelēcība atstāj graujošu iespaidu uz cilvēka psihi.

Otrais vajadzību līmenis – vajadzība pēc drošības. Tas nozīmē cilvēka dabisku tieksmi izvairīties no ciešanām, draudiem, briesmām, pārdzīvojumiem, soda, kritikas, pārmetumiem. To nodrošina stabilitāte un informētība. Stabilitāte un nemainīgums rada cilvēkos drošības izjūtu. Tā ir gandrīz instinktīva reakcija. Cilvēkiem ir nepieciešama informācija par jautājumiem, kuri skar viņus personiski, kuri skar viņu dzīvi. Sliktas ziņas no šī viedokļa ir labāk nekā ziņu trūkums vispār. Stabilitāte un informētība ir divas savstarpēji saistītas lietas, jo informācija ļauj cilvēkam paredzēt, kas notiks tālāk, kā rīkoties.

Trešais līmenis – vajadzība pēc piederības un mīlestības. A.Maslovs tieši atsaucas uz A.Ādleru, runājot par vajadzību pēc piederības un mīlestības. Pēc A.Ādlera tā ir kopības izjūta, bet pēc E.Fromma – mīlestības izpratne. Neraugoties uz to, cik liels individuālists ir cilvēks, viņam ir nepieciešami “savējie” – cilvēki, kas spētu viņu saprast un pieņemt. A.Maslovs, runājot par mīlestību, izmanto salīdzinājumu, ka cilvēks bez mīlestības ir tas pats, kas automobilis bez degvielas.
Saistībā ar pētījuma hipotēzēm – kas varētu būt raksturīgs, cilvēkiem, kuriem ir augsti izteikta vajadzība pēc piederības un mīlestības (sociālās vajadzības)? A.Maslovs šos cilvēkus apraksta kā izteiktus kolektīvistus, kuri nevar iztēloties savu dzīvi vienatnē, darbu vienatnē utml. Viņi par svarīgāko pasaulē uzskata labas attiecības starp cilvēkiem. Viņi maksimāli velta spēkus tam, lai veidotu šīs attiecības, lai tās uzturētu.

Ceturtais līmenis – vajadzība pēc pašcieņas  ir vajadzība pēc cieņas pret sevi. Pašcieņas veidošanās procesā cilvēkiem ir svarīgi, kā tos vērtē tiem nozīmīgi cilvēki. Ģimenē – vecāki, skolā – pedagogi u.c. Vajadzība pēc pašcieņas ir cieši saistīta ar tiekšanos pēc panākumiem, sasniegumiem, pēc labiem rezultātiem. Katrs grib sevi parādīt un pierādīt, ko spēj. Tā varētu būt pašapliecināšanās – jā, es kaut ko spēju, un citi mani augsti vērtē. Ja cilvēkam ir problēmas kaut ko sasniegt, tad reizēm tas izvēlas citu ceļu, lai apmierinātu šo vajadzību, - tā ir tiekšanās pēc varas, kas ir iluzors pašcieņas sasniegšanas veids. Cilvēks, kuram ir vara, var dot un var atņemt, apbalvot un sodīt, just, ka cilvēki ir atkarīgi. Tā ir spēka un pārākuma izjūta. Šāda varas autoritāte ir iluzora un krasi atšķiras no personības autoritātes, kas balstās uz cilvēka spējām, raksturu, morālajām īpašībām.

Piektais līmenis – pašaktualizācija. Pašaktualizācija nozīmē, ka cilvēks tiecas būt tas, kas viņš var būt konkrētajos apstākļos. Tā ir savas patības piepildīšana reālā darbībā. A.Maslovs ar cilvēka patību saprot cilvēka radošo potenciālu. Katrā veselā cilvēkā, kuram ir veselas smadzenes, nav nekādu iedzimtu defektu, organiskas traumas, ir ielikts radošais potenciāls. Pēc A.Maslova uzskatiem katrs cilvēks jau kopš dzimšanas ir radoša personība.
Pašaktualizācija varētu būt arī kalpošana kādai īpašai dzīves misijai, aicinājumam dzīvē. Pašaktualizācija ir savu spēju, zināšanu realizācija, likšana lietā. Arī pašaktualizācija ir saistīta ar tiekšanos pēc panākumiem, sasniegumiem. Atšķirība ir tāda, ka pašcieņas gadījumā cilvēkam ir svarīgi, ko par to domā citi, kā citi to vērtē, ir nepieciešama atzinība no citu cilvēku puses. Turpretim, ja cilvēkam ir aktuāla pašaktualizācija, tad tam ir vienalga, ko domā citi, svarīgākais – ko tas pats par sevi domā. Vērtēšanas kritērijs ir pats cilvēks, cik lielā mērā cilvēks pats jūtas apmierināts ar paveikto.
A.Maslovs uzskata, ka visas iepriekšējās vajadzības var tikt apmierinātas lielākā vai mazākā mērā, un cilvēks var justies komfortabli, bet pašīstenošanās ir faktiski nepiepildāma vajadzība. Cilvēks vienmēr jūt, ka viņš var vairāk nekā ir izdarījis. Tas, ka cilvēks nav apmierināts ar sasniegto neatkarīgi no tā, ko par to domā citi, ir cilvēka darbības dzinulis, tā uzskata A.Maslovs.
Tā kā A.Maslovs apgalvo, ka visi bērni piedzimst kā radošas, kreatīvas būtnes, var rasties jautājums – kur viņi visi paliek? A.Maslova atbilde ir – sabiedrībai nav vajadzīgi radoši cilvēki. Sabiedrībai ir vajadzīgi pielāgoti, adaptēti cilvēki, kas atdarina citus, seko pieņemtajām normām, uzņemas noteiktas sociālās lomas un funkcionē šajā personības organismā. Var teikt, ka tā ir viena no A.Maslova utopijām – laimīga sabiedrība, kurā katrs cilvēks var būt viņš pats un viņam nav jāatdarina citi. (6)
Manuprāt, sabiedrībai tomēr ir ļoti vajadzīgi šādi cilvēki. Problēma varētu būt tā, ka sakarā ar to, ka pašaktualizācijas līmenis ir grūti, ar lielām pūlēm sasniedzams, procentuāli maza cilvēku daļa ir to sasnieguši vai tiecas pēc tā sasniegšanas. Latvijā liela sabiedrības liela daļa varētu būt norūpējusies tieši par savas dzīves drošību plašā nozīmē (otrais līmenis A.Maslova personības vajadzību hierarhijā), tādējādi tiecoties tikai pēc stabilitātes un nemainības, nospiežot jebkurus jauninājumus un izmaiņas no citu cilvēku puses. Tomēr jo vairāk cilvēku, kuri apzināti vai neapzināti tiecas pēc savas pašrealizācijas, neskatoties uz šķēršļiem, jo sabiedrībai no tā ir lielāks ieguvums.

Var teikt, ka A.Maslovs ir radījis personības vajadzības struktūru, lai parādītu, cik nozīmīga ir pašaktualizācija. Cilvēkam var kļūt nozīmīgas, aktuālas tikai tās vajadzības, salīdzinot ar kurām ir apmierinātas iepriekšējās vajadzības to hierarhijā. Tātad jābūt apmierinātām pamatvajadzībām, un tikai tad būs svarīgākas citas vajadzības. Tomēr, ja cilvēkam ir nostiprinājušās vajadzības noteiktā līmenī, tad viņas var saglabāties arī noteiktos apstākļos, neraugoties uz badu, ciešanām, nedrošību.
A.Maslovs apgalvo, ka potenciāli visi pieci vajadzību līmeņi ir katrā cilvēkā. Cilvēki atšķiras ar to, kurš no šiem pieciem vajadzību līmeņiem ir nozīmīgākais, svarīgākais, ar ko ir saistīta cilvēka vērtību sistēma, viņa mērķi, intereses. Pēc A.Maslova domām parasti vadošs ir viens vai divi līmeņi. Uz jautājumu, kas nosaka to, kādas vajadzības katram cilvēkam ir svarīgākas, A.Maslovs skaidru atbildi nedod. To ietekmē vairāki faktori, no kuriem viens varētu būt atdarināšana, vecāku ietekme. Bērni bieži kā svarīgu pieņem to, kas ir svarīgs vecākiem, īpaši, ja viņu attiecības ir pozitīvas. Vēl pamatā var būt tas, ka cilvēkam bērnībā kaut kā ir pietrūcis, un pieaudzis viņš grib to atgūt. Pamatā A.Maslova priekšstats par personību ir priekšstats par dinamisku, mainīgu vajadzību struktūru. Personības vadošās vajadzības mainās atkarībā no apstākļiem, kuros cilvēks atrodas. (6)

Apkopojot gūtās atziņas par dažādu autoru uzskatiem saistībā ar personības vajadzībām, var teikt, ka tās visas būtībā ir ļoti tuvas klasiskajam A.Maslova fundamentālo vajadzību hierarhijas modelim, kurš, šķiet, vislabāk aptver visas cilvēka vajadzību dimensijas.
Arī šajā pētījumā izmantoti piecu klasisko vajadzību kategoriju mērījumi. Veicot datu analīzi un interpretāciju pieturēšos pie idejas, ka cilvēka vajadzības nav tikai dabas noteiktas, nemaināmas, bet gan ka tās veidojas visas dzīves laikā, tās ir mainīgas, raksturojot cilvēka personības vajadzības dotajā brīdī. Kaut arī personības vajadzības visiem cilvēkiem piemīt noteiktā līmenī (ir augstas, vidējas vai zemas) un to izteiktība ir cieši saistīta ar tādiem vispārīgiem faktoriem kā materiālā pārticība, ģimene, profesija u.c., šajā pētījumā pieļāvu, ka cilvēka personības vajadzības varētu būt saistītas tieši ar tā interesēm, proti interneta lietošanu.



II daļa
         

1. Psiholoģiskie pētījumi internetā
         
Saistībā ar plašo interneta lietošanas izplatību, tas ir izraisījis arī zinātnieku interesi. Jau pirms interneta rašanās tika pētīta datoru lietošanas psiholoģiskie aspekti. Šīs zinātniskās izpētes sfēras ir saistītas ar ergonomiku, cilvēka-datora mijiedarbību (HCI). Psiholoģijā ar datoru saistītās sfēras biežāk aplūko organizāciju psiholoģijas ietvaros. Psiholoģijā apskata arī mākslīgā intelekta tēmu, kas ir cieši saistīta ar datoru. (12)
Psiholoģiskajā izpētē arvien biežāk tiek izmantoti datori. Piemēram, datorizēto psiholoģisko instrumentu vidū ir vairākas personības skalas (Roper, Ben-Porath, Butcher, 1991), klīniskie instrumenti (Maruff, Wood, McArthur-Jackson, Malone, Benson, 1994; Swanston et al., 1993), profesionālās aptaujas (Vansickle, Kapes, 1993), kognitīvie testi (Fairbank, Tirre, Anderson, 1991) un psihomotorikas instrumenti (Hindmarch, 1980).  Datora izmantošana dod priekšrocības ne tikai zināmo psiholoģisko instrumentu automātiskā datu apstrādē un standartizēšanā, bet ir iespējams arī fiksēt papildus rādītājs, piemēram, katra uzdevuma izpildes laiku. (18)
Datorizēto testu pielietošanas izplatību Rietumos apstiprina fakts, ka Amerikas psihologu asociācija jau 1986. gadā ir laidusi klajā izdevumu “Vadlīnijas datorizētai testēšanā un interpretācijai” (Guidelines for Computer-Based Tests and Interpretations) (18). Turklāt pasaulē darbojas bezpeļņas organizācija ar nosaukumu Society for Computers in Psychology, kuras mērķis ir “uzlabot, izplatīt zināšanas datoru izmantošanā psiholoģiskos pētījumos” (22).
Ar internetu saistītā psiholoģiskā izpēte ir samērā jauna sfēra. Manuprāt, tieši pateicoties internetam,  saistībā ar milzīgo lietotāju pulku, zinātnieku sākuši pievērst uzmanību kibertelpai kā savdabīgai psiholoģiskai videi. Šobrīd internetā ir iespējams piedalīties vairākos desmitos psiholoģisku aptauju un aizpildīt vairākus simtus psiholoģisku testu (skatīt tabulu Nr.3). Šīs aptaujas un testi, protams, atšķiras pēc to publicēšanas mērķa, kvalitātes, sarežģītības utml. (vairāki no tiem ir datorizēti tradicionālie testi), bet, acīmredzot, ir saprotams, ka ar interneta palīdzību ir iespējams iegūt datus no ļoti daudz cilvēkiem par visdažādākajām tēmām, turklāt tas prasa salīdzinoši maz sagatavošanās darbu, materiālo izdevumu, laika.

Daži aktuāli sociālās psiholoģijas pētījumi internetā (23)
Nosaukums
Valsts
Laulības attiecību aptauja
ASV
Sejas pievilcīguma aptauja
Vācija
Uzskati par 2000. gada datorkļūdu
ASV
Kara pieredzes ietekme
Anglija
Būt, bet netikt pamanītam – tāds ir jautājums
Portugāle
Datora lietošanas ietekme
u.c.
Kanāda
Tabula Nr. 3

Šveices psihologs U.-D.Raips (U.-D.Reips), Ph.D., ir aprakstījis priekšrocības un negatīvos aspektus, veicot psiholoģiskus pētījumus internetā (tabula Nr.4). (17)

U.-D.Raipa izdalītās priekšrocības, veicot psiholoģiskus pētījumus internetā (17)
*        Interneta pētījumi nav lokāli, tie var būt starptautiski, izlase nav ierobežota
*        Potenciāli augsts dalībnieku skaits
*        Pētījums “pats atnāk pie dalībnieka”
*        Pētījuma izpildes laikā nav nepieciešama psihologa klātbūtne
*        Mazas finansiālās izmaksas
*        Dažreiz vienīgais veids, kā piekļūt mērķa populācijai (piemēram, cilvēki ar IQ>130)
*        Dalībnieki ir motivēti piedalīties pētījumā
*        Vieglāka pētījuma papildināšana pilota fāzē
*        Pētījums var risināties visu diennakti, neatkarīgi no tā, kura nedēļas diena ir utml.
*        Pilnīgi brīvprātīga dalība
*        u.c.
Tabula Nr. 4

Psihologs no Lielbritānijas Dr.P.Kenjons (P.Kenyon) kā priekšrocības interneta izmantošanai psiholoģiskos pētījumos, min būtisku transponējuma kļūdas samazināšanos. Citiem vārdiem – salīdzinājumā ar tradicionālajiem testiem, kuru rezultāti ir uz papīra un tos psihologam ir pašrocīgi jāievada datorā, lai veiktu datu statistisku apstrādi, šajā gadījumā viss notiek automātiski un tiek samazināta iespēja, ka radīsies kļūda datos datu pārnešanas gaitā no dalībnieka anketas uz kopējo datu bāzi. (15)
Pētījumu veikšanai caur internetu ir arī savi negatīvie aspekti. Pēc GVU interneta lietotāju aptaujas veikšanas 1995. gadā, izmantojot internetu, tās organizatori izcēla divas galvenās problēmas saistībā ar izvēlēto metodi – pētījuma izlases nepilnības un dalībnieku “pašizlase”. Var teikt, ka tad, kad interneta lietotāji izdara lēmumu piedalīties pētījumā, tie paši sevi “atlasa”. Pastāv uzskats, ka gandrīz visi interneta pētījumi ir saistīti ar šo “pašizlases” problēmu. Pētījuma izlases nepilnību problēma ir saistīta ar to, ka dalībnieku izlase netiek veikta pēc randomizācijas principiem. Šie divi faktori var negatīvi ietekmēt to, cik lielā mērā ir iespējams pētījuma rezultātus attiecināt uz visu interneta lietotāju populāciju. (19)
 U.-D.Raips apraksta tādus papildus negatīvus aspektus saistībā ar pētījumu veikšanu internetā kā mazāka kontrole (viens dalībnieks var aizpildīt aptauju vairākas reizes); izlase nepārstāv ģenerālo kopu; motivācijas īpatnības – vairāk “atkritēju”; nav iespējami individuāli psihologa paskaidrojumi dalībniekam izpildes laikā. (17)


2. Pētījuma struktūra
         
2.1 Pētījuma mērķis
   
Pētījuma mērķis saistībā ar praktisko daļu ir noskaidrot, vai interneta lietotāju vidū sociālo personības vajadzību kategorija ir izteikta augstā līmenī. Šī pētījuma ideja radās sakarā ar vispārīgāku interesi uzzināt, vai interneta lietošana ir saistīta ar noteiktiem cilvēka psiholoģiskiem raksturojumiem, tādiem kā personības vajadzības.

2.2 Pētījuma hipotēzes
   
H1     Lielākajai daļai interneta lietotāju ir augsti izteiktas sociālās vajadzības.

H2     Interneta lietotāju vidū interneta lietošanas biežums ir nozīmīgi saistīts           ar sociālo vajadzību izteiktības līmeni.

2.3 Pētījuma norises apraksts

Pētījuma aptauja tika izvietota internetā, izmantojot bezmaksas interneta lappušu izvietošanas pakalpojumus (interneta pakalpojumu kompānija Geocities). Aptaujas interneta adrese bija: http://aptauja.from.lv/ vai http://www.geocities.com/aptauja. Aptauja tika reklamēta, izmantojot plakātus, skrejlapiņas, e-pasta uzaicinājumus, saites Latvijas interneta informācijas meklētājos u.c. Reklāmas paraugs apskatāms 2. pielikumā.
Lai piedalītos aptaujā nebija nepieciešamas īpašas iemaņas darbā ar internetu. Pētījuma dalībniekam aizpildot aptauju un nospiežot pogu “nosūtīt”, ievadītās atbildes tika nosūtītas elektronisku vēstuļu formātā. Tomēr 12 cilvēki netika iekļauti pētījumā, jo nebija pareizi aizpildījuši personības vajadzību daļu, acīmredzot, instrukcijas neizpratnes dēļ.
Aptaujas rezultāti tika vākti vienu mēnesi. Ienākošo rezultātu skaits bija vienmērīgs visu mēnesi. Ievēroju, ka visefektīvākā uzaicinājuma forma bija e-pasta vēstules – visvairāk dalībnieku norādīja, ka uzzinājuši par aptauju ar elektroniskā pasta palīdzību.
Interneta lappuses veidotas pašrocīgi, izmantojot datorprogrammu Microsoft® Frontpage® 2000, v.4.  Reklāmas izveidē izmantots attēls no šīs programmas attēlu galerijas. Aptaujas paraugs dots 1. pielikumā. Tomēr šis variants atšķiras no internetā izvietotā varianta, jo interneta variantu nav iespējams izdrukāt tā, lai būtu redzamas visas aptaujas piedāvātās izvēlnes.
Datu statiskajā apstrādē izmantoju literatūras avotu Nr.5 un datorprogrammas MicrosoftÒ Excel 2000 un SPSS for Windows 7.0.
Lai izvērtētu, vai interneta lietotāju vidū ir augsti izteikta sociālo vajadzību kategorija, izvērtēju katru grupu (pēc interneta lietošanas biežuma) atsevišķi. Lai noteiktu, vai pastāv korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežumu un sociālo vajadzību izteiktību, analizēju pirmās četras grupas (tie, kas lieto visbiežāk), jo pārējās trīs grupās bija ļoti maz vai vispār nebija dalībnieku.
Normālam sadalījumam atbilda tiki dalībnieku dati pēc kritērija “cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana” un “drošības vajadzība”. Šeit analīzē varēju izmantot aritmētisko vidējo kā centrālās tendences rādītāju.
Visur citur sakarā ar to, ka sadalījums neatbilda normālam, izmantoju neparametriskās statistiskās analīzes metodes.


3. Pētījuma dalībnieki

Pētījumā varēja piedalīties visi cilvēki, kuriem ir pieeja internetam un kuriem bija informācija par aptaujas norisi. Lai informētu cilvēkus par šo aptauju, tika izvietota vizuāla reklāma (plakāti, skrejlapiņas) vairākās Rīgas augstākajās mācību iestādēs un daudzās citās publiskās vietās. Informācija par šo aptauju tika elektroniski nosūtīta Latvijas interneta kafejnīcām un lielākajām ar datoriem un internetu saistītām firmām. Papildus uzaicinājums piedalīties aptaujā tika  nosūtīts visiem Latvijas studentiem, kuru e-pasta adreses bija pieejamas internetā. Kā vēlāk parādīja pētījuma rezultāti, dalībnieki, lielākoties studenti, bija no dažādām Latvijas pilsētām. Īpaša atsaucība bija no Ventspils Augstskolas studentiem (45 jaunieši). Uzaicinājums piedalīties aptaujā tika nosūtīts ar vairākiem desmitiem ārzemju latviešu, kuru elektroniskās adreses bija pieejamas internetā (atsaucās kopumā 9 cilvēki, pārsvarā vecāka gadagājuma).
Kopumā pētījumā piedalījās 150 cilvēku – visjaunākajai meitenei ir 12 gadi, bet visvecākajam vīram ir 62 gadi. Pētījuma mērķa grupā (18-26 gadi) ietilpst 121 jaunietis. Pētījuma dalībnieku apraksti doti tabulās Nr.5 un Nr.6 zemāk.

Visi pētījuma dalībnieki (12-62 gadi)
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
23,7 gadi
54,7% sievietes

83,3% neprecējušies
2,7% pamatskolas

44%
no Rīgas
13,3%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
80,7% vecuma grupā 18-26 gadu
45,3%
vīrieši
14%
precējušies
23,3%
vidusskolas
56%
no citām Latvijas pilsētām
86,7%
nav saistīts
19,3% neietilpst vecuma grupā 18-26 gadu
2%
šķīrušies
50,7%
nepabeigta augstākā
0,7%
atraitņi
23,3%
augstākā
Tabula Nr. 5







Pētījuma dalībnieku apraksts (vecuma grupā 18-26 gadi)
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
23,7 gadi
56,2% sievietes

94,2% neprecējušies
3,3%
pamatskolas

38,8%
no Rīgas
11,6%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
43,8%
vīrieši
5%
precējušies
25,6%
vidusskolas
61,2%
no citām Latvijas pilsētām
88,4%
nav saistīts
0,8%
šķīrušies
57%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
14%
augstākā
Tabula Nr. 6






























Pētījuma dalībnieku apraksts saistībā ar interneta lietošanas biežumu un specifiku dots zemāk, tabulā Nr.7

Pētījuma dalībnieku apraksts saistībā ar interneta lietošanas biežumu un specifiku
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
42,1%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
20,7%
Vairākas stundas nedēļā
25,6%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
7,4%
Vairākas stundas mēnesī   
1,7%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
2,5%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
40,5%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
59,5%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.        datorspēlēm tiešsaistē
2.        sarunām tiešsaistē (chat)
3.        datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
4.        vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.        “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
6.        e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
28,9%
43,8%
27,3%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
19,8%
1 gadu
11,6%
2 gadus          
23,1%
3 gadus          
25,6%
4 gadus          
7,4%
Vairāk par 4 gadiem
12,4%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
5%
1,7%
24,8%
38%
30,6%








Tabula Nr. 7



Nevar teikt, ka pētījuma izlase ir nejauša, jo visa mērķa populācija nebija informēta par aptauju; interneta pētījumu gadījumā notiek t.s. pašizlase – dalībnieki paši sevi atlasa, piedalās tie, kuri grib piedalīties pētījumā.
Pētījuma apakšgrupas un rezultāti saistībā ar personības vajadzībām aprakstīti un analizēti nodaļā “Pētījuma rezultāti, to analīze”.

3.1 Vecumposma īpatnību raksturojums

Lai būtu iespējams adekvāti analizēt un interpretēt šī pētījuma rezultātus, nepieciešams apskatīt pētījuma dalībnieku vecumposma īpatnības, apkopojot attīstības psiholoģijas atziņas.
Ikdienā manis izvēlēto vecuma grupu parasti dēvē par jauniešiem. Apskatot man pieejamo literatūru, secināju, ka šī pētījuma dalībnieku vecuma grupa (18-26) ietilpst tā dēvētajā agrīno brieduma gadu posmā - agrīnajā pieaugušo periodā (22-28 pēc literatūras avota Nr.1, taču šie skaitļi mēdz nedaudz atšķirties dažādos literatūras avotos). Šis vecuma posms robežojas ar jaunības periodu (15-18 gadi) un agrīno brieduma gadu krīzes periodu (28-34 gadi). Tā kā pētījuma dalībnieku vidū ir arī 18 gadus veci jaunieši (šie jaunieši pēc vecumposmu iedalījuma atrodas it kā “uz robežas”), apskatīšu ne tikai agrīnā pieaugušo perioda vecumposma īpatnības, bet īsumā arī jaunības perioda vecumposma īpatnības.  Arī turpmāk pētījuma grupas vecumposma īpatnības aprakstīšu, izmantojot literatūras avotu Nr.1.
Jauniešu vecumā būtiskais psihes, personības attīstības procesos ir ES attīstība, identitātes meklēšana, sociālās lomas, profesionālās piemērotības meklēšana, visu intelektuālo procesu lielāka intelektualizācija, teorētiskās, abstraktās domāšanas nostiprināšanās, intimitātes pieaugums attiecībās ar vienaudžiem, bet lielāka individualizācija, pragmatisma attiecībās ar pieaugušajiem.
E.Eriksons jaunības periodu saista ar pretrunu starp identitātes atrašanu un lomu sajaukumu risināšanu – atrisināšanu vai neatrisināšanu. Identitātes nerašanās gadījumā var sekot personības difūzija – neizpratne, kas es esmu un kam es dzīvē esmu piemērots. Šajā posmā nostiprinās dzimumidentitātes apziņa.
Tātad jaunības periodam ir raksturīgi galvenokārt identitātes, autonomijas, vērtību meklējumi, bet agrīnajam pieaugušo periodam raksturīga sevis piepildīšana sociālajā vidē – karjerā, laulības dzīvē vai ģimenē. Šajā periodā cilvēki parasti ir aizņemti ar saistību izpildi vai uzsākšanu, pienākumu uzņemšanos, izveidošanu, sasniegumiem. Šie cilvēka dzīves gadi ir aktivitātes, darbīguma (orientēta uz sociālajām attiecībām) periods.
Šis periods sevišķi svarīgs ir sievietēm. Uz vēsturiskā fona pieaug sieviešu emancipētības vajadzība un pašapziņa, mainās tradicionālo lomu izpratne. Tradicionāli sievietes laikā no 20 līdz 30 gadiem par galveno mērķi uzskata laulātā drauga izvēli un mātes pienākumu pildīšanu. Pēdējos gados pieaug to sieviešu skaits, kuras pirmajā vietā izvirza karjeru un izglītību, nevis laulību vai mātes pienākumu uzņemšanos. Šajā vecumā sieviete galvenokārt “balansē” starp karjeru un ģimeni.
Z.Freids atzīmēja, ka brieduma gadiem raksturīga spēja mīlēt un strādāt. E.Eriksons piekrita, ka spēja mīlēt ir nozīmīgs aspekts jaunākajā pieaugušo periodā. Viens no pirmajiem šī perioda uzdevumiem ir radīt tuvību un intimitāti. Cilvēka psihē šajā laikā jābūt tādām psihiskajām kvalitātēm kā spēcīgai emocionālās piesaistes izjūtai un personiskas uzticēšanās izjūtai. Tiem pieaugušajiem, kuriem ir spējas ar citiem veidot tuvas uzticēšanās izjūtas, pozitīvi atrisinājusies arī identitātes atrašanas problēma.
Lielākā daļa pieaugušo agrīnajos pieaugušo perioda gados kļūst par vecākiem. Bērnu audzināšana var kļūt par vienu no lielākajiem priekiem pieaugušo periodā, bet arī par vienu no lielākajiem stresa iemesliem.
Vidējo brieduma gadu posmu raksturo tas, ka cilvēks tiecas sasniegt savu radošo spēju, karjeras iespēju virsotnes.
Psiholoģijas vārdnīcā (literatūras avots Nr.4) jaunība raksturota kā dzīves posms, kad cilvēka attīstība sasniedz briedumu gan psiholoģiski un sociāli, gan arī anatomiski fizioloģiski. Jaunībā veidojas visnopietnākās dziļās attiecības ar citiem cilvēkiem un notiek profesionālā un personības pašnoteikšanās, kas paredz apzinātu izvēli un lēmumpieņemšanu, ņemot vērā savas spējas, intereses un savas dzīves ilgstošo sociālo perspektīvu, ieskaitot dzīves vietas izvēli, ģimenes dzīves plānošanu u.c. Jaunībā veidojas ne tikai draudzība, bet arī mīlestība kā visaugstākās cilvēciskās jūtas, kas izraisa vislielāko cilvēka dvēseles mobilizāciju. Jaunība parasti ir meklējumu un izmēģinājumu laiks. Jauniešiem ir pietiekami daudz enerģijas, lai atjaunotu garīgos un fiziskos spēkus pēc neveiksmes, kā arī spēja atteikties no līdzekļiem vai mērķiem, kas ir pretrunā ar vispārpieņemtajām sociālajām vērtībām. Jaunībā sākas aktīva seksuālā mijiedarbība un pastāvīga partnera izvēle.

Apskatot pētījuma dalībnieku vecumsposma īpatnības saistībā ar personības vajadzībām, šķiet, ka šis laiks no 18 līdz 26 gadiem ir būtiski saistīts ar sociālajām vajadzībām.  Varētu spriest, ka tiem cilvēkiem, kuri atrodas psiholoģiskas intimitātes un uzticēšanās meklējumos, sociālās vajadzības varētu būt augsti izteiktas. Tajā pat laikā tiem cilvēkiem, kuri sev ir atraduši partneri šādām attiecībām, varētu dominēt pavisam citas vajadzības, piemēram, pašapziņas vajadzības vai pašaktualizācijas vajadzības, kuras varētu būt vēl raksturīgākas nākamajiem attīstības periodiem. Manis izvēlētais vecumposms robežojas ar jaunības gadiem - tad visaugstāk izteiktas varētu būt  drošības, sociālās vai pašcieņas vajadzības saistībā ar pastāvīgajiem identitātes meklējumiem un cīņu par neatkarību.
Spriežot pēc izmantotajiem literatūras avotiem, attīstības psihologi atzīst, ka vispārīgās atziņas par noteiktu vecumposmu psiholoģiskajām īpatnībām ne vienmēr var tikt attiecinātas uz katru atsevišķu indivīdu – katrs cilvēks ir unikāls. Pēc manām domām katram cilvēkam visā mūža garumā ir svarīga katra no Maslova izdalītajām vajadzību kategorijām - ir noteikti dzīves posmi, kad kāda vai kādas no šīm kategorijām ir izteiktākas par citām, bet šī izteiktība var būt saistīta arī ar paša cilvēka personības īpatnībām, tā personisko pieredzi, tā var mainīties arī viena vecumposma ietvaros. 

3.2 Pētījumu dati

Lai  būtu vieglāk analizēt un interpretēt šī pētījuma rezultātus, esmu apskatījusi man pieejamo literatūru par ar internetu un personības vajadzībām saistītus pētījumiem. Viens no tādiem ir I.Tunnes disertācijas darbs “Studējošās jaunatnes vērtību orientācija” (literatūras avots Nr.9). Vērtības, manuprāt, ir ļoti cieši saistītas ar personības vajadzībām – personības vajadzības varētu būt cilvēka vērtību avots. Pēc psiholoģijas vārdnīcas skaidrojuma – “vērtības” – “objekti, kas nodrošina pastāvīgu pārliecību par rīcības vai mērķa prioritāti, salīdzinot ar citu mērķi vai rīcības veidu” (4). Arī pētījuma dalībnieku sastāvs ir tuvs šī pētījuma dalībnieku sastāvam (jaunieši, liela daļa studenti).
Minētais pētījums pabeigts 1997. gadā, bet dati saistībā ar studentu individuālajām vērtībām ievākti 1991. un 1996. gadā. Pētījuma rezultāti abos gados ir līdzīgi un tie liecina, ka studējošās jaunatnes vidū visizplatītākās ir personības pilnveidošanās vērtības (69,1% un 63,6%, attiecīgi 1991. un 1996. gadā), saskarsmes vērtības (21,8%, 21,8%), materiālā nodrošinājuma vajadzības (9,1% un 14,6%). Visi trīs minētie attiecību bloki pēc pētījuma rezultātiem bijuši augsti izteikti minētajam daudzumam studentu. Tātad varētu teikt šī pētījuma dalībnieku vidū ir augsti izteiktas gan drošības, gan sociālās, gan īpaši – pašaktualizācijas vajadzības. Autore papildus secinājusi, ka “studējošās jaunatnes vērtību orientācija veido dinamisku sistēmu, ko determinē sociālā vide, ekonomika un kultūras vērtības, kā arī personības vajadzības un intereses” (9).

Manuprāt, šie rezultāti un secinājumi, kā arī agrīno pieaugošo gadu vecumposma raksturojums ļauj uzskatīt, ka pētījuma dalībniekiem (18-26 gadi) varētu būt augsti izteiktas gan drošības, gan sociālās, gan pašcieņas, gan pašaktualizācijas, kā arī, iespējams, drošības vajadzības. Iespējams, ka interneta lietotājiem – jauniešiem ir augsti izteiktas sociālās vajadzības (vai cita vajadzību kategorija) saistībā tieši ar viņu interesēm, proti – interneta lietošanu. Ar šo pieļāvumu ir saistītas pētījuma hipotēzes. Iespējams, internetu lietojošo jauniešu vidū sociālās vajadzības ir augsti izteiktas aptuveni 90%. Tajā pašā laikā ir iespējams, ka sociālo vajadzību izteiktība pētījuma dalībnieku vidū ir saistīta tikai ar vecumposma īpatnībām vai ar kādiem citiem faktoriem.


4. Pētījuma metode

Pētījumā izmantoju internetā izvietotu aptauju, kura sastāv no personības vajadzību izvērtējuma daļas un demogrāfisko datu un interneta lietošanas biežuma un specifikas izvērtējuma daļas.
Personības vajadzību izvērtējuma daļā izmantots tests “Kādas ir jūsu galvenās vajadzības” no Jāņa Kupča grāmatas “Saskarsmes būtība”, veicot nelielas izmaiņas. Šo testu izvēlējos, pirmkārt, tādēļ, ka tam ir ērts matricveida noformējums – izvietojot aptauju internetā ir svarīgi, lai tā vizuāli būtu viegli uztverama.
Otrkārt, tests ir salīdzinoši īss - oriģinālā 15 savā starpā salīdzināmi un izvērtējami apgalvojumi (katrs apraksta noteiktu personības vajadzību), 180 aizpildāmas rūtiņas; pētījumā izmantotajā variantā - 10 savā starpā salīdzināmi un izvērtējami apgalvojumi, 45 aizpildāmas rūtiņas (apgalvojumi redzami tabulā Nr.8 zemāk). Kaut arī aizpildāmo rūtiņu daudzums skaitliski it kā ir liels, tomēr tā matricveida noformējums rada subjektīvu iespaidu, ka tas nav pārāk garš. Testa īsums bija svarīgs saistībā ar to, ka interneta pētījuma  dalībnieki brīvprātīgi izvēlas piedalīties pētījumā – neviens tos papildus nespēj nepamudināt vai atturēt no aptaujas neaizpildīšanas līdz galam, kā tas varētu būt iespējams, izmantojot tradicionālos testus.  Ja pētījuma dalībniekiem šis pats tests būtu jāizpilda tradicionālajā veidā, tiem būtu jāizvērtē 45 apgalvojumu pāri (tātad jāizlasa 90 teikumi un jāizvērtē), tas varētu “atbaidīt” dažus no potenciālajiem pētījuma dalībniekiem.

Pētījumā izmantotie apgalvojumi, tiem atbilstošās personības vajadzību kategorijas
Apgalvojums
Atbilstošā kategorija
ES VĒLOS:
1. Iegūt atzinību un cieņu.

Pašcieņas vajadzības
2. Nodrošināt savu nākotni.
Drošības vajadzības
3. Izveidot sev patīkamu domubiedru loku.
Sociālās vajadzības
4. Attīstīt savus spēkus un spējas.
Pašaktualizācijas vajadzības
5. Nodrošināt sev materiālo komfortu.
Pamata vajadzības
6. Izvairīties no nepatikšanām.
Drošības vajadzības
7. Nodrošināt sev ietekmīgu stāvokli.
Pašcieņas vajadzības
8. Iegādāties labas un noderīgas lietas.
Pamata vajadzības
9. Nodarboties ar ko tādu, kas prasītu pilnīgu atdevi.
Pašaktualizācijas vajadzības
10. Tikt saprasts(-a) citu cilvēku sabiedrībā.
Sociālās vajadzības
Tabula Nr. 8

Treškārt, testam ir dota atslēga, kura ļauj izvērtēt personības vajadzību izteiktību piecās kategorijās (pamata vajadzības, drošības vajadzības, sociālās vajadzības, pašcieņas jeb prestiža vajadzības un pašaktualizācijas vajadzības) un trīs izteiktības līmeņos (apmierinātības zona – zemi izteikta vajadzība, daļējas apmierinātības zona – vidēji izteikta vajadzība, neapmierinātības zona – augsti izteikta vajadzība). Pēc izmaiņu izdarīšanas katrā kategorijā ir iespējams iegūt maksimāli 17 punktus. Iegūti 12-17 punkti liecina par augsti izteiktu vajadzību.
Ceturtkārt, saistībā ar matricveida noformējumu testa rezultāti ir viegli apkopojami.
Viena no matricveida aptaujas negatīvajām pusēm varētu būt tās samērā sarežģītā instrukcija. Aptaujas izmēģinājuma stadijā, tās dalībnieki atzina, ka uzdevuma instrukciju nepieciešams izlasīt vismaz divas reizes, lai instrukcija būtu skaidra. Vēlāk 12 cilvēki tika izslēgti no pētījuma, jo tie bija nepareizi aizpildījuši aptaujas matricu. Ir iespējams, ka ir cilvēki, kuri mēģināja aizpildīt aptauju, taču nesaprata instrukciju un “atmeta ar roku” – šo cilvēku skaitu ar man tehniski nebija iespējams noteikt.

Demogrāfisko datu ievākšanas daļā tika ievākti tādi dati kā dalībnieku vecums, dzimums, ģimenes stāvoklis, izglītība, dzīves vieta, mācību specialitāte, nodarbošanās.
Ar interneta lietošanas biežumu un specifiku saistītās aptaujas daļa tika izveidota, smeļoties idejas no ar interneta aptaujas Internet Behaviour Survey (20), kurā pētīts interneta lietošanas biežums, specifika, ar t.s. interneta atkarību saistīti aspekti u.c.  Atbildes uz šiem jautājumiem atainoja, cik bieži dalībnieki lieto datoru, izmanto internetu, vai tie internetu izmanto biežāk darbam un mācībām vai brīvajā laikā, kādus interneta pakalpojumus un cik bieži pētījuma dalībnieki izmanto, vai tiem patīk interneta lietošana, kas tiem patīk saistībā ar interneta lietošanu, u.c. (skatīt nodaļu “Pētījuma dalībnieki”).
         

5. Pētījuma rezultāti, to analīze
         
Šajā nodaļā apskatīšu rezultātus - 1) visiem dalībniekiem kopumā; 2) grupās pēc interneta lietošanas biežuma; 2) grupās pēc interneta lietošanas patikas; 4) grupās pēc interneta lietošanas biežuma pašnovērtējuma; 4) grupās pēc dzimuma; 5) grupās pēc interneta lietošanas specifikas (biežāk lieto mācībām vai darbam – biežāk lieto brīvajā laikā); 6) dalībniekiem, kuriem ir augsti izteikts sociālo vajadzību līmenis.

Pētījuma rezultāti saistībā ar visu dalībnieku demogrāfiskajiem datiem un datiem par interneta lietošanas specifiku kopumā jau tika apskatīti nodaļā “Pētījuma dalībnieki” (tabulas Nr.5, Nr.6, Nr.7). Tabulā Nr.9 zemāk redzami kopējie rezultāti saistībā ar personības vajadzībām.

Pētījuma dalībnieku personības vajadzības kopumā

Pamata
Drošības
Sociālās
Pašcieņas
Pašaktualizācijas
Vidējais iegūto punktu skaits
>11 – augstu izteikta
5-11 – vidēji izteikta
<5 – zemu izteikta


8


9


10


8


10
Dalībnieki
ar augstu
vajadzības līmeni

17,4%

24%

34,7%

17,4%

37%
Dalībnieki
ar vidēju vai zemu
vajadzības līmeni

82,6%

76%

65,3%

82,6%

63,8%
Tabula Nr. 9

Kā jau minēju, dati kategorijā “drošības vajadzības” atbilst normālam sadalījumam pēc ekscesa un asimetrijas koeficientiem. Tādējādi var teikt, ka vidējais rezultāts raksturo centrālo tendenci grupā. Visā grupā ir raksturīgas vidēji izteiktas drošības vajadzības. Visi dalībnieki lielākoties interneta lietošanas patiku novērtējuši ar “4” 5 baļļu sistēmā. Tas ļauj spriest, ka dalībnieku grupā lielākoties ir cilvēki, kuriem patīk interneta lietošana.
Pārējās vajadzību kategorijās datu sadalījums neatbilst normālam pēc ekscesa un asimetrijas koeficientiem. Tādējādi vidējie rezultāti neraksturo centrālo tendenci grupā.
Lai noteiktu, vai šie vidējie rādītāji (vidējais punktu skaits katrā vajadzību kategorijā) atšķiras statistiski nozīmīgi, pielietoju Vilkoksona testu, kas paredzēts tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam. Aprēķini parāda, ka atšķirības nav statistiski nozīmīgas (skatīt statistikas tabulu Nr.1).

Tabulā Nr.9 redzams, ka visas personības vajadzības ir izteiktas vidējā līmenī. Tātad nav pamata domāt, ka sociālo vai kādu citu vajadzību līmenis ir augsts. Veicot Vilkosona  testu, kas paredzēts tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam, noskaidroju, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp vidējiem personības vajadzību rādītājiem grupā. Visas personības vajadzības ir izteiktas līdzīgā līmenī.

Statistikas tabula Nr.  1
 

Kopumā var secināt, ka sociālās vajadzības (ne arī citas personības vajadzības) pētījuma dalībniekiem nav augsti izteiktas. Visas personības vajadzības izteiktas līdzīgā vidējā līmenī. Tomēr, tā kā sociālo vajadzību sadalījums neatbilst normālam, tas nevar raksturot centrālo tendenci grupā. Visai grupai ir raksturīgs vidējs drošības vajadzību līmenis (sadalījums atbilst normālam). Var teikt, ka cilvēkiem, kuri piedalījās pētījumā lielākoties patīk tā lietošana - lietošanas patika lielākoties novērtēta ar “4” 5 baļļu sistēmā.

5.1 Sadalījums pēc interneta lietošanas biežuma

Grupās ietilpst:
1)     ”vairākas stundas dienā” - 51 cilvēks no 121 (40,1%);
2)     “ne biežāk par 1 stundu dienā” – 25 (20,7%);
3)     “vairākas stundas nedēļā” – 31 (25,6%);
4)     “ne biežāk par 1 stundu nedēļā” – 9 (7,4%);
5)     “vairākas stundas mēnesī” – 2 (1,7%);
6)     “ne biežāk par 1 stundu mēnesī”  - 0;
7)     “retāk par 1 stundu mēnesī” – 3 (2,5%).

Grafikā Nr.1 redzams, ka dalībnieku sadalījums grupās pēc interneta lietošanas biežuma ir  neproporcionāls. Tas varētu būt saistīts ar to, ka aptaujā piedalījās tikai tie cilvēki, kuri samērā bieži lieto internetu, bet tie, kuri gandrīz nelieto internetu “neuzķērās” uz uzaicinājumu piedalīties. Lai veiktu izvērtējumu, vai pieaugot interneta lietošanas biežumam, pieaug kādu personības vajadzību izteiktība, turpmāk analizēšu pirmās četras grupas (1-“vairākas stundas dienā”; 2-“ne biežāk par vienu stundu dienā”; 3-“vairākas stundas nedēļā”; 4-“ne biežāk par vienu stundu nedēļā”) sakarā ar to, ka pēdējās 3 grupas ir skaitliski ļoti mazas.

Dalībnieku sadalījums pēc interneta lietošanas biežuma
Grafiks Nr. 1

Pirmās četras grupas pēc interneta lietošanas biežuma – cilvēki, kuri bieži, vismaz stundu nedēļā lieto internetu - raksturo tas, ka drošības vajadzības ir izteiktas vidējās līmenī, tie visbiežāk ir cilvēki ar vidējo izglītību un viņi savu interneta lietošanas patiku visbiežāk novērtējuši ar “4” piecu baļļu sistēmā. Visās šajās kategorijās sadalījuma atbilst normālam pēc ekscesa un asimetrijas koeficientiem, tātad vidēji rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā. Raksturojot šo grupu vēl var teikt, ka ir līdzīgs sieviešu un vīriešu skaits (55,2% un 44,8%), 95% cilvēku ir neprecējušies, tikai 12% cilvēku mācības vai darbs ir tieši saistīts ar datoriem. 

Interesanti ir tas, ka liela daļa (45%) novērtējuši, ka viņi internetu lieto tikpat bieži kā citi viņu vecuma cilvēki, tikai 30% novērtējuši, ka viņi lieto internetu biežāk nekā citi, bet 25% novērtējuši, ka lieto internetu retāk nekā citi viņu vecuma cilvēki. Šeit redzams, ka lietošanas biežums ir grūti novērtējums un ļoti subjektīvs. Ja man interneta lietošana ne retāk par 1 stundu nedēļā liekas bieža un reti sastopama Latvijā, tad daudzi jaunieši dzīvo vidē, kur tas liekas normāli vai pat reti. Iespējams, ka šie jaunieši nepareizi novērtējuši (novērtējuši kā biežāku) savu interneta lietošanas biežumu, atbildot uz jautājumu “Cik bieži Tu kopumā izmanto internetu?” (nevis “Vai Tev šķiet, ka Tu izmanto internetu biežāk nekā citi tava vecuma cilvēki?”). Tas varētu būt saistīts ar to, ka šajā jautājumā ir jāizvērtē 7 atbilžu varianti, un visus izvērtēt ir sarežģītāk nekā vienkārši atzīmēt pirmo variantu. Tomēr korelāciju analīze (izmantojot Spīrmena koeficientu, kas paredzēts tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam) parādīja, ka ir statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežumu un interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu (r=0,384; a=0,01). Tas liek domāt, ka abi izvērtējumi ir samērā precīzi, savā starpā saskanīgi.

Personības vajadzību dinamika 4 grupās pēc interneta lietošanas biežuma redzama zemāk, grafiks Nr.2.

Vajadzību dinamika 4 grupās pēc interneta lietošanas biežuma
(1-vairākas stundas dienā
2-ne biežāk par vienu stundu dienā
3-vairākas stundas nedēļā
4-ne biežāk par vienu stundu nedēļā)
Grafiks Nr. 2

Lai izvērtētu, vai pieaugot interneta lietošanas biežumam, pieaug kādu personības vajadzību izteiktība, veicu korelāciju analīzi, izmantojot Spīrmena korelācijas koeficientu, kas paredzēts tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam sadalījumam. Šie aprēķini parādīja, ka nepastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežumu un nevienu no personības vajadzību kategorijām (skatīt statistikas tabulu Nr.2). Tādējādi neapstiprinās hipotēze, ka pieaugot interneta lietošanas biežumam, palielinās sociālo vajadzību izteiktība. Tādējādi rezultāti liek domāt, interneta lietotājiem neviena vajadzību kategorija nav augsti izteikta.



Statistikas tabula Nr.  2


Papildus noskaidroju, ka statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība pastāv starp interneta lietošanas biežumu un  interneta lietošanas patiku (r=0,306; a=0,01); starp interneta lietošanas biežumu un  dzimumu – vīrieši internetu lieto biežāk (r=0,272; a=0,01).

Zemāk tabulās Nr.10, Nr.11, Nr.12 un Nr.13 dots 4 pirmo grupu pēc interneta lietošanas biežuma apraksts.

1. grupa – lieto internetu vairākas stundas dienā
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21 gads
39,2% sievietes

94,2% neprecējušies
3,9%
pamatskolas

47,1%
no Rīgas
19,6%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
60,8%
vīrieši
7,8%
precējušies
15,7%
vidusskolas
52,9%
no citām Latvijas pilsētām
80,4%
nav saistīts
0%
šķīrušies
62,7%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
17,6%
augstākā
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
39,2%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
60,8%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.  datorspēlēm tiešsaistē
2.  sarunām tiešsaistē (chat)
3.  datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
4.  vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.  e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
6.  “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
45,1%
45,1%
9,8%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
7,8%
1 gadu
15,7%
2 gadus          
27,5%
3 gadus          
19,6%
4 gadus          
5,9%
Vairāk par 4 gadiem
23,5%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
3,9%
3,9%
11,8%
35,3%
45,1%













Tabula Nr. 10

Grupu “vairākas stundas dienā” raksturo tas, ka interneta patika visbiežāk novērtēta ar “5” 5 baļļu sistēmā; dalībnieki novērtējuši, ka lieto internetu “biežāk nekā citi” vai “tāpat kā citi” (abos gadījumos 45,1%), visbiežāk dalībniekiem ir nepabeigta augstākā izglītība. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā. Arī vajadzību kategorijās visi sadalījumi atbilst normālam. Visas personības vajadzības šajā grupā ir vidēji izteiktas.

2. grupa – lieto internetu ne biežāk kā 1 stundu dienā
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21 gads
68% sievietes

92% neprecējušies
4%
pamatskolas

40%
no Rīgas
8%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
32%
vīrieši
4%
precējušies
16%
vidusskolas
60%
no citām Latvijas pilsētām
92%
nav saistīts
4%
šķīrušies
56%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
24%
augstākā
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
56%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
44%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      sarunām tiešsaistē (chat); datorspēlēm tiešsaistē
2.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
3.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
4.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
5.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
20%
36%
44%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
24%
1 gadu
12%
2 gadus          
24%
3 gadus          
28%
4 gadus          
8%
Vairāk par 4 gadiem
4%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
4%
0%
36%
40%
20%













Tabula Nr. 11

Otru grupu “ne biežāk par vienu stundu dienā” raksturo tas, ka interneta lietošanas patika visbiežāk novērtēta ar “4” 5 baļļu sistēmā; dalībnieki internetu lieto vidēji 3 gadus; visbiežāk viņiem ir nepabeigta augstākā izglītība; drošības un pašcieņas vajadzības ir izteiktas vidējā līmenī. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.


3. grupa – lieto internetu vairākas stundas nedēļā
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
20,2 gadi
67,7% sievietes

100% neprecējušies
3,2%
pamatskolas

29%
no Rīgas
6,5%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
32,3%
vīrieši
0%
precējušies
45,2%
vidusskolas
71%
no citām Latvijas pilsētām
93,5%
nav saistīts
0%
šķīrušies
48,4%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
3,2%
augstākā
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
38,7%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
61,3%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē; sarunām tiešsaistē (chat); datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
2.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
3.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
4.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
19,4%
54,8%
25,8%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
25,8%
1 gadu
9,7%
2 gadus          
16,1%
3 gadus          
32,3%
4 gadus          
9,7%
Vairāk par 4 gadiem
6,5%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
0%
0%
22,6%
48,4%
29%













Tabula Nr. 12

Trešo grupu “vairākas stundas nedēļā”  raksturo tas, ka lielākoties dalībnieki atzinuši, ka lieto internetu “tāpat kā citi vienaudži”; viņi lieto datoru lielākoties “katru dienu”, visbiežāk viņiem ir nepabeigta augstākā izglītība; grupā vidēji pamata, drošības, sociālās un pašcieņas vajadzības ir izteiktas vidējā līmenī. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

4. grupa – lieto internetu ne biežāk kā 1 stundu mēnesī
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
20,3 gadi
66,7% sievietes

100% neprecējušies
0%
pamatskolas

38,8%
no Rīgas
22,2%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
33,3%
vīrieši
0%
precējušies
55,6%
vidusskolas
61,2%
no citām Latvijas pilsētām
77,8%
nav saistīts
0%
šķīrušies
44,4%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
0%
augstākā
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
33,3%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
66,7%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
3.      sarunām tiešsaistē (chat)
4.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
6.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
11,1%
44,4%
44,4%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
44,4%
1 gadu
0%
2 gadus          
11,1%
3 gadus          
33,3%
4 gadus          
11,1%
Vairāk par 4 gadiem
0%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
11,1%
0%
66,7%
22,2%
0%













Tabula Nr. 13

Ceturtajā grupā “ne biežāk par vienu stundu nedēļā” dalībniekiem ir vidēji izteiktas pamata un pašaktualizācijas vajadzības; viņi novērtējuši, ka lieto internetu “tāpat kā citi vienaudži” vai “retāk nekā citi vienaudži” (abos gadījumos 44,4%). Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

Personības vajadzību vidējās vērtības grupu vidū atšķiras. Lai noteiktu, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp šo četru grupu vidējiem rādītājiem saistībā ar visām personības vajadzībām, izmantoju Vilkoksona testu tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam. Aprēķini parādīja, ka vidējie personības vajadzību rādītāji šo četru grupu vidū statistiski būtiski neatšķiras (skatīt statistikas tabulu Nr.3).

Statistikas tabula Nr.  3

Kopumā var secināt, ka nepastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežumu un sociālo vajadzību izteiktību (ne arī citu vajadzību izteiktību). Vidējie personības vajadzību rādītāji grupu vidū, kuras sadalītas pēc interneta izmantošanas biežuma, statistiski nozīmīgi neatšķiras. Dalībniekiem, kuri izmanto internetu vairākas stundas dienā ir raksturīga vidēja visu vajadzību kategoriju izteiktība. Statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība pastāv starp interneta lietošanas biežumu un interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu; starp interneta lietošanas biežumu un interneta lietošanas patiku; starp interneta lietošanas biežumu un dzimumu – vīrieši internetu lieto biežāk.

5.2 Sadalījums pēc interneta lietošanas patikas

Pētījumā dalībnieki tika lūgti novērtēt 5 baļļu sistēmā, cik lielā mērā tiem patīk, piesaista interneta lietošana. Subjektīvā patika ir nozīmīgs faktors, jo ļauj atšķirt tos interneta lietotājus, kuri izmanto internetu tāpēc, ka tas viņiem patīk, no tiem, kuri, iespējams, ir spiesti to darīt kādu iemeslu dēļ (piemēram, darba vajadzībām).

Grupā ”5” (“ļoti patīk”) ietilpst 37 cilvēki no 121 (30,6%); “4” – 46 (38%); “3” – 30 (24,8%); “2” – 2 (1,7%); “1” (“nemaz nepatīk”)– 6 (5%).

Tabulā Nr.14 zemāk dots to dalībnieku apraksts, kuriem visvairāk patīk lietot internetu – viņi tā lietošanas patika novērtējuši ar maksimālo punktu skaitu “5”.

Dalībnieki, kuriem ļoti patīk lietot internetu (“5 balles”)
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21 gads
49% sievietes

89% neprecējušies
2,7%
pamatskolas

40%
no Rīgas
19%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
51%
vīrieši
11%
precējušies
16%
vidusskolas
60%
no citām Latvijas pilsētām
81%
nav saistīts
0%
šķīrušies
62%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
19%
augstākā
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
62%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
14%
Vairākas stundas nedēļā
24%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
0%
Vairākas stundas mēnesī   
0%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
0%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
41%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
59%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      sarunām tiešsaistē (chat)
3.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
4.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
6.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
41%
43%
16%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
14%
1 gadu
2,7%
2 gadus          
24%
3 gadus          
30%
4 gadus          
16%
Vairāk par 4 gadiem
14%









Tabula Nr. 14

Grupā “5” ir raksturīgs tas, ka paši dalībnieki savu interneta lietošanas biežumu novērtējuši ar “tāpat kā citi vienaudži”; dalībniekiem lielākoties ir nepabeigta augstākā izglītība; grupu raksturo vidēja drošības, pašcieņas un pašaktualizācijas vajadzību izteiktība. (Skatīt tabulu Nr.15 un grafiku Nr.3.) Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

Kā jau iepriekš minēju, dalībnieku sadalījums pēc ekscesa un asimetrijas koeficientiem šajā kritērijā veido normālu sadalījumu. Tātad moda raksturo grupas tendenci – dalībnieki interneta patiku visbiežāk novērtējuši ar “4” piecu baļļu sistēmā. Var teikt, ka cilvēkiem, kuri piedalījās pētījumā lielākoties patīk tā lietošana, viņi ir pozitīvi noskaņoti pret internetu.

Vajadzību dinamika 5 grupās pēc interneta lietošanas patikas
GRUPAS
Pamata
Drošības
Sociālās
Prestiža
Pašaktualizācija
1 - nemaz nepatīk
8
9
8
9
11
2
2
8
15
7
14
3
8
9
10
8
10
4
8
10
10
8
10
5 - ļoti patīk
8
9
9
8
11
Tabula Nr. 15

Lai noteiktu, vai pastāv korelatīva sakarība starp interneta lietošanas patiku un sociālo (vai kādu citu) vajadzību izteiktību, izmantoju Spīrmena korelāciju koeficienta aprēķinus un Pīrsona korelāciju koeficienta aprēķinus (tikai aprēķinot korelāciju starp interneta lietošanas patiku un drošības vajadzībām, jo sadalījumi atbilst normālam pēc ekscesa un asimetrijas koeficientiem (R=?). Visos gadījumos var secināt, ka nepastāv korelatīva sakarība starp interneta izmantošanas patiku un kādu personības vajadzību izteiktību (skatīt tabulu Nr.2).

Tabulā Nr.15 un grafikā Nr.3 tomēr redzams, ka vidējās vērtības atšķiras. Lai noteiktu, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp šo piecu grupu vidējiem rādītājiem saistībā ar visām personības vajadzībām, izmantoju Vilkoksona testu tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam. Aprēķini parādīja, ka personības vajadzību vidējie rādītāji šo grupu vidū statistiski nozīmīgi neatšķiras (skatīt statistikas tabulu Nr.4).

Statistikas tabula Nr.  4

Papildus noskaidroju, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība starp interneta lietošanas patiku un interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu (r=0,219; a=0,01). Tātad grupā vērojams - jo biežāk lieto internetu, jo vairāk tā lietošana patīk.

Vajadzību dinamika 5 grupās pēc interneta lietošanas patikas
Grafiks Nr. 3

Kopumā secināju, ka nepastāv korelatīva sakarība starp interneta izmantošanas patiku un kādu personības vajadzību izteiktību. Personības vajadzību vidējie rādītāji šo grupu vidū statistiski būtiski neatšķiras. Pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība starp interneta lietošanas patiku un interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu.

5.3 Sadalījums pēc biežuma pašnovērtējuma

Pētījuma aptaujā dalībnieki atbildēja uz jautājumu “Vai Tev šķiet, ka Tu izmanto internetu biežāk nekā citi Tava vecuma cilvēki?”. Iespējamās atbildes bija - “jā, biežāk”, “nē, tāpat” un “nē, retāk”. Šis jautājums ir viens no tiem, kuri ļauj izdalīt tos cilvēkus, kuri bieži lieto internetu, turklāt tas atspoguļo to subjektīvos uzskatus par to, cik bieži tie izmanto internetu. Iespējams, ka šis iedalījums pat labāk par nodaļā 5.1 minēto atspoguļo reālo dalībnieku interneta lietošanas biežumu.

Grupā ”biežāk” ietilpst 35 cilvēki no 121 (28,9%); “tāpat” – 53 (43,8%); “retāk” – 33 (27,3%). Tabulās Nr.16, Nr.17 un Nr.18 zemāk doti dalībnieku apraksti šādā sadalījumā.


Vajadzību izteiktība grupās pēc biežuma pašnovērtējuma
Grafiks Nr. 4

Pirmo grupu raksturo tas, ka interneta lietošanas patika lielākoties novērtēta ar “5” 5 baļļu sistēmā. Dalībniekiem ir lielākoties nepabeigta augstākā izglītība. Grupu raksturo vidēji izteiktas pamata, drošības un pašcieņas vajadzības. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

Otro grupu “tāpat kā citi” raksturo tas, ka interneta lietošanas patika lielākoties novērtēta ar “4”. Dalībnieki lielākoties internetu lieto kopumā 3 gadus. Lielākajai daļai ir nepabeigta augstākā izglītība. Grupu raksturo vidējs drošības un pašcieņas vajadzību līmenis. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā. 

Trešajā grupā “retāk nekā citi” ir raksturīgs tas, ka interneta patika lielākoties novērtēta ar “3” 5 baļļu sistēmā. Šīs grupas dalībniekiem lielākoties ir nepabeigta augstākā izglītība. Grupu raksturo vidējs pamata, drošības, sociālās, un pašaktualizācijas vajadzību līmenis. (Skatīt grafiku Nr.4.) Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

1. grupa – lieto biežāk nekā vienaudži
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21 gads
43% sievietes

94% neprecējušies
5,7%
pamatskolas

57%
no Rīgas
23%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
57%
vīrieši
2,9%
precējušies
23%
vidusskolas
43%
no citām Latvijas pilsētām
77%
nav saistīts
2,9%
šķīrušies
54%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
17%
augstākā
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
66%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
14%
Vairākas stundas nedēļā
17%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
2,9%
Vairākas stundas mēnesī   
0%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
0%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
34%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
66%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      sarunām tiešsaistē (chat)
3.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
4.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
5.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
6.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
14%
1 gadu
8,6%
2 gadus          
23%
3 gadus          
23%
4 gadus          
11%
Vairāk par 4 gadiem
20%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
8,6%
0%
14%
34%
43%











Tabula Nr. 16


2. grupa – lieto tāpat kā citi vienaudži
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21 gads
51% sievietes

94% neprecējušies
3,8%
pamatskolas

30%
no Rīgas
9%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
49%
vīrieši
5,7%
precējušies
19%
vidusskolas
70%
no citām Latvijas pilsētām
91%
nav saistīts
0%
šķīrušies
68%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
9,4%
augstākā
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
43%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
17%
Vairākas stundas nedēļā
32%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
7,5%
Vairākas stundas mēnesī   
0%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
0%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
36%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
64%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
3.      sarunām tiešsaistē (chat)
4.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
6.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
9,4%
1 gadu
17%
2 gadus          
23%
3 gadus          
26%
4 gadus          
9,4%
Vairāk par 4 gadiem
15%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
1,9%
3,8%
21%
43%
30%











Tabula Nr. 17





3. grupa – lieto retāk nekā vienaudži
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21 gadi
78,8% sievietes

93,9% neprecējušies
0%
pamatskolas

33,3%
no Rīgas
3%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
21,2%
vīrieši
6,1%
precējušies
39,4%
vidusskolas
66,7%
no citām Latvijas pilsētām
97%
nav saistīts
0%
šķīrušies
42,4%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
18,2%
augstākā
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
15%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
33%
Vairākas stundas nedēļā
24%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
12%
Vairākas stundas mēnesī   
6,1%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
9,1%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
55%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
46%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      sarunām tiešsaistē (chat)
3.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
4.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
5.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
6.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
42%
1 gadu
6,1%
2 gadus          
24%
3 gadus          
27%
4 gadus          
0%
Vairāk par 4 gadiem
0%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
6,1%
0%
42%
33%
18%











Tabula Nr. 18

Lai novērtētu, vai starp interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu un personības vajadzību izteiktību pastāv korelatīva sakarība, izmantoju Spīrmena korelāciju koeficienta aprēķinus, kas paredzēts tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam. Aprēķini parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva korelatīva sakarība starp biežuma pašnovērtējumu un drošības vajadzībām (r=0,224; a=0,01). Tātad, jo biežāk lieto internetu, jo mazāks drošības vajadzību līmenis.

Papildus noskaidroju, ka pastāv 1) statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp biežuma pašnovērtējumu un interneta lietošanas specifiku – tie, kas internetu biežāk lieto brīvajā laikā, interneta lietošanu novērtējuši kā biežāku, salīdzinot ar tiem, kuri biežāk izmanto darbam vai mācībām (r=0,152; a=0,05); 2) statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp biežuma pašnovērtējumu un dzimumu  – sievietes interneta lietošanas biežumu novērtējušas kā retāku nekā vīrieši (r=0,269; a=0,01), 3) pozitīva korelatīva sakarība starp biežuma pašnovērtējumu un interneta lietošanas patiku (r=0,219; a=0,01), kā arī 4) pozitīva korelatīvu sakarību starp biežuma pašnovērtējumu un interneta lietošanas biežumu (r=0,384; a=0,01).

Kopumā secināju, ka interneta lietošanas pašnovērtējums statistiski nozīmīgi korelē tikai ar drošības vajadzību izteiktību (negatīva korelācija). Pastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežuma pašvērtējumu un interneta lietošanas specifiku - tie, kas internetu biežāk lieto brīvajā laikā, interneta lietošanu novērtējuši kā biežāku, salīdzinot ar tiem, kuri biežāk izmanto darbam vai mācībām. Pastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežuma pašvērtējumu un dzimumu  – sievietes interneta lietošanas biežumu novērtējušas kā retāku nekā vīrieši. Pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežuma pašvērtējumu un interneta lietošanas patiku. Pastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežuma pašvērtējumu un interneta lietošanas biežumu.

5.4 Sadalījums pēc dzimuma

Pētījumā piedalījās 121 cilvēks. No tiem 68 ir sievietes (56,2%), bet 53 – vīrieši (43,8%). Iespējams, ka starp dzimumiem šajā pētījumā konstatējamas atšķirības personības vajadzību izteiktībā. Sadalījumi pēc dzimumiem aprakstīti tabulās Nr.19 un Nr.20, kā arī grafikā Nr.5 zemāk.

Lai noteiktu, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp personības vajadzībām sieviešu un vīriešu grupu vidū, veicu Vilkoksona testu. Aprēķini parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīga atšķirība vienīgi starp sieviešu un vīriešu pašcieņas vajadzībām (z=2,538; a=0,01). Sieviešu pašcieņas vajadzības ir zemāk izteiktas nekā vīriešu.

Veicot korelāciju analīzi, izmantojot Spīrmena korelācijas koeficientu, papildus noskaidroju, ka pastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp dzimumu un 1) interneta lietošanas patiku (r=0,190; a=0,05) – vīriešiem interneta lietošana vairāk patīk; 2) interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu – vīrieši uzskata, ka internetu lieto biežāk (r=0,269; a=0,01); 3) interneta lietošanas specifiku – sievietes biežāk izmanto internetu darba vai mācību vajadzībām (r=0,219; a=0,01).

Sievietes
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
29%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
25%
Vairākas stundas nedēļā
31%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
8,8%
Vairākas stundas mēnesī   
1,5%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
4,4%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
50%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
50%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
3.      sarunām tiešsaistē (chat)
4.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
6.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
22%
40%
38%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
28%
1 gadu
13%
2 gadus          
25%
3 gadus          
25%
4 gadus          
5,9%
Vairāk par 4 gadiem
2,9%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
5,9%
1,5%
34%
32%
27%








Tabula Nr. 19

Sieviešu grupu raksturo vidējs pamata, drošības, sociālo vajadzību līmenis; lielākoties tām ir nepabeigta augstākā izglītība, tās lieto internetu lielākoties mazāk par 1 gadu. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

Vīrieši
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
59%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
15%
Vairākas stundas nedēļā
19%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
5,7%
Vairākas stundas mēnesī   
1,9%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
0%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
28%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
72%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      sarunām tiešsaistē (chat)
3.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
4.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
6.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
38%
49%
13%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
9,4%
1 gadu
9,4%
2 gadus          
21%
3 gadus          
26%
4 gadus          
9,4%
Vairāk par 4 gadiem
25%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
3,8%
1,9%
13%
45%
36%








Tabula Nr. 20

Vīriešu grupu raksturo vidējs pamata, drošības, pašcieņas un pašaktualizācijas vajadzību līmenis. To vidū lielākajai daļai ir nepabeigta augstākā izglītība, savu interneta lietošanas biežumu viņi lielākoties novērtējuši kā tādu pašu kā vienaudžiem.




Sieviešu un vīriešu personības vajadzības
Grafiks Nr. 5

Kopumā secināju, ka pastāv statistiski nozīmīga atšķirība starp sieviešu un vīriešu pašcieņas vajadzībām – vīriešu pašcieņas vajadzības ir augstākas. Turklāt pastāv korelatīva sakarība starp dzimumu un interneta lietošanas patiku – vīriešiem interneta lietošana vairāk patīk. Pastāv korelatīva sakarība starp dzimumu un interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu – vīrieši uzskata, ka internetu lieto biežāk. Pastāv korelatīva sakarība starp dzimumu un interneta lietošanas specifiku – sievietes biežāk izmanto internetu darba vai mācību vajadzībām.

5.5 Sadalījums pēc interneta lietošanas specifikas

Pēc aptaujas rezultātiem bija iespējams noteikt, kuri pētījuma dalībnieki internetu biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām un kuri to dara brīvajā laikā. Pieļāvu, ka šo grupu vidū varētu būt atšķirības personības vajadzībās vai citur.

Grupā “vairāk mācībām vai dabam” ietilpst 49 cilvēki no 121 (40,5%), bet grupā “vairāk izklaidei” - 72 (59,5%).

Grupu “vairāk mācībām vai dabam” raksturo tas, ka lielākā daļa internetu izmanto 2 gadus; vidējais interneta izmantošanas biežums – “vairākas  stundas dienā”; lielākajai daļai ir nepabeigta augstākā izglītība; dalībniekus raksturo vidēji izteiktas drošības un pašcieņas vajadzības. Šajās kategorijās sadalījumi atbilst normālam sadalījumam, tātad vidējie rezultāti raksturo centrālo tendenci grupā.

Grupu “vairāk izklaidei” raksturo vidēji izteiktas pamata, drošības, pašcieņas un pašaktualizācijas vajadzības; lielākoties dalībniekiem ir nepabeigta augstākā izglītība; interneta lietošanas patika novērtēta ar “4” 5 baļļu sistēmā.

Lai izvērtētu, vai grupu vidū atšķiras personības vajadzību vidējie rādītāji, izmantoju Vilkoksona testu, kas paredzēts tādu sadalījumu analīzei, kuri neatbilst normālam. Aprēķini parādīja, ka statistiski nozīmīgu atšķirību nav (skatīt statistikas tabulu Nr.5).

Statistikas tabula Nr.  5

Kopumā secināju, ka starp grupām, sadalītām pēc interneta lietošanas specifikas (darbs, mācības – izklaide) nav statistiski nozīmīgu atšķirību personības vajadzībās.

5.6 Sadalījums pēc sociālo vajadzību izteiktības

Pēc pētījuma rezultātiem augsti izteiktas pamata vajadzības ir 21 cilvēkam no 121 (17,4%), drošības – 29 (24%), sociālās – 42 (34,7%), pašcieņas – 21 (17,4%), pašaktualizācijas - 45 (37,2%). Pārējiem tās ir vidējas vai zemas.

Korelāciju analīze, izmantojot Spīrmena korelāciju koeficientu, parāda, ka pastāv statistiski nozīmīga  negatīva korelatīva sakarība starp sociālo vajadzību izteiktību un 1) drošības vajadzību izteiktību (r=0,208; a=0,05), 2) pamata vajadzību izteiktību (r=0,581; a=0,01), 3) pašcieņas vajadzību izteiktību (r=0,366; a=0,01).



Dalībnieki ar augsti vai vidēji un zemi (kopā) izteiktām sociālām vajadzībām


Sīkāk apskatīšu tieši to cilvēku grupu, kuriem ir augsti izteiktas sociālās vajadzības.

Dalībnieki ar augtām sociālajām vajadzībām
Vidējais vecums
Dzimums
Ģimenes stāvoklis
Izglītība
Pilsēta
Saistība ar datoriem ikdienā
21,2 gadi
69% sievietes

97,6% neprecējušies
2,4%
pamatskolas

45,2%
no Rīgas
14,3%
mācības vai darbs tieši saistīts ar datoriem
31%
vīrieši
0%
precējušies
28,6%
vidusskolas
54,8%
no citām Latvijas pilsētām
85,7%
nav saistīts
2,4%
šķīrušies
50%
nepabeigta augstākā
0%
atraitņi
19%
augstākā
Interneta lietošanas biežums
Vairākas stundas dienā      
35,7%
Ne biežāk par 1 stundu dienā
21,4%
Vairākas stundas nedēļā
31%
Ne biežāk par 1 stundu nedēļā
7,1%
Vairākas stundas mēnesī   
2,4%
Ne biežāk par 1 stundu mēnesī
0%
Retāk par 1 stundu mēnesī
2,4%
Interneta lietošanas specifika
Biežāk izmanto mācību vai darba vajadzībām
35,7%
Biežāk izmanto brīvajā laikā, ar mācībām vai darbu nesaistītām vajadzībām
64,3%
Visvairāk laika pētījuma dalībnieki patērē:
1.      datorspēlēm tiešsaistē
2.      sarunām tiešsaistē (chat)
3.      datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
4.      vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
5.      “sērfošanai”, informācijas meklēšanai internetā
6.      e-pasta vēstuļu lasīšanai un rakstīšanai
Interneta izmantošanas biežuma pašnovērtējums
Biežāk nekā citi vienaudži
Tāpat kā citi
Retāk nekā citi
31%
42,9%
26,2%
Kopējais interneta izmantošanas ilgums
Mazāk par 1 gadu
14,3%
1 gadu
14,3%
2 gadus          
23,8%
3 gadus          
21,4%
4 gadus          
7,1%
Vairāk par 4 gadiem
19%
Cik lielā mērā dalībniekiem patīk interneta lietošana?
(“1”-nemaz nepatīk; “5”-ļoti patīk)
1
2
3
4
5
0%
4,8%
31%
40,5%
23,8%













Tabula Nr. 21

Šajā grupā ir raksturīgs vidēji izteikts drošības un pašcieņas vajadzību līmenis; dalībniekiem lielākoties ir nepabeigta augstākā izglītība; interneta patika novērtēta ar “4” 5 baļļu sistēmā. Skatīt tabulu Nr.21 .

Kopumā secināju, ka pastāv statistiski nozīmīga  negatīva korelatīva sakarība starp sociālo vajadzību izteiktību un drošības vajadzību izteiktību;  pastāv negatīva korelatīva sakarība starp sociālo vajadzību izteiktību un pamata vajadzību izteiktību; pastāv negatīva korelatīva sakarība starp sociālo vajadzību izteiktību un pašcieņas vajadzību izteiktību.

6. Secinājumi
         
Abas pētījuma hipotēzes neapstiprinās. Dalībnieku grupu neraksturo augsta sociālo vajadzību izteiktība un interneta lietošanas biežums nav korelatīvi saistīts ar sociālo vajadzību līmeni (ne arī kādu citu vajadzību līmeni). Tātad interneta lietotāju vidū vecuma grupā 18-26 gadu nav raksturīgs augsts sociālo vajadzību līmenis un interneta lietošanas biežums nav statistiski būtiski korelatīvi saistīts ar sociālo personības vajadzību izteiktību. Pētījuma grupu raksturoja vidējs drošības vajadzību līmenis un tas, ka tiem lielākoties patīk interneta lietošana.
Tā kā grupā ir raksturīga labvēlīga attieksme pret internetu, domāju, ka pētījumā piedalījušies patiešām tie cilvēki, kas pārstāv šī pētījuma mērķa grupu. Domājams, ka lai izdarītu drošus secinājumus par to, kādas personības vajadzības ir vai nav izteiktas interneta lietotāju vidū, būtu jāizdara plašāki pētījumi, iespējams, jāizmanto specifiskākas metodes. Ar pētījuma palīdzību izdevāt izdarīt dažus interesantus secinājumus, kas varētu būt par pamatu turpmākiem pētījumiem šajā jomā.  Šie secinājumi aprakstīti zemāk.

1.             Interneta lietotāju vidū drošības vajadzības ir izteiktas vidējā līmenī.
2.             Statistiski nozīmīga pozitīva korelatīva sakarība pastāv starp interneta lietošanas biežumu un interneta lietošanas patiku. Pieaugot interneta lietošanas biežumam, pieaug interneta lietošanas patika, vai otrādi.
3.             Interneta lietošanas biežuma pašnovērtējums statistiski nozīmīgi negatīvi korelē ar drošības vajadzību izteiktību. Palielinoties interneta lietošanas biežumam, samazinās drošības vajadzību izteiktība. Tiem, kuri lieto internets “biežāk nekā to vienaudži”, ir zemākas drošības vajadzības nekā tiem, kuri lieto internetu “retāk nekā to vienaudži”.
4.             Pastāv statistiski nozīmīga korelatīva sakarība starp interneta lietošanas biežuma pašnovērtējumu un interneta lietošanas specifiku - tie, kas internetu biežāk lieto brīvajā laikā, interneta lietošanu vispār novērtējuši kā biežāku, salīdzinot ar tiem, kuri internetu biežāk izmanto darbam vai mācībām.
5.             Pastāv korelatīva sakarība starp dzimumu un interneta lietošanas biežumu – vīrieši internetu lieto biežāk.
6.             Pastāv korelatīva sakarība starp dzimumu un interneta lietošanas patiku – vīriešiem interneta lietošana vairāk patīk.
7.             Pastāv korelatīva sakarība starp dzimumu un interneta lietošanas specifiku – sievietes biežāk izmanto internetu darba vai mācību vajadzībām.



Nobeigums

Veicot šo pētījumu ieguvu priekš sevis nozīmīgu pieredzi darbā ar psiholoģiskas aptaujas izveidi internetā. Šis darbs man bija interesants. Es daudz uzzināju par to, kā labāk piesaistīt dalībniekus interneta aptaujai, ar kādu jautājumu palīdzību iespējams iegūt precīzāku informāciju. Protams, šobrīd es izmantoto pētījuma aptauju veidotu jau nedaudz savādāk. Pirmkārt, es izvēlētos tādu personības īpatnību izvērtējumu, kas nav tik vispārīgas kā personības vajadzības vai arī izvērtētu šīs vajadzības daudz sīkāk, detalizētāk. Otrkārt, es izmantotu arī detalizētāku un precīzāku pārējo datu ievākšanu.
Domāju, ka psiholoģiskiem pētījumiem internetā ir patiešām plaša nākotne, pateicoties lielajam potenciālo dalībnieku lokam, kā arī mazo izmaksu  un laika patēriņa dēļ, kas nepieciešams aptauju izveidei un datu ievākšanai.



Izmantotā literatūra

1.
Garleja, R. Cilvēka attīstība. Zvaigzne ABC, 1999, 236 lpp.
2.
Karpova, Ā. Personība, to teorijas un rādītāji. Zvaigzne ABC, 1998, 223 lpp.
3.
Kupčs,  J. Saskarsmes būtība. Zvaigzne ABC, 1997, 64 lpp.
4.
Psiholoģijas vārdnīca. Mācību grāmata, 1999, 157 lpp.
5.
Raščevska, M. Psiholoģisko pētījumu datu analīze, lekciju konspekts. Latvijas Universitāte, 1996, 106 lpp.
6.
Reņģe, V. Personības psiholoģiskās teorijas, lekciju kurss. Zvaigzne ABC, 1999, 175 lpp.
7.
Šneiders, E. Internets Latvijā. //URL: http://www.latnet.lv/guide2Latvia/internet/, 1996
8.
Tildes Biroja 2000 Datorbibliotēka, sabiedrība Tilde, 1999
9.
Tunne, I. Studējošās jaunatnes vērtību orientācija. 1997
10.
Vorobjovs, A. Psiholoģijas pamati. Mācību Apgāds, 1996, 323 lpp.
11.
Carnegie Mellon Study Reveals Negative Potential Of Heavy Internet Use On Emotional Well Being. //URL: http://www.sciencedaily.com, 1998.
12.
Clegg, C. Psychology and information technology: The study of cognition in organizations. // British Journal of Psychology, 1994, 85, 449-477
13.
Davis, R.A. Is Internet Addiction Real? //URL: http://www.victoriapoint.com
14.
Ferris, J.R. Internet Addiction Disorder: Causes, Symptoms, and Consequences. //URL: http://www.chem.vt.edu/chem-dept/dessy/honors/papers/ferris.html
15.
Kenyon, P. How To Put Questionnaires On Internet: Part 1. //URL: http://salmon.psy.plym.ac.uk/mscprm/forms.htm
16.
Poirot, C. Internet Addicts Turn Away From The World. //URL: http://www.edmontonjournal.com/computers, 1998
17.
18.
Tseng, H.-M., Tiplady, B., Macleod, H. A., Wright, P. Computer anxiety: A comparison of pen-based digital assistants, conventional computer and paper assessment of mood and performance. // British Journal of Psychology, 1998, 89, 599-610
19.
20.
21.
22.
23.
24.
Women’s Growing Addiction To The Internet. //URL: http://news.bbc.co.uk/hi/english/health, 1998









Pielikumi


Nr.1  Pētījuma aptauja – izmainīts variants ilustratīviem nolūkiem

APTAUJA

Sveicināti! Šī psiholoģiskā aptauja ir izveidota personības vajadzību izpētei interneta lietotāju vidū, un tās rezultāti tiks izmantoti bakalaura darbam par šo tēmu. Aizpildot šo aptauju, paturi prātā, ka nav pareizu vai nepareizu variantu, galvenais ir Tavs viedoklis. Vari būt drošs, ka visa Tevis dotā informācija paliks konfidenciāla. Šīs aptaujas izpildei Tev būs nepieciešamas aptuveni 10 minūtes.

UZDEVUMS

Lūdzu, iepazīsties ar 10 zemāk dotajiem apgalvojumiem. Vispirms salīdzini pirmo apgalvojumu ar otro, un pirmajā rindā iepretim pirmajam apgalvojumam lodziņā zem cipara 2 ieraksti tā apgalvojuma numuru, kuru Tu no šiem diviem uzskati par svarīgāku un sev nozīmīgāku, respektīvi ciparu 1 vai 2. Tad salīdzini pa pāriem 1. apgalvojumu ar 3., 1. ar 4., 1. ar 5., utt., līdz pat 10. apgalvojumam. Tādā veidā aizpildi visu rindu lodziņus.  Piemēram, salīdzinot 7. apgalvojumu ar 9. apgalvojumu, ieraksti ciparu 9 septītajā rindā attiecīgajā lodziņā (zem 9), ja 9. apgalvojums Tev liekas pieņemamāks par 7. apgalvojumu. Šī uzdevuma izpilde prasīs no Tevis nedaudz lielāku intelektuālo piepūli nekā parasti - ja nesaprati, pārlasi vēlreiz noteikumus. 

ES VĒLOS:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1. Iegūt atzinību un cieņu.
1
X
*








2. Nodrošināt savu nākotni.
2
X
X








3. Izveidot sev patīkamu domubiedru loku.
3
X
X
X







4. Attīstīt savus spēkus un spējas.
4
X
X
X
X






5. Nodrošināt sev materiālo komfortu.
5
X
X
X
X
X





6. Izvairīties no nepatikšanām.
6
X
X
X
X
X
X




7. Nodrošināt sev ietekmīgu stāvokli.
7
X
X
X
X
X
X
X



8. Iegādāties labas un noderīgas lietas.
8
X
X
X
X
X
X
X
X


9. Nodarboties ar ko tādu, kas prasītu pilnīgu atdevi.
9
X
X
X
X
X
X
X
X
X

10. Tikt saprasts(-a) citu cilvēku sabiedrībā.
10
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Lūdzu, dod ziņas par sevi! Tas Tev prasīs aptuveni 5 minūtes.

Tavs vecums -   ** gadi.                  

Tavs dzimums -                                  
¯ sieviete ***                         
¯ vīrietis.                                            

Ģimenes stāvoklis –                           
¯ precējies(-usies)                              
¯ neprecējies(-usies)                           
¯ šķīries(-usies)                                  
¯ atraitnis(-e).                                    

Izglītība -                                            
¯ pamatskolas                                    
¯ vidusskolas                                     
¯ nepabeigta augstākā                                   
¯ augstākā.                                         

Kā sauc pilsētu (pagastu, ciemu vai tml.), kur Tu patreiz dzīvo? Lūdzu, ieraksti - .                                                                                   
Ja Tu patreiz mācies, lūdzu, ieraksti, kas ir Tava mācību specialitāte - .     

Ja Tu patreiz strādā, lūdzu, ieraksti, kas ir Tava nodarbošanās - .               

Cik bieži Tu lieto datoru?                              
¯ katru dienu                                                 
¯ vairākas reizes nedēļā                                 
¯ ne biežāk kā reizi nedēļā                             
¯ vairākas reizes mēnesī                                 
¯ ne biežāk kā reizi mēnesī                            
¯ retāk kā reizi mēnesī                                   

Cik bieži Tu kopumā izmanto internetu?                   
¯ vairākas stundas dienā                                            
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā                                  
¯ vairākas stundas nedēļā                                          
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā                                
¯ vairākas stundas mēnesī                                         
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī                                
¯ retāk par 1 stundu mēnesī                                       

Cik bieži Tu lieto internetu darba vai mācību vajadzībām?               
¯ vairākas stundas dienā                                                        
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā                                                          
¯ vairākas stundas nedēļā                                                      
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā                                                        
¯ vairākas stundas mēnesī                                                     
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī                                                        
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju                                

Cik bieži Tu lieto internetu brīvajā laikā/ar darbu vai mācībām nesaistītām vajadzībām?
¯ vairākas stundas dienā                                                        
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā                                                          
¯ vairākas stundas nedēļā                                                      
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā                                                        
¯ vairākas stundas mēnesī                                                     
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī                                                        
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju                                                                    
Kas Tev personīgi visvairāk patīk/interesē internetā? Lūdzu, uzraksti - .               
Kur Tu izmanto internetu? Vari atzīmēt vairākus variantus:             
mājās -                                                                   
darbā -                                                                   
mācību iestādē - ,                                                     
interneta kafejnīcā -                                               
ja vēl kaut kur, lūdzu, ieraksti, kur - .                      





Cik bieži Tu izmanto sekojošos interneta pakalpojumus - 
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
"sērfošanai", informācijas meklēšanai pa internetu
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
datorspēļu un citu datorprogrammu pārlādei (download)
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
vēstkopu un diskusiju grupu ziņu lasīšanai un rakstīšanai
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
sarunām tiešsaistē (chat)
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
priekš e-pasta (vēstuļu lasīšana un rakstīšana)
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
datorspēlēm tiešsaistē
¯ vairākas stundas dienā
¯ ne biežāk par 1 stundu dienā
¯ vairākas stundas nedēļā
¯ ne biežāk par 1 stundu nedēļā
¯ vairākas stundas mēnesī
¯ ne biežāk par 1 stundu mēnesī
¯ retāk par 1 stundu mēnesī/vispār neizmantoju
kādiem citiem pakalpojumiem, ieraksti, kādiem - 

Vai Tev šķiet, ka Tu izmanto internetu biežāk nekā citi Tava vecuma cilvēki?         
¯ jā, biežāk                                                                             
¯ nē, tāpat                                                                              
¯ nē, retāk                                                                                                                  
Cik ilgi kopumā Tu jau izmanto internetu?                
¯ mazāk par gadu                                                      
¯ 1 gadu                                                                     
¯ 2 gadus                                                                   
¯ 3 gadus                                                                   
¯ 4 gadus                                                                   
¯ vairāk par 4 gadiem                                                

Cik lielā mērā Tevi saista, patīk interneta lietošana?
Lūdzu, izvērtē 5 baļļu sistēmā, kur "1" - nemaz nepatīk, bet "5" - ļoti patīk  -          
¯ 1
¯ 2
¯ 3
¯ 4
¯ 5.

Kā Tu uzzināji par šo aptauju? Lūdzu, ieraksti - .               

Paldies! Aptaujas rezultātu kopsavilkumu atradīsi šeit pat 2000. gada jūnijā!


*        lodziņš, kur dalībnieks ar peles un klaviatūras palīdzību ievada ciparu
**      šādi apzīmēti laukumi, kuros dalībnieks ievada datus rakstiski
***     dalībniekam jāizvēlas viens no dotajiem atbilžu variantiem

Nr.2  Pētījumā izmantotā vizuālā reklāma
























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru