Apmeklētības analīze Baltijas basketbola līgas (BBL) spēlēs



            Par mārketinga pētījuma avotu šajā darbā tika izmantota Baltijas Basketbola līga. Pētījuma galvenais mērķis bija izanalizēt BBL (Baltijas Basketbola līgas) Elites divīzijas komandu mājas spēļu apmeklētību un to ietekmējošos faktorus.


            Tā kā visi dati par BBL spēļu apmeklētību ir precīzi doti Baltijas Basketbola līgas mājaslapā, tad šajā darbā tika izmantots sekundārais pētījumu veikšanas darbs. Šis darbs sniedz ieskatu par pēdējām divām Baltijas Basketbola līgas regulārajām sezonām, proti, 2007./2008. un 2008./2009. gada sezonām. No uzņēmējdarbības un sporta tirgzinību viedokļa šis pētījums ir sevišķi saistošs ar to, ka izvēlētās sezonas bija ar lielām pārmaiņām, gan katras Baltijas valsts, gan reģiona kopumā, ekonomikā. Ja 2007./2008. gada sezonā Baltijas valstis varēja lepoties ar straujākajiem ekonomiskās izaugsmes rādītājiem Eiropā, tad 2008./2009. gada sezonas laikā Baltijas valstis piedzīvoja vislielākos ekonomiskās aktivitātes samazinājumus. Šo ekonomisko faktoru ietekmes izpēte bija viens no galvenajiem šī pētījuma mērķiem.
            Baltijas Basketbola līga pēdējos gados ir vērtējama kā veiksmīgākais projekts sportā, gan no sportiskās, gan no skatītāju intereses puses. Šī līga ir sadalīta divās daļās, Elites divīzijā, kur spēlē 10 spēcīgākās Baltijas vienības (četras no Latvijas, četras no Lietuvas, divas no Igaunijas) un Izaicinājuma kausā, kur spēle 14 citas Baltijas komandas.
            Līga tika izveidota 2004. gadā, un no paša sākuma ir izrādījusies veiksmīgs projekts. Galvenokārt, pateicoties tam, ka basketbols Baltijas reģionā ir populārākais sporta veids un skatītāju interese ir liela. Kopējais Baltijas tirgus ir 7 miljoni iedzīvotāju (3,4 Lietuvā; 2,3 Latvijā; 1,1 Igaunijā).
            Lai pilnvērtīgāk izprastu BBL Elites divīzijas komandu mājas spēļu apmeklētību, pārstāvētie klubi tika iztirzāti no vairākiem sporta tirgzinībām svarīgiem skatpunktiem. Tika skatīta kluba vēsture un panākumi, katras pilsētas, kurā bāzējas kāds no klubiem, demogrāfiskā situācija, tas vai pilsētā bez profesionālas basketbola komandas ir arī profesionālas komandas kādos citos sporta veidos, kādā arēnās komandas aizvada savas mājas spēles, kuras spēles bija visapmeklētākās utt. Šie visi iepriekšminētie faktori ir ļoti svarīgi, lai izprastu komandu mājas spēļu apmeklētību.

‘’ASK Rīga’’ ( Rīga, Latvija)
            Rīgas ‘’ASK’’ jeb ‘’Armijas Sporta Klubs’’ basketbola komanda tika dibināta tālajā 1931. Gadā un ir vecākā basketbola komanda visā Baltijā. Komandai ir senas tradīcijas, lai gan tā dibināta Latvijas brīvvalsts laikā, tā ir spējusi pārdzīvot ilgos okupācijas gadus un arī šodien komanda ar sasniegumiem startē gan nacionālajos, gan starptautiskajos turnīros.
Starp nozīmīgākajiem šīs komandas sasniegumiem tālākā pagātnē, bez vairākkārtējam uzvarām PSRS čempionātos, noteikti, jāmin tas, ka līdzīgi kā Latvijas Nacionālā vīriešu izlase 1935. Gadā kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem starp izlasēm, tā arī ‘’ASK Rīga’’ meistarkomanda 1958. gadā uzvarēja pirmajā Eiropas klubu čempionātā. Jāpiemin, ka ‘’armijnieki’’ uzvarēja arī nākamajos divos Eiropas čempionātos 1959. un 1960. gadā, tādējādi kļūstot par trīskārtējiem Eiropas čempioniem
Līdz ar ekonomikas pārstrukturēšanu pēc neatkarības atgūšanas, arī ‘’ASK Rīga’’ komandas darbība tika pārtraukta. 2005. Gadā uz ‘’BK Rīga’’ basketbola kluba bāzes ‘’ASK Rīga’’ komanda tika atjaunota. Rīgas ‘’ASK’’ komandai valsts ekonomiskās augšupejas laikā tika piesaisti lieli finansiālie līdzekļi, kas arī ļāva būtiski attīstīt kluba tirgzinību politiku un piesaistīt skatītājus.
‘’ASK Rīga’’ komanda, kā noprotams komandas nosaukumā ir bāzēta Latvijas un Baltijas lielākajā pilsētā Rīgā. Lai gan Rīgā ikdienas apgrozās apaļš miljons cilvēku, oficiāli pilsētas iedzīvotāju skaits sasniedz gandrīz 750 tūkstošus. ‘’ASK Rīga’’ savas mājas spēles aizvada lielākajā arēnā Baltijā – ‘’Arēna Rīga’’, kura uz basketbola spēlēm spēj ietilpināt līdz 12 000 skatītāju. Lielais iedzīvotāju skaits un lielā mājas spēļu zāle sniedz lieliskas iespējas piesaistīt salīdzinoši daudz skatītāju Rīgas ‘’ASK’’ mājas spēlēm.
2007./2008. Gada sezona „ASK Rīga’’ komandai bija visi priekšnosacījumi lai sapulcinātu salīdzinoši lielu mājas spēļu apmeklētību. Klubs spēja saglabāt savu komandas kodolu, ar kuru pagājušajā sezona izdevās izcīnīt savu pirmo Latvijas čempionu titulu tā ilgajā pastāvēšanas vēsturē, gāžot no troņa septiņu iepriekšējo gadu valsts čempionus BK „Ventspils’’. Tādējādi komanda pamatoti izvirzīja sev augstus mērķus gan Latvijas un Baltijas čempionātā, gan arī Eiropas kausos.
Šajā sezonā ‘’ASK Rīga’’ uz katru no savām deviņām mājas spēlēm Baltijas līgā spēja sapulcināt vidēji 3372 (kopā 30350) līdzjutējus. Ar šo rādītāju klubs, pēc spēļu apmeklētības, ierindojās 2. Vietā visā Baltijas līgā, piekāpjoties tikai saviem niknākajiem sāncenšiem, otram Baltijas Elites divīzijā spēlējošajam Rīgas klubam ‘’Barons/LMT’’. Vidējā spēļu apmeklētība varētu būt arī vēl lielāka, ja vien komandai vienu no spēlēm pret ‘’SK Valmieru’’ nebūtu jāaizvada ‘’Arēnai Rīga’’ pāri ielai esošajā Olimpiskajā Sporta centrā, šo spēli noraudzījās vien 800 skatītāju. Tomēr visapmeklētākā sezonas spēle Baltijas līgā bija tieši pret Kauņas ‘’Žalgiri’’, šo Rīgas ‘’ASK’’ uzvaru ar rezultātu 74 – 69 klātienē noraudzījās 6750 basketbola līdzjutēji. Apmeklētību noteikti arī sekmēja komandas veiksmīgas sniegums, komanda Baltijas Līga, visa gada garumā, savā laukumā piedzīvoja tikai vienu zaudējumu un kopumā regulārajā sezonā ierindojās 3. Vietā.
2008./2009. Gada sezona ‘’ASK Rīga’’ klubam solījās būt ļoti veiksmīga visos turnīros, kur komanda ņem savu dalību, jo sastāvs bija nokomplektēts vēl spēcīgāks nekā iepriekšējās sezonās. Ekonomiskā lejupslīde tomēr smagi skāra arī ASK komandu un klubam nācās atlaist daudzus komandas vadošos spēlētājus. Arī kluba un Lietuvas nacionālās vīriešu izlases galvenajam trenerim Ramūnam Butautam nācās atkāpties no sava amata ‘’ASK Rīga’’ komandā.
Lai gan komandu, šajā sezonā, finansiālās problēmas un neziņa par tā nākotni skāra tikai sezonas vidū, proti, decembra beigās, ‘’ASK Rīga’’ mājas spēļu apmeklējums salīdzinot ar iepriekšējo sezonu tomēr bija skaitliski mazāks, neskatoties pat uz to, ka komandas sastāvs dotajā sezonā bija vēl spēcīgāks nekā iepriekšējos gados. Domājams, ka to ne tik daudz ietekmēja ekonomiskā lejupslīde bet gan tas, ka basketbolam pilsētā kopumā uzradās ļoti nopietns konkurents – Kontinentālās Hokeja līgas klubs Rīgas ‘’Dinamo’’, kurš vidēji uz katru no savām mājas spēlēm ‘’Arēnā Rīga’’ pulcē 6300 skatītājus. 2008./2009. Gada sezonā ‘’ASK Rīga’’ katru mājas spēli klātienē vēroja 2100 (Kopā 18900) skatītāji, kas ir uz trešdaļu mazāk nekā iepriekšēja sezonā. Šis rādītājs Rīgas ‘’ASK’’ ievietoja tikai 7. vietā visā līga. Lielākais skatītāju skaits, ko ‘’ASK Rīga’’ visas sezona garumā spēja sapulcināt bija pret abiem principiālākajiem latviešu klubiem ‘’BK Ventspils’’ (93 – 62) un ‘’Barons/LMT’’ (98 – 75), proti, 3200 skatītāju, kas ir mazāk nekā pagājušās sezonas vidējais rādītājs - 3372 skatītāju.
‘’BK Barons/LMT’’ (Rīga, Latvija)
          Rīgas ‘’Barons/LMT’’ ir trešā vecākā Latvijas galvaspilsētas basketbola komanda, kura dibināta 1992. Gadā. Sākotnēji gan komandas nosaukums bija ‘’Princips’’, jau pirmajā sezonā komanda izcīnīja Latvijas čempionāta bronzas godalgas. Sākot no 1994. gada līdz 2001. gadam komanda saucās ‘’Lainers’’. Augstākā vieta, ko Rīgas ‘’Lainers’’ izcīnīja Latvijas čempionāta bija 1994. gada sezonā izcīnītā 3. Vieta. Sākot ar 2000. gadu klubam iegūstot ‘’’Barons’’ nosaukumu, komandai ir izdevies izcīnīt bronzas medaļas 2004. gadā un 2007. gadā, sudraba medaļas 2005. gadā un 2006. gadā, un 2008. gadā visbeidzot klubs pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē kļuva par Latvijas čempioniem, finālā pieveicot savus Rīgas principiālākos sāncenšus ‘’ASK Rīga’’. 2008. gads kopumā ir bijis veiksmīgākais ‘’Barons’’ pastāvēšanas vēsture, jo šajā sezonā komanda arī izcīnīja FIBA Eiropas kausu, kas ir vērtējams kā izcils panākums.
            2007./2008. gada sezonā klubs bija sapulcējis ļoti spēcīgu sastāvu, kas deva arī rezultātus, gan komandas sniegumā, gan arī spēļu apmeklētībā. Šajā sezonā katru no komandas mājas spēlēm vidēji noskatījās 5235 (Kopā 47120) līdzjutēji. Lai gan pēc šī rādītāja ‘’Barons’’ pārliecinoši ierindojās 1. vietā, tomēr salīdzinot ar iepriekšējo sezonu (vidēji 8700 skatītāji) kluba mājas spēļu apmeklējums bija būtiski krities. Visapmeklētākās baronu mājas spēles bija pret ‘’BK Ventspils’’ (8900 skatītāji), ‘’ASK/Rīga’’ (8500 sk.) un ‘’Žalgiris’’ (8320 sk.). Kā vienu no galvenajiem iemesliem lielajai ‘’Barons/LMT’’ mājas spēļu apmeklētībai noteikti jāmin kluba veiksmīgā mārketinga politika, jo sevišķi veiksmīga izrādījusies kluba mājas spēļu abonamentu sistēma. Runājot par sportisko pusi, baroniem šī sezona arī Baltijas mačos bija ļoti veiksmīga, jo komanda pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsture aizkļuva līdz Baltijas līgas finālčetriniekam.
            2008./2009. gada sezona, neskatoties uz to, ka komanda bija saglabājusi  savu kodolu, Baltijas līgā nebija veiksmīga nedz sportiskajā ziņā, nedz mājas spēļu apmeklētībā.  Lai gan ‘’Barons/LMT’’ spēļu apmeklētība kritās uz pusi, un katru spēli noraudzījās vidēji 2594 (Kopā 23350) skatītāji, klubs joprojām ieņēma 2.vietu mājas spēļu apmeklētība, piekāpjoties vienīgi Kauņas ‘’Žalgirim’’ (vidēji 3562 skatītāju). Visvairāk skatītāju šajā sezona bija sapulcējušies uz spēli pret ‘’ASK Rīga’’ (5300 sk.).
‘’BK Ventspils’’ (Ventspils, Latvija)
          Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas ‘’BK Ventspils’’ noteikti ir bijis panākumiem bagātākais latviešu basketbola klubs. Tas dibināts 1994. gadā. Par pagrieziena punktu komandas attīstībā var uzskatīt 1997./1998. gada sezonu,  kad tika uzcelts Ventspils Olimpiskais centrs. Kopš šās sezonas klubs ir arī  atzīstami cīnijies Eiropas kausos un 2003. gada sezonā komandai izdevās izcīnīt augsto 3. vietu FIBA Eiropas kausā. Ventspils basketbola klubs ir unikāls ar to, ka laika periodā no 2000. gada līdz 2006. gadam komanda kļuva par septiņkārtējiem Latvijas valsts čempioniem.
            Lai gan ‘’BK Ventspils’’ visus šos gadus ir bijusi viena no Baltijas atpazīstamākajām un spēcīgākajām vienībām, komandas Baltijas līgas spēļu apmeklētība nav bijusi ļoti liela, tas gan var būt izskaidrojams ar to, ka Ventspils pilsēta pēc iedzīvotāju skaita nav ļoti liela (pēc oficiāliem datiem 43 806 iedzīvotāju). Kā konkurents ‘’BK Ventspils’’ spēļu apmeklētībai noteikti jāmin arī pilsētas futbola klubs ‘’FK Ventspils’’, kurš arī ir vairākkārtējs valsts čempions. Savas mājas spēles ‘’BK Ventspils’’ aizvada Ventspils Olimpiskajā centrā, ar ietilpību 3000 līdzjutējiem.
            2007./2008. gada sezona bija pirmā sezona pēc septiņu gadu pārtraukuma, kuru ‘’BK Ventspils’’ neiesāka kā valsts čempioni. Pēc iepriekšējā sezonā Baltijā izcīnītās 3. vietas, komanda aizvadīja diezgan viduvēju sezonu un arī pēc mājas spēļu apmeklētības ‘’BK Ventspils’’ ierindojās viduvējā 7. vietā. Komandas katru mājas spēli vidēji noraudzījās 1800 (Kopā 16200) skatītāju. Visvairāk skatītāju sapulcējās uz uzvarēto spēli pret Kauņas ‘’Žalgiris’’ (2800 sk.). Šī bija pirmā kāda no Latvijas komandu uzvarām pret titulēto Eiropas grandu daudzu gadu garumā.
            2008./2009. gada sezonā pēc neveiksmīgās iepriekšējās sezonas, kad pēc vairāku gadu pārtraukuma neizdevās iekļūt ne Latvijas, ne Baltijas finālsacīkstēs, klubu vadība izlēma koncentrēties uz latviešu jaunajiem basketbolistiem. Baltijā sezonu Ventspils klubam nevarētu nosaukt par veiksmīgu un tas arī atspoguļojās mājas spēļu apmeklētībā. Šajā rādītājā Ventspils ierindojās priekšpēdēja vietā ar vidēji 1500 (kopā 13500) skatītājiem, apsteidzot vienīgi Kedaiņu ‘’Nevežis’’. Visapmeklētākas spēles izrādījās pret Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’ (2500 skatītāji) un Rīgas ‘’ASK’’ (2200 skatītāji).
‘’SK Valmiera’’ (Valmiera, Latvija)
          Valmiera un Valmieras basketbola klubs, zināmā mērā, kopš neatkarības atgūšanas ir kalpojis kā tāds Ziemeļvidzemes basketbola centrs, tādejādi palīdzot daudziem šā un citu Latvijas reģionu spēlētājiem celt savu meistarības līmeni. Lai gan Valmiera Latvijas čempionātos piedalās jau no deviņdesmito gadu sākuma, Valmieras basketbola klubs dibināts 2001. gadā. Par lielākajiem Valmieras panākumiem basketbolā noteikti jāmin komandas izcīnītas bronzas medaļas Latvijas čempionātos 2003. un 2005. gadā. Valmierieši ir sekmīgi startējuši arī Eiropas kausos.
            Valmiera ir Vidzemes reģionālais centrs, ar gandrīz 30 tūkstošiem iedzīvotāju. No visām Baltijas līgas Elites divīzijā startējošajām pilsētām šajos divos gados, Valmiera pēc iedzīvotāju sk. ir otra mazākā pilsēta. Tomēr basketbolu Valmierā mīl, un arī citas sporta alternatīvas, ar kurām basketbolam jākonkurē skatītāju piesaistē nav. Pilsētā bez basketbola klubu, vēl ir kaut cik nopietnas florbola un futbola komandas. Savas mājas spēles komanda aizvada modernajā Vidzemes Olimpiskajā centrā, kurš pēc oficiāliem datiem spēj ietilpināt vien 1140 skatītājus, taču tas tomēr neatbilst patiesībai un uz komandas mājas spēles ir apmeklējuši arī 1750 skatītāji.
            2007./2008. gada sezona ‘’SK Valmiera’’ komandai nebija sevišķi veiksmīga, ar ko arī izskaidrojams zemais mājas spēļu apmeklējums, katru no komandas spēlēm vidēji noraudzījās vidēji tikai 900 (kopā 8100) skatītāju, šajā rādītājā apsteidzot tikai Klaipēdas ‘’Neptūnas’’. Apmeklētākas spēles bija pret abiem Lietuvas superklubiem – Kauņas ‘’Žalgiris’’ un Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’, katru no šīm spēlēm noraudzījās 1000 līdzjutēju.
            2008./2009. gada sezonā ‘’SK Valmiera’’ sastāvs tika nokomplektēts vēl spēcīgāks nekā iepriekšēja sezonā, kas arī deva savus rezultātus gan sportiskajā ziņā, gan līdzjutēju apmeklējumā. Komanda spēlēja salīdzinoši sekmīgi un arī skatītāju skaits bija gandrīz dubultojies – vidēji 1630 (Kopā 14670) skatītāji noraudzījās katru komandas spēli. Šajā rādītāja apsteidzot gan Kedaiņu ‘’Nevežis’’, gan savu principiālo pretinieku ‘’BK Ventspils’’. Interesanti, ka atšķirībā no citām komandām, Valmieras komandas spēles ir apmeklētas ļoti vienmērīgi, apmeklējums svārstās no 1470 – 1750 skatītājiem katrā spēlē. Visapmeklētākā spēle bija pret Šauļu ‘’Siauliai’’ (1750 sk.), tas izskaidrojams ar to, ka spēle bija svarīga no turnīra tabulas viedokļa.
‘’Kalev/Cramo’’ (Tallina, Igaunija)
          Tallinas ‘’Kalev’’ komanda noteikti ir visatpazīstamākā Igaunijas komanda arī ārpus valsts robežām. Klubs ar šādu nosaukumu jau startēja ilgajos Padomju Savienības okupācijas gados. Ar tirgus sistēmas pārstrukturizāciju pēc neatkarības atgūšanas, klubs deviņdesmito gadu sākuma tomēr izjuka. 1998. gadā klubs tika no jauna izveidots, lai gan sākotnēji tas startēja zem citiem nosaukumiem. Pēdējos gadus tieši Tallinas ‘’Kalev/Cramo’’ un Tartu ‘’Rock’’ vienības ir bijušas galvenās valsts komandas. Abi šie klubi ir vienīgās igauņu komandas, kuras piedalās gan Baltijas Līgas Elites divīzijā, gan Eiropas kausos. Šajās divās komandās ir pulcēts teju vai viss Igaunijas Nacionālās izlases sastāvs. Kā komandas izcilākais panākums jāmin uzvara valsts čempionātā 2005. un 2006. gadā.
            Igaunijas galvaspilsēta Tallina ir arī valsts lielākā pilsēta. Tallinā dzīvo nedaudz vairāk kā 400 tūkstoši iedzīvotāju. Bez profesionālās basketbola komandas pilsētā ir arī profesionāla futbola un volejbola komanda. Tieši volejbola klubs Tallinas ‘’Selver’’, vairākkārtējs Baltijas un Igaunijas čempions, ir galvenais konkurents attiecībā uz sporta spēļu apmeklētību galvaspilsētā. Savas mājas spēles ‘’Kalev’’ vienība aizvada 7200 skatītāju ietilptspējīgajā ‘’Saku Suurhall’’.
            2007./2008. gada sezona ‘’Kalev/Cramo’’ klubam, neskatoties uz to, ka šajā klubā pulcēts teju vai puse izlases sastāvs, daudz neatšķīrās no neveiksmīgajām, iepriekšējām sezonām Baltijas Līgā. Komandas neveiksmīgais sniegums atspoguļojās arī mājas spēļu apmeklētībā. Komanda pēc mājas spēļu apmeklētības ierindojās 8. vietā, vidēji katru spēli noraudzījās 1555 (Kopā 1400) skatītāji. Visvairāk skatītāju sanāca uz spēlēm pret Latvijas un Lietuvas galvaspilsētu klubiem ‘’Barons/LMT’’ un ‘’Lietuvos Rytas’’ (abas spēles noraudzījās 2000 skatītāji).
            2008./2009. gada sezona Tallinas basketbola klubam Baltijas līgā bija ļoti veiksmīga, pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē komandai bija reālas iespējas iekļūt Baltijas Līgas finālčetriniekā. Ar to arī ir izskaidrojams salīdzinoši lielais fanu pieplūdums, spēļu apmeklētība pieauga par vairāk nekā 25 %, šajā rādītājā ierindojoties 4. vietā (vidēji katru spēli noraudzījās 2277 (kopā 20500) skatītāju). Apmeklētākas spēles bija pret principiālajiem Tartu ‘’Rock’’ pretiniekiem un Kedaiņu ‘’Nevežis’’ vienību, katru no šīm spēlēm noraudzījās 3000  līdzjutēju.
‘’Rock’’ (Tartu, Igaunija)
          Tartu basketbola komanda ir dibināta 1947. gadā. Tartu komanda jau no paša tā izveides sākuma ir bijuši cieši saistīta ar pilsētas atpazīstamāko simbolu arī ārpus valsts robežām – Tartu Universitāti. Tartu ‘’Rock’’ kopš 2000. gada ir uzvarējusi piecos valsts čempionātos, tostarp arī pēdējos divos. Kā nozīmīgākais Tartu kluba panākums noteikti jāmin iekļūšana 2008. gada FIBA Eiropas kausa finālčetriniekā, kur pusfinālā nācās piekāpties tā gada vēlākajiem kausa ieguvējiem Rīgas ‘’Barons/LMT’’. Tartu vienreiz uzvarējusi arī Padomju Savienības čempionātā.
            Tartu ir otra lielākā Igaunijas pilsēta ar mazliet vairāk kā 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Pilsēta ir galvenais Igaunijas kultūras un izglītības centrs. Tās lielākais simbols ir Tartu Universitāte, kura ir joprojām cieši saistīta ar ‘’Rock’’ basketbola komandu. Tartu vienība savā mājas spēļu zāle spēj ietilpināt 4000 skatītājus. Bez basketbola komandas, pilsētā ir arī viena no spēcīgākajām volejbola komandām Baltijā – Tartu ‘’Pere Leib’’.
            2007./2008. gada sezona ‘’Rock’’ basketbola komandai Baltijas Līga nebija veiksmīga, lai gan tieši šajā sezonā Tartu komanda izcīnīja savu lielāko panākumu pilsētas basketbola kluba pastāvēšanas vēsturē, iekļūstot FIBA Eiropas kausa pusfinālā. Baltijas Līgā Tartu ‘’Rock’’ kārtējo sezonu nespēja pilnvērtīgi konkurēt ar latviešu un lietuviešu klubiem, tāpēc arī skatītāju aktivitāte bija diezgan zema, katru komandas mājas spēli vidēji noraudzījās 1822 (kopā 16400) skatītāji. Jāpiemin, ka Tartu ‘’Rock’’ mājas spēļu apmeklētība bija diezgan vienmērīga no 1200 – 2000 skatītājiem katrā spēlē. Ar to arī izskaidrojams, ka lielākais skaits – 2000 skatītāji, bija veselās piecās spēlēs.
            2008./2009. gada sezonā Tartu klubs bija saglabājis savu komandas kodolu, acīmredzot komandas labā saspēlētība deva savus rezultātus, ‘’Rock’’ arvien labāk spēja cīnīties ar spēcīgajām baltu komandām un atbilstoši arī skatītāju interese par komandas spēlēm pieauga. Tartu mājas spēļu apmeklētības reitingā no 6. vietas pacēlās uz 3. vietu, otro gadu pēc kārtas apsteidzot arī savus principiālos pretiniekus Tallinas ‘’Kalev’’. Mājas spēles vidēji noraudzījās 2466 (kopā 22200) skatītāji. Vislielākais skatītāju daudzums bija sapulcējies Tartu zaudētajā spēle pret ‘’BK Ventspils’’ vienību.
‘’Žalgiris’’ (Kauņa, Lietuva)
          Kauņas ‘’Žalgiris’’ ir viena no Eiropas atpazīstamākajām un slavenākajam basketbola komandām. Kluba nosaukums ‘’Žalgiris’’ cēlies par godu Žalgira kaujai, kura norisinājies 1410. gadā starp Polijas – Lietuvas un vācu bruņiniekiem. Kauņas ‘’Žalgiris’’ komanda dibināta tālajā 1944. gadā, līdz mūsdienām komanda ir spējusi izcīnīt ļoti daudz titulu. ‘’Žalgiris’’ kluba lielākais panākums tika sasniegts 1999. gadā, kad klubs kļuva par Eiropas čempioniem. No starptautiskiem turnīriem komandas trofeju pūrā ir arī uzvaras Eiropas kausā (1998.g), Ziemeļeiropas čempionātā (1999.g.), Baltijas Līgā (2005. un 2008. g.). Lietuvas čempionātā ‘’Žalgiris’’ ir izcīnījis 15 čempionu titulus, tostarp arī pirmajos deviņos čempionātos (1991. – 1999.g.) kopš Lietuvas neatkarības atgūšanas. „Žalgiris’’ komanda ļoti nozīmīga bija arī lietuviešu nacionālas pašapziņas un neatkarības idejas stiprināšanā 80. gadu beigās, vairākkārtīgi uzvarot Padomju Savienības čempionātā.
            Kauņas pilsēta ir Lietuvas otrā lielākā pilsēta, ar aptuveni 350 000 iedzīvotājiem. Kauņa visu starpkaru periodu ir bijusi arī Lietuvas galvaspilsēta. Bez basketbola komandas pilsētā ir arī spēcīga futbola komanda. Komandas arēna ir tās vājākais posms, jo ir ļoti novecojusi, arī tās ietilpība ir tikai 5000 skatītājiem.
            2007./2008. gada sezonā ‘’Žalgiris’’ komandas sastāvs bija ļoti spēcīgs, klubs tradicionāli pretendēja gan uz Lietuvas, gan uz Baltijas, gan arī uz Eiropas čempionu titulu. Fanu lielākā uzmanība bija veltīta Eirolīgas mačiem, Baltijas Līgas turnīram līdzjutējiem ierindojoties otrajā plānā. Lai vai kā, ‘’Žalgiris’’ mājas spēļu apmeklētība ierindojās 4.vietā, ar vidēji 2384 (kopā 21457) skatītājiem. Tradicionāli uz spēli pret niknākajiem konkurentiem Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’ Kauņas Arēna bija pārpildīta (5000 skatītāji). Ļoti apmeklētas bija arī spēles pret ‘’Šiauliai’’ un ‘’ASK Rīga’’.
            2008./2009. gada sezona klubam, Lietuvas un pasaules ekonomiskās krīzes rezultātā, bija ļoti grūta, jo patstāvīgi nācās cīnīties ar finansiālajām problēmām un iespējamo bankrotu. Komandas sastāvs vairs nebija tik spēcīgs, klubs Eiropā uz augstām vietām konkurēt nevarēja, ar to arī izskaidrojams lielais intereses pieaugums Baltijas Līgas spēlēm. „Žalgiris’’ spēļu apmeklētībā ieņēma 1. vietu ar vidēji 3562 (Kopā 32065) skatītājiem. Apmeklētākas spēles bija pret ‘’Lietuvos Rytas’’, ‘’Rock’’, ‘’ASK’’ un ‘’Šiauliai’’, katrā no spēlēm sanāca ap 4500 skatītājiem.
‘’Lietuvos Rytas’’ (Viļņa, Lietuva)
          Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’ ir dibināts 1964. gadā, lai gan sākotnēji komanda saucās ‘’Statyba’’. 1997. gadā Lietuvas lielākajam laikrakstam ‘’Lietuvos Rytas’’ nopērkot ‘’Statyba’’ komandu, tika nomainīts tās nosaukums uz līdzšinējo. ‘’Rytas’’ komandas izcilākais panākums tika sasniegts 2005. gadā, kad klubs latviešu saspēles vadītāja Roberta Štelmahera vadībā uzvarēja ULEB Eiropas kausā. Vēl ‘’Lietuvos Rytas’’ ir izcīnījuši čempionu titulus Ziemeļeiropas Basketbola līgā (2002. gads), Baltijas Basketbolā līgā (2006. un 2007. gads), Lietuvas Basketbola līgā (2000., 2002. un 2006. gads), kā arī vienreiz ticis izcīnīts Baltijas Prezidenta kauss, finālā ar rezultātu 80 pret 78 pieveicot Rīgas ‘’Barons/LMT’’ vienību.
            Viļņa ir Lietuvas galvaspilsēta ar vairāk nekā 550 tūkstošiem iedzīvotāju, pēc iedzīvotāju skaita un platības ierindojoties otrajā vietā Baltija, vien aiz Latvijas galvaspilsētas Rīgas. Pilsētā bez profesionālās basketbola komandas vērā ņemams konkurents sporta spēļu ziņā ir tikai futbola klubs Viļņas ‘’Žalgiris’’. Savas mājas spēles ‘’Rytas’’ aizvada 11 tūkstošus ietilpīgajā ‘’Siemens Arena’’ un 1700 līdzjutējus ietilpīgajā ‘’Lietuvos Rytas Arena’’. Diemžēl, jāsaka, ka zemās spēļu apmeklētības dēļ komanda visas mājas spēles, izņemot pret ‘’Žalgiris’’ komandu, aizvada otrajā no abām minētajām arēnām.
            2007./2008. gada sezona ‘’Rytas’’ iesāka kā Baltijas čempioni, ar čempioniem cienīgu sastāvu. Komanda šajā sezonā spēlēja arī Eirolīgas turnīrā. Mājas spēļu apmeklētība priekš kluba budžeta izmēriem tomēr bija zema, vidēji 2202 (kopā 19820) skatītāji, ierindojoties 5. vietā šajā rādītājā. Interesanti, ka uz regulārās sezonas pēdējo spēli pret Kauņas ‘’Žalgiri’’ ( 11 000 sk.) ieradās vairāk skatītāju nekā uz visām pārejām  ‘’Rytas’’ Baltijas regulārās sezonas mājas spēlēm kopā (8820).
            2008./2009. gada sezonā ‘’Lietuvos Rytas’’ atkal izrādījās labākā regulārās sezonas komanda. Katru no kluba mājas spēlēm noraudzījās vidēji 2111 (kopā 19006) skatītāji. Lai gan apmeklētība tomēr kritās par nieka 100 skatītājiem katrā spēlē, tas jāizskaidro ar to, ka uz šīs sezonas apmeklētāko spēli pret ‘’Žalgiris’’ vienību ieradās 8800 skatītāju (salīdzinājumā pagājušajā sezonā 11 000 sk.). Pirmo reizi pa divām sezonām arī ‘’Rytas’’ mazā spēļu zāle bija aizpildīta, tas notika zaudētajā spēlē pret ‘’ASK Rīga’’.
‘’Siauliai’’ (Šauļi, Lietuva)
          Šauļu pilsētas basketbola klubs ir dibināts 1994.gadā. Pēdējos gadus ‘’Siauliai’’ vienība Lietuvas čempionāta nemainīgi ierindojusies 3. vietā, aiz abiem leišu grandiem Kauņas ‘’Žalgiris’’ un Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’. 2 Baltijas (2005. un 2006. gads.) un 7. izcīnītas Lietuvas bronzas medaļas (2000., 2001., 2004., 2005., 2006., 2007. un 2008. gads) ir arī augstākie kluba panākumi. 2007./2008. un 2008./2009. gada sezonās Šauļu komanda piedalījās arī Eirokausos.
            Šauļu pilsēta tiek dēvēta par Lietuvas Ziemeļu galvaspilsētu, ar 128 396 iedzīvotājiem. Pilsēta būtība ir sava reģiona centrs, tādēļ arī daudz cilvēku no citām apkaimē esošām apdzīvotām vietām bieži vien dodas uz pilsētas basketbola komandas spēlēm. Līdzīgi kā visā pārejā Lietuvas teritorijā, tad arī Šauļos bez basketbola nekādi citi sporta veidi nav sevišķi populāri. Šauļos bez profesionālās basketbola komandas ir arī profesionāls futbola klubs ‘’FK Šiauliai’’. Savas mājas spēles Šauļu basketbola vienība aizvada jaunuzceltajā ‘’Šiauliai Arena’’, kura spēj ietilpināt vairāk nekā 6000 skatītājus. 2007./2008. gada sezonas finālčetrinieks pirmo reizi norisinājās Šauļos, jāteic gan arī, ka pirmo reizi šajā sezonā ‘’Šiauliai’’ komanda nekvalificējās šim ‘’Final 4’’ turnīram.
            2007./2008. gada sezona Šauļu komandai no turnīra tabulas viedokļa nebija tik veiksmīga, jo priekšā tika palaisti abi Latvijas galvaspilsētas superklubi ‘’ASK Rīga’’ un ‘’Barons/LMT’’. Tomēr skatītāji jaunuzcelto halli piepildīja diezgan raženi, katru komandas māja spēli noraudzījās vidēji 2411 (kopā 21700) skatītāju, šājā rādītājā ierindojoties augstajā 3. vieta, atkal atpaliekot vienīgi no Rīgas klubiem ‘’ASK Rīga’’ un ‘’Barons/LMT’’. Visvairāk skatītāju ieradās uz spēlēm pret abiem Lietuvas superklubiem Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’ (6300 sk.) un Kauņas ‘’Žalgiris’’ (5800 sk.).
            2008./2009. gada sezona ‘’Šiauliai’’ vienība kārtējo reizi savāca pietiekoši konkurētspējīgu sastāvu. Tomēr komandas sniegums par labu varētu nosaukt tikai pēc jaunā gada, ar to arī ir izskaidrojams nelielais apmeklētības kritums. ‘’Šiauliai’’ mājas spēles šajā sezonā vidēji noraudzījās 2116 (kopā 19050) skatītāji. Lielākais skatītāju daudzums atkal sapulcējās pret abām spēcīgākajām Lietuvas komandām ‘’Žalgiris’’ (4700 skatītāji) un ‘’Lietuvos Rytas’’ (3300 skatītāji), kā arī pret ‘’ASK Rīga’’ meistarkomandu (2600 skatītāji).
‘’Neptūnas’’ (Paņevēža, Lietuva)
          Paņevēžu basketbola komanda dibināta 1964. gadā, tās augstākais panākums ir izcīnītas bronzas medaļas Lietuvas čempionātā 2001. gadā. Klubs dažas sezonas arī piedalījies Eiropas kausos, pēdējo reizi no tām 2003./2004. gada sezonā.
            Paņevēžu pilsēta pēc iedzīvotāju skaita ir piektā lielākā pilsēta Lietuvā ar 113 tūkstošiem izdzīvotāju. Bez profesionālas basketbola komandas, pilsētā ir arī profesionāls futbola klubs. Diemžēl oficiālas informācijas par to cik ietilpīga ir ‘’Neptūnas’’ mājas spēļu zāle, bet domājams, ka tā ir paredzēta ap 1 500 līdzjutējiem.
            2007./2008. gada sezona bija vienīga sezona šajās pētījumā apskatītajās sezonās, kad ‘’Neptūnas’’ vienība cīnijās BBL Elites divīzijā. Komanda pārliecinoši ieņēma pēdējo vietu gan turnīra tabulā, gan skatītāju apmeklētībā. Mājas spēles vidēji noraudzījās 692 (kopā 6230) skatītāji. Visvairāk līdzjutēju savācās uz spēli pret Kauņas ‘’Žalgiris’’ (1200 skatītāji).
‘’Nevežis’’ (Kedaiņi, Lietuva)
          Kedaiņu ‘’Nevežis’’ klubs dibināts 1992. gadā. Tās nosaukums cēlies par godu upei, kura tek cauri šai pilsētai. Lai gan Lietuvas čempionāta augstākajā līga klubs debitēja tikai pēc 10 gadiem, 2002. gadā. Augstākie Kedaiņu basketbola komandas rezultāti ir sasniegti 2006. gada, kad komanda gan Baltijas Līgā, gan Lietuvas Līga bija soļa attālumā no bronzas medaļu izcīnīšanas, paliekot 4. vietā. 2007./2008. gada sezonā ‘’Nevežis’’ komanda uzvarēja Baltijas 2. līgā, jeb Izaicinājuma kausā, finālā pieveicot regulārās sezonas uzvarētājus ‘’VEF Rīga’’.
            Kedaiņu pilsētā dzīvo 30 tūkstoši iedzīvotāju. Basketbola komanda ir pilsētas sporta lepnums, lai gan komandā ir arī futbola klubs, tomēr Kedaiņu futbola klubs spēle tikai 2. pēc spēka Lietuvas Futbola līgā. Savas mājas spēles Kedaiņu ‘’Nevežis’’ aizvada 1120 skatītāju ietilpīgajā Kedaiņu Sporta skolas zālē.
            2008./2009. gada sezonā Kedaiņu ‘’Nevežis’’ kā Baltijas Izaicinājuma kausa uzvarētājs ieguva tiesības aizstāt Klaipēdas ‘’Neptūnas’’ vienību kā ceturtā, pēdejā Lietuvas komanda BBL Elites divīzijā. Līdzīgi kā ‘’Neptūnas’’ klubs, tā arī ‘’Nevežis’’ klubs ierindojās pēdējā vietā gan regulārajā sezonā, gan mājas spēļu apmeklētība. Spēles vidēji noraudzījās 807 (kopā 7270) līdzjutēji. Apmeklētākās spēles bija pret abiem lietuviešu grandiem ‘’Lietuvos Rytas’’ un ‘’Žalgiris’’ (1120 skatītāji).
Secinājumi un priekšlikumi
1. Baltijas Basketbola līga ir ļoti veiksmīgs projekts no tirgzinību viedokļa. Basketbols Baltijā ir populārākais sporta veids un interese par baltiešu spēcīgāko komandu savstarpējo spēkošanos ir gana liela visās trīs šī reģiona valstīs.
2. Baltijas Basketbola līga ceļ kopējo basketbola līmeni gan Baltijā, gan Eiropā. No 2004. gada kopš BBL tika izveidota Baltijas klubi izcīnījuši jau 3 Eiropas kausus. Pēc neatkarības atgūšanas, līdz līgas izveidei tas izdevās tikai vienu reizi.
3. Par BBL galvaspilsētu skatītāju apmeklētības ziņā noteikti jāsauc Latvijas galvaspilsēta Rīga, jo šī ir vienīgā pilsēta, kur Elites divīzijā pārstāvēta ar divām komandām – ‘’ASK Rīga’’ un ‘’’Barons/LMT’’. Tieši Rīgas ‘’Barons/LMT’’ spēles ir bijušas apmeklētākās šajā līgā, 2006./2007. tika uzstādīts sezonas apmeklētības rekords ar vidēji 8700 skatītājiem katrā mājas spēlē.
4. BBL spēļu apmeklētības dati liecina, ka skatītāju daudzumu mājas spēlēs neietekmē ekonomiskā lejupslīdē vai augšupeja. Šos rādītājus drīzāk ietekmē komandas rādītais sniegums, ja komanda uzvar, skatītāji nāk salīdzinoši vairāk, ja zaudē, tad salīdzinoši mazāk.
5. BBL komandu mājas spēļu apmeklētībā demogrāfiskais faktors nebūt nespēlē galveno lomu. Lieliski piemēri ir Šauļu ‘’Šiauliai’’ (128 tūkstoši iedzīvotāju) un Tartu ‘’Rock’’ (100 tūkst.iedz.) vienības, kuras mājas spēļu apmeklētībā, abās apskatītajās sezonās, bija pārākas pār saviem galvaspilsētas klubiem, attiecīgi Viļņas ‘’Lietuvos Rytas’’ (550 tūkst. iedz.) un Tallinas ‘’Kalev/Cramo’’ (400 tūkst. iedz.).
6. Baltijas Basketbola līgai būtu vairāk jāizmanto TV sniegtās tirgzinību iespējas. Lai gan līgas spēles tiek salīdzinoši bieži translētas visu trīs reģiona valstu televīzijās, un tagad arī ‘’Viasat Sport Baltic’’ kabeļtelevīzijas kanālā, nav pieejami nekādi TV apskati par Baltijas Līgas spēlēm.
7. Baltijas Basketbola līgai nebūtu vēlams paplašināties, jo tādejādi zustu visa turnīra sportiskā nozīme, noskaidrojot Baltijas spēcīgāko vienību. 2008./2009. gada sezonā BBL Izaicinājuma kausā jau ar mainīgām sekmēm startē Zviedrijas čempionvienība.
8. Citu reģiona sporta veidu federācijām vajadzētu ņemt piemēru no Baltijas Basketbola līgas, lai popularizētu savus sporta veidus. Lai gan Baltijas līgas pastāv arī citos populārākajos reģiona sporta veidos, to pilnais potenciāls vēl nav realizēts.
























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru