Spīdalas un Laimdotas salīdzinājums


Andreja Pumpura eposs “Lāčplēsis”.
Spīdalas un Laimdotas salīdzinājums.

“Lāčplēsis” ir viens no ievērojamākajiem eposiem Latvijas literatūras visā pastāvēšanas vēsturē, kas atspoguļo latviešu tautas vēsturisko cīņu pret Melno Bruņinieku. Lai arī eposs ir tapis jau vairāk kā vienu gadsimtu atpakaļ, tajā risinātie jautājumi un atziņas nav zaudējuši savu ievērību arī mūsdienās. Arī šodien latviešu tautai ir nepieciešams savs Lāčplēsis, kas spētu atrast un pienācīgi izmantot Burtnieku pils gudrības. Līdz ar to A. Pumpura eposs nav uzskatāms tikai par latviešu literatūras antīku vērtību, bet arī par pieņemamu mūsdienīgu atziņu avotu.
Eposa pamatā ir Lāčplēša daudzie varoņdarbi, kas simbolizē spēku, gudrību, tikumību un citas latviešu tautas pozitīvās rakstura īpašības. Lāčplēsis ir eposa centrālais tēls, taču viņa varoņdarbu patiesais saturs atklājas tikai kontekstā ar citiem eposa tēliem. Īpaši liela nozīme ir diviem tēliem – Spīdalai un Laimdotai.
Spīdala un Laimdota ir divi pavisam pretēji tēli, kas vienlīdz nepieciešami varoņdarbu veikšanai. Laimdota ir tiklības, gudrības un nepakļāvības simbols.”Un Jaunava ienāca kāda, tās seja likās tik piemīlīga, ka neviļot jāsaka bija : “Līdzīga viņa kā mēnesnīca, ar magoņu ziediņiem jaukta, tumšzilās acis tai lūkojās tik baigi kā austoša diena”. Spīdala sava temperamentīgā rakstura un saistības ar tumsas spēkiem dēļ ir skaista intrigu vērpēja. “Pusnaktī lēni atvērās durvis, Spīdala nedzirdot iznāca laukā. Viņa bij tērpusies uzvalkā melnā, kājās bij autas zeltītas kurpes, vaļēji mati plīvāja gaisā, ugunim līdzīgas zvēroja acis, uzacis garās sniedzās līdz zemei. Rokā tā turēja spieķi.”   Abām šīm sievietēm ir vienlīdz būtiska loma Lāčplēša dzīvē.
Laimdota pavada Lāčplēsi gandrīz vai ikvienā eposa stadijā. Sākotnēji Laimdota palīdzēja Lāčplēsim celt augšā nogrimušās Burtnieku pils vēsturiskās tautas gudrības un atziņas. “Plaukti piekrauti lieliem rakstu tīstokļiem, rūnu kokiem un birkām.” Tālākajās gaitās Laimdota vienmēr ir stiprinājusi Lāčplēsi un atbalstījusi to. Domājams, ka Laimdota ir A. Pumpura sievietes ideāls.
Spīdala, savukārt, nebūt nav tik tikla un tīra kā Laimdota. Gluži pretēji, Spīdala ir tieši saistīta ar tumsas spēkiem. “Pūķis tai pienesot visādas mantas, visas šīs mantas burvības pilnas.” Eposs skaidri nepasaka, kāpēc Spīdala ir saistīta ar tumsas spēkiem, tomēr tas arī nav tik svarīgi, jo tieši caur Spīdalas intrigām, spītu un ļaunumu, Lāčplēsis iemanto gudrību un attīsta savas pozitīvās rakstura īpašības.



Valdis Škutāns.
2000. gada 1. februāris.

  


 

1 komentārs: