Objekta funkcionēšana


Saturs

Anotācija ………………………………………………………………   2

Objekta grafiskais attēls ………………………………………………    3

Objekta funkcionēšanas procesa apraksts ……………………………..   4

Materiālplūsmu attēlošana un raksturojumi ……………………………   8
Tehniskie līdzekļi ………………………………………………………   9
Datortehnikas pielietošana ……………………………………………..  10
Secinājumi ……………………………………………………………..   11
Izmantotā literatūra ……………………………………………………   12

Anotācija


Pasaulslavenā motofirma YAMAHA savu darbību uzsāka 1955. gada 1. jūlijā. Kopš tā laika firma ar saviem ražojumiem ir iegājusi ne tikai Japānas tirgū, bet arī Eiropas un visas pasaules tirgū. Arī tehnoloģijas ir pilnveidojušās, un arī modeļi kļūst arvien modernāki. 50.-60.gados firma YAMAHA galvenokārt bija koncentrējusies uz motociklu ražošanu, bet šodien tās produkcija ir daudzveidīgāka – no ģeneratoriem līdz jahtām.                                                               
Firmas YAMAHA pārstāvniecības atrodas 45 dažādās valstīs, un to kopskaits ir 60, bet bāzes ar tās produkciju ir tikai dažas visā pasaulē.
Kopš 1993.gada arī Latvijā ir motofirmas pārstāvniecība LINTO Ltd. YAMAHA, kuru pārstāv firmas prezidente Zenta Krūze. Firmas pārstāvniecība, veikals un serviss atrodas Rīgā, tirdzniecības centrā “Dole”. Jāpiebilst, ka LINTO Ltd. YAMAHA ir  Japānas galvenās motofirmas dīleris Latvijā, kurš realizējamo produkciju saņem no firmas YAMAHA galvenās Eiropas bāzes Holandē un bāzes Zviedrijā, tādēļ                                                        darbā bieži tiek pieminēta gan Japānas firma YAMAHA, gan firmas pārstāvniecības uzņēmums Latvijā LINTO Ltd. YAMAHA.
Firma LINTO Ltd. YAMAHA ir tipisks loģistikas uzņēmums, kurš sniedz loģistikas pakalpojumus (tirdzniecības loģistika, arī daļēji ražošanas loģistika).

Objekta grafiskais attēls

Firma LINTO Ltd. YAMAHA atrodas Rīgā, Tirdzniecības centrā “Dole”
Tā kā firmai YAMAHA ir arī savs personīgais īpašums, tad nākotnes plānos ietilpst pilnīga pārcelšanās uz jaunām telpām, un proti – zem Slāvu tilta pie “Latladas” servisa, kā arī ir paredzēta firmas darbības sfēras paplašināšanās. Pēc firmas prezidentes uzskatiem jaunā YAMAHA’s atrašanās vieta būtu izdevīgāka gan klientiem, gan pašu ērtību labad.
Bet firmas pašreizējās atrašanās vietas plāns:



Objekta funkcionēšanas procesa apraksts

Tā kā LINTO Ltd. YAMAHA ir Japānas motofirmas YAMAHA dīleris, tad firma savus lēmumus un noteikumus pieņem pati.
Tā kā firma ir tirdzniecības uzņēmums (pārsvarā), tad visa tās darbība sākas ar preču iegādi, un proti – ar motoierīču pasūtīšanu no galvenās Eiropas bāzes Holandē un no bāzes Zviedrijā. Šajās valstīs atrodas Japānas firmas pārstāvniecības un bāzes, ar kurām sadarbojas citu valstu firmas pārstāvniecības, dīleri.



Motofirmas YAMAHA galvenās bāzes pasaulē

Kad firma ir sastādījusi nepieciešamo ierīču un detaļu pieprasījumu un to nosūtījusi uz kādu Eiropas bāzi, pēc divām nedēļām firma saņem pieprasīto produkciju. Ja ir pieprasītas detaļas, tās pārstāvniecība Latvijā saņem ar dzelzceļa transporta palīdzību, bet, ja tiek pasūtīta kāda lielāka motoierīce, t.i. apvidus motocikls, krosa motocikls, klasiskais motocikls, ūdens motocikls, motorolleris, sniega motocikls vai kāda cita, tad tā tiek piegādāta uz Latviju ar jūras transporta palīdzību. Svarīgs piebilstams fakts ir tas, ka visas lielās motoierīces tiek piesūtītas nesaliktas, detaļu veidā. Šī iemesla dēļ firmai LINTO Ltd. YAMAHA ir arī serviss, kurā piesūtītās motoierīces tiek samontētas un novietotas veikalā. Šāds ir firmas YAMAHA produkcijas ceļš pie klientiem Latvijā.
LINTO Ltd. YAMAHA piedāvā arī klientiem iespēju no firmas katalogiem pasūtīt jebkuru tajā atrodamo detaļu, ierīci vai aksesuāru.
Savu darbību Latvijā firma reklamē dažādās izstādēs izstādot motoierīces, kā arī ar reklāmu bukletu plašu piedāvājumu.
Firmas pārstāvniecības prezidente un komercdirektors apmeklē starptautiskās izstādes, lai iepazītos ar Japānas firmas YAMAHA jaunākajiem ražotajiem modeļiem, kā arī ar citu firmu jaunāko produkciju. Firmas pārstāvniecības uzdevums ir arī reklamēt un realizēt YAMAHA produkciju, kā arī gatavot un nodot dažādas atskaites firmai YAMAHA Japānā (piem. Par Latvijas tirgu, ekonomisko un politisko situāciju Latvijā).
Vienu no loģistikas funkcijām veic firmas LINTO Ttd. YAMAHA serviss. Servisā tiek veikti remontdarbi motocikliem un ūdens motocikliem. Ja kādai motoierīcei, lai to salabotu, ir nepieciešama detaļa, kura dotajā brīdī veikalā nav, tā tiek pasūtīta kādai no Eiropas bāzēm un pēc divām nedēļām, kad detaļa tiek saņemta, motoierīce tiek salabota. Šajā divu nedēļu laikā motoierīce atrodas firmas telpās. Parasti servisā šāda veida darbi netrūkt moto sezonā, kura Latvijā ir no marta līdz novembrim, kad cilvēki labprāt silto laika apstākļu dēļ kā pārvietošanās līdzekli izmanto dažāda veidu motociklus. Moto sezonas laikā firmas serviss ir ļoti pārslogots un telpas parasti ir pilnas ar dažādām motoierīcēm, kurām ir nepieciešams pasūtīt detaļas, kā arī kuras atrodas rindā uz remontdarbiem. Dažreiz tad arī motociklu īpašnieki saņem atteikumu servisa pārslogotības dēļ. Tā kā firmas pārstāvniecības pašreizējās telpas ir mazas, tad šādas situācijas moto sezonā ir iespējamas.



Firmas pārstāvniecības telpu skice:
Lūk nedaudz pārskatāmas informācijas par Japānas firmas YAMAHA ražoto produkciju un arī Latvijas pārstāvniecības LINTO Ltd. YAMAHA realizējamās produkcijas apjomu.








Japānas firmas produkcijas ražošanas apjomi:



Produkcija:
Motocikli:
           *) apvidus motocikli,
           *) krosa motocikli,
           *) klasiskie motocikli,
           *) motorolleri,
           *) šosejas motocikli.
Ūdens ierīces:
           *) motorkuteri,
           *) sporta laivas,
           *) kuģošanas kreiseri,
           *) airu laivas,
           *) gumijas laivas,
           *) laivas,
           *) jahtas,
           *) zveju laivas,
           *) dīzeļmotori,
           *) peldbaseini,
           *) ūdens transporta līdzekļi.
Jaudas ierīces:
           *) golfa mašīnas,
           *) ģeneratori,
           *) ūdens sūkņi,
           *) sniega novākšanas iekārtas,
           *) zāles pļāvēji.
Automašīnu dzinēji:
           *) sacīkšu mašīnu motori.
Citi:
           *) rūpniecības roboti,
           *) gaisa kondecionētāji,
           *) rūpniecības helikopteri,
           *) vēja ģeneratori,
           *) lidmašīnu dzinēji.
LINTO Ltd. YAMAHA gada pasūta un vidēji pārdod:
                                   ap 100 apvidus motociklus,
                                   4 – 5 motorollerus,
                                   3 šosejas motociklus,
                                   50 krosa motociklus,
                                   15 – 20 klasiskos motociklus,
                                   2 – 3 četrriteņu motociklus,
                                   6 airu laivas,
                                   30 ūdens motociklus,
                                   4 ģeneratorus,
                                   5 ūdenssūkņus,
                                   3 sniega metējus,
                                   5 zāles pļāvējus,
                                   10 laivu motorus
                                   un daudz dažādus aksesuārus.



No šīs informācijas var secināt, ka Latvijā cilvēki labprāt brauc ar motocikliem brīvajā laikā, nodarbojas ar moto sportu, nedaudz arī ar kuģošanu, izmanto dažādas jaudas ierīces.




Materiālplūsmu attēlošana un raksturojumi

Sankey diagramma LINTO Ltd. YAMAHA produkcijai.




Plūsmu apzīmējums
Objektu raksturojums
Plūsmas intensitāte
Pl 1
Moto preces
317
Pl 2
Motocikli
15,83

Ūdens ierīces
3,3

Jaudas ierīces
2,25

Aksesuāri
5

Plūsmas intensitāte ir aprēķināta attiecīgās moto preces daudzums (gab.) uz laika vienību 1 gads (12 mēn.).





Tehniskie līdzekļi

Dažādi tehniskie palīglīdzekļi galvenokārt atrodas firmas LINTI Ltd. YAMAHA servisa telpās, bet tie tiek izmantoti arī motoierīču uzstādīšanai veikalā, piem. – veikalā ūdens motocikli un motocikli ir uzstādīti uz paaugstinājumiem, un tā kā to svars ir no 100 – 300 kg, tad to uzstādīšanai izmanto servisā atrodošos speciālos ratus. Ūdens motociklu un motorlaivu remontēšanai izmanto arī motociklu pacēlāju un speciālos ratus.
Tabulā ir doti visas izmantotās palīgierīces un to raksturojumi.

Tehniskā ierīce
Pielietojums
Raktsturlielums
Speciālie rati
Motoierīču pārvietošanai un pacelšanai
Celtspēja no 100 – 300 kg
Motociklu pacēlājs
Motociklu pacelšana, lai ērtāk būtu saremontējami
Celtspēja no 70 – 500 kg
Dažādi instrumenti
Remontdarbiem

YAMAHA testeri
Remontdarbiem un diagnosticēšanai



Datortehnikas pielietošana

Firmā LINTO Ltd. YAMAHA ir 3 datori, kuri ir saslēgti lokālā tīklā, tīklam pieslēgti arī 2 printeri, 1 skaneris. Visi datori ir iegādāti pēdējo divu gadu laikā, tādēļ to parametri uz doto brīdi jau ir mazi. Un tā – datoriem ir 133 – 166 Pentium, 1,2 – 1,7GB HDD, 8 – 16 RAM, 16x CD ROM, 14” monitori. Datori ir pieslēgti INTERNET tīklam.
Datoriem ir liela nozīme firmas pārstāvniecības darbā. Tajos atrodas rezerves daļu katalogi, notiek detaļu uzskaite, tiek izmantotas grāmatvedības programmas. Japānas firma YAMAHA katru gadu sūta firmas pārstāvniecībai CD ar jaunākajiem modeļiem, ar firmas programmu YEMPC, kā arī jaunākās firmas reklāmas. Pieslēgums INTERNET kalpo kā sazināšanās līdzeklis ar Japānas firmu, kā arī biznesa pasaules ziņu saņemšanai.
Firmā ir arī tādas ierīces kā kopējamās ierīces (2 gab.), mobilais fakss, dokumentu iznīcināšanas aparāts un aparāts mikrofilmu apskatīšanai, kuras arī atsūta firmas pārstāvniecībai Japānas firma YAMAHA.



Secinājumi


          Latvijā var lepoties, ka arī pie mums ir pasaulslavenu firmu pārstāvniecības, ka arī Latvijā var iegādāties citu valstu ražojumus. Tas ka arī Latvijā tika atvērta Japānas firmas YAMAHA pārstāvniecība, daudzus tikai priecē, jo, lai arī pilsētās reti ir redzamas motoierīces un daudziem šķiet, ka ar motocikliem neviens vairs nebrauc, klienti motofirmās netrūkst, un no tā var secināt, ka arī mūsu valstī moto bizness plaukst. Protams, ka firma YAMAHA nav vienīgā motofirma Latvijā, tādēļ, kad firmas pārstāvniecība tika atklāta, konkurentiem bija satraukumi. Bet šodien firma YAMAHA ir izcīnījusi vietu Latvijas tirgū, un gandrīz ikviens, izdzirdot vārdu “YAMAHA”, zina šo firmu un arī nedaudz pārzin tās ražoto produkciju.




Izmantotā literatūra

Firmas YAMAHA reklāmu bukleti
Firmas YAMAHA CD ar moto modeļiem

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru