IEGULDĪJUMU PROJEKTU VĒRTĒŠANAS METODES.



Lai novērtētu kapitāla ieguldījumu projektus, var izmantot vairākas vērtēšanas metodes. Tās ir :
v  Grāmatvedības peļņas normas metode (ARR);
v  Atmaksāšanas perioda metode;
v  Diskontētās naudas plūsmas tehnoloģijā:
Ø  Diskontēto neto ienākumu metode (NPV);
Ø  Iekšējās ienākumu normas metode (IRR).
Tomēr vienīgi tās metodes, kas pamatojas uz diskontētās naudas plūsmas tehnoloģiju, kapitāla ieguldījumu projektu vērtēšanā izmanto lēmumu pieņemšanai svarīgo izmaksu aprēķināšanas principus.
Lai novērtētu paredzamos kapitāla ieguldījumus, var izmantot ikvienu no minētajām metodēm vai arī tās visas vienlaikus. Bet var veidoties tādas situācijas, kad atšķirīgas metodes dod dažādus pretrunīgus rezultātus.
Ja ir vairāki alternatīvi kapitāla ieguldījumu projekti, tad ar dažādām vērtēšanas metodēm iegūtie rezultāti varētu rādīt katra projekta priekšrocības.
v Grāmatvedības peļņas normas metode (ARR);
Kapitāla ieguldījumu projektu var novērtē, salīdzinot gaidāmo grāmatvedības peļņas normu ar iepriekšnoteikto vēlamo līmeni. Ekonomikas literatūrā var sastapt vairākas dažādas angļu termina accounting rate of return (ARR) definīcijas. Biežāk sastopamā ir šāda:
Grāmatvedības peļņas norma (ARR) = Gada vidējā peļņa x 100%
                                                               Ieguldījuma vidējā vērtība,               kur
Gada vidējā peļņa (avarage profit) – no kapitāla ieguldījumu projekta realizācijas grāmatvedības gaidāmās peļņas kopsummas dalījums ar šī projekta paredzamo darbības laiku (gados). Peļņu aprēķinu kā ieņēmumu un izmaksu (ieskaitot amortizācijas summas) starpību;
Ieguldījuma vidējā vērtība (avarage investment) – pamatlīdzekļiem ½ no summas, ko iegūst, saskaitot pamatlīdzekļu iegādes izmaksas ar iespējamiem pārdošanas ieņēmumiem, ko varētu iegūt no ekspluatācijas perioda beigās; apgrozāmiem līdzekļiem: gada vidējā apgrozāmo līdzekļu vērtība, kas caurmērā ik gadu nepieciešama paredzētajā projekta darbības laikā.
Izmantojot grāmatvedības peļņas normas metodi kapitāla ieguldījumu projektu vērtēšanā, tiek apsvērta peļņas summa un rentabilitāte. Lēmumu pieņemšanai svarīgo izmaksu noteikšanas principi netiek piemēroti[D1] .
Grāmatvedības peļņas normas metodi var izmantot arī tam, lai savstarpēji salīdzinātu divus vai vairākus alternatīvus kapitāla ieguldījumu projektus un, pamatojoties uz iegūto novērtējumu, izvēlētos labāko no tiem. Šādā gadījumā par labāko tiek atzīts projekts, kurā ir augstākā grāmatvedības peļņas norma, ar noteikumu, ka projekta realizācijas rezultātā gaidāmā grāmatvedības peļņas norma ir augstāka par uzņēmumā iepriekšnoteikto vēlamo normatīvo līmeni.

v  Atmaksāšanas perioda metode;
Kapitāla ieguldījumu projektu vērtēšanā izmantojot kapitāla (naudas vai citu maksāšanas līdzekļu) izdevumu atmaksāšanās perioda metodi, nosaka laika ilgumu gados līdz tam brīdim, kad no projekta realizācijas gūto naudas ieņēmumu kopsumma būs pilnībā segusi sākotnējos naudas izdevumus. Šādi noteikto atmaksāšanās periodu salīdzina ar iepriekšnoteikto vēlamo atmaksāšanas periodu, kura ilumu kapitāla ieguldījumu projekts nedrīkst pārsniegt, vai citu alternatīvo projektu atmaksāšanās periodiem, dodot priekšroku projektam ar īsāko atmaksāšanas periodu. Atmaksāšanās periodu bieži vien izmanto kā pirmo atlases kritēriju[D2] .

v  Diskontētās naudas plūsmas tehnoloģijā:
Kapitāla ieguldījumu projektu vērtēšanā izmantojot grāmatvedības peļņas normas metodi, tiek ignorēta naudas vērtības atkarība no laika faktora, kā arī ieguldījumu projekta izvēles izmaksas. Izmantojot šim nolūkam atmaksāšanās perioda metodi, tiek apsvērts laika ilgums līdz tam brīdim, kad tiks segti sākotnējie naudas izdevumi, bet ignorēta peļņa, ko varētu iegūt projekta darbības laikā. Diskontētā naudas plūsma (aprite) ir matemātisko aprēķinu metode, ko var lietot kapitāla ieguldījumu projektu vērtēšanai. Lietojot šo metodi, tiek ņemta vērā gan naudas vērtības atkarība no laika faktora, gan arī projekta kopējā rentabilitāte un peļņa. Tādēļ pēc diskontētās naudas plūsmas metodes iegūtie kapitāla ieguldījumu projektu vērtēšanas rezultāti ir precīzāki par vērtēšanas rezultātiem, kas iegūti, izmantojot grāmatvedības peļņas normas metodi vai ieguldījumu atmaksāšanās perioda metodi. Diskontētās naudas plūsmas vērtēšanas metodei ir divas galvenās iezīmes:
a)      tiek vērtēta ar kapitāla ieguldījumu projekta realizāciju saistītā naudas aprite un lēmuma pieņemšanai svarīgās izmaksas, nevis grāmatvedības peļņa.
b)      Laika faktors tiek ņemts vērā tādā veidā, ka tiek veikta nākamo naudas ieņēmumu un izdevumu diskontēšana (pašreizējās vērtības noteikšana).

Diskontēšanas rezultātā kļūst redzams, ka lielāka vērtība ir tam Ls 1, kurš naudas apritē nonāk ātrāk. Ir divas kapitāla iguldījumu vērtēšanas metodes, kas pamatojas uz diskontētās naudas plūsmas metodi.
Ø  Diskontēto neto ienākumu metode (NPV);
Diskontētie neto ienākumi ir tāds rādītājs, ko aprēķina, diskontējot visus no kapitāla ieguldījumu projekta realizācijas gaidāmos naudas ieņēmumus un izdevumus līdz to pašreizējai vērtībai. Diskontēšanā izmanto pēc izvēles pieņemto (mērķa) ieņēmumu vai izdevumu salīdzināšanas normatīvu ( piemēram, kapitāla izmaksu normu). Šīs metodes ietvaros tiek savstarpēji salīdzināti visi diskontētie ar konkrēto projektu saistītie naudas ieņēmumi un izdevumi. Diskontētie neto ienākumi ir diskontēto naudas ieņēmumu un izdevumu starpība.
Ja diskontētie neto ienākumi ir pozitīvs skaitlis, tas nozīmē, ka naudas ieņēmumi no kapitāla ieguldījuma dos peļņu, pārsniedzot kapitāla ieguldījumu izvēles izmaksas un  tādēļ projekts būtu pieņemams. Ja diskontētie neto ienākumi ir negatīvs skaitlis, tas nozīmē, ka naudas ieņēmumi no kapitāla ieguldījuma būs mazāki par kapitāla iguldījumu izvēles izmaksām un tādēļ projekts nebūtu pieņemams. Ja diskontētie neto ienākumi ir nulle, tas nozīme, ka naudas ieņēmumi līdzinās ieguldījumu izvēles izmaksām un tādēļ projekta realizācijas rezultātā nebūs ne peļņas, ne zaudējumu.
Diskontētās naudas plūsmas vērtēšanas metodē izmantotie pieņēmumi par laika faktoru:
a)      kapitāla iguldījumu projekta realizācijas sākumposmā radušies naudas izdevumi tiek uzskatīti par 0.gada izdevumiem. Pašreizējā momentā, t.i., 0.gadā izdotā (vai saņemtā) Ls 1 pašreizējā (diskontētā) vērtība ir 1/(1+r)0=1Ls
b)      ieņēmumi, maksājumi un ietaupījumi, kas radušies visā gadā, tiek uzskatīti kā radušies gada beigās. Piemēram, visā 1.gada laikā saņemtie naudas ieņēmumi Ls 10 tiek uzskatīti par saņemtiem 1.gada beigās
c)      naudas izdevumi vai ieņēmumi, kas samaksāti vai saņemti gada sākumā, tiek uzskatīti kā radušies iepriekšējā gada beigās. Tādēļ maksājums Ls 5, kas izdarīts 2.gada sākumā, tiek uzskatīts par radušos 1.gada beigās.
Ø  Iekšējās ienākumu normas metode (IRR).
Lietojot kapitāla iguldījumu projekta vērtēšanā diskontēto neto ienākumu metodi, no projekta realizācijas gaidāmie naudas ieņēmumi un izdevumi tiek diskontēti līdz to pašreizējai vērtībai ar aptvaļīgi pieņemta ienākumu vai izdevumu salīdzināšanas normatīva palīdzību un tiek aprēķināta starpība starp naudas ieņēmumu un izdevumu diskontēto vērtību – diskontētie neto ienākumi. Pretēji tam, lietojot kapitāla ieguldījumu projekta vētēšanā iekšējās ienākumu normas mtodi, tiek mēģināts noteikt to ienākumu normu, ar kuru diskontēto neto ienākumu vērtība ir 0. Ja tādējādi noteiktā ienākumu norma pārsniedz pieņemto ienākumu normatīvu, tad projekts būtu jāakceptē.
Bez datoru thenikas un attiecīgu aprēķinu programmu palīdzības iekšējo inākumu normu var noteikt aptuveni, lietojot paņēmienu, kuru sauc apr interpolācijas metodi. Interpolācijas metodes ietvaros aprēķina divas atšķirīgas diskontēto neto inākumu vērtības, cik iespējams tuvu 0, par diskonta procentu izmantojot veselos skaitļos izteiktas dažādas  kapitāla izmaksu normas. Vēlams, lai viena diskontēto neto ienākumu vērtība būtu pozitīvs, bet otra – negatīvs skaitlis.
Lai varētu aprēķināt nepiecišamās diskontēto neto ienākumu vērtības, iespējams jāveic vairāki atkārtoti piemērotas kapitāla izmaksu normas atlases mēģinājumi (t.i., lai aprēķinos pieņemtā kapitāla izmaksu norma būtu pēc iespējas tuvāka faktiskajai iekšējai ienākumu normai).
Ja nosakām vienu kapitāla izmaksu normu, pie kuras diskontētais neto ienākums izteikts ar nelielu pozitīvu skaitli, un otru kapitāla izmaksu normu, pie kuras diskontētie neto ienākumi = 0. Šim nolūkam koordinātu sistēmā atzīmē abus minētos punktus un savieno ar taisni. Tajā punktā, kur šī taisne krustosies ar koordinātu sistēmas horizontālo asi (kapitāla izmaksu norma), būs tas procentskaitlis, kas aptuveni atbilst iekšējai  ienākumu normai. Jo tuvāk 0 būs abi diskontētot neto ienākumu raksturojošie skaitļi, jo tuvāks faktiskajai iekšējai ienākumu normai būs no grafika nolasītais procentskaitlis[D3] .
Ja abas diskontēto neto ienākumu vērtības (“+” un “-“) attēlo punkti P1 un P2, tad iekšējās ienākumu normas aptuveno % attēlo punkts A, bet ja abas diskontēto neto ienākumu vērtības (“+” un “-“) attēlo punkti Q1 un Q2, tad iekšējās ienākumu normas aptuveno % attēlo punkts B. Attēlā redzams, ka, jo tuvāk 0 ir abi diskontēto vērtību raksturojošie skaitļi, jo tuvāks faktiskajai iekšējai ienākumu normai ir no grafika nolasītais procentskaitlis.
Iekšējo ienākumu normu var aprēķināt, izmantojot formulu
IRR= (A+[NPVA x (B-A)])/(NPVA-NPVB),
kur A un B – izmantotās diskonta likmes (kapitāla izmaksu normas);
NPVA  un NPVB – attiecīgās diskontēto neto ienākumu vērtības.
Šīs formulas izmantošanai, nav nepieciešams, lai diskontēto neto ienākumu vērtības vienmēr būtu izteiktas viena ar pozitīvu un otra ar negatīvu skaitli. Var lietot jebkuras divas diskonta likmes. Taču rezultāti nebūs tik precīzi.


Metode
Trūkumi
Priekšrocības
Grāmatvedības peļņas normas vērtēšanas metode ARR
Tiek analizēta grāmatvedības peļņa, nevis naudas aprite
Tiek ignorēta naudas vērtības atkarība no laika faktora
Netiek ņemti vērā citi kapitāla ieguldījumu projektu raksturojošie kritēriji

Kapitāla ieguldījumu atmaksāšanas perioda vērtēšanas metode
Nav ņemta vērā projekta kopējā peļņas summa.
Tiek analizēta naudas aprite (ņemot vērā izvēles izmaksas), nevis grāmatvedības peļņa
Tā ir vienkārša
Lai arī vienkāršoti, tomēr tiek ņemta vērā naudas vērtības atkarība no laika faktora, jo priekšroka tiek dota projektam ar īsāko atmaksāšanās periodu


 [D1]Uzņēmumā, kur pieņemtā vēlamā grāmatvedības peļņas norma gadā ir 20%, tiek vērtēts šāds kapitāla ieguldījumu projekts:
Pamatlīdzekļu iegādes izmaksas                                     100000
Paredzamais derīgās lietošanas laiks                              4 gadi
Paredzamā peļņa pirms nolietojuma izslēgšanas         25000; 45000; 40000; 30000.
Pamatlīdzekļu iespējamā realizācijas vērtība to ekspluatācijas perioda beigās būs 20000, amortizējamā vērtība 80000, ikgadējā nolietojuma summa 20000.
Vidējā peļņa 100000-20000=80000
Peļņas kopsumma 25000+45000+40000+30000-8000=60000
Gada vidējā peļņa 60000/4=15000
Ieguldījumu vidējā vērtība
½ no (100000+20000)=60000
ARR=15000/60000 x 100%=25% lielāks nekā gaidamā
Bet pa gadiem norma savadākā (25-20)/(100+80)/2=5.6; (45-20)/(60+80)/2=35.7;
(40-20)/(60+40)/2=40; (30-20)/(40+20)/2=33.3;


 [D2]
Sākotnējie naudas izdevumi
-60
-150




0.
1.       naudas ieņēmumi
2.
3.
4.
5.
Likvidācijas vērtība

10
30
25
20
10
5

40
60
40
30
30
15
-60
10
30
25

-60
-50
-20
5
-150
40
60
40
30
-150
-110
-50
-10
20
2+20/25=2.8                         3+10/30=3.3
 [D3]grafiks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru