Vai ir parādības, kurām piemīt ļaunums neatkarīgi no apstākļiem?












GATIS MIKELSONS

mājas darbs
uzņēmējdarbības ētikā.
1999.gada. 4.oktobrī.












1.Vai  ir  parādības,  kurām  piemīt  ļaunums  neatkarīgi  no  apstākļiem?

Es domāju, ka šādas parādības ir un būs vienmēr, taču cilvēks uz viņām raudzīsies ar saviem uzskatiem  un savu vērtējumu.
Piemēram, kas dažiem liksies ļauns un atbaidošs, citiem varbūt neizraisīs nekādas emocijas. Ikvienam cilvēkam savi ceļi un rīcība šķiet pareiza, tāpēc arī viņš centīsies sevi un savu rīcību attaisnot, pierādot citiem cilvēkiem, ka viņš un viņa rīcība nav ļauna.

§  Dzīvības atņemšana. (Slepkavība)
    “Tev nebūs nokaut!” teikts Bībelē. Es domāju, ka šis bauslis attiecas uz visiem un visu, neatkarīgi no apstākļiem. Arī tad, ja cilvēks nogalina otru cilvēku pašaizsardzības nolūkos. Var jau, protams, galvot, ka dzīvē valda “džungļu likumi”- izdzīvo stiprākais, taču es neuzskatu, ka mums būtu jādzīvo kā dzīvniekiem. Dzīvība ir kaut kas tāds, ko bieži mēs nenovērtējam. Dzīvību nedrīkst atņemt tikai tāpat, jo cilvēkam nav tādu tiesību, kas atļautu viņam izlemt, kuru drīkst nogalināt, bet kuru nedrīkst. (Arī daudzās valstīs nāvessods ir atcelts.)
Diemžēl, mēs visi esam tikai cilvēki ar savām vājībām, mēs visi kļūdāmies un arī kļūdas nožēlojam, taču dzīvības atņemšana ir kļūda, kuru nevar piedot nevienam un nekad.

§  Atriebība
Ar ļauniem darbiem nevar ļaunumu iznīcināt. Cilvēkus mēs nevaram pārveidot, viņu ļaunums ir jāaizmirst. Ļaunums mīt katrā no mums, taču daži prot to apvaldīt, bet citi neprot. Katram ir tiesības domās turēt dusmas un naidu, taču šīm domām nedrīkst ļaut izpausties darbībā, jo tad tas kļūst par "ļaunumu". Diemžēl, vāja cilvēka vēlmes parādās neatkarīgi no viņa gribas. Šīs vēlmes, izpaužas dažādos veidos un sāk valdīt pār viņu, jo izrādās ir stiprākas nekā viņš pats. Vājš cilvēks pats sev nemanot kļūst par ļaundari.
"Dažreiz pietiek, lai ļauns cilvēks pieskaras labam pasākumam, un viss labais tiek iznīcināts un pārvēršas par ļaunumu." / V. Igo /

§  Nežēlīga izturēšanās un fiziska spēka pielietošana.
Nežēlīga cilvēka sišana, spīdzināšana un pazemošana arī ir ļaunums neatkarīgi no apstākļiem. Nevienam nav tiesību apdraudēt otra cilvēka dzīvību, taču patiesi ļaunu cilvēku arī tas neaizkavē, jo cietēja mokas viņam dara prieku. Šīs sāpes viņu tīkami kurina; ļauna cilvēka prieks ir baismīgs vienmēr.                    "Pievērst sev uzmanību nenozīmē necienīgi izturēties…" /V. Igo./

Ļaunums un ļaunuma parādības ir neizzūdošas, jo kamēr būs labais, tikmēr būs arī ļaunais. Dzīve ir pilna ar pretstatiem tāpēc, lai cilvēks varētu pretstatus salīdzināt un izvērtēt viena vai otra labumus un trūkumus.
Ja nebūtu ļaunuma, cilvēks nekad neizjustu īsto laimi un tās vērtību.

    







2. Vai  ir  kopējas  visu  atzītas  vērtības  uzņēmējdarbībā  Latvijā?

Vērtības ir sabiedriski vēsturiskās prakses gaitā izveidojušās priekšmetu un parādību nozīmes cilvēkam un sabiedrībai. Ir ļoti daudz un dažādu vērtību paveidu.
§  Izšķir individuālās un kolektīvās vērtības. Individuālās vērtības ir nozīmīgas tikai atsevišķam
cilvēkam. Kolektīvās vērtības veidojas vairāku cilvēku darbības rezultātā, saliedējot un nostiprinot šo cilvēku kopumu.
§  Ir materiālās un garīgās vērtības ( izziņas, tikumiskās ). Materiālās vērtības rodas un pastāv
ražošanas un cilvēku daudzveidīgo materiālo vajadzību apmierināšanas procesā. Izziņas vērtības, piem., patiesība, atklāj cilvēka izziņas darbības un tās rezultātu nozīmi. Tikumiskās vērtības ietver gan cilvēka uzvedības atbilstību noteiktām sabiedrības normām un prasībām, gan arī personības rīcības motīvus.
§  Universālas ir estētiskās un atsevišķās sabiedrībās arī reliģiskās vērtības. Šīs vērības var saistīties ar
visiem pārējiem vērtību veidiem, izpausties ar to starpniecību. Reliģiskās vērtības ir vērstas uz cilvēka garīgo dzīvi, akcentējot morāles aspektus, turpretim estētiskās vērtības sekmē cilvēka pašapliecināšanos pasaulē, harmonizē to attiecības ar pasauli.

Es domāju, ka tādas vērtības, kas būtu kopējas Latvijā visā uzņēmējdarbībā - vēl nav.

Vērtību ir ļoti daudz un tās ir ļoti dažādas, tāpēc uzņēmumā tās ir ļoti grūti apvienot. Katrs uzņēmums ir ļoti savdabīgs gan ar savu nodarbošanos, gan ar iekšējo kārtību un noteikumiem, gan ar savu vērtīborientāciju. Uzņēmums cenšas norobežot būtisko no nebūtiskā, svarīgo no nesvarīgā, iezīmēt  nozīmīgās vērtības, taču apskatot katru uzņēmumu atsevišķi, var redzēt, ka šī vērtību izvēle- ir izdarīta ļoti dažādi. Piemēram:
§  Daži uzņēmumi orientē visus savu spēkus, lai tikai saražotu preci un gūtu maksimāli lielu peļņu. 
Šie uzņēmumi cenšas ieekonomēt katru santīmu. Uzņēmuma vadītājs saprot, ka darbinieki nav sajūsmā par šādiem- skopiem darba apstākļiem, taču viņš var aizbildināties: “Es taču viņiem maksāju algas!” Šis uzņēmums ir noorientējies tikai uz materiālām vērtībām. Strādājot šādā uzņēmumā, darbinieki sapratīs, ka nav vērts tā mocīties un centīsies sameklēt citu darbu, kur tiks ievērotas arī garīgās un kolektīvās vērtības.  
§  Citi uzņēmumi pievērsīs lielu uzmanību uzņēmuma iekšējās kārtības izveidošanai. Šādos
uzņēmumos lielu uzmanību pievērš darbiniekiem. (Tā ir kā sava veida uzņēmuma reklāma.) Uzņēmuma vadītājs centīsies nodrošināt labus darba apstākļus un arī labu darba algu. Uzņēmuma vadītājs centīsies darīt tā, lai darbinieki uz darbu nāktu ar jaunām, saistošām idejām un ierosinājumiem, bet galvenais- vēlmi un ieinteresētību strādāt. Protams, uzņēmumam ir jārēķinās ar to, ka būs jāizdod zināmi naudas līdzekļi, lai “sakārtotu” uzņēmumu ērtu gan sev, gan darbiniekiem, taču rezultāts, ko iegūs uzņēmums, būs nesalīdzināmi lielāks- cieņa un uzticība no darbinieku puses. Darbinieks šādā uzņēmumā strādās ar lielāku atdevi un ieinteresētību.
No šī piemēra var secināt, ka stabila un pareiza vērtīborientācija nodrošina noturību cilvēku uzvedībā un darbībā, interešu un vajadzību pareizu virzību.

Kā izdarīt pareizu vērtīborientāciju?
Katram cilvēkam izšķir 3 pamatvajadzības:
1.     panākumi
2.     saskarsme, līdzdalība
3.     vara
Kāda no šīm pamatvajadzībām, ir cilvēkā dominējošā. Šī dominante var mainīties atkarībā no vecuma, zināšanām utt.
1)    Cilvēki, kuri virzīti uz panākumiem, rūpējas par darba kvalitātes sasniegšanu un attiecīgu novērtēšanu (algu), risina problēmas un uzņemas pilnu atbildību; panākumus izvērtē, salīdzinot ar savu vai citu darbības rezultātiem. Uzņēmuma vadītājiem būtu jāpievērš šādiem cilvēkiem īpaša uzmanība un jāļauj viņiem strādāt pilnīgi pastāvīgi, ieceļot atbildīgā amatā.
2)    Cilvēki, kuri virzīti uz līdzdalību (saskarsmi), izjūt nepieciešamību būt uzņēmuma kolektīvā, veidot draudzīgas attiecības ar citiem, iemantot citu uzticību.
3)    Cilvēki, kuri virzīti uz varu, gatavi riskēt un veikt darbu, ko citi uzskata par neiespējamu, vēlas dot padomus un iegūt savām idejām atsauksmes. Šāds cilvēku tips, piemēram, labi iederētos uzņēmuma reklāmas veidošanā.   

Šie ir tikai daži nelieli piemēri salīdzinājumam, kas ļauj saprast, ka kaut kādas noteiktas un vienotas vērtības ieviest uzņēmumos ir grūti, jo tas, kā šīs vērtības attīstīsies ir atkarīgs tikai no paša uzņēmuma un tā vadītājiem. Šīs vērtības nav ar likumu noteiktas kā obligātas, tāpēc uzņēmums ir tiesīgs tās ievērot vai neievērot.
  



















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru