Biržas


=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
From:    Dāvis Baltiņš
Date:    Monday, June 04, 2001, 11:10:15 PM
--====----====----====----====----====----====----====----====----====----===--


Jēkabpils Valsts ģimnāzijas

skolnieka

Dāvja Baltiņa



Biržas

Birža – organizatoriski formēts un regulāri funkcionējošs tirgus, kurā notiek daudzveidīgi pirkšanas un pārdošanas darījumi, tā ir vieta darījumu slēgšanai un informācijas apmaiņai.

Tulkojumā no latīņu valodas vārds birža nozīmē mans. Pirmā birža pasaulē radusies 1460. gadā. Birža ir kā barometrs ekonomikā, kas atspoguļo norises tautsaimniecībā.

Mūsdienās visiem biržu darbiniekiem nav obligāti jāatrodas biržas zālē pietiek, ja darbinieka dators ir pieslēgts attiecīgajai sistēmai. Biržās darījumus kārto mākleri un brokeri. Pircējus, kuri pērk un pārdod akcijas, lai gūtu peļņu, sauc par biržas spekulantiem.

Rīgas Fondu birža ir vienīgā licencētā fondu birža Latvijā. Tirdzniecību tā uzsāka 1995. gada 25. jūlijā. Tā ir bezpeļņas organizācija, tai ir 27 akcionāri - lielākās Latvijas komercbankas, vairākas finanšu organizācijas un Valsts Nekustamā īpašuma aģentūra. Vēl Latvijā ir Rīgas Universālā birža.

Latvijas vērtspapīru tirgus infrastruktūra tika izveidota sadarbībā ar Francijas ekspertiem.

Tirgus ekonomikā daudzi pirkšanas un pārdošanas darījumi galvenokārt tiek kārtoti biržās, atkarībā no tirdzniecības objekta biržas iedala trīs grupās.

Preču birža

Tā ir vieta, kur tiek saņemta informācija, slēgti preču un pārdošanas darījumi pēc to standartiem un paraugiem. Šajā biržā darījuma objekts ir preču piegādes dokumenti (līgumi un kontrakti). Pastāv divu veidu biržas:

  a.. Universālā, kur pārdod dažādu veidu preces;
  b.. Specializētā, kur pārdod viena veida preces.
Preču biržā bieži vien pārdod preces kuras vēl nav saražotas (zemnieks noslēdz līgumu ar uzpircēju par nākamā gada ražu).



Fondu birža

Tā ir specializēta iestāde regulārām tirdzniecības operācijām ar vērtspapīriem, parādzīmēm, valūtu un valūtas vērtībām. Vispirms tā ir atpakaļpārdošanas tirgus jau eksistējošām akcijām, lai gan dažas jaunizlaistās akcijas ar dīleriem arī izvieto fondu biržā. Lielbritānijā galvenā fondu birža ir Londonā, lai gan pastāv arī mazākas biržas dažās nozīmīgākajās pilsētās.

Pirmā fondu birža reģistrēta 1531. gadā Antverpenē (Holandē). Lielākās fondu biržas ir Ņujorkā (dibināta 1792. gadā), Londonā (1566. gadā), Parīzē, Japānā u.c.

Vairumā gadījumu pērkot vērtspapīrus ir šādi mērķi:

  a.. Ieguldīt savu naudu vērtspapīros, lai no tiem gūtu lielāku peļņu nekā no bankā noguldītas naudas;
  b.. Piedalīties kādas firmas attīstībā.
Vērtspapīru pārdošana fondu biržā

Tikai tās atklātās sabiedrības, kuras akceptējusi fondu biržas Padome, savas akcijas var tirgot fondu biržā. Šādas sabiedrības sauc par uzskaitītām vai kotētām sabiedrībām.

Fondu biržā tirgo šādus vērtspapīrus:

  a.. Valdības vērtspapīrus;
  a.. Pašvaldību un citu sabiedrisko organizāciju izdotos vērtspapīrus;
  b.. Parādzīmes;
  c.. Privileģētās akcijas;
  d.. Parastās akcijas;
  e.. Akcijas citās valstīs, kas ir uzskaitītas fondu biržā.
Valdības vērtspapīri ir fiksēti procentu likmju vērtspapīri, kurus izdod valdības. Valdība izdara aizņēmumu, pārdod šos vērtspapīrus plašai sabiedrībai un finansu institūcijām. Kopš valdība ir pats lielākais aizņēmējs valstī, nav pārsteidzoši, ka lielākais atsevišķais tirgus fondu biržā ir valdības vērtspapīru tirgus, tā saucamais “zeltītais” vērtspapīru tirgus.

Fondu biržas funkcijas

Palīdz valdībai un sabiedrībām aizņemties uz ilglaicīgu periodu. Vairumam akciju nav atmaksāšanas datuma - tās pārstāv pastāvīgus aizdevumus sabiedrībām. Parādzīmes un valdības ilgtermiņa vērtspapīri var tikt neatmaksāti daudzus gadus. Ļoti maz cilvēku būtu gatavi uzticēt savus ietaupījumus valdībai vai sabiedrībām uz šādiem noteikumiem. Viņi ir gatavi aizdot savus ietaupījumus, jo vēlas, lai būtu iespēja saņemt savu naudu atpakaļ, ja rodas nepieciešamība.

Fondu biržas pastāvēšana atrisina šo problēmu, jo tā ļauj cilvēkiem pārdot savas akcijas vai citus vērtspapīrus jebkurā laikā.

Ietekmē uzkrājumu investēšanas veidu.

Fondu birža ir brīvs tirgus, un akciju cenas mainās atbilstoši pieprasījuma un piedāvājuma izmaiņu nosacījumiem. Sekmīgu vai arī tādu sabiedrību, kuru nākotni uzskata par perspektīvu, akciju cenas paaugstināsies, ja pieprasījums pēc tām palielināsies. Pretēji būs ar vāju sabiedrību akciju cenām. Šīs cenu izmaiņas ietekmēs arī veidu, kādā uzkrājumi tiek investēti. Investīcijas tiks ieguldītas sabiedrībās, kuru akciju cena paaugstināsies.

Piedāvā līdzekļus finansu aktīvu novērtēšanai.

Ja bagātība netiek uzkrāta naudas veidā, tad bieži ir grūti noteikt tās vērtību. Cena, kas sākotnēji tika samaksāta par zemes gabalu, māju, mākslas darbu vai sabiedrības akciju, parasti nav labs tās pašreizējās vērtības mērs. Akciju, parādzīmju un valdības vērtspapīru pārdošanas gadījumā fondu biržā šī problēma nerodas. Šo vērtspapīru cenas tiek publicētas ik dienu. Tapēc vienmēr ir iespējams uzzināt to pašreizējo vērtību.

Pirkšana un pārdošana fondu biržā.


1986. gadā notika dažas nozīmīgas izmaiņas fondu biržas darbībā.

Nesenās izmaiņas fondu biržā.

Fiksējot minimālo komisijas maksu, kuru brokers var prasīt par saviem pakalpojumiem, fondu birža ierobežoja konkurenci. Tas nozīmē, efektīvāks un lielākās brokeru firmas nevarēja aptvert lielāku klientu skaitu, prasot zemākas cenas par saviem pakalpojumiem. Minimālā komisijas maksa tagad ir atcelta.

Nosacījumi, pēc kuriem tikai mākleri varēja pirkt un pārdot akcijas paši uz savu risku un brokeri bija ierobežoti, darbojoties kā aģenti cilvēkiem, kuri vēlas pirkt un pārdot akcijas, arī ir atcelti. Fondu biržā firmas tagad var brīvi darboties gan kā brokeri, gan kā mākleri.

Ir izmainīti noteikumi, kuri ierobežoja firmu dalību un īpašumu fondu biržā. Tagad ir atļauts lielākām institūcijām, tādām kā bankas, turēt īpašumā fondu biržas firmas.


Darba birža

Tās galvenais uzdevums ir atrast bezdarbniekiem darbu, uzkrāt informāciju par darbaspēka piedāvājumu un pieprasījumu, veikt bezdarbnieku uzskaiti.









Secinājumi.

Visās valstīs biržas veic vienādas funkcijas.

Ja nepastāvētu fondu biržas, būtu grūti pārliecināt cilvēkus pirkt akcijas, parādzīmes un valdības ilgtermiņa vērtspapīrus. Fondu birža dod iespēju cilvēkiem “saņemt savu naudu atpakaļ,” ja rodas tāda vajadzība.

Katra veida biržai ir savi uzdevumi.






=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

1 komentārs:

  1. JŪSU RISINĀJUMS FINANŠU 72 STUNDU LAIKĀ.
    Neticami, bet patiess Dievs vienmēr ir liels. Es meklēju aizdevuma naudu vairākus mēnešus pēc tam, kad vairāki izlaidumi manu pieteikumu, banka, j pašnāvības mēģinājumu, jo man bija parādi un samaksāt rēķinus. Es domāju, ka man tas bija pabeigts, bet par laimi es esmu redzējis liecība, ko daudzi cilvēki par Ms. SIMONA SANMARTINO, tāpēc es sazinājās ar viņu, un es saņēmu savu aizdevumu bez grūtībām. Man patika šis aizdevums caur šo arī godīgi dāmu. Lai uzzinātu vairāk, vienkārši pārliecinieties, sazināties ar viņu pa e-pastu: simonasanmartino0@gmail.com

    AtbildētDzēst