Autors: Nezināms
Tauku raksturojums. 2
Dzīvnieku tauki un augu eļļas. 2
Rieksti. 3
Augu eļļas 5
Tauku maiņa. 7
Tauki dzīvniekos. 8
Holesterīns. 9
Taukos šķīstošie vitamīni. 11
Pārmērīga ēšana. 12
Satura rādītājs.
Tauku raksturojums. 2
Dzīvnieku tauki un augu eļļas. 2
Rieksti. 3
Augu eļļas 5
Tauku maiņa. 7
Tauki dzīvniekos. 8
Holesterīns. 9
Taukos šķīstošie vitamīni. 11
Pārmērīga ēšana. 12
Taukšūnas cilvēka organismā. 14
Ideāla ķermeņa svara tabula. 15
Cik kaloriju satur 100g produkta?
Ieteicamie un nelabvēlīgie produkti, lai samazinātu holesterīna līmeni. 18
Izmantotā literatūra. 20
Tauku raksturojums.
Tauki ir
viens no galvenajiem uzturlīdzekļiem, visvairāk koncentrētais organisma
enerģijas avots, to enerģētiskā vērtība vairāk nekā divas reizes pārsniedz
olbaltumvielu un ogļhidrātu enerģētisko vērtību: sašķeļoties 1g tauku organismā
atbrīvojas apmēram 39kj jeb 9,3 Kcal (1g olbaltumvielu vai ogļhidrātu dod
17,2kj).
Par
galveno enerģijas avotu tauki kļūst bada laikā, cukura diabēta un
vairogdziedzera hiperfunkcijas gadījumā.
Tauku masa
ir caurmērā 16% no ķermeņa masas. Organisms taukus sintizē arī no ogļhidrātu
(aknās apmēram 30% glikozes pārvēršas taukos) un olbaltumvielu maiņas
produktiem.
Tautā
taukvielas mēdz šķirot “labajās” un “sliktajās”. Taču visi tauki ir “labi”,
tikai vienus sintizē organisms pats, un tos mūsu mazkustīgajā laikmetā nav
vajadzības vēl papildus uzņemt ar pārtiku, savukārt tie organismam
nepieciešamie tauki, kurus cilvēka organisms nespēj pats sintizēt, regulāri ir
jāuzņem ar uzturu.
Tauki ir
organiski savienojumi, glicerīna un taukskābju esteri, pieder pie lipīdiem.
Kopā ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām, tauki ir dzīvnieku, augu un
mikroorganismu sastāvdaļa. Dabā sastopamos taukus iedala: dzīvnieku un augu
taukos jeb eļļās.
Dzīvnieku tauki un augu eļļas.
Tauku fizikālās,
ķīmiskās un bioloģiskās īpašības ir atkarīgas no piesātināto – sviestskābe,
plamitīnskābe, steraīnskābe – un nepiesātināto – visbiežāk oleīnskābes –
taukskābju attiecības.
Daudziem taukiem ir
cieta konsistence, kušanas temperatūra virs 37 grādiem celsija, jo tajos
pārsverā ir piesātinātās taukskābes (nesatur dubultsaites). Augu eļļas, kurās
pārsvarā ir nepiesātinātās taukskābes (satur dubultsaites), ir šķidras, to
kušanas temperatūra ir zem 37 grādiem celsija.
Ar uzturu uzņemtie
tauki organismā gremošanas sulu ietekmē sašķeļas glicerīnā un taukskābēs,
uzsūcas zarnā un tiek izmantoti pēc vajadzības. Tauku bioloģisko vērtību nosaka
nepiesātinātās taukskābes, fosfatīdi, sterīni, taukos šķīstošie vitamīni. Daudz
fosfatīdu ir nerafinētās augu eļļās (saulesspuķu, sojas eļļā), zivju ikros,
olas dzeltenumā, smadzenēs, aknās, raugā pākšaugos.
Tauki organismā
noārdās līdz ūdenim un ogļskābajai gāzei un dod enerģiju.
Racionālā uzturā ir
jābūt gan taukiem, gan augu eļļām. Tauku diennakts deva pieaugušam cilvēkam ir
apmēram1,2 – 1,5g uz 1kg ķermeņa masas jeb kopā 80 – 100g (60 – 70g dzīvnieku
tauku un 20 – 30g augu eļļu. Taukus ar zemu kušanas temperatūru (augu eļļas,
piena taukus, kausētus cūkas taukus, putnu taukus) organisms izmanto labāk nekā
taukus ar augstu kušanas temperatūru (aitas un liellopa taukus). Margarīns u.c.
kombinētie tauki (kulinārijas, konditorijas tauki) ir bioloģiski mazvētīgi.
Nozīmīgākie tauku avoti uzturā:
Uzturlīdzeklis
|
Tauku daudz.(%)
|
Sviests |
85
|
Speķis |
50 – 60
|
Rieksti |
50
|
Krējums |
20 – 35
|
Olas dzeltenums |
30
|
Siers
|
25 – 30
|
Trekna gaļa |
20 – 25
|
Treknas zivis
|
25
|
Biezpiens |
9 – 18
|
Piens |
3 - 4
|
Rieksti.
Rieksti ir viens no vērtīgākajiem pārtikas
produktiem, tos dēvē arī par veģetāriešu gaļu. Ir versija, ka pirmcilvēki gaļu
ēduši pavisam nedaudz. Viens no produktiem, ko lietojis senais cilvēks, ir
rieksti, jo tie ir ne tikai vērtīga un veselīga, bet arī garšīga un sātīga
barība.
Rieksti ir produkts, kurā vienkopus atrodas
daudzas cilvēka organismam nepieciešamās vielas. Tie ir kvalitatīvi un
kvantitatīvi vērtīgs olbaltumvielu avots, kurā vēlamās proporcijās ietilpst
gandrī visas organismam vajadzīgās aminoskābes, arī astoņas neaizvietojamās.
Riekstos ir liels tauku procents (45 – 60%), tādēļ daudzi vairās tos lietot
uzturā. Taču riekstu taukos ietilpst nepiesātinātās taukskābes, kuras organisms
pats nesintizē.
Svarīgi ir arī tas, ka riekstu tauki, ja tie
tiek pareizi uzglabāti savā dabiskajā vidē – riekstos, saglabā vērtīgas
taukvielas vairākus gadus. Bieži vien, izdalot taukus tīrā veidā, izspiežot
eļļu un uzglabājot to traukos, šie tauki oksidējas, un tā rezultātā vērtīgā
uzturviela var kļūt par organismam kaitīgu
Rieksti ir lielisks enerģijas avots, jo
nepiesātinātās taukskābes ir vajadzīgas daudzu hormonu un vitamīnu sintēzes procesā,
šūnu apvalkiem un citām šūnu sastāvdaļām.
Kā jau minēju, rieksti ir vērtīgs nepiesātināto
taukskābju avots, un ļoti svarīgi ir šos “labos” taukus nesabojāt. To visbiežāk
izdara grauzdējot (tādējādi rodas kancerogēnas, tas ir, vēzi izraisošas vielas),
sālot vai arī nepareizi (mitrās vietās) uzglabājot, izraisot pūšanas procesu. Grauzdēšanu
var aizstāt ar kaltēšanu. Riekstus ieber pannā, izmantojot liesmas
kliedētāju, un uz lēnas uguns izkaltē. Process ir veikts pareizi, ja rieksta
kodols nav zaudējis krāsu – nekļūst dzeltenīgs. Kaltēšanas laikā atdalās arī
zemesriekstu “miziņa”, kas daudziem negaršo, bet kurā ietilpst specifiskas,
sirds muskuli stiprinošas vielas. Līdzīgas vielas, kas labvēlīgi ietekmē
sirdsdarbību, ir sieniņās, kas atdala valriekstu “puslodes” rieksta čaulas
iekšpusē. Šīs valrieksta čaulas sieniņas aplej ar spirtu vai degvīnu
(attiecības: 1 vienība čauliņu, 2 vienības degvīna vai spirta), mēnesi notur un
tad dzer pa tējkarotei 2 reizes dienā vai pielej pie tējas, su;as.
Rieksti satur arī vairākus B grupas vitamīnus,
ievērojamu E vitamīna daudzumu.
Rieksti ir bagāts mikroelementu un minerālvielu
avots. Tajos ir ļoti labas kālija un nātrija attiecības, kas rada arī
diurētisku efektu; cinks, varš, dzelzs, fosfolipīdi (vielas, kas uzlabo smadzeņu
darbību). Riekstos ir arī ļoti daudz šķiedru vielu, kas veicina perestaltiku
(zarnu darbību).
Valriekstos vairāk nekā citos riekstos ir
mononepiesātinātās taukskābes un fosfolipīdi. Daudzus varbūt tas izbrīnīs, bet
riekstos esošās uzturvielas ir arī ķirbju un saulspuķu sēklās un aprikožu
kauliņos.
Rieksti ir labi jāsakošļā, lai tie neradītu
diskomfortu gremošanas traktā: vēdergraizes smaguma izjūtu kuņģī, lai to
atvieglotu ir ieteicams lietot mērcētus riekstus.
Pat ja cilvēks vēlas samazināt svaru uzturā ir
ieteicams lietot riekstus:
1) Tauki, ko satur rieksti, nav tie tauki, kas uzkrājas zem ādas,
2) Riekstos ietilpstošās šķiedrvielas veicina zarnu motoriku, kā
rezultātā organisms izmanto tikai to, kas tam trūkst un nesimilē to, kā tam ir
par daudz, tādējādi kavējot lieku tauku uzkrāšanos. Šādi ir izskaidrojama it kā
paradoksāla situācija, kad, apēdot mazāku kaloriju daudzumu, var pieņemties
svarā, bet, patērējot lielāku kaloriju daudzumu, svaru var pat zaudēt.
Cilvēki parasti uztraucas, ka viņu organismam
varētu pietrūkt olbaltumu un dažādu aminoskābju, ja viņi uzturā nelieto gaļu.
Regulāri lietojot riekstus uzturā riekstus, šādām bažām nebūs pamata, jo, kā
jau teicu, tos pamatoti dēvē par veģetāriešu gaļu. Apēdot 50 – 150g riekstu
dienā, cilvēks uzņem organismam nepieciešamo olbaltumu daudzumu un gandrīz
visas aminoskābes, turklāt riekstos nav organismam kaitīgu vielu, kādas ir gaļā
(piemēram, holesterīns, urīnskābes), tāpēc tie neapgrūtina nieres un aknas.
Augu eļļas.
Dietologi uzskata, ka augu eļļām ir jākļūst par neatņemamu mūsu ēdienkartes sastāvdaļu, tām ir jāapmierina viena trešdaļa no organismam nepieciešamajām taukvielām. Salīdzinājumā ar dzīvnieku taukiem augu eļļas satur ievērojami vairāk fosfatīdu.
Fosfatīdi:
Fosfatīdi ir bioloģiski
aktīvas vielas, kas sekmē tauku uzsūkšanos un pārvietošanos, aktivizē vielmaiņu
un samazina holesterīna saturu asinīs. Fosfatīdiem piemīt arī žultsdzinēja
atindējoša iedarbība. Pētījumi apstiprina šo vielu labvēlīgo ietekmi uz
asinsrades un nervu sistēmu. Salīdzinājumā
ar sviestu augu eļļas satur mazāk A vitamīna, toties tajās ir ievērojami vairāk
E vitamīna, kurš aizkavē priekšlaicīgu novecošanu.Tāpēc, gadiem ritot,
ieteicams mainīt dzīvnieku un augu patēriņa attiecību par labu pēdējam.
Paaugstinātu holesterīna daudzumu asinīs nereti arī konstatē salīdzinoši
jauniem cilvēkiem, arī šādos gadījumos vēlams samazināt dzīvnieku tauku un
palielināt augu eļļu lietošanu uzturā.
Vēl viena augu eļļu
priekšrocība salīdzinājumā ar dzīvnieku taukiem – tās satur divas vērtīgas
polinepiesātinātās taukskābes – linolēnskābi un linolskābi. Abas tās zināmas kā
neaizstājamas taukskābes, kuras tāpat kā vitamīnus cilvēka organisms pats
nespēj producēt, tāpēc tās pietiekamā daudzumā ir jāuzņem ar barību galvenokārt
salikto lipīdu veidā. Tām piemīt svarīga loma augšanas un reprodukcijas
procesos, kopā ar citām taukskābēm tās regulē šūnu membrānu stāvokli un
piedalās daudzās citās organisma fizioloģiskajās norisēs.
Minimālā
polinepiesātināto taukskābju diennakts deva ir 2 – 6 grami. Šāds daudzums
atrodams 10 – 15 gramos augu eļļas. Nepareizi rīkojas tie cilvēki, kas, lai
aizkavētu progresējošu aterosklerozes attīstību, sāk lietot augu eļļas lielā
daudzumā. Tas var radīt nopietnus gremošanas sistēmas, zarnu trakta un žultsdzinējas
sistēmas traucējumus.
Augu eļļas, ko
mēs lietojam uzturā:
Īpaši noderīgas un
vērtīgas ir augu eļļas svaigā veidā kā aizdars dažādiem salātiem un
vinegretiem, jo augstas temperatūras iedarbībā polinepiesātinātās taukskābes
oksidējas un zaudē savas vērtīgās īpašības.
15 – 20g svaigas
augu eļļas no rīta tukšā dūšā ir efektīva hronisku vēdera aizcietējumu
gadījumos.
Ja ēdienkartē ir
piena produkti, olas un zivis, augu eļļu augstā vērtība ļauj iztikt bez gaļas
un dzīvnieku taukiem, jo visas organismam nepieciešamās barības vielas saņemsit
ar šiem produktiem.
Pie mums
visizplatītākā ir saulespuķu eļļa, tā pēc savas uztura un bioloģiskās nozīmes
ir visvērtīgākā. Polinepiesātināto taukskābju ziņā to pārspēj tikai sojas un
zemesriekstu eļļa, taču tās atpaliek no saulespuķu eļļas minerālvielu un
vitamīnu satura ziņā. Sojas eļļai ir īpatnēja patīkama garša un smarša, taču tā
ātri kļūst rūgta, tāpēc to nevajag uzglabāt ilgāk par 4 – 6 mēnešiem.
Salātu aizdaram
visbiežāk izmanto saulespuķu, rapšu un olīvu eļļu. Olīveļļa ir neitrāla pēc
garšas, tai praktiski nav smaržas. Daudzi olīveļļu vērtē ļoti augstu, izdod par
to lielu naudu, un tam nav nekāda pamata – vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu
vielu ziņā tā ir viena no visnabadzīgākām. Ļoti līdzīga sastāva ziņā tai ir
līdzīga rapšu eļļa.
Vitamīnu,
polinepiesātināto taukskābju un fosfatīdu ziņā no saulespuķu eļļas atpaliek arī
kukurūzas eļļa. Savu dabisko īpatnību dēļ – lielais skābums, nepatīkama garša
un smarža – to apstrādā papildus, bet tas pazemina eļļas uztura vērtību.
Latvijā agrāk
lietotas arī linsēklu un kaņepju eļļas. Noskaidrojas, ka, ilgstoši uzglabājot
vai karsējot, tajās uzkrājas organismam kaitīgas oksidācijas vielas.
Praktiski padomi:
1. Augu eļļas uzglabā slēgtā traukā tumšā, no tiešiem saules stariem
aizsargātā vietā ne ilgāk par sešiem mēnešiem.
2. Nelielas nogulsnes trauka apakšā parasti neliecina par tās slikto
kvalitāti – nogulsnes veido bioloģiski aktīvāss vielas – fosfatīdi, kas
pārsvarā atrodas suspendētā stāvoklī.
3. Neizmantojiet augu eļļu vairākkārtīga cepšanāi – ilgstoši vāroties,
tajā rodas veselībai kaitīgi savienojumi, kas kairina kuņģi un zarnas, traumē
aknas.
Tauku maiņa.
Tās ir ķīmiskas norises organismā, kuru
rezultātā tauki iesaistās šūnas struktūrā, noārdās un atbrīvo enerģiju vai arī
pārvēršas citos savienojumos.
Ar uzturu uzņemtie tauki gremošanas traktā
žultskābju ietekmē emulģējas. Sīkākie tauku pilieniņi no tievās zarnas nonāk
limfā (pirmie pilieniņi krūšu limfvadā parādās jau 20 min. pēc tauku
uzņemšanas). Lielākā daļa tauku fermenta lipāzes (izdala aizkuņģa dziedzeris un
zarnu gļotāda) ietekmē tiek sašķelti līdz glicerīnam un taukskābēm. Tauku
uzsūkšanos veicina hormoni kortikosteroīdi un adrenokortiokotropīns, nozīme ir
arī barības vada ķīmiskam sastāvam.
Jaunībā tauku maiņa norisinās intensīvāk nekā
vecumā. Organisms caurmērā izmanto 95 – 97% uzņemto tauku, 3 – 5% tauku
nepārveidoti izdalās ar izkārnījumiem.
Mazākais atkritumvielu daudzums, ko izdala
organisms, ja cilvēks badojas, ir 30g. Tas sastāv galvenokārt no atmirušām
zarnu šūnām. Pārēšanās gadījumā atkritumvielu daudzums sasniedz 750g. Bērni
katru dienu izdala 150g atkritumvielu, trīs ceturtdaļas no tā sastāda ūdens.
Cilvēkiem, kuri patērē uzturā daudz pupu,
veidojas intensīvās gāzes. Tiem, kuru uzturs ir galvenokārt veģetārs fekālijas
ir vidēji smakojošas, bet tiem, kas pārtiek no piena, fekālijas ir vispār bez
smakas, taču tādi ir vienīgi kamieļu gani Arābijas tuksnesī, kuri ilgstoši dzer
tiekai pienu vai pat visu mūžu neēd neko cietu.
Tauki dzīvniekos.
Dzīvniekiem, kuri dodas ziemas guļā, kā arī
gājputniem pirms aizlidošanas tauki veido līdz 50% no ķermeņa līdzsvara.
Rezerves tauki dzīvniekiem nogulsnējas zemādas tauku slānī, tauku plēvēs ap
nierēm. Badojoties tie izzūd. Daudziem zīdītājiem ir speciāli taukaudi “brūnie
tauki”, kuri vielmaiņas procesā ražo siltuma enerģiju un tiek izmantoti
periodos, kad organisms pierod pie aukstuma, vai arī mostas no ziemas miega.
Daudz zemādas tauku ir zīdītājiem, kuri dzīvo ūdenī. Tā kā tauki slikti vada
siltumu, tie pasargā iekšējos orgānus no atdzišanas. Zemādas tauku kārta
pasargā dzīvniekus arī no sīkiem ievainojumiem un traumām. Tauku slānītis uz
ūdensdzīvnieku spalvām neļauj tiem samirkt.
Augiem tauki uzkrājas galvenokārt sēklās un tiek
sašķelti tām dīgstot.
Gan dzīvnieku, gan augu organismos ir sastopami
vaski, kas pieder pie vienkāršajiem lipīdiem. Dzīvniekiem raksturīgākais ir
bišu vasks, kuru izmanto gan kosmētikā, gan medicīnā dažādu ziežu ražošanai.
Bišu vaskam nav ārstniecisku īpašību, bet tas ir
plastisks un labi saglabā siltumu. Tas labi pielīp pie ādas un sekmā krēma vai
ārstnieciskās ziedes uzsūkšanos. Dažās valstīs bišu vasku izmanto košļājamo
gumiju ražošanai.
Lanolīns ir vilnas vasks. Tā ir dzeltena ziedes
masa, kuru iegūst apstrādājot aitu vilnu.
Spermacets ir atrodams īpašos dobumos kašalotu
galvās. Spermaceta nosaukums ir cēlies no tā, ka agrāk šo vasku uzskatīja par
kašalotu spermu.
Augu vaski plānā kārtiņā pārklāj augļus, lapas
un stumbrus. Tie pasargā augus no pārmērīga mitruma, no izžūšanas un no mikroorganismu
iekļūšanas tajos.
Holesterīns.
No saliktajiem lipīdiem ļoti izplatīts sterīds
ir holesterīns, kurš atrodas cilvēka un dzīvnieku šūnās un asinsplazmā.
Holesterīns veidojas aknās, no tā savukārt rodas žultskābes, dzimumhormoni u.c.
vielas. Lai gan holesterīnam ir svarīga nozīme daudzu organisma funkciju
nodrošināšanā, tā paaugstināts līmenis asinīs palielina iespēju saslimt ar
stenokardiju un miokarda infarktu, veicinot šo slimību nelabvēlīgu gaitu un
pēkšņu nāvi.
Ja ir traucēta holesterīna vielmaiņa, tā
atvasinājumi izgulsnējas asinsvadu sieniņās, kas izraisa locekļu maģistrālo
artēriju sašaurināšanos vai noslēgšanos. Vīrieši ar šo slimību saslimst daudz
biežāk nekā sievietes, parasti slimība sākas pēc 40 – 50 gadu vecuma, taču
dažreiz saslimst arī jaunāki cilvēki. Slimības process lokalizējas galvenokārt
augšstilba artērijās. Slimības pirmā pazīme ir stiprs nogurums vai sāpes slimās
kājas muskuļos staigājot. Ļoti raksturīga pazīme ir artēriju pulsa
samazināšanās.
Holesterīnam izdaloties kristālu veidā no žults
veidojas žultsakmeņi. Biežāk slimo sievietes. Galvenais cēlonis ir holesterīna
maiņas traucējumi (palielinās holesterīna daudzums asinīs un žultī), ko veicina
iedzimta nosliece un pārāk liela uztura enerģētiskā vērtība (piem. daudz treknas
gaļas, šokolādes, sviesta), kā arī mazkustīgs dzīvesveids. Ja akmens aizsprosto
žultsvadus, var kļūt dzeltena āda un acu āboli. Taustot ,aknas ir ļoti sāpīgas,
it īpaši žultspūšļa apvidus. Parasti paaugstināta temperatūra un drebuļi,
vemšana.
Dieetterapija ir galvenais un obligātais
holesterīna līmeņa pazemināšanas veids. Tās nepieciešamību un ilgumu var
noteikt, ņemot vērā organisma vispārējo stāvokli un visus iespējamos sirds
slimību un riska faktorus, tomēr galvenais rādītājs ir holesterīna līmenis.
Iespējami trīs varianti:
1. ja pacientam ir koronārā sirds slimība (KSS) – stenokardija,
pārciests miokarda infarkts un holesterīna daudzums asinīs pārsniedz 5 mmol/l
(193 mg%), vajadzīga diētterapija;
2. ja pacientam nav (KSS), bet ir 2 vai vairāki t.i. nelipīdu riska
faktori, diētterapija jāsāk, ja holesterīna līmenis asinīs pārsniedz 6 mmol/l
(232 mg%);
3. ja pacientam nav KSS un arī riska faktoru (vai ir tikai viens),
diētterapijas nepieciešamību jāapsver atkarā no pacienta vecuma, ja holesterīna
līmenis pārsniedz 7 mmol/l (270 mg%).
Holesterīna līmeņa paaugstināšanos nosaka 3 uztura faktori:
1) pastiprināta piesātināto tauku lietošana;
2) pastiprināta holesterīna uzņemšana;
3) neatbilstība starp uzņemto kaloriju daudzumu un enerģijas patēriņu
(fizisko aktivitāti), kas rada aptaukošanos.
Diētterapijas uzdevums ir vērsties pret visiem šiem trim faktoriem.
Pirmie soļi šajā virzienā ir
-
ķermeņa masas
kontrole,
-
palielināta
fiziskā aktivitāte,
-
racionāla uztura
lietošana un diētas ievērošana.
Vispārīgie diētas principi: ieteicams ēst lēnāk un mazāk, pēc
iespējas mazāk cept. Kopējais kaloriju daudzums jāaprēķina, lai uzturētu (vai
iegūtu) normālu ķermeņa masu. Izvairieties no pārmērīgas alkohola lietošanas.
Tauki jālieto pēc iespējas
mazāk, to daudzums jāsamazina līdz 30% kopējā kaloriju skaita. Jāpalielina
attiecība starp polinepiesātinātajiem un piesātinātajiem taukiem (labāk lietot
eļļu un margarīnu nekā dzīvnieku taukus).
Jāsamazina arī to produktu
uzņemšana, kuri satur holesterīnu. Dienā jāuzņem ne vairāk kā 2 olas nedēļā. Ja
olas lieto ēdiena gatavošanai, tās nedrīkst lietot atsevišķi. Ja iespējams
cepjot, lietojiet tikai olas baltumu.
Zivis var būt ēdienkartē
vismaz divas reizes nedēļā. Var lietot arī treknas zivis (skumbrijas, sļķes
u.c.). Vēlams zivis lietot gaļas vietā.
No piena produktiem
jālieto tikai vājpiens un tā produkti. Jāatceras, ka piena tauki ir
neveselīgāki nekā citu dzīvnieku tauki. Jogurtu ieteicams lietot krējuma vietā.
Var ēst tikai liesu sieru. Jāatsakās no sviesta un saldējuma.
No ogļhidrātiem mazāk jālieto cukurs un saldumi. Kūkas, biskvītus var
ēst nedaudz un ne vairāk kā divas reizes nedēļā. Jāatsakās no šokolādes.
Ogļhidrātu un sevišķi saldumu ierobežošana ir būtiska, ja liela ķermeņa masa.
Vairāk uzturā jāuzņem kompleksie ogļhidrāti (graudu produkti, maize, dārzeņi,
augļi). Labāk lietot pilngraudu vai rupjo maizi, maizi ar kliju piedevām.
Baltmaize jāēd mazāk. Biežāk jāēd putraimi, sevišķi auzu pārslas.
Gaļa var būt
uzturā ne vairāk kā divas reizes nedēļā (vai pa 100g četras reizes nedēļā),
jālieto pārsvarā liesa gaļa. Putnu gaļai jānoņem āda. Jāizvairās no
kūpinājumiem, desām, šķiņķa. Nelietojiet subproduktus.
Augļi un dārzeņi jāēd pēc iespējas vairāk līdz vienam kilogramam
dienā.
Nelipīdu riska faktori,
kas jāņem vērā:
1) vecums (vīriešiem pēc 45 gadu vecuma, sievietēm pēc 55 gadu vecuma);
2) nelabvēlīga iedzimtība (miokarda infarkts vai pēkšņa nāve 1. Pakāpes
radiniekiem vīriešiem pirms 45 un sievietēm pirms 55 gadu vecuma);
3) smēķēšana;
4) cukura diabēts;
5) arteriālā hipertensija;
6) aptaukošanās.
Visu šo iepriekšminēto slimību cēlonis ir meklējams pārmērīgā ēšanā.
Jau senatnes domātāji ir norādījuši, ka mērenība ēšanā ir veselības un
ilggadības ķīla. Par tādiem, kuri mēdza daudz ēst sacīja “Negauši rok sev kapu
ar zobiem”.
Taukos šķīstošie
vitamīni.
A vitamīns ir “epitēlijsargājošs” vitamīns. Ja tā nav pietiekamā
daudzumā, rodas dažādi atsevišķu orgānu epitēlija apvalku bojājumi. A vitamīns
nepieciešams normālai redzei. Normālai vielmaiņai dienā pietiek ar 0,75 mg A
vitamīna.
D vitamīns regulē fosfora
vielmaiņu organismā, kas savukārt ietekmē kalcija maiņu. Galvenais D vitamīna
daudzums organismā rodas ādā ultravioleto staru iedarbībā. Fizioloģiskā dienas
deva D vitamīnam nav izzināma, jo lielākā daļa veidojas ādā ultravioleto staru
ietekmē.
E vitamīna nepietiekamības
rezultātā rodas muskuļu vājums, muskuļu distrofija, paātrinās sarkano
asinsķermenīšu jeb eritrocītu sabrukšana, notiek izmaiņas dzimumdziedzeros.
Cilvēkiem izteikta E vitamīna deficīta aina nav novērota. E vitamīns ir spēcīgs
antioksidants – viela, kas, likvidējot brīvos radikāļus organismā, aizkavē
daudzu organismam vajadzīgu vielu oksudēšanos un noārdīšanos. E vitamīns tiek
uzskatīts par auglības vitamīnu, ja organismā šis vitamīns ir pietiekamā
daudzumā, tad bērni viegli “ieņemas” un dzimst veselāki. Savukārt vīriešiem E
vitamīns palīdz, kad ir problēmas ar potenci.
K vitamīns nepieciešams
normālai asinsrecēšanai un antiķermeņu veidošanai asinīs. Ja trūkst K vitamīna
samazinās protrombīna daudzums asinīs, un līdz ar to pazeminās asins recēšanas
spēja. Domā, ka dienā nepieciešams 0,2 – 0,3 mg K vitamīna.
Pārmērīga ēšana.
Pārēšanās ir sevišķi bīstama mūsdienās, kad cilvēki patērē aizvien
mazāk enerģijas, un, ja ar uzturu saņemtais enerģijas daudzums ievērojami
pārsniedz tās zaudējumu, sākas aptaukošanās, tai līdzās arī citas slimības un
dzīves ilguma samazināšanās.
Tiesa, pats organisms,
pateicoties neirohormonu darbībai, var kontrolēt enerģijas līdzsvaru. Svarīga
nozīme šī līdzsvara nodrošināšanā ir apetītes regulēšanas mehānismam. Par bada
un sāta sajūtas veidošanu centrālajā nervu sistēmā atbild starpsmadzeņu
apakšējā daļa – hipotalāms. Tajā atrodas attiecīgie bada un sāta sajūtas
centri. Šo centru ierosas un kavēšanās procesus regulē glikozes sastāvs asinīs:
ja tās līmenis krītas, sāta centra aktivitāte tiek nomākta, tiek traucēti
bremzējošie impulsi, kas savieno to ar bada centru un sākas apetītes celšanās.
Noskaidrots, ka, apetīte ne vienmēr atbilst organisma fizioloģiskajām
vajadzībām. Visbiežāk paaugstināta apetīte attīstās no paraduma daudz ēst.
Daudzās ģimenēs tā ir tradīcija. Parasti, regulāras pārēšanās gadījumā
izveidojas aptaukošanās, īpaši bīstami ir pārbarot bērnus agrīnā vecumā.
Zinātnieki ir pierādījuši, ka tādu bērnu organismā palielinās adipocītu (tauku
šūnu) īpatsvars un attīstās ļoti smaga un grūti ārstējama aptaukošanās forma.
Aptaukošanās ir tik tiešām nepatīkama lieta, taču tās nav vienīgās
pārēšanās sekas. Pēdējos gados zinātniekiem ir izdevies atklāt, ka pārēšanās
dēļ attīstās daudzi vielmaiņas traucējumi, tādi ir pat tad, ja saglabājas
normāls ķermeņa svars. Tādu stāvokli zinātnieki dēvē par “tuklu slimnieku
metabolisku stāvokli bez aptaukošanās”. Vispirms šiem cilvēkiem ir traucēta
ogļhidrātu apmaiņa, izveidojas hiperinsulēmija (paaugstinās insulīna daudzums
asinīs) paaugstinās simpātiskās nervu sistēmas tonuss, vairogdziedzera
aktivitāte un arteriālais spiediens.
Zinātniekus saistīja hipertonijas un pārēšanās biežā kombinācija, kas
lika noskaidrot šo slimnieku arteriālā spiediena celšanās iemeslus. Pētījumos
noskaidrojās, ka viņu uzturā ir ļoti daudz nātrija pat tad, ja tie nelieto
pārāk sālītus ēdienus. Izrādās, ka ik dienas uzņemot lielu pārtikas produktu
daudzumu, tiek saņemts daudz nātrija, ko satur visi produkti, arī tādi, kuri
nav sāļi pēc garšas. Nātrija pārbagātība sekmē spiediena paaugstināšanos.
Tātad pārēšanās pat neradot aptaukošanos, var būt arteriālās
hipertonijas cēlonis. Tā izraisa arī gremošanas trakta fermentu sistēmu
pārslodzi, bet tas var novest pie gastrīta, kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas
čūlas, aknu un žultsceļu traucējumiem, pie žultsakmeņu slimības.
Aizraušanās arkonditorejas izstrādājumiem, saldumiem un saldējumu var
izraisīt aizkuņģa dziedzera darbības traucējumus un sekmēt cukura diabēta
attīstību.
Daži uzskata, ka ir kaitīgi lietot daudz taukvielu un ogļhidrātu,
savukārt olbaltumvielu pārbagātība nav bīstama. Un viņi dziļi maldās. Arī
pārēšanās uz olbaltumvielu rēķina ir kaitīga. Īpaši jūtīgi pret olbaltumvielu
pārbagātību ir bērni un gados vecāki cilvēki. Pirmkārt no tā cieš aknas un
nieres, jo aknām ir jāpārstrādā liels aminoskābju daudzums, bet nierēm jāizvad
ar urīnu daudz olbaltumvielu sabrukšanas produktu. Turklāt, lietojot pārāk
daudz olbaltumvielu organisms saņem daudz purīnu nukleotīdu, kas ir
nukleīnskābju sastāvā. Tas sekmē purīnvielas apmaiņas produktu – urīnskābes
sāļu – uzkrāšanos, kuri var nogulsnēties locītavās, zemādā un citur.
Slieksme uz aptaukošanos un pārliecīgs svars dažos gadījumos var būt
arī dziedzeru darbības sekas, tomēr gandrīz vienmēr šīs parādības iemesls un
neaetbilstība starp kaloriju uzņemšanu un patēriņu. Jaunākie pētījumi liecina,
ka liela nozīme ir arī taukšūnu skaitam.
Taukšūnas cilvēka organismā.
Līdz ar daudzām citām pazīmēm sievietes un
vīrieši atšķiras pat ar taukšūnu daudzumu organismā – sievietēm to ir gandrīz
divreiz vairāk. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka viņas ir divreiz resnākas par
stipro dzimumu. Daudzām korpulentajām sievietēm ir tikpat daudz (var teikt arī
maz) tauku šūnu, nekā tievajām.
Jebkura tauku šūna spēj piecas līdz desmit
reizes pārsniegt savu sākotnējo lielumu. Zinātnieki korpulences cēloņus iedala
3 lielās grupās:
1. Pārāk lielas taukšūnas (var būt iedzimtas vai arī tādas, kas
nepareiza uztura un vielmaiņas rezultātā ir sasniegušas savu maksimumu.);
2. Pārāk daudz taukšūnu (katram cilvēkam piedzimstot ir daudz tā saukto
tauku šūnu aizmetņu jeb nogaidošō tauku šūnu, kas, atkarībā no dzīves veida un
uztura pārvēršas lielākā vai mazākā šo šūnu daudzumā. Rezultātā resnajam var
būt pat piecas reizes vairāk taukšūnu nekā tievajam.);
3. Gan pārāk lielas, gan pārāk daudz taukšūnu.
Apaļīgās
sievietes atšķirībā no vīriešiem cieš arī no kosmētiskā defekta – (grumbuļaina
āda visbiežāk uz vēdera, gurniem un augšstilbiem), jo, ja atceramies, viņām
organismā ir divreiz vairāk taukšūnu nekā vīriešiem. Vīriešiem arī vārda
tiešajā nozīmē āda ir biezāka un vīrieša tauku šūnās ir vairāk saistaudu
(dabiska pielāgošnās spēja ādai pastiprināti izstiepties grūtniecības laikā).
Ir noskaidrots, ka īpaši liels
taukšūnu skaits ir tiem cilvēkiem, kuri jau bērnībā ir cietuši no aptaukošanās.
Vēlākajā dzīvē taukšūnu skaits nemainās. Palīdz arī krietna izkustēšanās, kas
palielina kaloriju patēriņu, tomēr šis papildu tēriņš nav tik liels, kā
gribētos cerēt.
Divus kilometrus gara vakara
pastaiga prasa 100 kalorijas, stundu ilgs peldējums – 400 kalorijas.
Attaukošanās kūri var ievadīt ar
gavēni un ikdienas patēriņa ierobežošanu līdz 1500 kalorijām. Ja darbs ir
saistīts ar sēdēšanu tauku patēriņš ir jāierobežo līdz 80g dienā, jāierobežo
cukura, arī vīnogu cukura patēriņš. Cukura devai dienā nevajadzētu pārsniegt
50g.
Ideāla svara ķermeņa tabula.
Augums |
Viegla ķermeņa uzbūve (kg)
|
Vidēja ķermeņa uzbūve (kg)
|
Smagnēja ķermeņa uzbūve (kg)
|
Vīriešiem.
1,55m
|
51,0 – 54,5
|
53,0 – 59,0
|
57,0 – 63,0
|
1,58m
|
52,0 – 55,5
|
55,0 – 60,0
|
59,0 – 65,0
|
1,60m
|
53,0 – 57,0
|
56,0 – 61,0
|
60,0 – 66,5
|
1,65m
|
56,0 – 60,0
|
58,5 – 64,5
|
62,0 – 71,0
|
1,70m
|
59,5 – 63,5
|
62,0 – 68,5
|
66,5 – 75,0
|
1,75m
|
63,0 – 67,5
|
66,0 – 72,0
|
70,5 – 78,0
|
1,80m
|
66,5 – 71,0
|
69,0 – 76,5
|
74,0 – 83,0
|
1,85m
|
69,0 – 75,0
|
73,0 – 81,0
|
78,0 – 87,0
|
1,90m
|
74,0 – 78,5
|
77,5 – 85,5
|
82,0 – 92,0
|
Sievietēm.
1,45m
|
40,5 – 44,0
|
43,0 – 48,0
|
47,0 – 53,5
|
1,50m
|
43,0 – 47,0
|
45,5 – 51,0
|
49,0 – 56,0
|
1,55m
|
46,0 – 49,5
|
48,0 – 53,5
|
51,5 – 59,0
|
1,60m
|
48,5 – 52,0
|
51,0 – 57,0
|
54,5 – 62,0
|
1,65m
|
51,0 – 55,5
|
54,0 – 60,5
|
58,0 – 66,0
|
1,70m
|
55,0 – 60,0
|
57,5 – 64,5
|
61,5 – 69,0
|
1,75m
|
58,5 – 63,0
|
61,0 – 68,0
|
65,5 – 69,0
|
1,80m
|
62,0 – 67,5
|
65,0 – 71,5
|
69,5 – 77,5
|
Cik kaloriju satur 100g produkta ?
Rudzu maize |
250
|
Baltmaize
|
243
|
Kliju maize
|
240
|
Kartupeļu ciete
|
360
|
Rīsi
|
360
|
Rudzu milti
|
336
|
Kukurūzas milti
|
368
|
Sojas milti
|
347
|
Kviešu milti
|
363
|
Auzu pārslas
|
392
|
Nūdeles
|
369
|
Paniņas
|
35
|
Pilnpiena jogurts
|
71
|
Pilnpiens
|
68 – 74
|
Krējums (10%)
|
124
|
Sviests
|
750
|
Kokosrieksti
|
818
|
Margarīns
|
748
|
Olīveļļa
|
883
|
Cūku tauki
|
901
|
Aknas
|
141
|
Teļa gaļa
|
120 – 180
|
Aitas gaļa
|
143 – 375
|
Liellopa gaļa
|
122
|
Cūkas fileja
|
168
|
Šķiņķis
|
173 – 441
|
Speķis
|
625
|
Zoss
|
354
|
Forele
|
101
|
Siļķe
|
243
|
Sardīnes
|
311
|
Puķkāposti
|
27
|
Šampinjoni
|
22
|
Sarkanās bietes
|
26
|
Gurķi
|
13
|
Burkāni
|
40
|
Cik kaloriju satur 100g produkta ?
Zirņi
|
84
|
Karpa
|
145
|
Kartupeļi (bez mizas)
|
85
|
Galviņsalāti
|
14
|
Tomāti
|
22
|
Abolu sula
|
47
|
Banāni
|
85
|
Bumbieri
|
61
|
Kazenes
|
58
|
Sīpoli
|
38
|
Āboli
|
58
|
Lasis
|
208
|
Pīle
|
326
|
Vista
|
138
|
Aknu desa
|
450
|
Zaķis
|
103
|
Ieteicamie, ierobežojamie un
nelabvēlīgie produkti, lai samazinātu lipīdu (holesterīna) līmeni.
Produktu veids |
Ieteicamie produkti
|
Mēreni lietojamie produkti
|
Produkti no kuriem jāizvairās
|
Graudu produkti
|
Graudu, rudzu maize, brokastīs
graudu produkti: griķi, rīsi, auzu pārslas, grūbas (gatavoti bez taukiem, bez
eļļas, pilnpiena)
|
Manna, baltmaize, makaroni
|
Smalkmaizītes, siera radziņi
|
Piena produkti
|
Vājpiens, liess (mazāk par 20%
tauku) siers, biezpiena siers, vājpiena biezpiens, ļoti liess jogurts,
kefīrs, paniņas
|
Pilnpiens, siers ar samazinātu
tauku saturu (ķimeņu siers), jogurts, kefīrs ar samazinātu tauku saturu.
|
Trekns piens, kondensētais piens,
krējums, sviests. Trekns jogurts, trekns biezpiens, treknie saldie biezpiena
sieriņi
|
Zupas
|
Stiprs buljons, dārzeņu zupas
|
Treknas zupas, krējuma zupas
|
|
Zivis
|
Liesa un trekna zivs (vārīta,
sautēta, cepta uz restēm) minimāli 2 – 3 reizes nedēļā. Izvairīties no zivs
ādas
|
Eļļā ceptas zivis, garneles, krabji
|
Ikri, kalmāri, treknas ceptas zivis
|
Gaļa
|
Tītara, liesa vistas, cāļa (bez
ādas), teļa, medījuma, truša gaļa
|
Liesa liellopu, cūkas, jaunlopa,
jēra gaļa (ne vairāk kā 150g dienā 1 – 3 reizes nedēļā). Teļa vai cāļa gaļas
desa. Aknas ne vairāk kā 3 reizes mēnesī
|
Pīles, zoss, vistas treknā gaļa,
desas dūmdesa, putnu āda. Subprodukti (smadzenes, nieres, aknas, sirds)
|
Tauki
|
Olīveļļa
|
Saulespuķu, kukurūzas, rapšu eļļa.
Mīkstais (nehidrogenizētais margarīns, kas satur šīs eļļas
|
Dzīvnieku tauki, sviests, ar
taukiem piesātināts ēdiens, cietais margarīns
|
Ieteicamie,
ierobežojamie un nelabvēlīgie produkti, lai samazinātu lipīdu (holesterīna)
līmeni.
Olas
|
Olas baltums
|
Ne vairāk kā divas olas nedēļā
(ieskaitot tās, ko izmanto ēdiena gatavošanai)
|
Dzīvnieku tauki, sviests, ar
taukiem piesātināts ēdiens,
|
Saldēdieni, konditoreja
|
Želeja, pudiņš no vājpiena un ar
mazu cukura piedevu, augļu salāti
|
Liesi cepumi bez cukura, marcipāns,
halva, bezē kūkas
|
Saldējums, pudiņš, klimpas, mērce
ar krējumu vai sviestu, trekni cepumi, šokolāde, konfektes, ievārījums,
džems, treknas, saldas kūkas, tortes
|
Rieksti
|
Valrieksti, mandeles
|
Zemesrieksti, pistācijas rieksti
|
Kokosrieksti, sālīti rieksti
|
Augļi, dārzeņi
|
Visi svaigi un saldēti dārzeņi,
sevišķi pākšaugi: pupas, zaļie zirnīši, kukurūza, ar mizu vārīti kartupeļi,
visi svaigi un žāvēti augļi, bez cukura konservēti augļi
|
Eļļā cepti kartupeļi, augļu kompots
ar nelielu cukura piedevu
|
Taukos cepti kartupeļi un dārzeņi,
sālīti un ļoti saldi konservēti augļi
|
Dzērieni
|
Tēja, filtrētā un šķīstošā kafija
bez cukura, minerālūdens un nesaldināta sula
|
Alkohols ne vairāk kā 20g
(pārrēķinot tīrā etilspirtā) dienā
|
Šokolādes dzēriens, vārīta kafija,
saldi dzērieni
|
Piedevas, garšvielas
|
Pipari, sinepes, garšvielas,
mārrutki
|
Piedevas, kuras satur daudz tauku
|
Sāls, piedevas salātiem ar krējumu,
majonēzi
|
Izmantotā literatūra.
1) “Populārā medicīnas enciklopēdija”,
2) Z. Zariņš “Vitamīni uzturā”,
3) Maruta Kusiņa “Šūna un vielmaiņa”,
4) Braiens Dž. Fords “Cilvēka ķermenis”,
5) Žurnāls “Mūsmājas” 1996.g. decembris,
6) Žurnāls “Veselība” 1996.g. februāris,
7) Žurnāls “Sveiks un Vesels” 1995.g. oktobris,
8) Žurnāls “Veselība” 1997.g. aprīlis,
9) Žurnāls “Sveiks un Vesels” 1998.g.
decembris.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru