Lielā Mūzikas balva 2010




          Lielā mūzikas balva (LMB) ir Latvijas valsts augstākais apbalvojums mūzikā.
1993. gadā Latvijas Republikas Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.
Aizsākās tradīcija, kas izveidojusies gan par pašu mūziķu, gan plaša klausītāju un skatītāju loka karsti gaidītu notikumu. Par to pirmajos LMB pastāvēšanas gados (1993. - 1995.) liecināja publikas pārpildītā Lielās ģildes zāle. Kopš 1996. gada LMB pasniegšanas ceremonija notiek Latvijas Nacionālajā operā. Ceremonijas norisei seko Latvijas radio klausītāji un Latvijas televīzijas skatītāji.
LMB augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs. Žūrijas dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs, kas tiek protokolētas. 2007. gadā tika pieņemts lēmums īpašā Kultūras ministrijas preses konferencē janvāra sākumā paziņot nominantus, un tikai LMB pasniegšanas pasākumā sveikt balvu ieguvējus. Līdz ar to janvāra sākumā žūrija nobalso par nominantiem, savukārt balsojums par laureātiem notiek LMB pasniegšanas ceremonijas dienā.
Par LMB mākslinieciski augstvērtīgu un būtiski neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvusi pati balva - mākslinieka Armanda Jēkabsona darinātā sudraba statuete. Formās vispārinātā, mūsdienīgi lakoniskā, siluetā skaidrā sudraba figūriņa viegli un skaisti piemērojama gan skatuves noformējumam, gan grafiskai zīmei.
LMB pasākumu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un "Latvijas Koncerti".


Kad un kur norisinājās Lielā Mūzikas balva 2010?


"Lielās mūzikas balvas 2010" pasniegšanas ceremonija un koncerts norisinājās pagaišā gada 8.martā Latvijas Nacionālajā operā.



Lielās Mūzikas balvas 2010 nominācijas

Latvijas Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Gada debija" nominēti sitaminstrumentālists Guntars Freibergs - par solokoncertu Rudens kamermūzikas festivālā Spīķeru koncertzālē 25.septembrī, soprāns Liene Kinča - par lomām Džakomo Pučīni "Triptiha" iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā, kā arī diriģents Atvars Lakstīgala - par sniegumu Liepājas Simfoniskā orķestra koncertos.
Kategorijā "Gada muzikālā vienība" uz "Lielo mūzikas balvu 2010" pretendē baroka orķestris "Collegium musicum Rīga" (mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs), Latvijas Radio koris (mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, diriģents Kaspars Putniņš) un profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" (mākslinieciskais vadītājs Andris Poga).
Latvijas Lielās mūzikas balvas nominanti kategorijā "Gada koncerts" ir "Elektriskie sapņi" Spīķeru koncertzālē 22.janvārī, ko izpildīja Latvijas Radio kora grupa ar māksliniecisko vadītāju Kasparu Putniņu, Gijas Kančeli 75.dzimšanas dienas koncerts Garīgās mūzikas festivālā Rīgas Domā 4.septembrī - solisti Maksims Risanovs un Egils Siliņš, valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Māris Sirmais, kā arī koncerts "Ziemeļu balss" Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā 20.oktobrī, ko izpildīja Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā.
"Lielās mūzikas balvas 2010" nominanti kategorijā "Gada uzvedums" ir elektroakustiskā pastaiga "Pasaka par Kurbadu" Cīrulīšu dabas takās, elektroakustiskais stāsts "Vieglums" Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē un Džakomo Pučīni "Triptihs" Latvijas Nacionālajā operā.
"Lielās mūzikas balvas 2010" nominanti par izcilu darbu ansamblī ir čelliste Guna Āboltiņa, pianiste Agnese Egliņa un sitaminstrumentāliste Elīna Endzele.
Savukārt "Lielās mūzikas balvas 2010" nominants kategorijā "Gada jaundarbs" ir Andra Dzenīša "Pilsētas tulkots", kura pirmatskaņojums notika Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 16.janvārī Lielajā ģildē, piedaloties solistam Guntim Kuzmam, "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā. Šajā kategorijā nominēts arī Kristapa Pētersona darbs "Šahs", kura pirmatskaņojums notika Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanas koncertā 13.septembrī Lielajā ģildē "KREMERata Baltica" izpildījumā diriģenta Aināra Rubiķa vadībā. Šajā nominācijā izvirzīts arī Vilnis Šmīdbergs ar darbu "Simfonija pūtēju orķestrim", kuras pirmatskaņojumu 14.jūnijā Rīgas Domā izpildīja profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" diriģenta Andra Pogas vadībā.
"Lielās mūzikas balvas 2010" nominanti par izcilu interpretāciju ir Ainārs Rubiķis - par Riharda Štrausa skaņdarba "Metamorfozes" lasījumu "Kremerata Baltica" festivālā, Vineta Sareika - par Antonio Vivaldi "Gadalaiku" interpretāciju Lielajā ģildē 23.aprīlī, kā arī Reinis Zariņš - par Ludviga van Bēthovena "Hammerklavier" atskaņojumu solokoncertā Mazajā ģildē un Jāņa Mediņa "Klavierkoncerta" interpretāciju Latvijas Nacionālajā operā.



Lielās Mūzikas balvas 2010 laureāti

·       Pianiste Jautrīte Putniņa – par mūža ieguldījumu
·       Diriģents Andris Nelsons – par starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē
·       Diriģents Atvars Lakstīgala – gada debija
·       Gijas Kančeli 75.dzimšanas dienas koncerts Garīgās mūzikas festivālā Rīgas Domā 2010.gada 4.septembrī – gada koncerts
·       Pianiste Agnese Egliņa – par izcilu darbu ansamblī
·       Vijolniece Vineta Sareika – par izcilu interpretāciju (A.Vivaldi “Gadalaiki”)
·       Latvijas Radio koris – gada muzikālā vienība
·       Elektroakustiskā pastaiga “Pasaka par Kurbadu” – gada uzvedums
·       Viļņa Šmīdberga Trešā simfonija – gada jaundarbs
·       Publikas balsojuma simpātijas balvu saņēma "Sinfonietta Rīga" čelliste Guna Āboltiņa, savukārt ģenerālsponsora "Cēsu alus" balva tika operdziedātājai Lienei Kinčai.


Secinājumi


Nobeigumā varu secināt, ka darbs ir bijis interesants, jo tiešām esmu uzzinājis daudz ko jaunu, piemēram, ka Raimonds Pauls (toreizējais kultūras ministrs) 1993. gadā nolēma piešķirt šo apbalvojumu par izciliem sasniegumiem mūzikā, un uzzināju, kuri ir bijuši LMB nominanti un laureāti 2010. gadā.
Pielikums


Lielā mūzikas balva 2010 kategorijā 'Gada koncerts'



Lielā Mūzikas balva 2010 - 3,Lielā Mūzikas balva 2010 - 2,Lielā Mūzikas balva 2010 - 5Lielā Mūzikas balva 2010 - 1

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru