TRĪS APKALPOŠANAS UZŅĒMUMU RAKSTUROJUMS




Restorāns “Chikot”


ATRAŠANĀS VIETA UN APKĀRTNE

Restorāns atrodas Rīgas centrā, izvietots Basteja pasāžā, pavisam netālu no Vecrīgas. Tieši pretī ieejas arkai ir Bastejkalns un pilsētas kanāls. Uz ielas ir dzīva satiksme. Automašīnas novietošana pirms došanās uz restorānu varētu sagādāt grūtības, jo īpaša stāvvieta nekur nav norādīta – auto tiek novietoti Basteja bulvāra malās. Restorāna reklāma nav īpaši izcelta, tā minēta kopējā plāksnē ar pārējiem uzņēmumiem, kas atrodas Basteja pasāžā.

INTERJERS UN VIETAS SAKOPTĪBA
Pagriežoties no Basteja bulvāra automātiski atveras durvis, kas tālāk ved uz mākslas galeriju, dažādiem veikaliem un apkalpošanas uzņēmumiem. Viss noformēts vienkārši, bet ar izsmalcinātu gaumi.

Pie kāpnēm ir novietota tāfele ar uzrakstu “Laipni lūdzam restorānā CHIKOT ! ”. Pirmie galdiņi izvietoti jau kāpņu galā, uz terases, kur ir vēsāks, bet rodas sajūta, ka neesi īsti telpās. Restorāna zāle ir diezgan neliela (deviņi galdiņi), galdiņi izvietoti vienmērīgi pa zāli, pie logiem, gar sienām, ar nelielu atstatumu vienam no otra. Gan galdi, gan galdauti ir gaiši dzeltenā krāsā, kas rada viegluma un nenospiestības gaisotni. Arī mūzika ir viegla un neuzkrītoša, jāpiebilst gan, ka tiek atkārtoti vieni un tie paši diski. Par vietas sakoptību regulāri rūpējas apkalpojošais personāls.


PERSONĀLS UN APKALPOŠANA
Zālē parasti atrodas viens vai divi bārmeņi un tikpat oficianti, kas ģērbušies klasiski melnbaltajās formās. Oficianti bieži ir praktizējoši studenti, kuru iemaņas nevar saukt par pilnīgām. Apmeklētāji parasti nav daudz, bet apkalpošanas ātrums svārstās no 5 – 10 minūtēm (kafija, tēja, minerālūdens) līdz 25 – 45 minūtēm (otrie ēdieni).  Personāls var apkalpot arī viesus, kas nerunā valsts valodā – ir gan ēdienkartes trīs dažādās valodās (angļu, vācu, latviešu), gan arī bārmeņi un oficiantes, kas pārzina kādu no šīm valodām.

 

 

Universālveikals “Centrs”


ATRAŠANĀS VIETA UN APKĀRTNE

Universālveikals atrodas Vecrīgā, kur vienmēr ir liela cilvēku kustība un rosme. Veikals izvietots ķieģeļu sešstāvu ēkā. Uz ielām ap veikalu bieži sastopami ielu muzikanti, daudz jaunieši. Nokļūt līdz universālveikalam var ar lielāko daļu sabiedriskā transporta, arī personīgos auto var atstāt netālu no veikala.

PIRMAIS IESPAIDS

Pirmais iespaids par veikalu veidojas no reklāmām un skatlogiem. Pirmā stāva skatlogi noformēti katras firmas stilā un ar katras firmas izkārtni. Ir radīts moderna veikala iespaids, kurā ir daudz un dažādas preces par pieņemamām cenām.

INTERJERS UN TELPU SAKOPTĪBA

Universālveikals iekārtots kā lielas zāles, kurā izvietotas atsevišķas nodaļas. Nodaļu izvietojums norādīts informatīvos ziņojuma dēļos pie sienām, kāpnēm, elevatora u.c. Veikalā ir bezmaksas mantu glabātuve. Interjers tiek veidots ar preču plauktu, stendu, skatlogu palīdzību. Arī tie atkarīgi no konkrētas firmas. Pārsvarā ievērots lakonisms, bet kopumā rodas sajūta, ka veikals pārpildīts ar visdažādākajām precēm. Lai vieglāk būtu atrast meklēto varētu pilnīgi sadalīt atsevišķas preces pa atsevišķiem stāviem (pārtika, apģērbi, apavi, dāvanas, elektrotehnika). Telpu sakoptība būtu vērtējama
PERSONĀLS
Visam personālam nav vienotas formas, jo katra nodaļa-veikals cenšas izcelt savas firmas preces velkot arī savas firmas apģērbu. Atsevišķās nodaļās pārdevēji ir civilapģērbā. Arī apkalpošanas kvalitāte lielā mērā atkarīga no konkrētās nodaļas, firmas
APKALPOŠANA

Apkalpošana pārsvarā ir ļoti laipna un arī ātra. Vislielākās rindas veidojas pārtikas nodaļā. Vislielākie “sastrēgumi” – pie uzkodām un preses izdevumiem.

 

 

Frizētava “Daile”

 

ATRAŠANĀS VIETA UN APKĀRTNE

Frizētava atrodas Rēzeknē, uz galvenās ielas pavisam netālu no pieminekļa “Latgales Māra”. To varētu saukt par pilsētas centru, bet ielu sakoptība par to neliecina itin nemaz – ziemā labākajā gadījumā ir notīrīta šaura taciņa platās ietves vietā, pavasaros un rudeņos – milzīgas peļķes, ko apkārt norobežo krūmi, kas apcirsti tiek pavisam reti. Par personīgo automašīnu novietošanu frizētavas tuvumā nav domāts, tāpat arī reklāmas plāksne pie divstāvu ēkas sienas no ilgas stāvēšanas kļuvusi pavisam grūti salasāma.

PIRMAIS IESPAIDS
Ne visai patīkamais pirmais iespaids, kas rodas apskatot apdrupušo ēku no ielas puses, nemainās arī ieejot priekštelpās – drūma, tumša vieta, ar sagraizītiem ādas klubkrēsliem, uz kuriem apmetušās pavecākas kundzītes, kas pārspriež dzīves sūrumu, cenšoties sarunā iesaistīt pēc iespējas vairāk apmeklētāju. Arī frizētavas telpa nav īpaši omulīgāka – logiem cauri var redzēt tikai aptuvenas koku un garāmgājēju kontūras utt.
INTERJERS UN TELPU SAKOPTĪBA
Interjeru varētu raksturot ar kādu modernu frizētavas attēlu no padomju laika žurnāliem – pie sienas pāris koka krēsli, tāds pats arī vietā, kur jāmazgā mati – viss pakļauts praktiskuma un primitivitātes kritērijiem. Dienas gaitā telpās tiek veikta pārslaucīšanu ar nodeldētu slotu, lai savāktu nogrieztos matus.
PERSONĀLS UN APKALPOŠANA
Personāla lielākais trūkums ir valsts valodas neprasme, no kā tālāk izriet arī neprofesionāls darba rezultāts. Personālam ir formas tērpi, ko gan nelieto tajos gadījumos, ja tiek uzskatīts, ka tas nepiestāv šīsdienas civilapģērbam. Ja nekas cits klientus šajā frizētavā neapmierinās, tad vismaz apkalpošanas ātrums un par to samaksātā summa pieļaus izvēlēto procedūru veikt vēlreiz (visticamāk, ka kādā citā skaistumkopšanas salonā)

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru