Transporta līdzekļu veida izvēle loģistikā



Transporta līdzekļu veidi:
1.     Sauszemes transports:
Ø auto transports – galvenā priekšrocība – no durvīm līdz durvīm;
Ø dzelzsceļa transports – lētāks kā auto transports, lielos attālumos;
Ø cauruļvadu transports – vislētākais.
2.     Ūdens transports:
Ø jūras transports – otrs lētākais;
Ø iekšējo ūdeņu transports:
§  upju un kanālu transports - zemas izmaksas, bet lēns;
§  ezeru, ūdenskrātuvju transports;
Ø kabotāža – īsie jūras kuģojumi vai pa jūras piekrasti.
3.     Gaisa transports – ātrs, bet dārgs.
4.     kombinētais.
Transporta līdzekļu salīdzināšanas kritēriji
Transporta līdzekļu veida izvēle ir viens no transporta loģistikas uzdevumiem. Tā tiek risināta saskaņā ar citiem loģistikas uzdevumiem, tādiem kā optimālo krājumu veidošana un uzturēšana, iepakojuma izvēle u.c. Par transportēšanas veida izvēles pamatu izmanto informāciju par konkrēta transporta līdzekļa īpatnībām.
Bieži, salīdzinot transporta veidus, tiek pretstatīti katra transporta veida tehniskie rādītāji un izmaksas. Tas ir – transporta izmaksas pie noteikta preču daudzuma. Tomēr satiksmes sistēmas produktivitāte tikai ar šiem statistiskajiem rādītājiem netiek pilnvērtīgi parādīta. Pastāv arī liela atšķirība transportēšanas kvalitātē. Tāpēc ir lietderīgi iekļaut vēl vienu rādītāju – sistēmas kvalitāti. Konkrētāk – dažādu transporta veidu iespējas pie noteikta kvalitātes līmeņa un noteiktām izmaksām.
Septiņi svarīgākie kvalitātes rādītāji ir:
1.     mobilitāte;
2.     ātrums;
3.     pieejamība;
4.     precizitāte, jeb uzticamība;
5.     pārvadājumu biežums;
6.     pārvadājumu drošums;
7.     pārvadājumu ērtums.
1.     Ar mobilitāti saprot transporta līdzekļa spēju ar pēc iespējas mazākām izmaksām pārvadāt dažādu veidu un daudzumu preču. Pie tam mērķis ir sasniegt pēc iespējas labākus rādītājus noteiktā laika vienībā.
2.     Ātrums – pēc iespējas ātrāka piegāde pie noteiktām izmaksām. Ar ātrumu loģistikā saprot kopējo transportēšanas laiku (ieskaitot iekraušanu, izkraušanu un gaidīšanas laiku uz robežām) nevis transporta līdzekļa maksimālo ātrumu.
3.     Pieejamība - pārvadājumu tīkla izveides iespēja. iespēja transportēt preces no vienas vietas uz jebkuru citu tieši – bez pārkraušanas un ar pēc iespējas mazākām izmaksām.
4.     Precizitāte – spēja pēc iespējas precīzāk un ar iespējami mazām izmaksām iekļauties noteiktajos izbraukšanas, brauciena un gala mērķa sasniegšanas termiņos.
5.     Biežums ir spēja pēc iespējas biežāk nogādāt kravu. Augstākos rādītājus sasniedz transporta veids, kurš jebkurā laikā var braukt uz relatīvi daudzām vietām.
6.     pārvadājumu drošums ir spēja ar pēc iespējas mazākām izmaksām nogādāt preces bez bojājumiem un zaudējumu nodarīšanas.
7.     Ar pārvadājumu ērtumu nav domāts luksus serviss pasažieriem, bet gan transporta līdzekļa spēja pārvadāt kravu ar pēc iespējas mazākām izmaksām tā, lai ts transporta lietotājam prasītu pēc iespējas mazāk darba. Tas nozīmē, piemēram, ka preces nav īpaši jāiepako vai iepriekš jānogādā pārkraušanas vietās, vai arī pasažieriem nav vairākkārtīgi un ilgstoši jāpārsēžas.
Jāievēro, ka dažādi kvalitātes rādītāji viens otru ietekmē. Tā, piemēram, drošība ir lielā mērā atkarīga no precizitātes. Savukārt ātruma, pārvadājamā daudzuma elastīguma un biežuma palielināšana samazina drošumu, u.tml.

Dažādu transporta veidu vērtējums
Transporta veids
Mobilitāte
Ātrums
Pieejamība
Uzticamība
Biežums
Drošums
Ērtums
Cena
Dzelzceļa
2
3
2
3
4
3
3
3
Cauruļvadu
5
5
5
1
1
1
5
2
Ūdens
1
4
4
4
5
4
4
1
Auto
3
2
1
2
2
5
1
4
Gaisa
4
1
3
5
3
2
2
5

Kravu pārvadājumi Latvijas republikā (milj. t.)
Transporta veids
1996
1997
Autotransports
4,8
4,7
Jūras transports
10,1
7,7
Dzelzceļa transports
35,3
41
Cauruļvadu transports
25,3
28,4

Pateicoties koncentrācijai, preču piegādātāji arvien biežāk izmanto dažādus transporta veidus. Koncentrācija paredz preču iekraušanu kastēs vai treileros, kurus viegli pārkraut no viena transporta līdzekļa otrā. šāds dažādu transporta līdzekļu izmantošanas veids dod sūtītājam un pircējam zināmas priekšrocības transporta izdevumu samazināšanā un vienlaikus sasniegt ērtumu un elastīgumu.

Izmantotā literatūra:
1.     R.Jünemann Materialfluß und Logistik. – Berlin: Springer – Verlag, 1989.
2.     V.Praude, J.Beļčikovs Mārketings. – R.: Vaidelote, 1999

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru