MRP un DRP krajumu regulēšanas metodes




Text Box: MRP un DRP krājumu regulēšanas metodes








Text Box: Ventspils Augstskolas
2. kursa studenta
Raimonda Aronieša
referāts loģistikā
2000.gads

Saturs:

Saturs:............................................................................................. 2
MRP krājumu regulēšanas metode................................................... 3
MRP metodes definīcija un darbība................................................. 3
MRP sistēmas mērķi:....................................................................... 3
Komplektējošo detaļu nepieciešamā daudzuma noteikšana............. 4
MRP krājumu regulēšanas metodes novērtējums............................. 6
MRP krājumu regulēšanas metodes stiprās puses........................... 7
MRP krājumu regulēšanas metodes trūkumi................................... 8
MRPII sistēmas................................................................................ 8
DRP krājumu regulēšanas metode.................................................... 9
DRP salīdzinājums ar MRP metodi............................................... 10
Izmantotā literatūra:........................................................................ 11

MRP krājumu regulēšanas metode

Krājumu regulēšanas metode MRP (material requirements planning angl. – materiālu nepieciešamības plānošana), ko sākotnēji popularizēja Džozefs Orlikjs (Joseph Orlicky), pēdējā laikā ir pievērsusi sev uzmanību. MRP krājumu regulēšanas metodi pielieto materiālu un komplektējošo detaļu piegādē, kuru nepieciešamība ir atkarīga no pieprasījuma pēc kāda specifiska galaprodukta. Šīs metodes pamatprincipi ir eksistējuši jau sen, bet tikai pēdējā laikā datoru un informācijas sistēmu attīstība ir ļāvusi uzņēmumiem gūt labumu no šīs MRP metode ieviešanas.

MRP metodes definīcija un darbība

MRP metode sastāv no loģiski sastādītu procedūru kopuma, lēmumu pieņemšanas mehānisma, kā arī ierakstiem, kas vajadzīgi lai varētu pārveidot vispārējus darba grafikus par laikā sadalītiem kopēja inventāra pieprasījuma un šī pieprasījuma apmierinājuma grafikiem un apmierināt šo pieprasījumu. Izkalkulējot neto pieprasījumu katra veida materiāliem, saskaņojot šo materiālu atrašanos laikā un telpā, MRP sistēma sasniedz savu mērķi.

MRP sistēmas mērķi:

1.     Nodrošināt materiālu, komponentu un produktu pieejamību plānotajai ražošanai un pasūtījuma apmierināšanai.
2.     Uzturēt iespējami zemu krājumu līmeni.
3.     Saplānot izejmateriālu iepirkšanu, ražošanu un piegādes grafikus.
Sasniedzot augstākminētos mērķus MRP sistēma ņem vērā patreizējos un plānotos izejmateriālu daudzumus, kā arī laiku, kas tiek patērēts plānošanas procesā.

Komplektējošo detaļu nepieciešamā daudzuma noteikšana

Pielietojot MRP metodi sāk ar to, ka nosaka cik daudz gala produkcijas un kad tā būs vajadzīga gala patērētājam. Tad MRP metodes ietvaros tiek determinēta nepieciešamība pēc izejvielām, kuras noteikšana tiek balstīta uz iepriekš izstrādāta grafika. 1.zīmējumā parādīts kā MRP krājumu regulēšanas metode darbojas, lietojot šos pamatelementus:
·        Galvenais ražošanas grafiks – veidots vadoties no esošo klientu pasūtījumiem, kā arī saskaņā ar pieprasījuma prognozēm. Galvenais ražošanas grafiks ir pamatsastāvdaļa MRP sistēmā. Tas tieši kādus galaproduktus uzņēmumam jāražo un kad pasūtītājam tie būs vajadzīgi. Galvenais ražošanas grafiks nosaka kādi komponenti un kad jāsaražo.
·        Tehnoloģiskās matricas fails – tā pat kā receptē norādīts kādas sastāvdaļas nepieciešamas lai izceptu kūku, tehnoloģiskās matricas failā norādīts precīzs izejmateriālu un izejvielu skaits, kas nepieciešams gala produkta iegūšanai. Bez tam tehnoloģiskās matricas failā norādīts tieši kurā mirklī būs nepieciešama konkrētā izejviela. Šis fails satur arī informāciju par izejmateriālu relatīvo svarīgumu gala produkcijas iegūšanas procesā un atkarību vienam no otra. Piemēram, ja dažādi izejmateriāli ar dažādām apsteidzēm ir jāsavieno kā viens no galaprodukcijas apakškomponentiem, tad šis tehnoloģiskās matricas fails saturēs informāciju par šo darbību subordināciju.
·        Krājumu stāvokļa fails – šis fails satur ierakstus par krājumiem tā, lai uzņēmums jebkurā mirklī varētu noteikt neto nepieciešamību pēc izejvielām un izejmateriāliem. Šajā failā glabājas informācija par tādiem lielumiem kā kritiskais krājumu apjoms katram izejmateriālu veidam. Krājumu stāvokļa fails ir nozīmīgs krājumu minimizācijas procesā ar galvenā ražošanas grafika palīdzību.
·        MRP programma – ir bāzēta uz datiem par gala produkta vajadzībām pēc izejvielām no galvenā ražošanas grafika. Vispirms programma nosaka kopējo izejvielu nepieciešamību konkrētajam pasūtījumam. Tad programma nosaka cik izejvielu jāiepērk, balstoties uz informāciju no krājumu stāvokļa faila, kā arī izdara pasūtījumus. Pasūtījumi tiek izdarīti saskaņā ar izejmateriālu nepieciešamajiem daudzumiem un vēlamajiem piegādes laikiem.
·        Rezultāti un ziņojumi – pēc tam, kad programma savu darbu ir beigusi tiek izveidoti vairāki ziņojumi, kas palīdzēs loģistikas un ražošanas vadītājiem. Ziņojumi ir sekojošās kategorijās:
1.     Pasūtījuma daudzums un laiks
2.     Vajadzības pārskatīt izejmateriālu saņemšanas datumus vai daudzumus
3.     Atceltie pieprasījumi pēc produkcijas
4.     MRP sistēmas stāvoklis
1.zīmējums

MRP krājumu regulēšanas metodes novērtējums

Pēc tam, kad MRP sistēma ir izveidojusi galveno ražošanas procedūru sarakstu, tā sakārto krājumu saņemšanu un nogādāšanu ražošanas vietā optimizējot šo darbību izpildes laiku. MRP krājumu regulēšanas metode pārstāv produkcijas “grūšanas” metodi, jo tā izveido nepieciešamo izejmateriālu sarakstu, kas vajadzīgi lai saražotu konkrētu skaitu gala produkta vienību. Parasti MRP metodi sāk pielietot gadījumos, kad pieprasījums pēc izejvielām un izejmateriāliem ir atkarīgs no kāda specifiska gala produkta.
MRP krājumu regulēšanas sistēmas galvenā priekšrocība ir spēja ātri reaģēt uz pieprasījuma izmaiņām, atšķirībā no citām “grūšanas” metodēm. Tā kā izejmateriālu pieprasījums ir atkarīgs no ražošanas grafikiem, MRP sistēma var reaģēt nekavējoties uz gala produktu pieprasījuma izmaiņām. Lai gan daži JIT (just in time – tieši laikā) atbalstītāji uzskata, ka “vilkšanas” metode ir krietni vien reaģējošāka uz pārmaiņām kā “grūšanas” metode (MRP), viņiem daudzos gadījumos nav taisnība. MRP metodes var palīdzēt sasniegt galvenos JIT mērķus, lai samazinātu laika zudumus un ražošanas cikla ilgumu.

MRP krājumu regulēšanas metodes stiprās puses

Galvenās uz MRP metodes balstītas sistēmas priekšrocības un stiprās puses ir sekojošas:
·        Tā palīdz nodrošināt optimālus krājumu apjomus, tos minimizējot vai arī vispār eliminējot
·        Tā var noteikt iespējamās problēmas piegādes operāciju gaitā un jau pirms tam, kad tās notikušas, pieņemt korektīvus mērus
·        Ražošanas grafiki ir balstīti uz gan uz patreizējo, gan uz prognozēto pieprasījumu
·        Tā koordinē materiālu pasūtījumu plūsmu uzņēmuma loģistikas sistēmā
·        Tā ir vairāk piemērota nemitīgai partiju ražošanai

MRP krājumu regulēšanas metodes trūkumi

Kļūmes MRP sistēmas darbībā:
·        Sistēmas pielietojums prasa lielus datoru resursus, izmaiņu veikšana sistēmas darbības laikā var būt sarežģīta un darbietilpīga
·        Gan pasūtījumu gan transportēšanas izmaksas var palielināties, ja uzņēmums samazina krājumu līmeni un virzās uz koordinētāku izejmateriālu pasūtīšanas sistēmu mazākos daudzumos
·        Sistēma īsā laikā nav tik jūtīga uz pieprasījuma izmaiņām kā analoģiskas sistēmas
·        Šī sistēma var kļūt ļoti komplicēta un reizēm var rasties kļūmes, jo programma var nenostrādāt kā paredzēts

MRPII sistēmas

Pēdējā laikā MRPII (manufacturing resource planning – ražošanas resursu plānošana), kas ir daudz sarežģītāks darbarīku komplekts par MRP ir kļuvusi pieejama uzņēmējiem. Lai gan MRP ir šīs sistēmas pamats, MRPII ļauj uzņēmumam integrēt finansu plānošanu ar loģistiku. MRPII kalpo kā izcils plānošanas darbarīks, kas palīdz izskaidrot rezultātus no dažādu stratēģiju ieviešanas citās jomās kā, piemēram, mārketingā un finansēs.
MRPII sistēmu lieto lai plānotu un vadītu visus organizācijas resursus. Tā sniedzas daudz tālāk par krājumu plānošanu vai ražošanas kontroli. Tā ir vispārēja plānošanas tehnika, kas var savest kopā visas uzņēmuma funkcionēšanas jomas integrētā kopumā. Labumi, ko uzņēmums var gūt no MRPII sistēmas ir:
·        Uzlabotu klientu apkalpošanas dienestu
·        Labāku piegādes apakšvienību darbu
·        Reaģēšanu uz pieprasījuma izmaiņām
·        Mazākas noliktavu izmaksas
·        Mazāku ražošanas līniju dīkstāvju laiku
·        Palielina plānošanas darba elastību
Pašlaik jaunas responsīvo pieeju sistēmas tiek attīstītas. Kā vienu no tām varētu minēt MRPII un JIT sistēmas apvienojumu MRPIII.

DRP krājumu regulēšanas metode

Pamatnostādnēs DRP (distribution resource planning angl. – sadales nepieciešamības plānošana) pielieto MRP pamatprincipus un pamattehnikas, lai novirzītu produktus uz tirgus vietu. Lai gan MRP metodē tiek izveidots galvenais ražošanas grafiks, un atkarībā no tā tiek izveidotas atskaites par krājumu nepieciešamību, DRP metode sāk ar klientu pieprasījuma noteikšanu (neatkarīgs pieprasījums) un strādā atpakaļceļā, lai izveidotu reālistisku un ekonomiski pamatotu vispārēju plānu, lai zinātu nepieciešamo gala produktu daudzumu. Lietojot pēc iespējas precīzākas gala produktu pieprasījuma prognozes, uz DRP balstīta sistēma izveido laikā saskaņotu nogādes plānu no cehiem un noliktavām uz tirdzniecības un citām vietām, kur gala produkts pieejams klientiem. Praktiski DRP sistēma nogādā gala produktus no noliktavām, lai apmierinātu tirgus pieprasījumu, neskatoties uz to, ka tā ir “grūšanas” metode.

DRP salīdzinājums ar MRP metodi

DRP krājumu regulēšanas metode ir daudz reaģējošāka uz tirgus pieprasījumu un vajadzībām par MRP. DRP uzlabo arī produkta pieejamību patērētājam precīzi nepieciešamajā laikā. Visvieglāk pamanāmā atšķirība starp MRP un DRP ir tā, ka DRP sistēmu var konfigurēt un pārkonfigurēt, ļaujot tai pielāgoties dinamiskam un pastāvīgi mainīgam pieprasījumam. Uz DRP metodes balstīta sistēma labāk reaģē uz vispārējām sistēmas izmaiņām. Tas šo metodi padara konkurētspējīgāku.

Izmantotā literatūra:

Coyle, Bardi, Langley “The Management of Business Logistics” 6th edition
Internets: www.altavista.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru