Lūcija Baumane aka. Lūcija Šmite


Lūcija Baumane īstajā vārdā Lūcija Šmite ir dzimusi 1905. gada 28. oktobrī Kauņas guberņā. Viņa bija aktrise un LPSR Tautas skatuves māksliniece. Mācījusies Liepājas un Rīgas tautas augstskolā dramaturģijas kursos. Bija aktrise Strādnieku teātrī no 1926. līdz 1934. gadam, Rīgas Ceļojošajā teātrī un kopš 1945. gada Jaunatnes teātrī.
Tēlojusi galvenokārt raksturlomas. Nozīmīgākās lomas bija: Toņa, Vaņa Solncevs, Kristīne Ūdre, Fedosja, Tartaljona, Audžumāte. Lūcija Baumane bija arī režisore. Viņa ir veidojusi izrādi “Saule rasas pilienā” 1978. gadā pēc Jāņa  Jaunsudrabiņa darbiem. Viņa kopš 1966. gada ir arī filmējusies, piemēram, filmās “Purva bridējs”, “Mērnieku laiki” 1969. gadā, “Dunduriņš” 1974. gadā un citās  filmās. Lūcijai Baumanei šīs lomas kino un teātros deva lielu popularitāti skatītāju un mākslinieku vidū. Viņa ar citiem māksliniekiem bieži pārsprieda jauniznākušās grāmatas un avīžu rakstus, kas viņus interesēja. Lūcija Baumane visu savu mūžu ir krājusi zināšanas, un viņa arī saka, ka dzīve ir kā viena gara mācībstunda. Lūcija Baumane daudziem māksliniekiem bija labs draugs, tāpēc tie arī viņu pieminēja savās atmiņās. Tika rakstīti arī dažādi avīžu raksti par Lūciju Baumani. Anda Burtniece ir uzrakstījusi grāmatu par Lūciju Baumani, smeļoties materiālus no avīžu rakstiem un intervijām. Autore dod savus vērtējumus un izmanto arī citu cilvēku teikto.
Piemēram, Pēteris Pētersons saka: “Lūcija Baumane ir Jaunatnes teātra sirdsapziņa”. Lūcijas Baumanes meita saka: “Mamma nekad nav sevi lutinājusi, par sevi padomāt viņai nav bijis laika. Varbūt tikai tad viņa sāka pievērst kādu uzmanību arī sev, kad aizgāja pensijā. Tad mamma varēja atļauties sev nopirkt kādu kurpi, kleitu vai vēl ko.” Manuprāt, katrs var izsecināt, kāda ir bijusi Lūcija Baumane, pēc daudzajiem citātiem un aprakstiem, kādi ir šajā grāmatā. Izlasot dažādos citātus un aprakstus, var secināt, ka Lūcija Baumane ir bijusi ļoti labs cilvēks. Viņa rūpējās par citiem un bija ļoti zinātkāra.Viņa nepalaida gar ausīm nevienu interesantu atziņu vai rakstu. Lūcija Baumane bija ļoti uzņēmīga. Jaunībā viņa devās uz Rīgu ar 10 latiem kabatā, ar ko pietika, lai izdzīvotu pāris dienas. Viņa devās pretī nezināmajam, tātad viņa bija arī ļoti drosmīga.
Man sevišķi atmiņā iespiedusies Lūcijas Baumanes grūtā bērnība 1. pasaules kara laikā. Bērnībā pieredzētais viņai palīdzēja veidot lomas teātrī. Uz skatuves viņai bieži vien bija jātēlo tādas ainas, kādas viņas pašas dzīvē bija norisinājušās. Viņa visu it kā vēlreiz pārdzīvoja.
Savdabīgi ir tas, ka Lūcija Baumane ir tēlojusi ļoti daudz zēnu lomas.
Es uzzināju, ka teātris daudziem ir bijis kā otrās mājas. Bez teātra daudziem cilvēkiem nebūtu iespējas parādīt savu talantu un dotības. Šiem cilvēkiem spēlēšana teātrī sagādāja ļoti lielu prieku. Skatītāji mīlēja teātri, un teātris mīlēja skatītājus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru