Interneta valoda


Ingrīda Zujāne, 2AT2


Īpatnēji latviešu valoda atspoguļojas Internetā, un pēdējā laikā esmu dzirdējusi vairākus kritiskus izteikumus attiecībā uz to. Manuprāt, šis valodas stils ir visai dabiska parādība, un iemesli tam ir vairāki.
Pirmkārt, mūsdienās cilvēki arvien biežāk savā darbā un arī brīvajā laikā izmanto dažādus Internetā pieejamus pakalpojumus, kā, piemēram, elektronisko pastu, čatu, on-line saraksti, iespēju nosūtīt īsziņas uz mobilajiem telefoniem un sludinājumu dēļus. Visiem šo pakalpojumu galvenā priekšrocība ir tā, ka šādā veidā informāciju ir iespējams nodot daudz ātrāk un lētāk, nekā to var izdarīt parastā veidā. Šis ir iemesls, kādēļ daudzi vārdi tiek saīsināti, tiek lietoti vienkāršākas konstrukcijas teikumi, īpašvārdi bieži tiek rakstīti ar mazo burtu, utt. Piemēram, vārds “interesanti” tiek saīsināts uz “incanti”, “atpakaļ” – “apakaļ”, “atkal” – “akal”, “viņš” – “vish”, “paskaties” – “pasties”, u.c.
Bez tam, Internetā nav iespējams lietot latviešu burtus, tāpēc garumzīmes tiek aizstātas ar atkārtotu patskani, mīkstinājuma zīmes – ar “h” vai “j”, piemēram, teikumā: “Chau, miiljaa, kaa shodien juuties?”
Otrkārt, Interneta valoda ir angļu valoda, to lieto vairumā ārzemju serveru un mājas lapu. Līdz ar to nav grūti izskaidrot, kādēļ Interneta valodā sastopams tik daudz aizguvumu no angļu valodas, pat veseli vārdi vai izteicieni, kuri nav nedz tulkoti, nedz tiem pievienotas latviešu valodas galotnes. Kā piemērus varu minēt tādus vārdus kā mails (mail), niks (nick), sērčot (to search), čatot (to chat), iehavot (to have), topiks (topic), u.c.
Treškārt, tā kā sarakste ar Interneta palīdzību noris ļoti ātri, tā vairāk līdzinās dzīvai sarunai nevis sarakstei. Rodas vēlme un pat nepieciešamība precīzāk izteikt savas emocijas, un tādēļ cilvēki ir izdomājuši īpašus simbolus un pat veselus grafiskos attēlus dažādu dvēseles stāvokļu un izjūtu trāpīgākai atspoguļošanai . Piemēram, :) nozīmē smaidu, :(  - bēdīgu sejiņu, :P – ķircināšanos, :D  - smiešanos, }:|  - dusmas, :*  - bučas, u.c.
Ceturtkārt, kā jau minēju, sarakste Internetā līdzinās sarunai, un tajā tiek lietots sarunvalodas stils. Protams, viss ir atkarīgs no konkrētās situācijas un cilvēka, un elektronisko pastu, piemēram, izmanto arī oficiālajā sarakstē, tādā gadījumā tiks lietots arī atbilstošs stils.
Un, visbeidzot, cilvēkiem Internetā ir iespēja palikt anonīmiem, izmantojot segvārdu jeb tā saucamo niku, tādēļ daudzi to izmanto, lai “izlādētos”, kas visbiežāk izpaužas kā lamāšanās, muļķīgi izteicieni vai necenzētu vārdu lietošana. Tātad var secināt, ka dažos gadījumos valodai Internetā ir arī vienkāršrunas pazīmes.
Tomēr kopumā es neuzskatu, ka šī latviešu valodas parādība būtu jāuzskata par valodas degradāciju, jo viss iepriekš minētais parādās arī mūsu ikdienas runā, bet Internetā cilvēki to tikai mēģina pēc iespējas precīzāk atspoguļot, kas, savā ziņā, pat bagātina to, faktiski var uzskatīt, ka tas ir kā jauns valodas stils. Arī es pati ikdienā bieži izmantoju šo stilu gan e-pastos, īsziņās, gan čatā. Tomēr, pēc manām domām, tas man nemazina prasmi izteikties arī pareizā literārā latviešu valodā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru