Armāns Žans Rišeljē




Kardināls
 Rišeljē                                                                                                                                                                                                 Evija Viziņa, 11.f




Armāns Žans Rišeljē
1585.(5.9)- 1642.(4.12)

Armāns Žans Rišeljē bija cēlies no trūcīgas muižnieku ģimenes. Bija iecerēts,  ka viņš savu karjeru sāks armijā, bet apstākļi piespieda mainīt šo lēmumu, un Rišeljē vajadzēja kļūt par garīdznieku. Viņš kļuva par bīskapu, kad viņam bija tikai 22 gadi. Tad viņu ievēroja Marija de Mediči, kura tajā laikā bija sava dēla Luija XIII reģente. Ar viņas palīdzību Rišeljē iekļuva Francijas galmā un 1622. Gadā viņu iecēla par kardinālu. 39 gadu vecumā Rišeljē kā premjerministrs kopā ar Luiju XIII, kurš jau bija karalis, faktiski pārvaldīja visu valsti. Karalis bija nedrošs un nenoteikts, tāpēc reālā vara atradās tieši Rišeljē rokās. Rišeljē būdams talantīgs politiķis un pārliecināts absolūtisma aizstāvis , viņš laika posmā no 1624.g. līdz 1642.g. īstenoja daudzus pasākumus , lai salauztu aristokrātijas pretestību. Viņam piemita tādas īpašības kā noteiktība un prasme sasniegt izvirzītos mērķus. Rišeljē nostiprināja valstī centrālo varu, pieauga arī Francijas starptautiskā autoritāte.

Iekšpolitikā

·         Rišeljē saprata, ka svarīgākais ir panākt, lai valstī būtu spēcīga, bet vienota un karalim pakļauta muižniecība. Galvenais šķērslis tam bija hugenotu īpašās tiesības un dumpīgā aristokrātija. Rišeljē atņēma hugenotiem saskaņā ar Nantes ediktu (1598) piešķirtās tiesības, cietokšņus un karaspēku, bet atstāja ticības brīvību. Rišeljē ļoti strikti vērsās pret tiem aristokrātiem un muižniekiem, kuri pārkāpa likumus, nostājās pret centrālo  varu vai citādi nepakļāvās karalim. Viņš pat lika nojaukt šo dižciltīgo nocietinātās pilis. Šāda rīcība saniknoja Francijas augstmaņus. Vairākkārt izskanēja prasība atcelt Rišeljē no amata. To centās panākt arī karaliene, taču  Rišeljē izdevās noturēties savā postā, jo viņa pasākumi nostiprināja valsti , un karalis to apzinājās.
·         Par valsts provinču pārvaldniekiem Rišeljē nozīmēja karalim uzticamus ierēdņus – intendantus, kuri uzraudzīja likumu ievērošanu.
·         Palielināja nodokļus, un vienkāršās tautas stāvoklis pasliktinājās, bet zemnieku nemieri tika nežēlīgi apspiesti (Pilsētu sacelšanās 17.gs. 20-40 gados, Krokānu sacelšanās, Baskāju sacelšanās).
·         Izdeva ediktu par divkaujām, jo tolaik nenozīmīgu strīdu dēļ tajās gāja bojā daudz muižnieku, kas dienēja armijā. Asinis tagad drīkstēja izliet tikai karaļa dienestā.
·         Rišeljē daudz darīja , lai nostiprinātu Francijas saimniecību un pildītu valsts kasi. tika dibinātas tirdzniecības kompānijas, izvērsta cīņa par kolonijām, noslēgti izdevīgi tirdzniecības līgumi.
·         Sekmēja spēcīgas karaflotes izveidošanos un reorganizēja armiju.
·         Nesasauca ģenerālštatus.
·         Satrieca karaļa pretiniekus un nostiprināja Francijā karaļa varu.
·         Ekonomikā īstenoja merkantilisma politiku, izvērsa Kanādas kolonizāciju.
·         Veicināja klasicisma attīstību literatūrā un mākslā. Pēc viņa ierosmes tika dibināta Franču akadēmija.

Ārpolitikā

Par  galveno  uzdevumu  ārpolitikā Rišeljē uzskatīja  Francijas varas un  ietekmes  atjaunošanu  Eiropā.  Sevišķi  viņš  vērsās  pret Austriju un Spāniju, kuras bija zem Hābsburgu kontroles. Rišeljē turpināja Indriķa IV iesākto Hābsburgiem naidīgo politiku.
1635. gadā iesaistīja Franciju Trīsdesmitgadu karā (1618 – 1648).


     Francijas absolūtās politikas pamatprincipus izklāstījis “Politiskajā testamentā”.
     Līdz  sava mūža galam 1642.g. Rišeljē bija restaurējis valsts absolūtismu, ieviesis kārtību un vienotību un izcīnījis Francijas vadošo vietu Eiropas lietās. tomēr viņa pārmērīgie nodokļi, atsacīšanās no jebkura veida demokrātiskas pārvaldes un franču aristokrātijas varas sagraušana  nozīmēja arī to, ka Rišeljē iemantoja daudzus ienaidniekus, pret viņu tika rīkoti vairāki atentāti.   





















Izmantotā literatūra:

Cipulis D. Pasaule Eiropa Latvija . Zvaigzne ABC, 1997
Kļava V. Eiropa jauno laiku sākumā. Zvaigzne ABC, 1996
Padomju Latvijas enciklopēdija.
Slavenību enciklopēdija. Zvaigzne ABC


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru