Ievads.
Kā jau visiem ir labi zināms, uzņēmums nedarbojas tikai tādēļ, lai
nodarbinātu cilvēkus, bet lai, paralēli tam, gūtu arī peļņu, realizējot
produkciju. Bet kā likums ir tas, ka savu produkciju varēsi pārdot tikai tad, ja
kāds to arī vēlēsies pirkt un tieši tādēļ liela daļa uzņēmumu kā vienu no
pamatmērķiem ir izvirzījuši mērķi apmierināt patērētāju vēlmes. Lai uzņemums
varētu apmierināt pircēju vēlmes, tam vispirms jānoskaidro, kas pircējam ir
svarīgs un šeit vienmēr nākas saskarties ar lielu pretrunu, jo cilvēki vēlas
iegādāties preces ar maksimāli augstu kvalitāti par maksimāli zemu cenu
(protams, ja neņemam vērā luksus preces, kuras ir īstas Gifina preces, proti,
preces, kuras iegādājas imidža celšanai, jo šādos gadījumos kvalitāte bieži nav
tik svarīga kā tieši cena, lai parādītu, ka var atļauties šo preci
iegādāties).
Pamatproblēmas.
Visvairāk
kvalitātes trūkumus un nepilnības izjūt tieši tirdzniecības uzņēmumi un noieta
struktūrvienības ražojošā uzņēmumā. Tādēļ tieši šīm vienībām, veidojot produktu
sortimentu un nosakot kvalitātes normas, ir jāpieņem sekojoši lēmumi:
§ Vēlamā pamatkvalitāte,
§ Prasības noformējumam,
§ Prasības iepakojumam,
§ Kvalitātes – cenas atiecības noteikšana,
§ Marķēšanas veids,
§ Preču aizsardzības ar likumu veidu.
Ierobežojumi.
Likumi, aizliegumi un prasības
patērētāju aizsardzībai kā arī priekšraksti ekoloģoisko problēmu novēršanai, ir
vērā ņemami ierobežojumi lēmumu pieņemšanai izvēloties un veidojot sava
uzņēmuma politiku. Tā piemēram, Vācijā nolikums par gatavās produkcijas
fasējumu tika izdots jau 1971.gada 16.decembrī, kas jau turpat trīsdesmit gadus
saista Vācijas uzņēmējus. Visus šos uzņēmējus saistošos ierobežojumus nosacīti
varētu grupēt sekojošā veidā:
1. Uz precēm attiecošies likumi. Eksistē liels daudzums dažādu nolikumu par ražošanu un noietu, preču
tirgū ieviešanu. Šie likumi sadala preces dažādās grupās un dažādām šīm preču
grupām ir savi priekšraksti. Šie likumi pamatā attiecas uz iedzīvotāju
veselības aizsardzību, dabas aizsardzību kā arī klientu aizsardzību no
maldināšanas.
2. Preču testi. Nenoliedzama ietekme uz kvalitāti ir preču pārbaudēm. Veicot preču
pārbaudes viegli var noteikt vai uzņēmumā uz vietas nav ignorēta šī procedūra,
ko praksē dažreiz atļaujas mazie
uzņēmumi ar nolūku pēc iespējas vairāk samazināt izmaksas. Bet vienlaicīgi
paliek arī strīdīga tā jautājuma puse, kas skar kvalitātes noteikšanas
paņēmienus. Tā piemēram, vīna vai konditorejas izstrādājumu kvalitāte tiek
noteikta degustācijas ceļā vai arī dārgakmeņu dzidrumu nosaka ar redzi. Cik
objektīvi ir šādi rezultāti? Šādu jautājumu varam uzdot, neskatoties uz to, ka
šo dabu veic profesionāļi, jo tie tomēr ir tikai cilvēki, kuri var kļūdīties un
kuru slēdziens vairāk vai mazāk tomēr ir uzskatāms par subjektīvu.
3. Atbildības uzņemšanās par
produktu.§ Pamatojoties uz atbildības uzņemšanos par produktu patērētājam
automātiski ir prasījuma tiesības pret ražotāju. Šeit ir runa par to, ka
ražotājs nes atbildību par zaudējumiem, kuri radušies lietojot viņa produktus,
proti, personu, lietu un īpašuma bojājumiem, izņemot, ja prece ir bijusi
viltojums vai patērētājs to nav pielietojis atbilstoši instrukcijai. Tādā veidā
par zaudējumiem, kurus radījušas viņu produktu nepilnības, atbildīgi tiek
padarīti paši ražotāji, piegādātāji un atsevišķos gadījumos arī izplātītāji, ja
vaina ir radusies šo personu dēļ (piemēram, nepareizas uzglabāšanas rezultātā).
Pierādījumu sagādāšana pilnā mērā gulstas uz ražotāju, bet, ja to nav iespējams
saukt pie atbildības, tādā gadījumā pārdevējam, importētājam vai
transportētājam. Vēl viens solis tālāk
ir tas, ka ražotāja atbildība iestājas jau tad, ja prece neatbilst
kvalitātei vai preces īpašības neatbilst tām, kādas patērētājs varēja sagaidīt,
kas liek padarīt objektīvāku reklāmu, lai tā patiešām arī būtu informējošs
līdzeklis un nevis tieši pretēji dezinformējošs.
4. Ekoloģija un preču
kvalitāte. Prasība pēc ekoloģiskajām normām atbilstošiem
produktiem kā arī izplatīšanas ceļiem pieaug aizvien vairāk. Centralizēta
pārtikas preču apstrāde un izplatīšana ir izraisījusi dažādas ekoloģijai un
veselībai nelabvēlīgas tendences, bet atkal atgriešanās uz decentralizētu preču
apstrādes un izplatīšanas veidu varētu
novest pie tā, ka vispārēji strauji sašaurinātos nodrošinātība ar produktiem,
kas sev līdzi nestu visnotaļ nopietnas no tā izrietošas sekas.
5. Minimālais uzglabāšanas
termiņš. Nevajadzētu jaukt, jo tas nebūt nav tas
pats, kas ir pēdējais pārdošanas, izlietošanas vai produkta “sabrukšanas”
datums. Produkts arī pēc norādītā termiņa ir labas kvalitātes un pilnīgi
pamatoti atstājams apgrozībā. Ja produktu atstāj veikala plauktos pēc šī uz
iepakojuma norādītā termiņa izbeigšanās, tad atbildību nes vienīgi pārdevējs,
kurš to drīkst darīt, bet tikai ar tādu priekšnosacījumu, ka tas ik dienas veic
produkta kvalitātes pārbaudi ar pietiekošu paraugu skaitu (šo skaitu vai
daudzumu var uzzināt laboratorijās, kur tiek veiktas šīs pārbaudes). Galvenā
problēma ir tādā gadījumā, ja minimālais uzglabāšanas termiņš tuvojas
sabrukšanas termiņam. Šī problēma pamatā skar sīktirgotājus, kuri līdz ar to
nevar atļauties veikalā turēt preces tik lielos daudzumos, kā arī daudz tuvus
substitūtus – līdzīgas preces.
6. Fasēto preču nolikums. Šis nolikums regulē pamatā sekojošus jautājumus:
ü Kādas ir pieļaujamās, negatīvās novirzes no uz iepakojuma norādītā
apjoma, proti, par cik vienībām faktiskais preces daudzums var būt mazāks par
norādīto. Atsevišķos gadījumos var būt nepieciešamība noteikt arī maksimālo
pielāujamo novirzi, piemēram, medikamentiem;
ü Pienākums norādīt “nolejamo” vielas masu pārtikas produktiem, kurus
pārdod kopā ar marinādi, piemēram desiņas, kuras pārdod burciņā ar uzlējumu;
ü Atļauja neuzrādīt pamatcenu (cenu par kilogramu, litru, vienu gabalu),
ja pie noteikta, konstanta produkta daudzuma fasējumā ir norādīta šī apjoma
cena, tiesa pie mums ir pašlaik tāda prakse, ka cenšas ieviest, lai visur būtu
norādīta cena par kilogramu, litru, kvadrātmertru.
Instrumenti
kvalitātes aizsardzībai.
Mūsdienās kvalitāte ir viena no lietām, kas tiek pieprasīta
kontaktējoties ar patērētājiem. Tā piemēram Strategic Planning Institut
pētījumi liecina par to, ka tādi rādītāji kā klientu uzticība un kvalitātes
līmenis kā to uztver patērētājs savstarpēji ir ļoti cieši saistīti. Tādēļ
lielas un pazīstamas firmas savu attieksmi pret kvalitāti ir izteikušas ar
dažādu saukļu palīdzību, tā piemēram, Nestle gan klientiem, gan darbiniekiem ir
paziņojusi “kvalitāte ir mūsu daba”, savukārt firma Otkers (pārtikas
produktu uzņēmums) lieto izteikumu
“kvalitāte ir labākā recepte”.
1. Patenti. Tie ir līgumi, kas uz noteiktu
laiku kādai noteiktai personai dod tiesības uzņēmējdarbībā izmantot kādu
noteiktu izgudrojumu. Patentus uz patentiem tiesīgajām personām valsts
piešķir ar patentēšanas dienesta starpniecību. Eiropas patenti darbojas tikai
vienā valstī, attiecībā uz kuru ir iesniegta prasība par patenta piešķiršanu,
vai vairāku valstu grupā, ja patenta pieprasījums ir iesniegts Eiropas patentu
dienestam Minhenē, Hāgā, Berlīnē vai kādā citā no pārstāvniecībām. Patentam,
protams, ir savas labās puses, tādas kā tas, ka patenti veicina meklēt kaut ko
jaunāku, labāku, jo tas varētu dot zināmas priekšrocības attiecībā uz pārējiem
konkurentiem, bet tiem ir arī savas negatīvās puses, kā piemēram, nepietiekama
informētība par izstrādājumu.
2. Izmantošanas paraugs. Tie pastāv paralēli patentiem kā tehniskas dabas aizsargājoša rakstura
līdzekļi, kuri attiecas uz produkta funkcijām, ražošanas un izmantošanas
metodēm. Atšķirība starp patentiem un izmantošanas paraugiem slēpjas tanī, ka
patenti ir jauni izgudrojumi, kurus ir iespējams izmantot ražošanā, bet
savukārt izmantošanas paraugi aizsargā darba ierīces vai pielietojamus
priekšmetus tādā mērā kā to izveidošana, sagatavošana vai sistematizācija
varētu iespaidot darba rezultātus vai darba gaitu.
3. Gaumes jeb stila paraugs. Tas aizsargā visus tos rūpniecībā izmantojamos paraugus un modeļus,
kuri ietver savdabīgas formas, krāsas vai formu un krāsu apvienojumu. Tas
aizsargā atsevišķu personu individuālo pieeju, kas tāpat kā abi iepriekš
aplūkotie veicina jaunu pieeju meklēšanu, jauninājumu ieviešanu, kas savukārt
nodrošina izvēles bagātību.
4. Preču zīme. To uzdevums ir izcelt, izdalīt preces vai
veselas preču grupas uz pārējo preču fona. Preču zīme tiek apstiprināta to
reģistrējot patentu dienestā. Tās kalpo par sava veida kvalitātes garantu, jo
apliecina patērētājam, ka arī šī konkrētā lieta, produkts ir kāda noteikta
ražotāja darbs, kuru patērētājs jau reiz ir iepazinis un tādēļ arī turpmāk
vēlas iegādāties tikpat labas kvalitātes preces. Preču zīme var būt uztaisīta
ne tikai plaknē, bet var tikt izveidota arī kā trīsdimensionāls veidojums, kā
arī veidot dekorācijas dažādās krāsās. Preču zīmes var pieteikt un reģistrēt
tikai tad, ja preču zīmes īpašnieks attiecīgo(-ās) preču zīmi nesošo(-šās) preci(-es) iekļauj gada pārskata atskaitēs.
5. Kvalitātes prasības. Nereti īpaši agresīvas konkurences iespaidā cieš kvalitāte. No šīs
nelaimes ir cietušas pat tādas preces, kuras nes pazīstamu preču zīmi. Šeit jau
varam runāt par bezatbildīgu uzņēmuma darbības politiku attiecībā per
patērētājiem. Nākotnē ir sagaidāma aizvien lielāka uzmanības pievēršana tieši
kvalitātes nodrošināšanai. Pie kvalitātes nodrošināšanas pieder arī tādi
pasākumi kā veselībai kaitīgo vielu mazināšana produktos, piemēram, sāls,
cukurs, dzīvnieku tauku sastāvs, un citi. Ja tiek veikti šādas dabas pasākumi,
tad runā par produktu kvalitātes pārstrādi.
6. Flop – rate (izgāšanās
līmenis). Kādas 1984. gada pārtikas produktu
avīzes pētījums liecina, ka no 1134 pārtikas produktiem, kurus tirdzniecībā
ieviesa 1980. gadā, 1984. gadā no tirgus bija izspiesti un tātad tirgu bija
atstājuši 965 pārtikas produkti, tas ir 85%. Kā galvenais iemesls tiek minēts
tas, ka uzņēmumi praktiski nav veikuši inovācijas un tādā veidā pēc noteikta
laika posma prece patērētājam ir apnikusi un tas meklē ko jaunu. Tātad varam
teikt, ka flop – rate ir preču mainīgums. Tas ir dabisks līdzeklis, kas
uzņēmējiem neļauj mierīgi turpināt iesākto darbu neradot neko jaunu, lai prece
spētu labāk apmierināt patērētāju vēlmes un vajadzības.
7. Produktu veiksmes
nosacījumi precēm, kuras iespaido mode. Ja ir runa
par modi, tad galvenā ietekme ir kreativitātei un aprēķinam. Arī nākotnē ir
paredzams, ka noteicoša ietekme būs klasiskiem spriešanas kritērijiem, kuriem
tad arī vajadzētu sekot un pakļauties:
§
Izmēra atbilstība
§
Kvalitāte
§
Piegādes drošums
§
Pamatestētika
§
Modes izteiksme
§
Cena
8.
Klientu kvalitātes kritēriji. Patērētāji preces iedala vismaz pēc trim lieliem kritērijiem, kuriem
pārdošanā ir ietekme uz kvalitātes un sortimenta politikas izvēli.
§ Kompetentu kvalitāte – patērētājs tikai kaut ko no tā saprot, augsta
kvalitāte;
§ Pārdošanas kvalitāte – vispār izplatītas preces, vidēja, laba
kvalitāte;
§ Zemu cenu kvalitāte – preces cenai atbilstoša kvalitāte.
Kvalitātes koncepcijas literatūrā.
Pati galvenā kvalitātes nodrošināšanas stratēģija ir kļūdu novēršana un
pieļauto kļūdu korekcija, labošana. Ir tieksme palielināties potenciālo kļūdu
savlaicīgai noteikšanai, paredzēšanai un atbilstošai rīcībai – kļūdas
nepieļaušanai. Līdz šim gan kvalitātes politika ir vairāk attiecināta uz ražojošiem
uzņēmumiem, bet to tikpat labi varētu attiecināt un pielietot arī uz
tirdzniecības uzņēmumiem.
Philip B. Crosby nulles kļūdas
konceptā definē kvalitāti kā prasību izpildi. Katra kaut arī pati mazākā
novirze no plānotā rādītāja ir, tas nozīmē, ka ir iespējama tikai vai nu
kvalitātes izpilde vai tās neizpildīšana. Lai sasniegtu kvalitāti ir
nepieciešama iepriekšēja mēru pieņemšana un nevis kontrole. Vienkārši katru
darbu jau no paša sākuma ir jāievada “pareizās sliedēs”. Kļūdas var izraisīt
divi sekojošie faktori: zināšanu trūkums vai arī nepietiekama uzmanības
pievēršana (nekoncentrēšanās uz darāmo). Vispārīgākas ir apstākļu sakritības
noteiktās kļūdas un atsevišķu indivīdu pieļautās kļūdas. Zināšanu trūkums ir
novēršama problēma, tās papildinot. Uzmanības trūkumu darbiniekam ir jācenšas
novērst, regulāri apzināti no jauna pārvērtējot savu rīcību. Krosbijs īpaši uzsver to, cik ļoti liela nozīme un
atbildība uzņēmumā ir vadītājam un cik liela nozīme ir tam, lai darbinieku
uztvere un ievirze tiktu mainīta vēlamajā virzienā, kuru vajadzētu ietekmēt ar
papildus komunikācijas palīdzību.
Armand V. Feigenbaum savā kvalitātes
konceptā ir tehniski orientēts. Kvalitāte sākas līdz ar produkta idejas
izstrādi un turpinās kopā ar konstruēšanas, ražošanas un izplatīšanas
procesiem. “Total Quality Control” (pilnīga kvalitātes kontrole) norāda un uzsver: “quality is everybody’s job”
(kvalitāte ir katra darbs). Sekojot Feigenbaumam ir spēkā:
1.
Kvalitāti nosaka tas, kādu to
sagaida patērētājs, un par kvalitāti ir ikviens atbildīgs no augstākā līmeņa
vadītājiem līdz darbiniekam – izpildītājam, kuram nav jāizrāda pašam sava
iniciatīva un tas attiecas arī uz visām struktūrvienībām un nodaļām uzņēmumā – attīstība,
konstrukcija, sagāde, ražošana, u.c.
2.
Kvalitāte tiek radīta, sadarbojoties
visam, darbojoties saskaņoti visām nodaļām.
3.
Veiksmīga kvalitātes vadīšana un
regulēšana sevī ietver mainīgo patērētāja gaidu (ekspektāciju) noteikšana un
ražošanas pieskaņošana tām.
Kopumā Feigenbaums piedāvā visaptverošāko un detalizētāko kvalitātes
konceptu kļūdu savlaicīgai novēršanai.
Josef M. Juran kvalitāti definē kā “ fitness for use” – atbilstība paredzētajam
pielietojumam. Šai atbilstībai jeb derīgumam preci lietojot ir jāparedz un
jāņem vērā visi patērētāju tipi un produktu pielietojuma veidi. Visiem uzņēmuma
darbiniekiem patērētāju tips ir svarīgs un vērā ņemams.ª Tā piemēram, ražošanas nodaļai
ir svarīgi zināt vai ražošanā galvenā vērība jāvelta produktivitātei vai varbūt
vēlamāks ir zems izlaides un jauninājumu līmenis kā arī jāzina svarīgās
produkta īpašības. Mārketinga nodaļa vairāk uzmanības pievērš produkta
funkcionēšanas spējām priekš patērētāja, stilam, dizainam, iepakojumam,
lietošanas instrukcijām kā arī uz to, lai sasniegtu augstu apmierinātību ar
iegādāto preci. Lietošanas derīgums var tikt noteikts tikai no patērētāja,
lietotāja puses. Vadītāju uzdevums ir noorganizēt informācijas ieguvi par
patērētāju vēlmēm, sekojot kam darbinieki tālāk var pārbaudīt un pēc vajadzības
pieskaņot savu darbību.
K. Ishikawa ir viens no nozīmīgākajiem
japāņu kvalitātes vadības pārstāvjiem. Kvalitāti tiek definēta tikai izejot no
patērētāja. Japāņu konceptā ir vairākas jaunas, atšķirīgas iezīmes:
1.
nepārtrauktā uzlabošana
2.
mērķtiecīga kvalitāti iezīmējošo
īpašību izmantošana konkurences cīņā
3.
mērķtiecīga visu darbinieku
iesaistīšana
Darbiniekus ar “kvalitātes apļu” palīdzību iesaista kvalitātes
nodrošināšanā, proti, ar atgriezenisko saiti. Katrs pats atbild par sava
padarītā darba kvalitāti.
Konkrētas kvalitātes politikas izvēli nosaka kvalitātes mērķi. Pie
kvalitātes piederas produktam noteiktos parametrus nodrošināt ar pēc iespējas
mazākām izmaksām. Paralēli tam ir nedrīkst arī pārkāpt apakšējo, pašu noteikto
optimālās kvalitātes slieksni. Tādēļ ir mērķtiecīgi noteikt dažādus kvalitātes
parametrus, kā piemēram:
ü tehniskā kvalitāte,
ü klientu izmantošanas derīguma kvalitāte,
ü pakalpojumu kvalitāte,
ü komunikāciju kvalitāte,
ü noieta ceļu kvalitāte,
ü sortimenta kvalitāte.
Attila Oess nosauc
divpadsmit no mērķiem atkarīgas kvalitātes pazīmes:
☼ atbilstība lietošanai,
☼ funkcionēšanas spēja vai jauda,
☼ aprīkojums,
☼ uzticamība,
☼ spēja izpildīt uz to liktās cerības, prasības tam,
☼ uzglabāšanas ilgums,
☼ pakalpojumu iespējamība,
☼ dabai nekaitīguma pakāpe,
☼ drošība,
☼ labums,
☼ noformējums (forma un krāsa),
☼ subjektīvā kvalitāte.
Attiecībā uz šiem mērķiem ir jāizšķiras par
kompromisiem: Dažas no šīm pazīmēm savstarpēji ir cieši saistītas, kā piemēram,
uzticamība un atbilstība ar produktu saistītajām cerībām, savukārt citas ir
iespējams realizēt tikai uz citu rēķina. Šāda pazīmju miksa sastādīšana sniedz
dažādas iespējas, lai tirgū atrautos, atšķirtos no konkurentiem, atrastu savu
nišu un to veiksmīgi un ilglaicīgi paturētu sev.
Uzņēmuma orientācija uz kvalitāti nozīmē arī
augstāku patērētāju apmierinātības ar kvalitāti sasniegšanu. Tomēr kvalitāti ir
jāspēj nodrošināt ar uzņēmuma resursiem,
pamatā tas nozīmē, ka darbiniekiem jābūt spējīgiem to nodrošināt. Šajā
ziņā kvalitātes instrumentus izprotam kā tirgus apstrādi, kas vērsta uz iekšu
jeb darbinieku motivēšana. Pašus kvalitātes mērķus ieteicams integrēt pārākos
mērķos, kā piemēram, lielākas peļņas gūšana balstoties uz labāku kvalitāti,
augstāku produktivitāti, labāku darba organizēšanu, u.c.
Pie kvalitātes nodrošināšanas instrumentiem
pamatā ir pieskaitāmi :
1.
kļūdu novēršana,
2.
kvalitātes nodrošināšana,
3.
kvalitātes uzlabošana,
4.
kvalitātes vadīšana,
5.
kvalitātes motivēšana.
Pilnīga kļūdu novēršana “Six Sigma” (sešias
sigmas). Jēdzienu sigma lieto statistikā, lai apzīmētu novirzi no vidējās
vērtības Gausa jeb normālajā sadalījumā. Kvalitātes kontrolē sešas sigmas
norāda uz vērtību, kura tuvojas nulles vērtībai - no miljons gadījumu desmit gadījumos vēl
varētu rasties kļūda. Uzņēmuma parasti jau 99% bezbrāķa produkcijas skaitās
ļoti augsts rādītājs, tas nozīmē, ka normālā sadalījuma gadījumā ir iespējams,
ka 10 000 vienības no miljona būs brāķis. 1987. gadā Motorola bija devīze līdz
1992. gadam sasniegt sešas sigmas
kvalitāti attiecībā uz bezbrāķa produkciju. Šādu rādītāju sasniegšana
notiek pakāpeniski, nosakot zemāku pieļaujamo brāķa procentuālo daļu no kopējās
produkcijas un cenšoties, analizējot ražošanas metodes, atrast veidu kā novērst
brāķa ražošanu. Kvalitātes uzlabošanas darbalauks ir neierobežots. Kļūdas tiek
pieļautas gan ražošanas procesā, gan piegādājot materiālus un izejvielas tik
pat labi kā dažādos aprēķinos, normu noteikšanā, nosūtot preces, u.c.
Prioritāšu
noteikšana izvēloties kvalitātes politiku
Kvalitātes uzlabošanas metožu izvēli nozīmīgi
ietekmē sekojoši faktori:
§ kļūdu biežums;
§
tas, cik ļoti kvalitātes trūkumi,
nepilnības iespaido citas jomas, tas ir liels ir traucēkļu apjoms un ietekme;
§
tas, cik ļoti nepilnības iespaido
klientu un starpnieku neapmierinātību;
§
tas kāds ir Know – how kvalitātes
nepilnību novēršanai vai kvalitātes uzlabošanai, proti, kādas metodes
pielietojot nonāksim pie vēlamā rezultāta;
§
kvalitātes uzlabošanas izmaksas.
Kvalitātes
nodrošināšanas politika
Werners Zöllers piedāvā kvalitātes vadīšanas fāžu modeli:
§ diagnoze un plānošana,
§ kvalitātes mērķu un projektu īstenošana,
§ ilglaicīga kvalitātes nodrošināšana un uzlabošana.
Pirmajā fāzē tiek veikta uzņēmuma SVOT (stipro un vājo pušu) analīze.
Tas tiek veikts aptaujājot darbiniekus un klientus. Tiek veikta arī smalka
kvalitātes nodrošināšanas izdevumi. Otrajā fāzē apkopotā informācija nonāk pie
vadītājiem, definēti kvalitātes mērķi, un izplānota turpmākā darbība. Trešajā
fāzē notiek vispārēja darbinieku un atsevišķu darba grupa izglītošana. Tā
mērķis ir nodrošināt to, lai darbinieki būtu spējīgi nodrošināt kvalitāti un
kvalitātes saglabāšanu. Ceturtajā fāzē tiek veiktas pārbaudes un kvalitātes
pieskaņošana jauniem apstākļiem.
Mērķi.
Iepriekšminētos lēmumus nosaka uzņēmuma mērķi, tā piemēram, iespējamā
kvalitātes – cenas attiecība tiek noteikta sekojot tam, ko nosaka tirgus apstākļi. Ja ir vajadzīga noteikta
veida prece par noteiktu cenu un šāds savienojums tirgū nav atrodams, tas
nozīmē, ka tirgū nav atrodama noteikta cenas – kvalitātes kombinācija, sekojoši
– jāmeklē piegādātāji, kuri var piegādāt preces par attiecīgu pašizmaksu. Šādā
situācijā, kad kvalitāti nosaka vadoties pēc patērētāju pirktspējas, ir runa
par produkta veidošanu?
Šeit mēs arī varam beidzot vilkt tiešas
paralēles ar loģistiku, jo tieši loģistikas pienākums uzņēmumā ir nodrošināt,
lai īstajā laikā uzņēmumā būtu vajadzīgās izejvielas. Tā, protams, ir tikai
viena no loģistikas jomām, bet šādā situācijā tai ir ļoti nopietni jāstrādā,
lai varētu uzņēmumu nodrošināt ar tik specifiskām lietām. Tādēļ atļaušos
apgalvot, ka, lai arī šis darbs it kā no pirmā acu uzmetiena ir visai svešs
loģistikas jomai, tomēr šajā darbā apskatītajam jautājumam ir vistiešākā
saistība ar loģistiku un ik vienam loģistikas speciālistam ir svarīgi šos
jautājumus apzināties un izprast.
Darbs pamatā balstīts uz Bruno Tietz grāmatu “Der
Handelsbetrieb”, kur kvalitātes jautājums ir aplūkots no 303. līdz 310.lpp. un
no 1419. līdz 1424.lpp.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru