VĒRTSPAPĪRU TIRDZNIECĪBA INTERNETĀ.




Viens no visinteresantākajiem Internet biznesa paveidiem ir vērtspapīru tirdzniecība Internetā. Pagaidām Latvijā šāda iespēja vēl nepastāv, bet tieši pašlaik biržas cilvēki strādā pie šāda projekta, lai nākotnē brokeri un citi interesenti varētu tirgot vērtspapīrus caur Internetu arī Latvijā.
Kā vēsta jaunākās ziņas, sākotnēji "i-brokera" pakalpojumu bankas piedāvās juridiskajām personām, taču iespējams, ka jau 2000. gada rudenī bankas minēto pakalpojumu varēs piedāvāt arī fiziskajām personām. Šobrīd "i-brokera" pakalpojumus sniegs divas bankas - "Latvijas Unibanka" un "Ventspils Apvienotā Baltijas banka". Šobrīd neviena cita banka nav pieteikusies sniegt šo pakalpojumu.
Jauno pakalpojumu "i-brokeris" Rīgas Fondu birža sāka piedāvāt no 2000. gada aprīļa beigām. Šis pakalpojums dod iespēju Latvijas banku un brokeru sabiedrību klientiem ar Internet starpniecību, pieslēdzoties biržas tirdzniecības sistēmai, pašiem pirkt un pārdot vērtspapīrus. Šis ir projekta "Internet birža" pirmais posms. Pagaidām klientiem būs iespēja ar Internet starpniecību biržā tirgoties tikai ar oficiālajā un otrajā sarakstā iekļauto uzņēmumu vērtspapīriem.
Vairāk informācijas par šo tēmu būs iespējams uzzināt 2000 gada maija beigās vai jūnija sākumā.
Tātad, Latvijas tirgus tikai mostas, Krievijas tirgus ir tik nestabils un neprognozējams, ka tajā dosies tika īsti avantūristi, atliek skatīties uz rietumiem.
Interneta pakalpojumi ir attīstijušies tik tālu, ka šis pakalpojumu veids ir pieejams gandrīz ikvienam – vajadzīgs tikai Interneta pieslēgums, neliels sākuma kapitāls un vēlēšanās nopietni strādāt. Lielākais un attīstītākais no vērtspapīru tirgiem ir ASV vērtspapīru tirgus, kurā ir iespējams darboties neizejot no mājas.
Darījumi ar vērtspapīriem, izmantojot Interneta brokeru sabiedrību starpniecību, pēdējā laikā kļuvuši par visstraujāk augošo biznesa nozari ASV. Amerikā ar ieguldīšanu vērtspapīros nodarbojas ļoti liela iedzīvotāju daļa. Par šīm tendencēm uzskatāmi liecina statistika. Pēc aģentūras “Forrester” datiem, vairāk kā 3,5 miljoni cilvēku iesaistīti tirdzniecībā ar vērtspapīriem, izmantojot Internetu. Tiek prognozēts, ka 2003.gadā varētu būt jau 9,7 miljoni.
Ir divi galvenie faktori, kas sekmē šā biznesa attīstību: pirmkārt, tirgū aktīvu darbību sākuši diskonta brokeri[1], kas piedāvā ieguldītājiem zemas komisijas maksas darījumiem, un, otrkārt, Interneta attīstība ļauj šiem brokeriem piekļūt plašiem iedzīvotāju slāņiem Turklāt šis darbības veids ir ļoti ērts – investors pats var veikt darījumus no sava datora, jebkurā brīdī pārbaudīt vērtspapīru portfeli, analizēt uzņēmumu finansu rādītājus un iegūt citu informāciju, kas agrāk bija pieejam tikai brokeriem. Ieguldītājs jūt, ka viņš personīgi, nevis netieši darbojas vērtspapīru tirgū. Turklāt, notiekot vērtspapīru tirgus globalizācijai, investoram ieejami gandrīz visi vērtspapīri – akcijas, obligācijas, fondu daļas utt.
Taču pietiks par vispārīgo un pāriesim pie kaut kā konkrētāka. Kas jādara, lai kļūtu par globālā vērtspapīru tirgus dalībnieku?

Brokera izvēle

            Lai sāktu darījumus, izmantojot Internetu, pirmkārt, jāatrod starpnieks – Interneta brokeru sabiedrība. ASV reģistrēts aptuveni 150 šādu sabiedrību, un to daudzums pieaug katru dienu, tāpēc atrast to piemērotāko nav nemaz tik viegli. Ieguldītājiem talkā nāk dažādas aģentūras un organizācijas, kas analizējot Interneta brokeru pakalpojumus un ņemot vērā šos datus, veido brokeru reitingus (skat. 1.tab.). Taču simtprocentīgi uzticēties šiem reitingiem nevar, jo brokeru novērtēšanas metodes un arī klientu prasības ir dažādas, un tas, kas der amerikānim, ne vienmēr ir tas labākais eiropietim. Itin bieži gadās, ka aģentūru reitingi būtiski atšķiras. Tāpēc ieteicams izmantot šo organizāciju savākto informāciju, taču lēmumu pieņemt pašam.
            Ir vairāki rādītāji, pēc kuriem tiek novērtēti Interneta brokeri. Tā, piemēram, viena no pazīstamākajām aģentūrām “Gomez” izvirza šādus brokeru novērtēšanas kritērijus[2]:
@       uzticamība (vai brokeru sabiedrība ir pazīstama, cik liela ir tās kapitāla bāze, cik tā ir droša u.tml.);
@       pakalpojumu kvalitāte (cik plašs ir pakalpojumu klāsts, kāda ir to kvalitāte, cik efektīva ir pieteikumu iesniegšanas un konta apkalpošanas sistēma u.tml.);
@       lapas lietošanas ērtums (cik ērta lietošanai ir Interneta lapa, kāds ir tās dizains, vai ir ērti pieejami palīgmateriāli u.tml.);
@       analītiskā informācija (cik kvalitatīva ir informācija par kotēto uzņēmumu darbību, to akciju cenu pārmaiņām, nākotnes prognozēm utt.);
@       izmaksas (visas komisijas izmaksas).

Ņemot vērā šos principus, dažādām investoru grupām tiek ieteikti attiecīgi brokeri. Tā, piemēram, iesācējiem (personām kurām ir bijis maz saskares ar vērtspapīru tirgu) iesaka kādu no lielākajiem brokeriem – “Charles Schwab”, “Fidelity”, “Quick&Reilly” – , jo šīs sabiedrības ir pazīstamas, atsaucīgas pret klientiem un drošas. Pieredzējušākus ieguldītājus interesē ilgtermiņa investīcijas, un pirms lēmuma pieņemšanas viņi rūpīgi analizē uzņēmumus. Tāpēc svarīgs ir brokeru piedāvātais analītiskās informācijas apjoms un kvalitāte. Šajā ziņā vispiemērotākie ir “Discover Brokerage”, “NDB” un “Charles Schwab”. Savukārt tā sauktajiem aktīvajiem investoriem (jeb spekulantiem), kam raksturīga vērtspapīru pirkšana un pārdošana īsā laikā, galvenā prioritāte ir rīkojumu izpildes ātrums, komisijas maksas un papildpakalpojumi – iespēja veidot “īsās pozīcijas”[3] un ar izdevīgiem noteikumiem atvērt “margin” kontu[4]. Šiem kritērijiem vislabāk atbilst “Ameritrade”, “SureTrade” un jo īpaši “Datek”, kas klientiem garantē pietiekamu izpildi minūtes laikā, pretējā gadījumā firma neņem par šo darījumu komisijas maksas.
Protams, pirms reālās darbības ir grūti nepārprotami pateikt, kāda būs investīciju stratēģija, tāpēc optimāls veids ir atrast trīs līdz piecus brokerus, kas šķiet vispiemērotākie, un turpmāko atlasi jau veikt no tiem. Visvienkāršāk ir apmeklēt šo brokeru sabiedrību Interneta lapas un tur savākt datus. Taču bieži vien lapās ievietotā informācija ir nepārskatāma, nepilnīga vai neskaidra. Tāpēc daudz izdevīgāk ir aizsūtīt brokeriem pa e-pastu lūgumu sniegt informāciju par būtiskiem jautājumiem – konta atvēršanas kārtību Latvijas iedzīvotājiem, komisijas maksām, kā tiek veikti naudas pārskaitījumi, kādi ir papildu pakalpojumi, ierobežojumi u.c. Drošības labad būtu jānoskaidro, vai brokeru sabiedrība ir “Securities Investor Protection Corporation” (investoru aizsardzības korporācija) biedre. Ja brokeri ir šīs apvienības biedri, bankrota gadījumā to klientiem atmaksā līdz pat 500 000 dolāru (arī 100 000 dolāru skaidrā naudā, ja vien tāda bijusi kontā bankrota brīdī). Lai gan visas pazīstamākās un reitingos iekļautās brokeru sabiedrības parasti ir šīs organizācijas biedres, turklāt daudzas no tām vēl papildus apdrošina klientus, vēl viena pārbaude par ļaunu nenāks.
Jāpiebilst, ka brokeru sabiedrības pret šāda veida lūgumiem lielākoties ir ļoti atsaucīgas un atbildi atsūta dienas laikā. Dažas no tām, piemēram, “Charles Schwab”, uzreiz arī pa pastu nosūta konta atvēršanai nepieciešamos dokumentus. Paralēli tam var iepazīties ar šo kompāniju mājas lapām un testa režīmā (lielākā daļa brokeru piedāvā šādu iespēju) atvērt kontu, iesniegt pirkšanas uzdevumus un veikt citas darbības.
Konta atvēršana
Kad visa informācija noskaidrota un īstais brokeris izvēlēts, darbības sākšanai jāaizpilda dažādi dokumenti un līgums par vērtspapīru konta atvēršanu. Parasti to var izdarīt gan elektroniskā formā turpat brokeru mājas lapā, gan arī izkopēt vajadzīgās veidlapas un aizpildīt rakstiski, taču jebkurā gadījumā līgumā jābūt klienta parakstam. Varētu likties dīvaini, ka elektronisko saziņas līdzekļu laikmetā vajadzīgs pašrocīgs paraksts, taču šādu kārtību nosaka ASV Vērtspapīru tirgus uzraudzības komisija, un tā paredzēta pašu ieguldītāju drošībai. Kad brokeru sabiedrība saņēmusi parakstītos dokumentus, klientam tiek piešķirts identifikācijas PIN kods, atvērts vērtspapīru un naudas konts. Visa šī informācija tiek atsūtīta pa pastu. Tad atliek tikai aizskaitīt uz savu kontu ASV dolārus (rekvizīti, uz kurieni jāskaita nauda, parasti norādīti brokeru mājas lapā) un var sākt vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu.
Ne mazāk svarīgs ir drošības aspekts. Ir radīta tāda sistēma, ka nozagt naudu Interneta ieguldītājiem faktiski nav iespējams. Pirmkārt, lai veiktu darījumus ar klientu vērtspapīriem, vajadzīgs viņa PIN kods un vērtspapīru konta numurs, ko zina tikai klients. Otrkārt, visi klienta sūtītie vērtspapīru pirkšanas un pārdošanas uzdevumi ir šifrēti. Treškārt, pat ja hakerim izdodas kaut kādā veidā uzzināt klienta PIN kodu  un vērtspapīru konta numuru, viss, ko viņš var izdarīt, ir pirkt vai pārdot vērtspapīrus. Aizskaitīt prom naudu  no klienta konta var tikai ar rakstisku rīkojumu, kurā ir klienta paraksts. Turklāt pirms izpildes šis pārskaitījumu uzdevums vēlreiz tiek saskaņots ar klientu. Līdz ar to krāpniekiem faktiski nav nekādu izredžu nozagt naudu. Šādi gadījumi līdz šim nav notikuši.
Darījumi
Pirms vērtspapīru pirkšanas pieteikuma iesniegšanas jāatceras, ka visiem ārzemju klientiem obligāta prasība ir naudas kontā vajadzīgo naudas līdzekļu nodrošināšana pirms vērtspapīru pieteikuma iesniegšanas. Tāpēc būtu ieteicams pārbaudīt, vai aizskaitītā nauda nokļuvusi līdz kontam.
Pieteikumu ievadīšana notiek īpaša logā, līdz kuram var nokļūt tikai ar savu PIN kodu. Un, lai gan dažādām firmām šie logi atšķiras, pēc būtības pieprasītā informācija ir analoga. Ja ir paredzēts veikt darījumus ar akcijām, parasti jānorāda šāda informācija:
@       darījuma veids (buy/sell – pirkt/pārdot);
@       vērtspapīru daudzums (quantity);
@       saīsināts akcijas nosaukums (simbols). Šādi simboli tiek piešķirti visām kotētām akcijām (piemēram, korporācijas “Microsoft” simbols ir MSFT, “Coca-Cola  - KO utt.). Šie kodi nav jāatceras, jo parasti visās brokeru mājaslapās vai nu pieteikuma ievadīšanas logā, vai citur ir katalogs, kurā viegli atrodams gan pilns, gan saīsināts akciju nosaukums;
@       pieteikuma veids un cena. Pieteikums par tirgus cenu (“market order“ vai “market price”) tiek izpildīts par tādu cenu, kāda ir konkrētajai akcijai Tajā brīdī, kad brokeri iesniedz šo pieteikumu izpildei biržā. Savukārt pieteikumā ar cenu ierobežojumu (“limit order” vai “limit price”) tiek norādīta akcijas maksimālā pirkšanas cena vai arī minimālā pārdošanas cena. Šie pieteikumi ir kā garantija pret to, ka tirgū, kur strauji mainās cenas, par akcijām netiks pārmaksāts vai arī tās netiks pārdotas par pārāk zemu cenu. Specifikācijas dēļ šie pieteikumi parasti ir dārgāki.

Pārējā informācija, kas norādāma pieteikumā, atkarīga no katras konkrētās brokeru sabiedrības. Ja kāds no terminiem nav saprotams, to var precizēt skaidrojošajā vārdnīcā, kas parasti atrodama brokeru lapās. Šajā vārdnīcā derētu ieskatīties arī tad, ja ir paredzēts pirkt nevis akcijas, bet citus vērtspapīrus, jo tad pieteikuma aizpildīšana ir mazliet sarežģītāka.
Kad visa informācija ievadīta, pieteikums vēlreiz jāapstiprina, tad tas tiek aizsūtīts uz tirgu izpildei. Lieki piebilst, ka ievadot uzdevumu, jābūt ļoti rūpīgam, jo jebkura kļūda var dārgi maksāt. Jāatceras, ka pirkums pieņemts tikai tad, kad brokeri atsūtījuši apstiprinājumu.
Nebūtu ieteicams izmantot tādus pakalpojumus, kuru darbības pamatprincipi nav īsti skaidri. It īpaši tas attiecas uz opcijām vai jau pieminēto “margin” kontu izmantošanu. Veiksmes gadījumā šīs operācijas var būt ienesīgas, bet neveiksmes gadījumā var zaudēt visu.
Ļoti rūpīgi jāizvērtē visi Internetā izlasītie ieteikumi, jo sevišķi, ja tos sniedz šaubīgi speciālisti un tie attiecas uz nelielu, mazpazīstamu kompāniju akcijām. Jo aiz tādiem piedāvājumiem kā “50 000 dolāru peļņa divās nedēļās”, “Bezriska ieguldījumi ar lielu ienesīgumu”, “Pērc uzreiz un nenožēlosi” bieži vien slēpjas vai nu Latvijas iedzīvotājiem labi pazīstamās piramīdas shēmas, vai neesošu kompāniju akcijas, vai arī citas nelegālas aktivitātes. Tāpēc viss, kas izklausās pārāk labs, lai būtu patiess, jāpārbauda. Visvieglākais veids, kā to izdarīt, ir sameklēt informāciju ASV Vērtspapīru tirgus uzraudzības komisijas datu bāzē ar nosaukumu “EDGAR”, kurā iekļauta informācija (arī peļņas/zaudējumu aprēķins) par visiem ASV reģistrētiem uzņēmumiem, kuru akcijas tiek kotētas biržās, par uzņēmumiem, kuriem ir vairāk nekā 500 ieguldītāju un aktīvu apjoms pārsniedz 10 miljonus dolāru. Investīcijas uzņēmumos, kas nav iekļauti šajā datu bāzē, var uzskatīt par riskantām, un tās ir attiecīgi jānovērtē. Ja esat kļuvis par krāpšanu upuri, jāziņo AVS Vērtspapīru tirgus uzraudzības komisijai, kas veiks izmeklēšanu un varbūt galu galā kādu daļu līdzekļu palīdzēs atgūt.

1.tab.

ASV vadošo Interneta brokeru sabiedrību salīdzinājums, 1999. gada vasara*
Brokeru sabiedrība
Interneta adrese
Minimālā summa konta atvēršanai, USD
Komisijas maksa par darījumiem, USD
Komisijas maksa par pārskaitīju-miem, USD
Uzticamība**
Pakalpojumu kvalitāte**
Lietošanas ērtums**
Analītiskā informācija**
Kopējais novērtējums**
Ameritrade
2000,00
8,00-13,00
25,00
6,04
2,86
5,27
4,98
5,52
Charles Schwab
10000,00
29,95
25,00
8,78
6,80
7,48
9,13
7,31
Datek Online
2000,00
9,99
bezmaksas1
7,97
3,73
7,04
6,01
6,77
Discovery Brokerage
2000,00
14,95-19,95
50,00
8,24
4,84
7,37
7,49
7,04
E*Trade
1000,00
14,95-19,95
20,00
6,32
7,49
8,82
8,76
7,52
NDB
nav minimuma
14,75
20,00
7,96
5,76
7,83
7,96
7,35
Quick&Reilly
nav minimuma
14,95-19,95
15,00
6,84
4,04
6,96
7,22
6,49
Sure Trade
nav minimuma
7,95-9,95
15,00
6,21
4,04
6,21
6,89
6,66
Waterhouse
1000,00
12,00
25,00
7,37
4,10
4,92
5,97
6,20
Web Securities
nav minimuma
14,95
20,00
2,09
4,08
7,77
4,93
5,57

Vērtspapīru pirkšana, izmantojot Internetu.

Lai šīs nodaļas apskats neradītu sajūtu, ka tas, kas te ir aprakstīts, nav priekš “vienkāršiem mirstīgiem”, piedāvāju jums konkrētu piemēru ar konkrētiem skaitļiem.
1.                  Kredītkartes atvēršana
Pirmais, kas vajadzīgs izdarīt, lai sāktu jebkādu pirkšanu Internetā, ir atvērt kredītkarti. Tā kā vairums internet brokeru kompānijas prasa, lai klientam būtu vai nu VISA vai MASTER kredītkarte, tad es izvēlos vienu no viņām – VISA –, kuru atveru Unibankā, iemaksājot manā rīcībā esošo naudas summu – 100,000 USD.
2.                  Internet brokeru sabiedrības izvēle
Iepazīstos ar Internet vērtspapīru tirdzniecības starpnieka pakalpojumus sniedzošo brokeru sabiedrību pakalpojumu veidiem un šo pakalpojumu cenām, kā arī ar brokeru sabiedrību vēsturi, lai samazinātu risku ieguldīt naudu fiktīvā brokeru sabiedrībā, kuras vienīgais mērķis ir izkrāpt investoru līdzekļus.
Es izvēlos kompāniju DATEK, galvenokārt tāpēc, ka šīs kompānijas brokera pakalpojumi ir vieni no lētākajiem turklāt tā sniedz lielu daļu no tās informācijas par tirgu, ko piedāvā arī citas brokeru sabiedrības. Arī tās darbības vēsture sniedz priekšstatu, ka šī brokeru sabiedrība darbojas diezgan stabili. (Šādu informāciju sniedz Nacionālā Vērtspapīru Tirgotāju Asociācija – www.nasdr.com) Turklāt žurnāls Money ir iekļāvis šo brokeru sabiedrību 50 ietekmīgāko ASV brokeru sabiedrību sarakstā.
Un visbeidzot – šī brokeru sabiedrība darbojas Ņujorkas un NASDAQ biržās, kas atbilst manām vajadzībām, jo esmu nolēmis darboties ASV vērtspapīru tirgū, kur vērtspapīru tirdzniecība Internetā, kā arī paši vērtspapīru tirgi ir visvairāk attīstīti.
3.                  Konta atvēršana izvēlētajā brokeru sabiedrībā
Aizejot uz šīs kompānijas mājas lapu www.datek.com, es aizpildu formu konta atvēršanai šajā brokeru sabiedrībā, norādot datus par sevi kā arī datus par atvērto kontu.
4.                  Vērtspapīru darījuma rīkojums
Sekojot līdzi norisēm vērtspapīru tirgos, kā arī izvērtējot konkrētu uzņēmumu datus SEC datu bāzē, kas ir aģentūra investoru aizsardzībai un kurā ASV likums par vērtspapīriem prasa iesniegt datus visiem tiem uzņēmumiem, kuru akcijas tiek kotētas Ņujorkas un NASDAQ fondu biržās, es dodu rīkojumus šai brokeru sabiedrībai, izmantojot Internet pieslēgumu savam kontam, par vērtspapīru pārdošanu vai iegādi.
5.                  Norēķini
Pēc vērtspapīru pārdošanas, minētā brokeru sabiedrība pārskaita naudu uz manu VISA karti. Arī norēķinus par iegādātajiem vērtspapīriem kā arī brokera sniegtajiem pakalpojumiem es veicu izmantojot savu VISA karti – pārskaitot naudu minētajai brokeru sabiedrībai. (Jebkuras neskaidrības gadījumā es varu griezties pie savas brokeru sabiedrības).

Kā izvairīties no fiktīvām investīciju mājas lapām?

Nedaudz šo jautājumu jau apskatījām pie brokeru izvēles un kontu atvēršanas, taču drošības jautājums ir viens no galvenajiem, lai sāktu darboties, tāpēc šo aspektu apskatīsim nedaudz izvērstāk.
Ir ārkārtīgi grūti noteikt, kura no mājas lapām patiešām piedāvā ieguldīt līdzekļus vērtspapīros un kurā sniegtā informācija ir objektīva no tās,  kura ir radīta ar mērķi izkrāpt no klienta līdzekļus, vai arī tanī sniegtā informācija ir nepatiesa (ar mērķi, lai investors investētu līdzekļus kādās konkrētās akcijās). Tādejādi investoram, kurš savus līdzekļus iegulda ar brokeru sabiedrības palīdzību ir jāuzmanās no trīs veidu fiktīvām lapām:
@       no lapām, kuru vienīgais mērķis ir izkrāpt no investora līdzekļus, solot augstus atdeves procentus;
@       finansu piramīdu lapām, kurās investoriem līdz zināmam laikam tiek maksāts no jauno klientu ieguldījumiem;
@       lapām, kuru īpašniekiem ir samaksāts (vai arī lapas pieder pašai kompānijai), lai tās sniegtu nepatiesu informāciju, kura būtu labvēlīga kādai konkrētai kompānijai vai indivīdam.
Runājot par pirmajām divām fiktīvo lapu kategorijām, var ieteikt tikai vienu – izvairieties no tām. Tiklīdz kādā no lapām tiek piedāvāti salīdzinoši augsti atdeves procenti, liela peļņa īsā laikā, ieguldot salīdzinoši nelielu summu (parasti tie ir 5$ vai 10$), varat būt pārliecināti, ka šī ir fiktīva lapa un, ka ieguldot līdzekļus, izmantojot šo lapu, tie nekad netiks atgūti (nu latvieši jau uz šīm lapām gan neuzķersies, jo mums taču bija Banka Baltija, Auseklītis utt.).
Ja pirmo divu kategoriju pārstāvošo lapu pazīmes ir diezgan uzkrītošas un tās ir viegli atpazīt, tad trešās kategorijas lapas ne ar ko  neatšķiras no pārējām lapām, kuru izveidošanas mērķis nav krāpniecība. Tādēļ tieši šīs kategorijas lapām pievērsīšu īpašu uzmanību.
Lai izvairītos no krāpnieku  radītajām investīciju lapām, ir jāiegūst fakti. Labvēlīgs apstāklis nepieciešamo faktu iegūšanai ir tas, ka nepieciešamos faktus var iegūt bez maksas. Nekad neieguldiet finansu līdzekļus, balstoties tikai uz to informāciju un ieteikumiem, kuri ir pieejami Interneta privātajās lapās, it īpaši, ja tajās ir ieteikts ieguldīt līdzekļus mazpazīstamos uzņēmumos, kuru tirdzniecības apjoms ir zems.
Viens no efektīvākajiem līdzekļiem kā pārbaudīt  mājas lapās ieteiktos uzņēmumus ir pārbaudīt tās SEC’sEdgar datubāzē. ASV likums par vērtspapīriem, pieprasa, lai sekojošas kompānijas aizpildītu atskaites priekš SEC datu bāzes:
@       visi ASV uzņēmumi, kuru investoru skaits pārsniedz 500 un, ja to aktīvu vērtība ir vismaz 10 miljoni USD.
@       visi uzņēmumi, kuru vērtspapīri tiek kotēti NASDAQ vai Ņujorkas fondu biržās.
Jebkurš lietotājs var piekļūt šai datu bāzei bez maksas un iegūt tur esošās uzņēmumu darbības atskaites. Svarīgi ir ne tikai uzņēmuma finansu rādītāji, kurus ir iespējams iegūt izmantojot šo datu bāzi, bet arī tas, cik regulāri uzņēmums iesniedz atskaites. Viennozīmīgi, ka uzņēmuma konstatācija SEC datu bāzē nevar pasargāt no neveiksmīgām investīcijām, taču tā var sniegt objektīvu informāciju par uzņēmuma patieso stāvokli. Investēt vai neinvestēt konkrētajā uzņēmumā, tas jau būs investora viedoklis, kurš būs balstīts uz viņa rīcībā esošo objektīvo informāciju.
Ja SEC piedāvāja informāciju par konkrētajiem uzņēmumiem, tad NASD (The National Association of Securities Dealers Inc. – www.nasdr.com) piedāvā investoram informāciju par vērtspapīru  dīleriem, kuri piedāvā savus pakalpojumus individuālajiem investoriem. Ar NASD palīdzību ir iespējams iegūt informāciju par brokeru firmas vai atsevišķa brokera darbības vēsturi. Šāda veida informācija, investoram var palīdzēt izvairīties no līdzekļu uzticēšanas cilvēkiem vai uzņēmumiem, kuru mērķis ir krāpšana. 

Nobeigums.

Nobeigumā piedāvāju pavisam konkrētus padomus, kuri jums var noderēt pērkot vai pārdodot vērtspapīrus.
Vērtspapīra pirkšanas signāli:
@       cenas krišana palēninās, bet tirdzniecības apjoms pārstāj kristies vai pat lēnām pieaug;
@       vērtspapīra cena, pateicoties pārāk lielam tā piedāvājumam, ir pievilcīgi zema;
@       ir prognozējams straujš tirgus kāpums, par ko var liecināt DJ un S&P indeksu kāpumi;
@       uzņēmumam ir labi ieņēmumi divus ceturkšņus pēc kārtas;
@       jaunumi, kuri var pozitīvi ietekmēt uzņēmuma darbību ilgā termiņā (jauns produkts, tehnoloģijas un tamlīdzīgi);
Vērtspapīra pārdošanas signāli:
@       cena stabili krītas;
@       krītas tirdzniecības apjomi;
@       vērtspapīra pieprasījums pārsniedz piedāvājumu;
@       uzņēmumam ir zaudējumi divus ceturkšņus pēc kārtas;
@       sliktas ziņas attiecībā uz uzņēmuma darbību ilgā termiņā (investīciju programmas trūkums, R&D vāja darbība utt.);
2.tab.
Vērtspapīra cenas atkarība no tirdzniecības apjoma
Cena
Tirdzniecības apjoms
Tendence
Pieaug
Pieaug
cena turpinās pieaugt
Krītas
Pieaug
cena turpinās kristies
Pieaug
Krītas
cenas pieaugums palēninās, drīzumā var sagaidīt cenas krišanos
Krītas
Krītas
cenas krišanās palēninās, drīzumā var sagaidīt cenas kāpumu
Tabulā aprakstītās likumsakarības nedarbojas pilnīgi visos gadījumos, taču šis ir viens no veidiem, kā vadīt vērtspapīru portfeli, t.i. balstoties uz cenas atkarības no tirdzniecības apjoma.
Visbeidzot jāatceras, ka akciju pirkšana un pārdošana Internetā ir nopietna lieta. Varbūt tāpēc pirms lielā tirgus ir vērts pamēģināt spēkus kādā no virtuālajām investēšanas spēlēm, piemēram, “Final Bell”, kas atrodama kompānijas “Sandman” mājas lapā vai arī “E*Trade Game”, kura atrodas “E*Trade” mājas lapā (www.etrade.com ) Taču, pēc manām domām, diezgan laba un, galvenais, saprotama ir “Investment Game”, kurā jūs atradīsiet sev zināmāku firmu vērtspapīrus (www.igame.lv ). Labu veiksmi gan spēlē, gan realitātē!

Izmantotie avoti:
·         Žurnāls “Kapitāls” 1999. gada septembris.
·         http://www.gomez.com/
Ietver informāciju par: bankām, brokeriem/brokeru sabiedrībām, apdrošināšanu un par hipotēku (ķīlu zīmēm) pēc izvirzītiem novērtēšanas kritērijiem. Aprakstīts arī kā iegūts konkrētais kritērijs.
Finansu terminu vārdnīca.
·         http://www.forrester.com/
Kļūstot par firmas klientu, iespējams iegūt plašu informāciju par jums interesējošo finansu tēmu. Kļūstot par viesi (šis pakalpojums ir par velti) jūs iegūstat nelielu ieskatu jūsu meklētajā informācijā. Pieejams plašs pārskatu klāsts.
·         http://www.etrade.com
Viena no brokeru lapām. Iegūstama informācijā kā vispār uzsākt šo biznesa veidu. Daudz un dažādu viedokļu par vērtspapīru darījumiem Internetā. Pieejams literatūras saraksts kurā aprakstīts par kādu no tēmām, kas saistīta ar vērtspapīriem – to pirkšanu, turēšanu, pārdošanu, aizņemšanos/aizdošanu; informāciju kurai būtu jāpievērš lielāka uzmanība.
Atveriet savu rēķinu un sāciet reālu darbību ar vērtspapīriem.
·         http://www.edgar-online.com/
EDGAR ir federāli reģistrēta ASV Vērtspapīru un Biržas komisijas (Securities and Exchange Commision /SEC/) firmas zīme. EDGAR ONLINE ir SEC apstiprināts biedrs un oficiālais SEC informācijas avots.
Šeit iespējams iegūt visu oficiālo informāciju par jūsu interesējošu firmu, kuras vērtspapīri ir nopērkami ASV vērtspapīru tirgū.
Šī lapa piedāvā iepazīties ar firmām, kuras pirmo reizi publiski piedāvā savus vērtspapīrus Interneta tirdzniecībā. Kādas ir to kļūdas, sākuma apgrozījuma apmēri, un vērā ņemami aspekti.
·         Mārtiņš Prūsis “Vērtsparīru pirkšana, izmantojot “Internet””
·         Mārtiņš Lauva “Vērtspapīru tirdzniecība “INTERNET””


[1] Diskonta brokeri (discount brokers) vērtspapīru tirgū strādā tikai kā starpnieki, tas ir, tikai izpilda klientu rīkojumus. Savukārt parastie brokeri (full house brokers) ne tikai izpilda klienta rīkojumus, bet arī sniedz konsultāciju, iesaka, ko pirkt un pārdot, prognozē akciju cenu pārmaiņas. Parasto brokeru komisijas maksa ir aptuveni 5-10 reizes lielākas par diskonta brokeriem.
[2] Šā pētījuma rezultātus, arī kopējo novērtējumu var redzēt tabulā 6.lpp.
[3] Īso pozīciju (short selling vai short run) veidošana pēc būtības nozīmē to, ka tiek pārdotas īpašumā neesošas akcijas, lai tās vēlāk atpirktu lētāk. Šo metodi izmanto tad, kad ir pārliecība, ka vērtspapīra cena kritīsies, jo agri vai vēlu tie vērtspapīri ir jāatpērk vietā.
[4] Margin konts  - pakalpojums, kas ļauj klientam, ieķīlājot tā īpašumā esošos vērtspapīrus, aizņemties naudu jaunu vērtspapīru iegādei.
* Tabulā salīdzinātas tikai tās brokeru sabiedrības, kas ļauj atvērt kontus arī ASV nerezidentiem (arī Latvijas pilsoņiem).
** Saskaņā ar aģentūras “Gomez” datiem (zemākais vērtējums – 1, augstākais 10 punktu).
1 Ja summa lielāka par 1000 USD

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru