LATVIJAS NEATKARĪGĀS VALSTS IDEJAS ATTĪSTĪBA 1903. – 1917.




Rīga 2001

Saturs.


Ievads
Latviešu politiskā nacionālisma veidošanās
Nacionālisma attīstība 1.Pasaules kara laikā
Politiskais noskaņoums latviešu sabiedrībā 1917. gada sākumā. Autonomijas prasība
Februāra revolūcija un “tautu pavasaris” Krievijā
Latviešu politiskās partijas
Politiska autonomija kā vienīgā demokrātiska un nacionāla prasība
Neatkarīgas Latvijas ideja
Secinājumi
Izmantotās literatūras saraksts



Ievads

 Latviešu tauta laika gaitā bija izbaudījusi, ko nozīmē dzīvot pēc lielvalstu diktātiem, kur primārais izdevīgums tika pieskaņots pašām diktatorlielvalstīm, latviešu intereses atstājot sekundārā plānā. Pašas tautas iniciatīva un nacionālās tieksmes tika stingri ierobežotas, uzspiesta attiecīgās lielvalsts kultūra, kas nākotnē draudēja ar latviešu nācijas izzušanu.Vietējie iedzīvotāji tika diskriminēti – uzskatīti par neizglītotiem, maz saprotošiem, tātad mazspējīgākiem, atbildīgākos amatus ieņēma lielvalstu ierēdņi, līdz ar to tas ietekmēja arī Latvijas ekonomisko un sociālo situāciju. Latvieši bija padarīti par kalpiem savā zemē.
 Nelielās latviešu inteliģences pārstāvji saprata, ka tikai izglītota un gaiša tauta spēs vienoti organizēties un pretoties patāvošajai situācijai, un mainīt kaut ko uz labo pusi. Sākās salīdzinoši straujš izglītošanas process, kura sekas tālākajā nākotnē bija neatkarīga Latvijas Republika.


Latviešu politiskā nacionālisma izveidošanās.

Latviešu nacionālā kustība iesākās 19.gs. vidū un deva spēcīgus impulsus latviešu saimnieciskajai un kulturālajai rosmei. Taču jau 1880-tajos gados šī kustība nonāca strupceļā, nespējot pāraugt politiskajā nacionālismā. Ar piekāpīgu un lojālu izturēšanos pret krievu valdību tās vadoņi cerēja panākt reformas Baltijas feodālajā iekārtā, kur joprojām dominēja baltvācu muižniecība. Šādas taktikas pārstāvji, protams, nespēja radīt nekādu organizētu pretestību pret cara valdības pārkrievošanas politiku, kas, sākot ar 1880- to gadu otru pusi bija pieaugusi Baltijas valstīs. Šajā nacionālās ideoloģijas apsīkuma un pieaugošās apspiestības laikmetā Latvijā izcēlās jauna kustība – “Jaunā strāva”. Tā radās 1890-tajos gados un aptvēra latviešu inteliģences jaunākos slāņus, kas pievērsās marksisma idejām. “Kritizējot pieticīgos un pret cara valdību lojālos vecos tautiešus, Jaunā strāva aizvien vairāk naidīgi nostājās pret latviešu nacionālajiem centieniem vispār, sekojot šķiru cīņas sauklim: “Strādniekam nav tēvzemes”.”
No Jaunās strāvas izauga arī pirmā nelegālā politiskā partija – Latviešu Sociāldemokrātiskā kustība. Un, neraugoties uz to, ka Sociāldemokrātiskā kustība principā neatzina, ka latviešu tautai varētu būt kopīgas nacionālas intereses, tieši šajā politiskajā partijā dzima latviešu politiskais nacionālisms, un tieši šajās aprindās jau gadsimtu mijā sāka veidoties tā nacionālā ideoloģija, kas spēcīgi izlauzās uz āru 1917.gadā. Šo ideoloģiju laikā no 1900. līdz 1903. gadam izveidoja neliela latviešu sociāldemokrātu grupa, kas kā politiski emigranti bija nonākuši Šveicē. (lieli nopelni šajā jomā bija MiķelimValteram).Spēcīgus ierosinājumus tie bija guvuši no austriešu sociāldemokrātu idejām nacionālajā jautājumā – prasība pēc nacionāli kulturālas autonomijas un no Šveices federālās satversmes. “Viņu programma nacionālajā jautājumā īsumā bija šāda:” Patvaldību nost! Krieviju nost! Revolucionārā ceļā Krievija jāpārveido par nacionālu demokrātiju (valstu) federāciju.”
 1903. gadā šie sociāldemokrāti atšķeļas no dogmatiskā marksisma piekritēju vairākuma un nodibināja Latviešu sociāldemokrātu savienību (LSDS); 1913.gadā to pārveido par Latvijas revolucionāro sociālistu partiju. Šīs savienības preses izdevumos tika izteiktas un pamatotas latviešu politiskā nacionālisma idejas; par tām Latviešu sociāldemokrātu savienība cīnījās 1905.gada revolūcijā, kad lielā Latviešu sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) neiestājās par politisko autonomiju, bet apmierinājās tikai ar prasību pēc demokrātiskas pašpārvaldes. Šīs revolūcijas laikā demokrātiski noskaņotais redaktors, filozofijas doktors P. Zālīte kādā sanāksmē nolasīja paša izstrādāto projektu. To var uzskatīt par pirmo latviešu politiskās autonomijas projektu.
 Arī pēc revolūcijas apspiešanas skaitliski nelielā LSDS turpināja cīņu pret latviešu pilsonības politisko bezrūpību un piekāpību krievu despotisma priekšā, kā arī pret LSDSP vienaldzību nacionālajā jautājumā. Tomēr arī LSDSP iekšienē radās vairāki ievērojami partijas darbinieki (mazinieki M. Skujenieks, Rainis, F. Cielēns u.c.), kuri pauda nacionālisma idejas.
 1912. gadā viens no latviešu pārstāvjiem 3.Valsts domē, sociāldemokrāts (mazinieks) A. Priedkalns, izstrādāja pašpārvaldes projektu, kas paredzēja Kurzemes un Vidzemes apvienošanu vienā administratīvā vienībā. Tomēr nekādu lēmumu Valsts dome šajā jautājumā nepieņēma.
 1913. gadā sociāldemokrāts – mazinieks M. Skujenieks Pēterpilī izdeva grāmatu, kurā prasīja no visiem latviešu novadiem – Kurzemes, Vidzemes un Latgales – izveidot vienu pārvaldes apgabalu – Latviju, kam dodama plašāka pašpārvalde un netraucētas nacionālās kultūras attīstības iespējas
 1. Pasaules kara priekšvakarā (1913. – 1914. g.) M. Valters publicēja divus nozīmīgus darbus par nacionālo jautājumu – Latviešu kultūrdemokrātija un Mūsu tautības jautājums, Domas par Latvijas tagadni un nākotni, kuros viņš prasīja izveidot plašu demokrātisku bāzi nacionālajai ideoloģijai, pasvītrojot latviešu vidusšķiras nozīmi. Tā pat kā M. Skujenieks, viņš asi kritizēja sociāldemokrātu nihilismu nacionālajā jautājumā un konservatīvo pilsoņu “pazemības garu” un vairīšanos no politiskas cīņas. Latvijas autonomijas doma šajos darbos ir jau lielā mērā nošķirta no sociāldemokrātiskās ideoloģijas un motivēta kā vispārēja latviešu tautas prasība.1917. gadā M. Valters pārgāja jaundibinātās Latviešu zemnieku savienības (LZS) rindās, un 1918. gadā bija iekšlietu ministrs neatkarīgās Latvijas pirmajā ministru kabinetā. Tomēr viņš šajā ziņā nebija nekāds izņēmums. Ļoti daudzi intelektuāļi atstāja sociāldemokrātu un revolucionāro sociālistu partijas un pieslējās liberālajām partijām, kuru preses izdevumos tie tālāk iestājās par nacionālajiem mērķiem. Šādā veidā politiskais nacionālisms sāka aizvien vairāk izplatīties arī liberālo partiju aprindās.
Par konsekventāko latviešu politiskā nacionālisma ideju paudēju pasaules kara laikā izvērtās laikraksts Dzimtenes Atbalss, kuru izdeva Maskavā. Ap DzA pulcējās vairums rakstnieku, kas bija devušies bēgļu gaitās, kā arī jaunās paaudzes publicisti.
 Tomēr jāatzīst, sākoties 1. Pasaules karam, latvieši nebija politiski organizēti (atskaitot nelegālos pagrīdniekus – LSDSP un sociālrevolucionārus) un tātad plašāki tautas slāņi nebija aktivizēti lielākiem politiskiem mērķiem. “Pēc 1905. gada revolūcijas parādījās dažas latviešu pilsoņu “partijas” sakarā ar Krievijas Valsts domes vēlēšanām , taču tās nebija nekas vairāk kā samērā īslaicīgas vēlēšanu organizācijas un nekad neattīstījās par īstām politiskām partijām.” Tomēr svarīgs fakts – šaurākās aprindās Latvijas autonomijas ideja bija jau skaidri un noteikti deklarēta.


Nacionālisma attīstība 1.Pasaules kara laikā.

1. Pasaules karš radīja ļoti lielus zaudējumus un ciešanas latviešu tautai, tādējādi deva spēcīgu impulsu nacionālajiem centieniem. Gandrīz visu kara laiku Latvijas teritorija bija kaujas lauks. Tā kā Kurzemi bija ieņēmis vācu karaspēks, Rīga arī bija apdraudēta, liela daļa latviešu (~750 000) aizplūda kā bēgļi uz Krieviju, galvenokārt uz Pēterpili un Maskavu. Arī daudzi inteliģences pārstāvji to starpā. Tautas posts, ko radīja karš izraisīja lielu latviešu aktivitāti, kas izpaudās palīdzības organizēšanā bēgļiem un centienos nostiprināt savas teritorijas aizsardzību.
1915. gadā izveidojās plaša Latviešu bēgļu apgādāšanas organizācija ar nodaļām visās Krievijas malās un centrālkomiteju Pēterpilī. Pazīstamu latviešu sabiedrisko darbinieku (J. Čakstes,V. Olava, A. Berga u.c.) vadībā tā izvērtās par ievērojamu nacionālās dzīves centru. Tā paša gada vasarā inteliģences pārstāvji ar Krievijas Valsts domes deputātu J. Goldmani priekšgalā griezās pie krievu armijas virspavēlnieka ar lūgumu atļaut organizēt brīvprātīgas latviešu karaspēka vienības dzimtenes aizsardzībai. Lai gan Krievija šādu soli uzskatīja par bīstamu, raugoties uz saspringto situāciju frontē, latviešu ierosinājumu atbalstīja. Radās Latviešu strēlnieku bataljoni. Viņu patriotiskās cīņas Rīgas frontē, kuras ievēroja arī ārzemju prese, saviļņoja un aizrāva latviešu tautu – šiem pulkiem bija ārkārtīgi liela nozīme latviešu nacionālās pašapziņas celšanā.
Pasaules kara laikā latviešu deputāti Krievijas Valsts domē ( J.Goldmanis un J. Zālītis ) turpināja cīņu par tādas komūnālās pašvaldības (“zemstvo”) piešķiršanu Baltijas guberņām, kādas pastāvēja Iekškrievijā. Par Latvijas politisko autonomiju tie izvairījās runāt, jo baidījās, ka Krievijas pretestība būs pārāk liela. Tikpat piesardzīgi bija bēgļu Centrālkomitejas vadītāji Pēterpilī. Taču doma par Latvijas autonomiju jau bija izplatījusies latviešu demokrātiskajā inteliģencē, un daži tās pārstāvji mēģināja ietekmēt latviešu deputātus, brīdinot, ka tie zaudēs savu vadītāju lomu kā sabiedrībā, tā strēlnieku pulkos. “ Joprojām izvairoties minēt prasību pēc politiskās autonomijas, J. Zālītis, runājot Valsts domē 1916. gada februārī tomēr izteicās: “ ...te bez kavēšanās jāieved zemstu iestādes...kā pārejas pakāpe uz plašāku pašvaldību.””
1916. gadā Pēterpilī notika divas apspriedes nacionālajā jautājumā. P. Zālīte tur nolasīja savu Latvijas autonomijas projektu, kas tagad bija izstrādāts pēc Austrālijas satversmes parauga. Apspriežu dalībnieku vairākums iestājās par to, ka jāprasa pilnīga valsts autonomija.
“Bijušais sociāldemokrāts J. Lapiņš skarbi kritizēja latviešu pasivitāti nacionālajā politikā. Viņš rakstīja Līdumā 1916. Gada 28. Jūnijā:”...šī autonomijas prasība ir visu attīstības spējīgo tautu prasības, un ne tikai autonomijas. Kurš polis nav sapņojis par poļu ķēniņa valsti, kurš čehs vai serbs nedzenas pēc savas tautas pilnīgas patstāvības. Bet šīs tautas taču ir pilnīgi neattīstītākas par latviešu tautu, kurai būtu daudz vairāk tiesības uz politisku patstāvību. Bet kas gan ir dzirdējis, ka latvieši runātu par latviešu valsti...!” Kā turpinājums 1916. gada notikumiem latviešu sabiedrībā pazīstams bija kļuvis sauklis “Brīvu Latviju brīvā Krievijā!”, kurš ļoti populārs kļuva 1917. gada revolūcijas laikā.
Nozīmīgu nacionālu darbu pasaules kara laikā veica latviešu politiskie emigranti Šveicē. Mazinieks F. Cielēns 1915.gada oktobrī Bernē izstrādāja detalizētu Latvijas politiskās autonomijas projektu, kuru apsprieda emigrantu grupas Rietumeiropā. Viņa ierosmē 1916. gada sākumā nodibināja Latviešu nacionālo komiteju Šveicē; par tās priekšsēdi ievēlēja Raini. Šī komiteja centās propagandēt Latvijas autonomijas ideju Rietumeiropā un protestēja pret vācu aneksijas un pārvācošanas plāniem Baltijā, cenšoties Latvijas jautājumu padarīt par internacionālu problēmu. Šī komiteja gan drīz sašķēlās, tomēr tās atsevišķie locekļi turpināja iesākto darbu.
Politiskais noskaņojums latviešu sabiedrībā 1917. gada sākumā. Autonomijas prasība.
1917. gada sākumā latvieši bija pievērsušies Ziemassvētku kauju notikumiem, kurās, daļēji krievu valdības nemākulīgas un nesaudzīgas rīcības dēļ, (laikā cīņās netika iesaistītas rezerves) latviešu strēlnieki pazaudēja ap 8 000 kritušo, ievainoto un bez vēsts pazudušo. “Latviešu strēlnieki, kas gāja cīņā ar ārkārtīgu sparu un pašaizliedzību, jutās vīlušies un sašutuši. Izplatījās baumas par krievu armijas nodevību un galma aprindu nodevību pret latviešu strēlniekiem.”
Latviešu pulki bija gan ieguvuši slavu kā 12. Armijas izlases vienības, un ar tiem lepojās visa tauta, bet politiskā laukā latvieši joprojām nevarēja uzrādīt nekādus panākumus. Viņu lojalitāte pret Krieviju kara gados bija sagādājis tikai lielus materiālos un dzīvā spēka zaudējumus. 1917. gada sākumā latviešu sabiedrībā bija jūtama vilšanās un neapmierinātība ar politisko situāciju. Sevišķi neapmierināts ar politisko situāciju un latviešu sabiedrības nostāju bija demokrātiski un nacionāli radikālais laikraksts Dzimtenes Atbalss Maskavā. “1917.gada sākumā DzA publicēja vairākus rakstus, kuros prasīja izveidot īsti latviski politisku orientāciju un efektīvāku politisku propagandu ārzemēs. DzA norādīja, ka latviešiem neder krievu politisko partiju novērtējumi un ka Latvijas ideāls jāizsaka skaidri un noteikti. Šie nacionālie demokrāti tomēr vēlējās nākotnes Latvijā sadarbību ar baltvāciem, ietekmējoties no Beļģijas piemēra. 21. Februārī DzA šis laikraksts deklarēja, ka Latvijai līdzšinējā feodālā landtāga vietā jābūt demokrātiski vēlēta likumdošanas iestāde – Saeima un autonoma satversme. Desmit dienas vēlāk DzA precizēja savu viedokli, publicējot “Latvijas vienības pamata principus”. Tas bija īss, astoņos punktos ietverts, Latvijas politiskās autonomijas projekts: Latvijā ietilpst visi latviešu novadi, t.i., Kurzeme, Vidzeme un Latgale, Latvijas iedzīvotājiem ir savas īpašas pilsoņu tiesības un sava demokrātiski ievēlēta likumdevēja Saeima, sava administratīvā un nodokļu sistēma, sava nacionālā banka un finanšu pārvalde, savas īpašas tiesas, nacionālā skola un nacionālā baznīca, kā arī sevišķa pašvaldība Latvijas dažādajiem novadiem, kas piemērota to īpatnībām.”
Tātad Latvijas politisko autonomiju aktīvākā liberālā grupa (J. Akurāters, L. Laicēns, V. Eglītis u.c.) atklāti deklarēja jau pirms 1917. gada februāra revolūcijas, reizē publicējot vadlīnijas autonomas Latvijas satversmei.
Kaut kāda sakarība starp F.Cielēna autonomijas projektu Šveicē un šo pilsonisko demokrātu legālā laikrakstā izteikto autonomijas prasību nav saskatāma, tomēr pastāv minimāla varbūtība, ka pēdējā ietekmējusies no pirmās autonomijas prasības (F. Cielēns 1915.gada oktobrī Bernē izstrādāja detalizētu Latvijas politiskās autonomijas projektu, kura norakstu izdevās slepeni ievest arī Krievijā).
“1917. gada 5. februārī radikāli demokrātiskais laikraksts “Jaunais vārds” (iznāca Rīgā)iespieda kādu rakstu nacionālajā jautājumā, kas radīja lielu ievērību latviešu sabiedrībā. Tā autors bija politiskais trimdinieks Šveicē Rainis, kas nosodīja savu partijas biedru sociāldemokrātu vienaldzību pret pārkrievošanas politiku un prasīja aktīvu nacionālu politiku arī no strādnieku puses. Šis jautājums aktualizējās sakarā ar pēkšņām politiskām izmaiņām cara impērijā. ”
Februāra revolūcija un “tautu pavasaris” Krievijā.
 “1917. gada revolūcija bija spontāna un anonīma, to nevadīja neviena politiska partija .“ No revolūcijas haosa izveidojās divvaldība: nevarīgā liberālā pagaidu valdība un ietekmīgā Pēterpils strādnieku un kareivju deputātu padome ar tās Izpildu komiteju priekšgalā. Pilsonisko tiesību un brīvību proklamēšana deva patvaldības laikā apspiestajām nelegālajām kreisajām partijām un nekrievu tautu nacionālajām kustībām līdz tam neiedomājamas darbības iespējas. No tā brīža politisko dzīvi Krievijā noteica šo divu spēku neatlaidīgie centieni pilnīgi pārveidot krievu koloniālo impēriju. Dabiski, ka arī latviešus pēkšņā revolūcijas uzvara pārsteidza. Latviešu pilsoņu aprindās visātrāk politisko situāciju un jaunas iespējas apjauta tie demokrātiskie spēki, kas pulcējās ap Dzimtenes Atbalsi Maskavā. “Tas ir pavasara negaiss, pēc kura mums jāgaida un jāprasa politisks pavasaris... lai uzgavilējam brīvai, atjaunotai, autonomai Latvijai! Pilsoniskās brīvības vēl nav nacionālās brīvības...Tagad mums vajag būt latviešiem vēl vairāk nekā līdz šim.” Turpat citā rakstā tika pasvītrots, ka laiks ir dārgs un var notikt, ka saukļi paliek tikai uz papīra. Tāpēc latviešiem jārada kopīgs politisks centrs, kas izteiktu visas tautas gribu – Latviešu Nacionālpadome. “DzA prasību pēc politiskās autonomijas formulēja tādā veidā, ka jāsasauc Latvijas Satversmes Sapulce un Krievija jāpārveido par demokrātisku republiku federāciju. Latviešiem savā teritorijā nekavējoties jāpārņem visas valdības iestādes un tajās visām darīšanām jānotiek latviešu valodā. Nebija vairs otras tādas valsts pasaulē, kur mazo tautu nacionālās brīvības tika tādā mērā kājām mīdītas, vajātas un nomāktas, kā tas bija vecajā Krievijā – šajā briesmīgajā cietumu un karātavu zemē.” Latviešu laikraksti Rīgā apmierinājās ar to, ka vienkārši atreferēja politisko pārmaiņu norisi valstī. DzA politiskās aktivitātes trūkumu Latvijā skaidroja:” Latvijā vairs nav tautas dzīvāko spēku. Jaunā paaudze mobilizēta, inteliģence, bez maziem ieņēmumiem izklīdusi pa lielākiem Krievijas
kuši tikai lielie šeptinieki, marodieri, veči un tās desmitiem tūkstošu sievietes, par kurām pēdējā laikā tik daudz rakstīja visas latviešu avīzes...Latvijā tagad valda miegs, kara disciplīna, nauda un viegla izprieca...izeja ir viena un vienkārša – latvju inteliģencei jādodas uz Latviju.”
Latviešu politiskās partijas.
Kad izcēlās februāra revolūcija, latviešu liberālajiem spēkiem nebija savu politisko partiju. Tāpēc tie atradās daudz sliktākās izejas pozīcijās nekā sociāldemokrāti, kuriem bija ilga pieredze politiskajā cīņā, organizatoriskajā un propagandas darbā. (Sociāldemokrāti bija vadījuši 1905. gada plašo revolucionāro cīņu Latvijā un viņu partija, kaut nelegāla, bija pazīstama tautā). Kamēr sociāldemokrātu darbība Latvijā pirmajā laikā pēc februāra revolūcijas norisinājās stipri mazinieku ietekmē, tikmēr Maskavā un Pēterpilī tie darbojās lielinieku vadībā. Lielinieku rokās jau no 1914. gada atradās partijas CK un turpmākajos mēnešos tiem izdevās savai ietekmei pakļaut visu strauji augošo LSD. Pēterpilī jau kopš 1915. gada darbojās latviešu sociāldemokrātu pagrīdes organizācija, t.s., Prometeja latviešu rajons, un latviešu lielinieku vadonis P. Stučka bija viens no tiem diviem lieliniekiem, kurus pašā sākumā ievēlēja Petrosoveta Izpildu komitejā. 20.martā Prometeja rajons Pēterpilī sāka legāli izdot laikrakstu “Cīņa”, kura redakcijā noteicošā loma bija lieliniekiem. Jau dienu agrāk Maskavā LSD CK bija izdevusi laikrakstu “Sociāldemokrāts”. Pēc revolūcijas, noskaidrojoties stāvoklim, “Cīņa” kļuva par CK oficiālo laikrakstu, bet “Sociāldemokrāts” pārņēma Krievijā izkaisīto latviešu sociāldemokrātu aprūpi. Divus mēnešus vēlāk LSD pārcēla savu galveno darbību uz Latviju. Labā spārna latviešu sociāldemokrāti, kas negribēja piekļauties lielinieku vadītajai LSD, sāka 1917. gada martā Pēterpilī izdot “Strādnieku Avīzi”, kas sevišķi pasvītroja latviešu tautas nacionālās intereses.
Pēc revolūcijas uzvaras legālu darbu Rīgā uzsāka arī 1913. gadā dibinātā Latvijas revolucionāro sociālistu partija (sociālrevolucionāri), kas praktiski bija Latviešu sociāldemokrātu savienības pēcnācēja. “Tā bija neliela radikālas inteliģences partija, kas izbeidza savu darbību ap 1920. gadu, daļai partijas biedru pieslienoties kreisā spārna pilsoņu partijām, daļai – pie 1918. gadā atjaunotās LSDSP. Revolucionāro sociālistu laikraksts bija “Darba Tauta”, kas sāka iznākt 1914. gada 1. maijā.”
Marta beigās sāka organizēties dažas nelielas pilsoņu partijas – Radikāldemokrātiskā partija, par kuras laikrakstu kļuva “Jaunais Vārds” un Republikāniskā partija, kuras vadībā bija daži jaunāki advokāti (Ķempelis, Zēbergs). Pēterpilī izveidojās vēl kāda neliela centa partija – Demokrātiskā partija, kuras locekļi nāca no laikraksta “Jaunā Dienas Lapa” aprindām un turpmākajos gados kopā ar radikāldemokrātiem un citām liberālajām grupām ieplūda Demokrātiskā Centra partijā, kura tika dibināta 1922. gadā. Marta beigās Rīgā nodibinājās arī neliela ekskluzīva organizācija - Latvju Neatkarības Apvienība, kas apvienoja vairākus redzamus sabiedriskus darbiniekus.
Par lielāko pilsonisko partiju izvērsās Latviešu Zemnieku Savienība (LZS), kas oficiāli nodibinājās 1917. gada 12. maijā Valkā. Par tās vadoni kļuva agronoms Kārlis Ulmanis (Latvijas pirmais ministru prezidents), par partijas preses orgānu laikraksts “Līdums“. Viens no LZS veiklākajiem politiķiem bija Z. A. Meierovics (Latvijas pirmais ārlietu ministrs). Latviešu sociāldemokrātu savienības dibinātājs un nacionālais ideologs Miķelis Valters (Latvijas pirmais iekšlietu ministrs) arī pieslējās LZS. Kopīgais visām iepriekšminētām partijām – tās vēl neviena neprasīja pilnīgu atdalīšanos no Krievijas, bet iestājās par vairāk vai mazāk plašu politisku autonomiju. Vistālāk nacionālajās prasībās gāja Latviešu nacionāldemokrātiskā partija (LNDP), ko nodibināja Maskavā tās aprindas, kas pulcējās ap “Dzimtenes Atbalsi”. “Šī partija prasīja visu latviešu novadu apvienošanu autonomā Latvijas valstī, kas tad ietilptu Krievijas federatīvajā republikā. Latvijas iekārtu un pārvaldi noteiktu demokrātiski vēlēta Saeima, Latvijai ir sava nacionāla banka un tiesu sistēma, sava satiksmes līdzekļu pārvalde un nacionāls karaspēks; latviešu valoda ir valsts valoda, bet minoritātēm tiek garantēta valodas brīvība skolās, tiesā un administrācijā; bezzemnieki apgādājami ar zemi, sadalot valsts un lielgruntnieku zemes īpašumus, jāizveido moderna sociālā likumdošana (jānodibina arī šķīrējtiesa starp darba devēju un ņēmēju), un visi sociālās apdrošināšanas izdevumi jāsedz darba devējam un valstij; nacionālās kultūras veicināšanai jābūt vienam no valsts galvenajiem uzdevumiem.” LNDP 1917.gada jūlijā pārcēlās uz Latviju, kur Cēsīs sāka izdot partijas oficiālo laikrakstu “Brīva Latvija”.


Politiska autonomija kā vispārīga demokrātiska un nacionāla prasība.

 Tās nacionāli politiskās prasības, kuras gadsimta sākumā formulēja LSDS, drīz vien pēc 1917. gada februāra revolūcijas kļuva par visplašāko latviešu tautas aprindu, partiju un organizāciju prasībām. Sauklis “Brīvu Latviju brīvā Krievijā!” Taču par tā saturu īstas skaidrības nebija: mazākais, ko ar to domāja politiskie spēki (arī lielinieki), bija apvienota, autonoma Latvija (t.i. Kurzeme, vidzeme, Latgale) ar plašu demokrātiski vēlētu pašpārvaldi; kā arī politiskie spēki iestājās par tautu pašnotieikšanās tiesībām. Atšķirības dažādajos autonomijas projektos vairums bija vienā punktā – attiecības ar Krieviju.”Nacionālās ideoloģijas attīstība turpmākajos mēnešos notika ļoti strauji un agrākie autonomijas projekti ātri “novecoja”. 4. martā Rīgā sanāca 48 dažādu latviešu organizāciju pārstāvji, kas nodibināja Rīgas Sabiedrisko Organizāciju Padomi un pieņēma rezolūciju autonomijas jautājumā, kur teikts: Latvijai jābūt nedalītai un autonomai provincei…Latvijai jātiek pārvaldītai no (demokrātiski vēlētas) Saeimas Rīgā…Saeima no sava vidus ievēl padomi, kas sastāv no 10 personām. Padome ir Saeimas izpildu orgāns…”Rezolūcijā arī prasīts, lai nekavējoties tiktu ievēlētas demokrātiskas pašvaldības iestādes un mēneša laikā izstrādāts Latvijas autonomijas projekts.” Šī rezolūcija neapmierināja nacionālos spēkus, jo tie vēlējās, lai Latvija ir valsts, ne province (pašvaldība).
 25. un 26. martā Valmierā sanāca Vidzemes Zemes Sapulce. Par sapulces uzdevumiem referēja Vidzemes komisāra A. Priedkalna vietnieks K. Ulmanis. Sapulce ievēlēja Vidzemes Zemes Padomi un autonomijas jautājumā pieņēma šādu rezolūciju:”Latvijai jābūt autonomai un nedalāmai Krievijas provincei ar plašām pašnoteikšanās tiesībām.” Arī šī rezolūcija neapmierināja nacionāli aktīvās aprindas, jo no iepriekšējās ar neko gandrīz neatšķīrās. Viņi uzsvēra:”Latvijai jātop par demokrātisku republiku Krievijas tautu republiku savienībā, nav jāgaida rīkojumi no Pēterpils, bet jārīkojas pašiem.”
Maija sākumā Tērbatā sanāca Kurzemes Zemes Sapulce. Tika ievēlēta Kurzemes Zemes Padome un J. Čakste izraudzīts par Kurzemes pagaidu komisāru. Tam, protams, bija dekoratīvs rakturs, jo Kurzemi bija okupējis vācu karaspēks. Par Latvijas autonomiju šī sapulce pieņēma jau daudz radikālāku lēmumu:”Latvija ir autonoma valsts Krievijas valstu federācijā; Latvijas pamatiekārtu noteic Latvijas Satversmes Sapulce; Latvijai ir savs nacionāli teritoriāls karaspēks jeb tautas milicija; Latvijas un Krievijas savstarpējās attiecības precīzēs (noteiks) Latvijas Satversmes Sapulce.”
Tai pašā laikā Rēzeknē notika Latgales Zemes Sapulce (Latgales kongress), kas ievēlēja Latgales Pagaidu Zemes Padomi un pieņēma rezolūciju “par apvienošanos ar autonomu Latviju Krievijas federatīvā republikā, paturot Latgalei īpašas pašvaldības tiesības.” Tātad Latvijas autonomija 1917. gada pavasara mēnešos bija kļuvusi par vienu no visvairāk daudzinātajām latvieši politiskajām prasībām.
Neatkarīgās Latvijas ideja.
 Pirmajos divos mēnešos pēc 1917. gada februāra revolūcijas vēl nekur presē un diskusijās nemana domu par Latvijas pilnīgu atdalīšanos no Krievijas, tomēr jau maijā presē tiek norādīts, ka zināmos apstākļos kara nobeigumā var izveidoties neatkarīga, neitrāla Latvija. Vairāk gan tiek apspriesta pēc iespējas plašāka Latvijas autonomijas ideja. Visaktīvākie šajā ziņā bija nacionāldemokrāti Maskavā (E. Blanks, A. Bergs, L.Laicens u.c.),kas sadarbojās ar citām nekrievu tautām, kas cīnījās par nacionāliem mērķiem. Tomēr Krievijas Pagaidu valdība neizrādīja nekādu vēlēšanos ievērot apspiesto nekrievu tautu sākumā visai mērenās un taisnīgās prasības. Tā centās visādā veidā novilcināt šo prasību īstenošanu, parasti atsaucoties uz to, ka šādi jautājumi jāizšķir Krievijas Satversmes Sapulcei, kuras sasaukšanu Pagaidu valdība vienmēr atlika uz vēlāku laiku. Šī vilcināšanās taktika radīja sašutumu nekrievu tautu vidu vēl jo vairāk tāpēc, ka Pagaidu valdība pretojās tādām reformām, kas bija viegli izdarāmas (piemēram, nacionālās valodas lietošana skolās). Sekas – nacionālās kustības strauji radikalizējās. Jūnijā Viskrievijas padomju kongresā kongresa nacionālā sekcija prasīja nekavējoties izdarī Krievijas decentralizāciju un uzaicināja Pagaidu valdību izdot deklarāciju par visu tautu pašnoteikšanās tiesībām un valodu vienlīdzību (krievu valoda paliek valsts valoda), bet izteicās pret patvarīgu nacionālā juatājuma atrisināšanu pirms Satversmes Sapulces sanākšanas. “Nacionāldemokrāti vel skaidrāk deklarēja savus mēķus. E. Blanks:” Latvijai nav pienākumu pret Krieviju, bet gan otrādi…Latvietim jāsaprot, ka viņam ir tiesības pilnīgi atdalīties no Krievijas, un, ja tikai Latvijas prasības pēc suverenitāts būs nobriedušas, mēs pacelsim karogu par Latvijas maksimālo prasību, par suverēnu Latviju…” 5. jūlijā pagaidu valdība beidzot apstiprināja vidzemes pagaidu pārvaldes likumprojektu, bet nepieļāva Latgales apvienošanu ar Vidzemi. Tas satrauca plašas aprindas, jo par vienotu Latviju iestājās visi latviešu politiskie virzieni. “DzA
 “Caur revolūciju uz Apvienotu Latviju!” Krievijas un Latvijas kultūrām nav nekā kopīga…federācija ar Krieviju nav mūsu ideāls, bet tikai kompromiss. Mūsu ideāls ir suverēna Latvija. Otrā pakāpe uz leju – Latvijas-Lietuvas republika un trešā pakāpe, vēl zemākā pakāpe – federācija ar Krieviju. Pēc tam nāk Latvijas pašnāvība… Krievija pati atrodas pilnīga bankrota priekšvakarā. Tāpēc labāk, ja mēs cenšamies Latvijas likteni šķirt tālāk no Krievijas likteņa…Latvija ir pietiekoši liela, lai varētu prasīt pilnīgi neatkarīgas republikas garantiju no citām Eiropas lielvalstīm…Kā jau zināms, šo ideju atbalsta ASV…mums nav ne mazākā iemesla atteikties no pilnīgi suverēnas latviešu valsts nodibināšanas idejas…tas ir viens no vistuvākajiem mūsu tagadējā momenta politiskajiem mērķiem…ar lielu steigu jāstājas pie Latvijas Satversmes Sapulces sasaukšanas…kurai visādā ziņā jānotiek pirms Krievijas Satversmes Sapulces…”
Varam konstatēt, ka jau 1917.gada jūlijā vai augustā latviešu politiskā nacionālisma attīstība bija sasniegusi savu visaugstāko pakāpi, nonākot pie neatkarīgas Latvijas idejas. Tās aizstāvji pie tam uzskatīja šo mērķi par pilnīgi reālu un domāja, ka tā īstenošana var notikt pat vistuvākajā nākotnē. Viņi arī lielos vilcienos norādīja, kāds ceļš ejam šī mērķa sasniegšanai. Šo vīru politiskā nojauta izrādījās pareiza. No suverenitātes idejas deklarēšanai līdz pirmajiem organizatoriskajiem priekšdarbiem neatkarības īstenošanā pagāja tikai daži mēneši.


Secinājumi.

Latvijas Rebublikas neatkarība tika panākta, pateicoties izglītotiem cilvēkiem un, protams, zināma mēra sakritībām, kas radīja labvēlīgu situāciju. Ja skatās uz Latvija autonomijas projektiem, arī tos visus izstrādāja gudri un izglītoti cilvēki. Tomēr primāri būtu jāmin aktīvi darbojošās personas, jo vienkārši labvēlīgā situācija bez attapīgiem cilvēkiem nebūtu daudz devusi neatkarības iegūšanai. Pateicoties izglītības pieaugumam, Latvija sāka veidoties interešu grupas, dažādas organizācijas, politiskās partijas (gan nelegālas), kuras nebija mierā ar pastāvošo iekārtu (neizglītota tauta nemācētu kompakti paust savu viedokli ). Viennozīmīgi – tauta nebija mierā ar pastāvošo iekārtu, bet tikai augot tās izglītības līmenim, tā korekti spēja formulēt savu nostāju un droši uzstādošāk prasīt izmaiņas, kas realizējās autonomijas projektos un, radikalizējoties idejām, Latvijas neatkarības iegūšanā.


Izmantotās literatūras saraksts.

1. Arnis, E. Latvju tautas politiskā atmoda. – Rīga: 1934, 12. – 14. lp.
2. Arnis, E. Proletārietis, 1903, nr. 11, cit., 34. – 36. lp.
3. Atskats uz revolūcijas dienām // Cīņa, 1917. gada 22. februārī, nr. 1, 4. lp.
4. Blanks, E. Uz Latviju // Dzimtenes Atbalss, 1917. gada 23. martā, nr. 26, 3. lp.
5. Blanks, E. Kurzemes Zemes Sapulce // Dzimtenes Atbalss, 1917. gada 6. maijā, nr. 35, 1. – 2. lp.
6. Dzimtenes Atbalss, 1917.gada 15.februārī, nr. 13, 1. – 2. lp.
7. Dzimtenes Atbalss, 1917. gada 20. februārī, nr. 18, 1. lp.
8. Dzimtenes Atbalss, 1917. gada 7. aprīlī, nr. 28, 3. lp.
9. Jaunas partijas // Dzimtenes Atbalss, 1917. gada 5. aprīlī, nr. 26, 2. lp.
10. Latvijas PSR vēsture II, Rīga: 1955, 364. lp.
11. Latvijas valsts pasludināšana, Rīga: Madrij, 1998., 13. – 17. lp.
12. Līdums, 1916.gada 15. februāris, nr. 35, 2. lp.
13. Līdums, 1916. gada 15. jūnijā, nr. 133, 1. – 2. lp.
14. Muške, D. Kritiskā brīdī // Dzimtenes Atbalss , 1917. gada 5. augusts, nr. 60, 2. lp.
15. Nacionālais jautājums // Dzimtenes Atbalss, 1917. gada 11. jūlijā, nr. 48, 3. lp.
16. Pirmā biedrību sapulce // Līdums, 1917. gada 8. marts, nr. 56, 1. – 2. lp.
17. Poriets, J. Sāpju ceļš. – Rīga: 1932., 160. – 171. lp.
18. Rubulis, J. Latgales latviešu kongress Rēzeknē // Latvju Ziņas, 1952. gada 6. jūnijā, nr. 23
19. Švābe, A., Latvijas vēsture 1800 – 1914. – Stokholma, 1958, 734. lp.
20. Upīts, K. Vecais Krievijas režīms un Eiropas reakcija // Dzimtenes Atbalss , 1917. gada 21. februārī, nr. 19, 2. lp.
21. Zemes sapulce valmierā // Līdums, 1917. gada 28. marts, nr. 61, 7. – 8. lp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru