Autors: Nezināms

SATURS
SATURS.................................................................................................................................................................... 1
MINERĀLŪDEŅU IEDALĪJUMS..................................................................................................................... 2
MINERĀLŪDEŅU GATAVOŠANA.................................................................................................................. 3
ŠĶIDRĀ OGĻSKĀBE UN VIŅAS PIELIETOŠANA.................................................................................... 3
OGĻSKĀBES APARĀTI DZĒRIENU PAGATAVOŠANAI........................................................................ 3
OGĻSKĀBES RADĪŠANA................................................................................................................................... 4
MĀKSLĪGO MINERĀLŪDEŅU GALVENĀS IZEJVIELAS...................................................................... 5
MINERĀLŪDEŅOS SASTOPAMO................................................................................................................... 5
MINERĀLSĀĻU RAKSTUROJUMS................................................................................................................ 5
MINERĀLŪDEŅU
LIETOŠANA...................................................................................................................... 6
ĀRSTNIECISKĀ IEDARBĪBA........................................................................................................................... 6
KVALITĀTES PRASĪBAS................................................................................................................................... 7
MINERĀLŪDENS “MANGAĻI” RAKSTUROJUMS................................................................................... 8
IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS................................................................................................ 9
MINERĀLŪDEŅU IEDALĪJUMS
Minerālūdeņi
mūsdienās ir viena no lielākajām bezalkoholisko dzērienu grupām. Tie ir
dzērieni, kuros izšķīdināti minerālsāļi. Pēc izcelsmes tos iedala dabīgajos un
mākslīgajos minerālūdeņos.
Dabīgos
minerālūdeņus iegūst no dabīgajiem minerālavotiem vai dziļurbumiem. Dabīgos
minerālūdeņus iedala ārstnieciskajos un galda.
Mākslīgos
minerālūdeņus gatavo, ūdenī izšķīdinot kālija, nātrija, magnija sāļus un
bagātinot ar oglekļa dioksīdu. Dažus mākslīgos minerālūdeņus pēc iepildīšanas
pudelēs iztur sešus mēnešus. Šajā laikā veidojas kompleksie sāļi un dzēriens
iegūst labāku garšu. Minerālu sastāvs dažādos ūdeņos atšķiras. Daži no tiem ir
ļoti spēcīgi mineralizēti, izceļas ar ļoti sāļu garšu. Minerālūdeņi var būt
gāzēti un negāzēti. Vairumā gāzēto minerālūdeņu iepildīts oglekļa dioksīds.
Pavisam nedaudzos gadījumos gāzes burbulīši radušies dabiskā ceļā, un vienīgi
šos ūdeņus var saukt par dabīgi gāzētiem minerālūdeņiem. Šāds ūdens
parasti ir mazāk burbuļots nekā tie, kam pievienots oglekļa dioksīds. Lielākā
daļa no tiem ir bagātināti ar oglekļa dioksīdu. Bet, piemēram, minerālūdens
“AQUILA” ar šo gāzi nav bagātināts.
MINERĀLŪDEŅI
![]() |
![]() |


|
|
![]() |
|||||||
![]() |
![]() |
||||||
![]() |
Citus ūdeņus neatkarīgi no minerālvielu daudzumu
tajos, pēc aktīvajām sastāvdaļām iedala dzelzs, arsēna, joda, sēra, radona
ūdeņos.
MINERĀLŪDEŅU GATAVOŠANA
ŠĶIDRĀ OGĻSKĀBE UN VIŅAS PIELIETOŠANA
Ogļskābe jeb
oglekļa dioksīds ir bezkrāsaina gāze ar asu, ieskābu garšu. Pēdējā ir 1,5
reizes smagāka par gaisu un 22 reizes smagāka par ūdeņradi. Šī gāze, atrazdamās
lielā spiedienā, pāriet bezkrāsainā šķidrumā, kas normālā spiedienā vārās 78°C. Ogļskābo gāzi iegūst no krīta, sodas,
kaļķa, koksa, magnezīta u.c., pie tam ogļskābo gāzi ražo rūpniecības ceļā.
Pārdošanā ogļskābā
gāze atrodas tērauda cilindros, kuru tilpums ir no 10 – 100kg. Drošības labad,
jo ogļskābā gāze ieelpota lielākā daudzumā ir nāvīga, cilindrus izmēģina 250
atmosfēru spiedienā. Šādos tērauda cilindros ogļskābā gāze var uzglabāties pat
vairākus gadus. Tā kā ogļskābes spiediens cilindrā nepārsniedz 70 atmosfēras,
tad no cilindra eksplozijas nav jābaidās. Tikai uzglabājot ir jāraugās uz to,
lai cilindrs neatrastos tādā vietā, kur piekļūst saule. Tāpat tērauda cilindrs
ir stipri vārīgs pret dažādiem triecieniem. Jāglabā vēsā vietā, vislabāk
pagrabā.
Ievērojot šķidrās
ogļskābes lētumu (ap 50 – 60 santīmi kg) un to, ka ar 10kg var gāzēt apmēram
1000 – 2000 pudeles, tad ar viņu pagatavotie dzērieni sanāk lēti - dažus santīmus pudele.
Kā jau agrāk
teikts, šķidrās ogļskābes cilindrā ir spiediens līdz 70 atmosfērām. Gāzēšanai
pilnīgi pietiek ar 3 – 8 atmosfēru lielu
spiedienu. Tādēļ, lai izsargātos no eksplozijas, no cilindra izejošās gāzes
spiediens ir attiecīgi jāsamazina. To panāk ar redukcijas ventili, kam piebūvēts
arī manometrs, kas rāda izejošās gāzes spiedienu. Gāzes dabūšanai no cilindra,
cilindra ventili savieno ar gāzes novadcauruli un pagriež ventili. Gāze dēļ
pašas spiediena sāk plūst ārā. Šķidrā ogļskābā gāze, sajaucoties ar atmosfēras
gaisu, nekavējoties pārvēršas gāzē, pie tam straujās stāvokļa maiņas dēļ notiek
spēja atdzišana, tā ka aparāta āriene pārklājas ar sarmu vai ledus kārtu.
Visu mākslīgo
minerālūdeņu pamats ir ar ogļskābo gāzi piesātināts ūdens, kuram pieliktas
dažādas ķimikālijas, esences vai sīrupi. Zināms, visas šās vielas ir jāsajauc
pilnīgi noteiktās attiecībās un tikai tad varam cerēt uz laba fabrikāta
izdošanos. Ja dzērienus gatavo bez ogļskābās gāzes, tie ir negaršīgi, nereti –
pilnīgi nelietojami.
OGĻSKĀBES APARĀTI DZĒRIENU PAGATAVOŠANAI
Šķidrās ogļskābās
gāzes sajaukšanu ar pagatavojamiem dzērieniem izdara ar sevišķiem
piesātināmajiem aparātiem. Tie ir dažādi: aparāti, kas paši ražo gāzi,
piesātina dzērienus un aparāti, kas darbojas ar šķidru, rūpniecībā ražotu
ogļskābo gāzi.
Tā kā pirmie
aparāti, kas ražo šķidro ogļskābo gāzi. Ir dārgi, pie tam arī ogļskābes
pagatavošana mājsaimniecībā nekādā ziņā nevar atmaksāties, tad šos aparātus un
viņu lietošanu nemaz neapskatīsim. Vispiemērotākie mājsaimniecībā ir aparāti,
kas darbojas ar jau gatavu šķidro ogļskābo gāzi. Jāatzīmē, ka arī šie aparāti
ir dažādas konstrukcijas un lieluma. Zināms, mājsaimniecības vajadzībām ir
jāizvēlas mazākie aparāti, kuru lietošana ir vienkāršāka. Šie aparāti ir arī
lētāki un plašākām aprindām pieejami.
Aparātus pēc
konstrukcijas un lietošanas iedala vairākās grupās, no kurām galvenās ir:
1.
Slacināmie
jeb uzsūcamie aparāti, kuros gāzējamais šķidrums sūcas aparātā un tādā kārtā
top jaukts ar gatavo ogļskābo gāzi. No šīs sistēmas pazīstamākie ir Nolles
aparāti. Tomēr to lietošana atmaksājas tikai vidējās vai lielās saimniecībās.
2.
Maisāmie
jeb saturācijas aparāti. Pēdējos gāzējamais šķidrums tiek iesūkts aparātā, kur
samaisās ar ogļskābo gāzi no cilindra.
3.
Saskalojamie
aparāti, kuros piesātināšana notiek, šķidrumu ar gāzi saskalojot.
4.
Šķidrās
ogļskābās gāzes aparāti, ar kuriem piesātināšanu ir iespējams izdarīt pudelēs.
Lai gan šiem aparātiem darba spēja ir mazāka, tie ir vispiemērotākie
mājsaimniecībās. No šiem aparātiem vispazīstamākie ir Malmendjē, Laubaha u.c.
firmu aparāti. Minētie aparāti nav pārāk dārgi un arī rīkošanās ar tiem ir
vienkārša. Dzērienu sajaukšanā ar ogļskābo gāzi pudeli vai arī citu līdzīgu
trauku novieto tieši aparātā. Tā kā aparātu var regulēt, tad tas dod tieši
vēlamo ogļskābās gāzes daudzumu. Aparātā ir ierīkota speciāla vieta šķidrās
gāzes balonam. Pirms lietošanas balonam noskrūvē aizsargu, kura vietā spiediena
regulēšanai uzskrūvē reduktoru ar manometru. Savienojot pareizi visas aparāta
daļas ar gāzes balonu, aparāts ir savests darba kārtībā. Lai piesātinātu
pudeli, to nostiprina aparātā un atver krānu. Tad paceļ sviru, lai pie aparāta
esošais maisāmais balons noliektos uz leju un no pudeles šķidrums saietu šajā
maisāmajā traukā. Pēc sajaukšanās ar ogļskābo gāzi piesātināto šķidrumu atlaiž
atpakaļ pudelē.
Vajadzības
gadījumā minerālūdeņus var arī, oksidējot ar gaisa skābekli, atbrīvot no
pārlieku lielā dzelzs daudzuma, kas pudelēs varētu izraisīt saduļķošanos. Šajā
nolūkā ūdeni kādu laiku uzglabā aerotankos vai ļauj tam plūst pār
izsmidzinātājiem, kamēr atsērošanai (sērūdeņražu aizvadīšanai) to jāizsmidzina.
Šajos procesos tiek zaudēta ogļskābe, taču to var saspiest un par jaunu ievadīt
ūdenī. Modernā pildīšanas tehnika bez grūtībām ļauj nodrošināt ogļskābes
daudzumu lielāku par 12 g litrā, ja ūdens iepriekš atgaisots vakuumā. Parasti
gan ogļskābes daudzumu ierobežo līdz 8 g/l ūdens, lai novērstu iespējamo pudeļu
saplīšanu ( piemēram, sasilšanas dēļ).
OGĻSKĀBES RADĪŠANA
UN DZĒRIENU GĀZĒŠANA BEZ OGĻSKĀBES APARĀTIEM
Dzērienu
piesātināšanu ar gāzi var panākt arī ar ķīmiskiem līdzekļiem. Tādā gadījumā ņem
parasto zeltera vai šampanieša pudeli un piepilda to ar augļu vai citu ūdeni.
Pudelē ieber 1 – 2 ēdamkarotes sasmalcinātas sodas un divas karotes vīnakmens
skābes vai citronskābes. No šo ķimikāliju iedarbības rodas ogļskābā gāze, kura
piesātina pudelē esošo šķidrumu. Lai gāze neizplūstu, trauks pēc ķimikāliju
iebēršanas nekavējoties cieši jānoslēdz.
Lai darba process
būtu ātrāks , no ogļskābās gāzes izejķimikālijām var sagatavot pulveri.
Ķimikāliju samērs 100 g šādā ogļskābās gāzes pulverī būtu šāds:
Ø Nātrija bikarbonāts (soda) 50 g
Ø Vīnakmens skābe 20 g
Ø Citronskābe 30
g
Citronskābi var pilnīgi aizstāt ar vīnakmens
skābi. Tādā gadījumā kopējais vīnakmens skābes daudzums būtu 50 g. Visas
minētās ķimikālijas saberž un izkaltē pulverī. Ja grib gatavot tabletes, tad
var piejaukt nedaudz spirta, lai iznāktu bieza masa. Kaltēšanu var veikt gan
speciālā kaltētavā, gan cepeškrāsnī. Kaltēšanas temperatūra nedrīkst pārsniegt
70 - 75°C. Iegūto
pulveri/tabletes glabā stikla traukā. Uz vienu pudeli augļūdens vai cita
dzēriena vajadzīgi daži grami pulvera.
MĀKSLĪGO MINERĀLŪDEŅU GALVENĀS IZEJVIELAS
:
Ø nātrija bikarbonāts
Ø bromnātrijs
Ø hlornātrijs
Ø fosforskābais nātrijs
Ø sērskābais nātrijs
Ø sērskābais kālijs
Ø sērskābais magnijs
Ø kramskābais nātrijs
Ø ogļskābais magnijs
Ø boraks
Ø hlorlitijs u.c.
MINERĀLŪDEŅOS SASTOPAMO
MINERĀLSĀĻU RAKSTUROJUMS
NĀTRIJS
un HLORS Pieaugušam cilvēkam dienā vajadzīgi apmēram 5 g nātrija hlorīda.
Pārsvarā šīs abas minerālvielas uzņem vārāmā sāls veidā. Tas tiek izmantots
kuņģa skābes veidošanai. Pārāk liels vārāmā sāls patēriņš var paaugstināt
asinsspiedienu.
KĀLIJS
svarīgs nervu sistēmas darbībai, elektrolītiskā un osmotiskā līdzsvara
uzturēšanai.
MAGNIJS
pieaugušam cilvēkam dienā vajadzīgi apmēram 260 – 290 mg. Tam ir liela nozīme
vielmaiņas procesos. Magnija trūkums novērojams pēc nnieru nepietiekamības,
smagos badošanās vai hroniska alkoholisma gadījumos.
KALCIJS
pieaugušam cilvēkam dienā vajadzīgi apmēram 400 – 500 mg
DZELZS
pieaugušam cilvēkam dienā vajadzīgi apmēram 12 – 18 mg. Dzelzs nepieciešams
asinīm. Tā trūkums visbiežāk izpaužas hipohromā anēmijā.
JODS
Tā trūkums var izsaukt kākšļa veidošanos.
MINERĀLŪDEŅU LIETOŠANA
Pērkot
minerālūdeni pudelēs ieteicams izvēlēties stikla taru, nevis plastmasa.
Plastmasas pudelēs baktērijas vairojas ātrāk. Pēc atvēršanas pudele jātur
vēsumā un jāizdzer pēc iespējas drīzāk, vislabāk tajā pašā dienā. Pudelē
pildīts ūdens ir uzņēmīgs pret pārtikas baktērijām. Jo ilgāk turēsiet reiz
atvērtu pudeli neizdzertu, jo lielāka iespēja, ka tajā ieviesīsies un
savairosies baktērijas.
Galda
minerālūdeņus var lietot bez ierobežojuma, un tie labi dzesē slāpes. Tiem var
būt arī ārstnieciskas īpašības. Ārstnieciskos minerālūdeņus lieto pēc ārstu
ieteikuma un noteiktu devu dienā, jo tajos var būt palielināts dzelzs, sēra vai
dažādu citu sāļu daudzums.
Minerālu sastāvs
dažādos ūdeņos atšķiras. Daži no tiem ir ļoti spēcīgi mineralizēti, izceļas ar
ļoti sāļu garšu. Atsevišķām cilvēku grupām – zīdaiņiem, bērniem, veciem
cilvēkiem un tiem, kas ievēro diētu ar ierobežotu nātrija daudzumu, tādus
lietot nav vēlams. Minerālūdeņi, kas ieteicami cilvēkiem, kuriem jāvairās no
pārlieka nātrija daudzuma uzturā, - nedrīkstētu saturēt vairāk par 20mg nātrija
vienā litrā ūdens. Par vidēju nātrija daudzumu uzskata 20 – 200 mg litrā.
Ūdeni, kam šie rādītāji ir augstāki, sauc par ūdeni ar paaugstinātu nātrija
saturu. Savukārt cilvēkiem, kuriem ārsts ieteicis ierobežot kalcija lietošanu,
jāmeklē ūdens, kas nesatur vairāk par 150 mg kalcija litrā.
ĀRSTNIECISKĀ IEDARBĪBA
Noteikti
minerālūdeņi iedarbojas uz
Ø gremošanas trakta gļotādu ar temperatūru,
Ø minerālvielu un gāzu sastāvu,
Ø regulē kuņģa skābumu, aizkavējot vai ierosinot
sālsskābes izdalīšanos
Ø regulē kuņģa un zarnu darbību
Ø samazina iekaisuma parādības
Ø sekmē žults izdalīšanos
Ø pastiprina urīna izdalīšanos
Ø uzlabo vielmaiņu
Tāpēc minerālūdeņus galvenokārt lieto
gremošanas orgānu, urīna izvadorgānu slimību un vielmaiņas traucējumu, kā arī
hronisku kuņģa kataru ar pazeminātu, normālu vai paaugstinātu skābumu,
funkcionālu kuņģa traucējumu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimības,
hroniskas zarnu, aknu un žults izvadsistēmas, aizkuņģa dziedzera, urīna
izvadsistēmas slimību, podagras, aptaukošanās, cukurslimības (vieglā un vidēji
smagā formā) ārstēšanai.
Minerālūdeņu
lietošana dod labvēlīgus rezultātus tikai tad, ja stingri ievēro dzeršanas
režīmu. Lietošanu nozīmē ārsts, un tā notiek viņa uzraudzībā. Kurss parasti
ilgst 4 – 6 nedēļas. Ieteicams to atkārtot pēc 3 – 4 mēnešiem (neārstē slimības
saasinājuma stadijā)
Minerālūdeni
ieteicams lietot noteiktu laiku pirms ēdienreizes, vienā reizē izdzerot no 0,5
– 1,5 glāzēm minerālūdens (devu pakāpeniski palielina).minerālūdeņus
ārstniecības nolūkos parasti lieto uzsildītus ūdens peldē (ne siltākus par 35 –
45 grādiem).
KVALITĀTES PRASĪBAS
Minerālūdeņi ir
pakļauti likumdošanai par pārtiku. Minerālūdeņiem jābūt caurspīdīgiem, bez
nogulsnēm. Garšai un smaržai jāatbilst nosaukumam. Dažiem minerālūdeņiem ir
pieļaujami sāļu nogulsnējumi, bet tam ir jābūt norādītam uz etiķetes. Nekādā
gadījumā minerālūdeņu sastāvā nedrīkst būt smago metālu.
Uz minerālūdeņu
pudeles etiķetes jābūt atspoguļotam:
1.
Nosaukumam
2.
Īsam
minerālūdens raksturojumam (galda / ārstnieciskais)
3.
Kādu
slimību gadījumā ieteicams lietot
4.
Minerālvielu
daudzumam
5.
Uzglabāšanas
noteikumiem
6.
Realizācijas
laikam
Dabīgajam
minerālūdenim jābūt iegūtam no dabiski aizsargāta avota, un tā sastāvam jābūt
stingri noteiktam un nemainīgam. Tam jābūt arī brīvam no jebkādām piesārņojuma
pazīmēm, tātad to nevajag nedz dezinficēt, nedz attīrīt. Teorētiski pastāv
uzskats, ka ceļojums cauri klintīm lietus ūdenim jau palīdzējis attīrīties, no
tā izfiltrētas visas sīkās organiskās daļiņas, kas nepieciešamas baktēriju
izdzīvošanai, tāpēc šāds ūdens ir tīrāks par krāna (parasto dzeramo) ūdeni.
Turklāt tam jābūt dabīgi tīram. Tieši tāpēc lielākā daļa minerālūdeņu tiek
iegūta salīdzinoši nepiesārņotos apvidos, klusos pakalnos un ielejās, kas
atrodas tālu no rūpnieciskā un lauksaimniecības piesārņojuma un citām briesmām.
Kvalitāte ir
tieši atkarīga no konkrētā avota, no kura ūdens tiek ņemts. Daži minerālūdeņi
nonāk pudelēs tikai dažas nedēļas pēc tam, kad lietus sasniedzis zemi, jo ņemti
no seklām pazemes krātuvēm tuvu zemes virsmai. Citi ir ūdens, kas nolijis uz
zemes pirms simtiem gadu.
Pavisam reti
ir gadījumi, kad minerālūdenī konstatēta kāda infekcija, un tajos parasti nav
vainojams pats ūdens, bet gan iepildīšanas procesā pieļautās nepilnības.
Līdzīgi kā
dzeramajam ūdenim, arī minerālūdeņiem attiecībā uz dažām vielām ir norādīti
augstākie pieļaujamie robeždaudzumi. Arsēnam un svinam tie ir par 0,01 mg/l
augstāki nekā dzeramajā ūdenī. Šādam noteikumam kā noteicošais faktors varētu
būt šo vielu dabiskā izcelsme dažos minerālūdeņos, kā arī novērtējums, ka
minerālūdeni patērē mazāk nekā dzeramo ūdeni. Par karsēšanu vai ogļskābes pievienošanu
ir jābūt informācijai uz pudeles. Tāpat jābūt norādei, ka fluorīda daudzumi
pārsniedz 1,5 mg/l, un ja tas ir 5 mg/l vai vairāk, jābūt brīdinošai norādei.
Ja minerālūdeni izmanto ārstnieciskiem nolūkiem, tas ir pakļauts
likumdošanai par medicīniskajiem līdzekļiem.
MINERĀLŪDENS “MANGAĻI” RAKSTUROJUMS
"Cido Pārtikas
Grupas" ražoto minerālūdeni "Mangaļi" ir iecienījuši daudzi.
Dabīgs minerālūdens
nāk no pazemes atradnes, ir ar nemainīgu minerālvielu saturu un satur bioloģiski
aktīvus mikroelementus. Minerālūdens "Mangaļi" tiek iegūts ražotnes
teritorijā no 265 m dziļa urbuma neskartajiem apakšzemes slāņiem zem sekojošiem
citiem slāņiem:
1. grants, less, smiltis
2. kvartārais māls
3. merģelis
4. kaļķakmens
5. merģelis
6. kaļķakmens
7. neskartie apakšzemes slāņi
1. grants, less, smiltis
2. kvartārais māls
3. merģelis
4. kaļķakmens
5. merģelis
6. kaļķakmens
7. neskartie apakšzemes slāņi
|
"Mangaļi"
pieder hlorīdu- sulfātu- nātriju- magnija ārstniecības- galda minerālūdeņu
grupai ar vāju mineralizācijas pakāpi. Minerāli "Mangali" sastāda
1,0-1,5mg/dm3, bet, piemēram, minerālūdenim "Esentuki"- 11-14g/dm3 un
tas jau ir ārstniecības minerālūdens.
Kvalitātes kontrole rit sekojoši:
1.ūdeni no urbuma kontrolē vienreiz mēnesī, pārbaudot ķīmiskos un mikrobioloģiskos rādītājus.
2.ūdeni no uzkrāšanas tvertnēm kontrolē katru nedēļu.
3.Katras dienas saražotā produkcija tiek kontrolēta mikrobioloģiski (vērtējot ūdens tīrību) un ķīmiski (vērtējot atbilstību ķīmiskajiem rādītājiem).
Sanitāri- baktereoloģiskie rādītāji norāda uz to, ka urbuma dziļums un aizsardzības slānis izslēdz ūdens piesārņošanu ar augšzemes slāņiem.
Ražošanas procesā "Mangaļiem" pievieno ogļskābo gāzi, bet "Mangalim" ar citronu garšu- arī aromātisko citronu pamatproduktu.
Tiek piedavāts arī negāzēts minerālūdens Mangaļi ar pazeminātu minerālizācijas pakāpi. Latvijas Diētas ārstu asociācija iesaka lietot to neierobežotā daudzumā ikdienas patēriņam un pie dažādām dietām. Tas ir arī ieteicams lietot pie fiziskām aktivitātēm un organisma atveseļošanās, kā iesaka Latvijas Republikas Labklājības ministrijas sporta medicīnas centrs.
Kvalitātes kontrole rit sekojoši:
1.ūdeni no urbuma kontrolē vienreiz mēnesī, pārbaudot ķīmiskos un mikrobioloģiskos rādītājus.
2.ūdeni no uzkrāšanas tvertnēm kontrolē katru nedēļu.
3.Katras dienas saražotā produkcija tiek kontrolēta mikrobioloģiski (vērtējot ūdens tīrību) un ķīmiski (vērtējot atbilstību ķīmiskajiem rādītājiem).
Sanitāri- baktereoloģiskie rādītāji norāda uz to, ka urbuma dziļums un aizsardzības slānis izslēdz ūdens piesārņošanu ar augšzemes slāņiem.
Ražošanas procesā "Mangaļiem" pievieno ogļskābo gāzi, bet "Mangalim" ar citronu garšu- arī aromātisko citronu pamatproduktu.
Tiek piedavāts arī negāzēts minerālūdens Mangaļi ar pazeminātu minerālizācijas pakāpi. Latvijas Diētas ārstu asociācija iesaka lietot to neierobežotā daudzumā ikdienas patēriņam un pie dažādām dietām. Tas ir arī ieteicams lietot pie fiziskām aktivitātēm un organisma atveseļošanās, kā iesaka Latvijas Republikas Labklājības ministrijas sporta medicīnas centrs.
Negāzēts minerālūdens
"Mangaļi" ir pieejams 1,5l pudelēs un 0,5l pudeles ar speciālu
"sporta" korķīti, kas atvieglo tā lietošanu fizisku nodarbību un citu
aktivitāšu gadījumos.
"Mangaļi"
pieejams:
· " Mangaļi " gāzēts minerālūdens pildīts 1,5L un 0,5L pudelēs.
· " Mangaļi " gāzēts minerālūdens pildīts 0,33L stikla pudelēs.
· " Mangaļi " gāzēts minerālūdens ar citrona garšu pildīts 1,5L un 0,5L pudelēs.
· " Mangaļi " minerālūdens ar pazeminātu mineralizācijas pakāpi 1,5L pudelēs.
· " Mangaļi " minerālūdens ar pazeminātu mineralizācijas pakāpi 0,5L pudelēs ar speciālu "sporta" vāciņu.
· " Mangaļi " gāzēts minerālūdens pildīts 1,5L un 0,5L pudelēs.
· " Mangaļi " gāzēts minerālūdens pildīts 0,33L stikla pudelēs.
· " Mangaļi " gāzēts minerālūdens ar citrona garšu pildīts 1,5L un 0,5L pudelēs.
· " Mangaļi " minerālūdens ar pazeminātu mineralizācijas pakāpi 1,5L pudelēs.
· " Mangaļi " minerālūdens ar pazeminātu mineralizācijas pakāpi 0,5L pudelēs ar speciālu "sporta" vāciņu.
" Mangaļi "
tiek pildīts uz modernas firmas "SASIB Beverages" līnijas.
Minerālūdens "Mangaļi" aizņem vairāk nekā 50% no Latvijas kopējā minerālūdens tirgus.
Minerālūdens "Mangaļi" aizņem vairāk nekā 50% no Latvijas kopējā minerālūdens tirgus.
|
|
|
|
|
IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS
1. Dž. Blaitmena “Ko mēs īsti ēdam?” (217 – 218
lpp.)
2. R.Purmale “Jaunais pavārs” (74 – 75 lpp.)
3. T. Dārziņš “Mājas dzērieni un atspirdzinājumi”
(195 – 212 lpp.)
4. V. Baltress “Pārtikas ķīmija” (432 lpp.)
5. G. Spokona “Veselības ābece” (275 - 276 lpp.)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru