IEVADS
Latvijas tūrisma piedāvājums ir vērsts uz dažādām tūristu interesēm un
aptver plašu mērķa auditoriju. Ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ
tūrismam ir izteikta sezonalitāte, kas ietekmē tūrisma komercdarbību un
apgrozījumu, it īpaši, tūristu izmitināšanas un apkalpošanas sfērā. Tādēļ
nepieciešams attīstīt jaunus tūrisma produktus un pakalpojumus, kas veicinātu
pakalpojumu eksporta palielināšanos, pagarinot tūrisma sezonu un piesaistot
tūristus visa gada garumā. Plašsaziņas
līdzekļos izskanēja ziņa par to, ka Latvijas medicīnas nozares līderi ir
apvienojušies jaunizveidotā uzņēmumā SIA „Medicīnas tūrisma centrs”. Kā paziņo
„Neatkarīgā Rīta Avīze”, projektā ir apvienojušies vairāki medicīnas nozares
līderi, lai sniegtu medicīnas tūrisma pakalpojumus. Projekta mērķis ir veicināt
tūrisma attīstību Latvijā, kas ir visādā ziņā ļoti apsveicami.
Pēc Centrālas
statistikas pārvaldes datiem, šī gada I pusgadā Latvijas robežu šķērsojuši par
10,7 % mazāk ārvalstu ceļotāju nekā 2008.gadā attiecīgā periodā. 27 % no visiem
ārvalstu viesiem Latvijā uzturējušies ilgāk par diennakti. Par Latvijas
apmeklējuma iemesliem 42 % vairākdienu ārvalstu ceļotāju nosauca atpūtu. No
tiem, kuri Latvijā nakšņojuši, 63 % apmetušies viesnīcās vai citās tūristu
mītnēs. Pēc šiem datiem var secināt, ka ārvalstu tūristu apmeklējumu skaits
Latvijā kopumā ir samazinājies. Tomēr gandrīz puse no ceļotājiem ir
izvēlējusies par savu mērķi atpūtu, tajā skaitā arī sportu un ārstēšanos. Ņemot
vērā to, ka medicīnas un skaistumkopšanas pakalpojumu cenas Latvijā ir krietni
zemākas par ārvalstu cenām, tad medicīnas tūristu skaits var ievērojami
palielināties. Tā ir iespēja sasparoties arī daudziem naktsmītņu īpašniekiem,
jo ne jau visi medicīnas pakalpojumu saņēmēji vēlas naktis pavadīt slimnīcas
gultās. Tātad, medicīnas tūristi noteikti izvēlēsies naktis pavadīt tādās
viesnīcās, kur ir lielāka iespēja turpināt rūpēties par savu veselību arī pēc
medicīnisko pakalpojumu saņemšanas.
Lielāku daļu
tūristu piesaista SPA pakalpojumi. Latvijā ir ne mazums ļoti labā līmenī SPA
viesnīcu. Tomēr SPA pakalpojumi ir pieejami arī citās valstīs, un tās neko
daudz neatšķiras no Latvijā piedāvātiem. Daudz ekskluzīvāki un interesantāki
varētu ārvalstu tūristiem šķist mūsu pašu nacionālie, tradicionālie piedāvājumi
– lauku pirtis, pirts rituāli, masāžas ar dabīgo augu preparātiem, dziedniecība.
Šo
pakalpojumu dažādošanai varētu izmantot garšvielu un garšaugu ārstnieciskās
īpašības.
Parasti garšvielas tiek lietotas ikdienā dažādu ēdienu gatavošanā, par tiem
īpaši nepiedomājot. Garšvielu un garšaugu ārstnieciskās īpašības ļauj padarīt
ne tikai ikdienu krāšņāku, bet papildināt pakalpojumu klāstu un piedāvāt
lieliskās iespējas viesiem rūpēties par savu veselību viesnīcās, viesu mājās un
citās tūristu naktsmītnēs.
Darba mērķis ir iepazīt Latvijā pieejamo garšaugu un garšvielu īpašības, un
to izmantošanas veidus viesnīcu pakalpojumu dažādošanā.
Pētījuma veikšanai
izvirzīti uzdevumi:
§ Izpētīt Latvijā sastopamo garšvielu un garšaugu
īpašības;
§ Izpētīt garšvielu un garšaugu izmantošanas veidus;
§ Izpētīt SPA viesnīcu piedāvājumus;
§ Noskaidrot SPA apmeklētāju pieprasītākos
pakalpojumus;
§ Noskaidrot, kādi garšvielu un garšaugu
izmantošanas veidi ir piemērotāki viesnīcu pakalpojumos.
Pētījumam izmantota speciālā literatūra un dažādās publikācijas, internetā
pieejamā informācija. Autore iepazinās ar SPA viesnīcu piedāvājumiem Latvijā,
izmantojot interneta vidi.
Pētījumā izmantotas
§ monoloģiskā metode;
§ anketēšanas metode.
§ zinātniskās indukcijas
§ deduktīvā metode.
Pētījuma
objekts - SPA viesnīcas Latvijā :
Rehabilitātes
centrs „Līgatne”, Baltic Beach Hotel, Amber Sea & SPA Hotel, Mārcienas
muiža,
SPA Hotel
„Usma”, SPA Hotel „Ezeri”, Dikļu pils, „Lantus”, Kalnamuiža”, „Harmonija”,
„Andreēni”, Vecgulbenes muiža, „Kapteiņu osta”, „Karlīnes nams”, Hotel SPA
”Arkadia”.
Pētījuma periods ir 2009.gada jūlijs un augusts.
1. LITERATŪRAS
APSKATS
1.1. SPA
viesnīcu piedāvājums Latvijā.
Šobrīd, kad daudz
runā par veselības tūrisma attīstīšanu Latvijā, par ļoti nozīmīgu tūristu
piesaisti ir kļuvuši SPA pakalpojumi
SPA - sanus per
aquam – ir saīsinājums no latīņu valodas un nozīmē veselība, pateicoties
ūdenim. Bieži ar to saprot ārstniecību kūrortā, kur ir viens vai vairāki
minerālūdens avoti, kuru ūdenim piemīt dziednieciskas īpašības.
Šobrīd labākajās
Latvijas SPA viesnīcās (Baltic Beach Hotel, Mārcienas muiža, Hotel Jūrmala SPA
u.c.) piedāvājumā ietilpst arī dažādu veidu masāžas ar dabas līdzekļiem, sporta
zāle, solārijs, skaistumkopšanas salons, un sāls istaba, dažādu veidu pirtis,
aromterapija, ārstnieciski fizikālās terapijas, tai skaitā diagnostika un profesionālu
ārstu pakalpojumi.
Atsevišķi SPA
pakalpojumi ir pieejami arī viesu mājās un brīvdienu mājās, piemēram, viesu
mājā „Karlīnes nams” Ventspilī ir ierīkots SPA baseins un džakuzi vanna zem
klajām debesīm, viesu māja „Kupfernams” piedāvā saviem viesiem skaistumkopšanas
salona pakalpojumus.
Ļoti iecienīti ir
dažādi pirts pakalpojumi kā SPA viesnīcās, tā arī citās naktsmītnēs. Latvieši
jau no senseniem laikiem ir iecienījuši pirts priekus un dažādas pirts
procedūras. Daži no pirts un citām ūdens procedūrām ir nepelnīti aizmirstas vai
tiek izmantotas ļoti reti. Pirts pēc savas būtības arī ir SPA procedūra, kas
tiek papildināta ar dažādām niansēm – ar dažādu augu slotiņām, dažādiem ķermeņa
ieziešanas materiāliem, smaržām, vannu un tvaiku sastāviem, augu paklājiem utt.
Ļoti daudzpusīgs
dažādu ūdens procedūru un SPA procedūru piedāvājums ir rehabilitācijas centrā
„Līgatne”. Tikai dažas no tām:
§ Dr. Tereško zāļu pindu vanna;
§ Medus-mandeļu ķermeņa pīlings;
§ Ārstnieciskā pirts;
§ Pērļu vanna ar ēteriskajām eļļām;
§ Ajūrvēdas pēdu vai plaukstu masāža;
§ Līgatnes zāļu tēju baudīšana.
Īpaši plašs
piedāvājums ir SPA kūrortā „Mārcienas muiža”:
§ SPA komplekss ar dažādām tvaika pirtīm, saunu,
baseiniem,
§ Turku pirts kabīne uz atklātās terases: tvaiks,
papildināts ar aromātiskajām eļļām (piemēram, vaniļas, krustnagliņu,
piparmētras u.c.), sniedz ne vien baudu degunam, bet arī labumu veselībai!
§ Arctic SPA atklātā terasē,
§ Hidro termo
ietīšanas vanna ar homeopātisko zāļu masku: Klients tiek noguldīts uz stingras
virsmas, ieziests ar izvēlētajām eļļām un ietīts ūdensnecaurlaidīgā siltā termo
segā. Nemanāmi vannas virsma iegrimst ūdenī un klients termo segā paliek it kā
šūpojoties bezsvara stāvoklī. Atslābinās stresa nospriegotie sprandas, kakla un
muguras muskuļi, ķermenī iesūcas siltais dabas zāļu ekstrakts. Austiņās skan
relaksējoša mūzika. Uzlabojas pašsajūta, āda top gluda un veselīga. Atslābinās
stresa nospriegotie sprandas, kakla un muguras muskuļi, ķermenī iesūcas siltais
dabas zāļu ekstrakts. Ļoti
ieteicama visiem, kam sāp mugura, kas sūdzas par osteohondrozi un stresu.
§ Dzirnavu kontrasta duša
1.1.att. Dzirnavu kontrasta duša.
§ Ķermeņa masāža ar ēterisko eļļu un akmens lodītēm.
§ Pikantā,
siltā ķermeņa labsajūtas procedūra ,,Ingvers,,: tiek pielietotas anīsa sēklas un ingvers, kas
padara procedūru īpaši satraucošu. Anīsa esenču eļļām piemīt antibakteriāla,
bet ingvera - stimulējoša, cirkulāciju veicinoša iedarbība. Ingvera eļļas
esences nostiprina izlēmību, stabilitāti. Palīdz atjaunot spēkus pēc slimībām,
traumām, operācijām, parāda pareizo ceļu uz mīlestību.
§ Ķermeņa
labsajūtas procedūra ,,Kanēlis,,: kanēļa eļļa stimulē cirkulāciju un veicina ķermeņa dzīvības funkcijas.
Kanēļa smarža noņem stresu, uzlabo garastāvokli un veicina jaunradi.
Pateicoties kanēlim, maska stimulē cirkulāciju un patīkami sasilda ķermeni un
garu, noņem muskulatūras saspringumu.
§ Ķermeņa
pīlings ar bioproduktiem: (tiek
izmantots toksīnu izvadošais Himalaju sāls)
§ Aromterapijas
masāža ķermenim. Aromterapija
apvieno gan ķermeņa, gan gara atveseļošanu, izmantojot dažādu ārstniecisko
aromātu spējas iedarboties gan uz cilvēka ķermeni, gan psihi. Eļļas tiek
izvēlētas, ņemot vērā cilvēka noskaņojumu un vēlmes.
Ļoti specifisks piedāvājums ir Dikļu
pilī –
§ Zāļu vanna ar kokosriekstu pienu un citronzāli,
ingveru, krustnagliņām vai kanēli - stimulē un sasilda ķermeni
§ SPA rituāls Bali Lulur - sniedz ķermenim visus
dziedinošos efektus un aktīvās īpašības, kuras piemīt aromātiskajiem
garšaugiem, jogurtam un augļiem, kas dažādos veidos tiek kombinēti un sajaukti
procedūras gaitā. Šīs procedūras galvenais elements ir ekskluzīvs garšvielu
maisījums, kas gatavots no rīsu pulvera un aromātiskām garšvielām ar izcilām
īpašībām: ingvera (pretiekaisuma, antioksidējošs, spēcina imūnsistēmu),
kardamona (atjauno cirkulācijas aktivitāti), zemes mandeles jeb musta
(tonizējoša), sarkanajiem pipariem (stimulē cirkulāciju un tonizē) un kurkuma
(atsvaidzinoša un attīroša). Noslēgumā masāža ar jasmīnu eļļu ir ļoti noderīga
ķermenim, jo nostiprina imūnsistēmas aizsardzības spējas, pretojas oksidācijai
un pārsteidzoši tonizē audus, ilgstoši uztur jaunības skaistumu.
§ Masāža notievēšanai ar eksotiskajiem koka akmeņiem
un ēterisko aromeļļu (ciprese, kadiķis, mirre, pačūlija, rozmarīns un
sandalkoks)
§ Garšaugu pīlings ķermenim.
§ Īpašā procedūra Dikļu pilī ir Fito Aroma Pindu
masāža. Šī procedūra atjauno līdzsvaru starp ķermeni, prātu un dvēseli.Vispirms
garšaugu pīlings ķermenim. Šī pīlinga galvenais elements ir ekskluzīvs garšaugu
maisījums, kas gatavots no rīsu pulvera un aromātiskajām garšvielām. Ingvers,
kardamons, kurkuma, krustnagliņas, muskatrieksts, zemes mandele, smaržīgie
pipari, koriandrs, kanēlis. Šis maisījums sasildīs ķermeni, un āda tiks attīrīta
no atmirušajām daļiņām.
1.2.att. Masāža ar
Pindām.
§ Tālāk seko masāža ar Pindām (ārstniecības augu
sainīši). Pindas ir linu maisiņos sakarsētas Latvijā audzētas zāļu tējas,
saknes, mizas un ziedi. Tie var būt sajaukti ar māliem, pienu, griķiem, auzām,
rīsiem, linsēklām. Augu sainīši tiek uzsildīti, samērkti siltā aromeļļā un
masēts viss ķermenis. Pindu masāžu pielieto, lai uzlabotu pašsajūtu, noņemtu
sasprindzinājumu, šķeltu taukus un uzlabotu ādas tonusu, veicinātu asins
cirkulāciju, vielmaiņu, vienas procedūras laikā kombinējot dažāda maisījuma
Pindas.
§ Sasildītais augu spilventiņš paplašina ādas poras,
ļaujot ēteriskajām eļļām un zāļu maisījumam labāk uzsūkties ādā. Šī masāža
neitralizē negatīvo enerģiju, mazinās stress un līdzsvarojas iekšējā enerģija. Pēc
Pindu masāžas ieteicams iegremdēties ārstniecības augu vannā ar citronzāles,
bergamota un ingvera ēteriskajām eļļām.
Baltic Beach
Hotelī zāļu Pindas izmanto zāļu vannās.
Viesu
nams „Andrēni” saviem viesiem piedāvā pirti ar dabīgiem kopšanas līdzekļiem:
pirts medus, bērza slotiņas, zāļu tējas utt.
Kalnamuižas
piedāvājumā ir atpūta lauku SPA mājā, kur var baudīt piparmētru, lavandas,
jūras sāls, kumelīšu un melisas tējas vannu, kā arī siltu piena vannu ar
mandeļu eļļu. Piedāvājumā ir arī SPA vanna zem klajām debesīm.
1.3.att. Āra SPA
vanna „Kalnamuižā”.
1.2. Garšvielu
un garšaugu sastāvs
Svarīgākās vielas, kas rada
garšvielu un garšaugu smaržu un garšu:
ü Ēteriskās
eļļas ir smaržīgās viegli gaistošas vielas. Garšaugu un
garšvielu sastāvā ir ap trīs tūkstošiem dažādu ēterisko eļļu. Garšaugu sastāvā
esošās ēteriskās eļļas uzlabo ēstgribu un gremošanu.
ü Sveķi un
balzami pēc ķīmiskās uzbūves ir
tuvu ēteriskajām eļļām, tiem piemīt patīkama smarža un daudziem arī baktericīda
iedarbība.
ü Fitoncīdi
ir augu gaistošās vielas, kas
spēj aizkavēt baktēriju, sēnīšu un citu mikroorganismu vairošanos- pasargā
produktus no bojāšanās, konservē.
ü Rūgtvielas
ir komplicēta ķīmiskā sastāva
vielas, bieži ar glikozīdu uzbūvi. Tiem piemīt rūgta garša, kas kairina garšas
nervu receptorus un reflektoriski stimulē gremošanas sulu un žults sekrēciju.
ü Miecvielām ir velkošā, diezgan patīkama garša, tās nav
indīgas un daudzām no tām ir izteikta P vitamīna aktivitāte. Lielākā vai mazākā
daudzumā tās atrodas gandrīz visos garšaugos.
ü Augu
pigmenti pēc ķīmiskajām un
fizikālajām īpašībām iedala flavonoīdos un lipohromās. Flavonoīdi ir augu
krāsvielas, kas nosaka ziedu, augļu un sakņu krāsu. Pazīstamākie no tiem ir
hlorofils un karotinoīds.[ 2]
Garšaugi satur arī citas bioloģiski
aktīvās vielas:
ü Alkaloīdi ir slāpekli saturošas, galvenokārt augu
izcelsmes organiskas vielas. Alkaloīdiem ir spēcīga fizioloģiska iedarbība uz cilvēku un dzīvniekiem.
ü Iridoīdi ir
biogēnas vielas. Tie var darboties kā rūgtvielas, kā antibiotikas un
nomierinoši.
ü Kumarīni ir biogēnu vielu grupa. Kumarīni var būt gan
brīvā veidā, gan saistīti ar glikozīdiem vai ēterisko eļļu sastāvā. Tiem piemīt
pretaudzēju, pretsāpju, hipotensīvas, žultsdzenošas, pretiekaisuma un daudzas citas cilvēka
organismam lietderīgas īpašības.[8]
ü Mikroelementi
ir ķīmiskie elementi, kas dzīvo organismu normālai augšanai un
attīstībai nepieciešami salīdzinoši niecīgā daudzumā.
ü Minerālvielas ir neorganiskās vielas cilvēku, dzīvnieku un augu organismos. Tās ir nepieciešamas organisma dzīvības procesiem un normālai attīstībai. [21]
ü Ogļhidrāti ir organiski savienojumi, vienkāršie ogļhidrāti satur oglekli, ūdeņradi un
skābekli. Ogļhidrāti ir galvenais šūnu enerģijas avots.[21]
ü Oksikumarīni veicina procesus,
kas novērš trombu veidošanos asinsvados.
ü Organiskās
skābes augos veidojas kā
ogļhidrātu, tauku un aminoskābju oksidācijas starpsavienojumi. Tie ietekmē
vielmaiņu, novērš rūgšanas, pūšanas procesus.
ü Saponīni
ir īpaša glikozu grupa, tiem
raksturīgi rūgta, kairinoši asa garša.
ü Ursolskābe –
šai skābei ir to virsnieru dziedzeru hormonu darbība. Ļoti spēcīga iedarbība
pretiekaisuma, brūču dzīšanas, čūlu, eroziju likvidēšanā.
ü Vitamīni ir mazmolekulāras organiskas vielas ar atšķirīgu
uzbūvi. Vitamīni piedalās visos vielmaiņas procesos.[8]
1.4.att.Garšvielas.
1.3. Garšvielu un garšaugu īpašības
Garšaugi
pieskaitāmi aromātisko un ārstniecības augu grupai. Garšaugu grupā ietilpst tās
augu sugas, kuru bioķīmiskais sastāvs, organoleptiskās īpašības piemērotas
uzturam un nesatur indīgas vielas.
Garšvielas un
garšaugi satur mikroelementus un minerālvielas, tamdēļ to lietošana uzturā
samazina organisma vajadzību pēc sāls. Tajā pašā laikā tiem ir pretiekaisuma,
pretsēnīšu un antibakteriālā iedarbība – tie cīnās ar mikrobiem. Garšaugi
piešķir ēdienam neparastu smaržu un garšu, tiem piemīt dezinficējošas un
konservējošas, kā arī ārstnieciskās īpašības. Tie veicina gremošanu un vielu
maiņu, uzlabo garastāvokli un vairo enerģiju.
Zinātnieki ir
atklājuši, ka dažu garšaugu un garšvielu, piemēram, salvija un rozmarīna,
sastāvā ir ļoti spēcīgi antioksidanti. Ir pierādīta, ka ingvera antioksidatīvā
iedarbība ir spēcīgāka par E vitamīna iedarbību. [2]
Savu ārstniecisko
īpašību dēļ garšaugus iespējams izmantot ļoti daudzpusīgi. No tiem pagatavotas
ēteriskas eļļas ir izmantojamas aromterapijā. Mūsdienās ārstēšana ar smaržām ir
kļuvusi ļoti populāra. Aromterapijā tiek lietoti dažādi terapijas veidi –
inhalācijas, masāžas, aromātiskās peldes, smaržīgie kociņi un sveces. Augu
smaržu iedarbība uz cilvēka organismu ir izskaidrojama ar augu sastāvā esošo
ēterisko eļļu, fitoncīdu un citu bioloģiski aktīvo vielu sinerģisko darbību.
Garšaugus un
garšvielas tāpat, ka ārstniecības augus, izmanto daudzu kosmētisko līdzekļu
ražošanā. Daudzi kosmētikas ražotāji ir sapratuši, ka nekas nevar būt labāks
par pašas dabas piedāvāto. Tāpēc ar vien lielāks kļūst to produktu klāsts, kuru
sastāvā izmantoti augu ekstrakti un ēteriskās eļļas. Piemērām Dr.Hauschka
šampūnos izmantotas maigas mazgājošās vielas no cukura, kas attīra efektīvi un saudzīgi,
izmantotas Indijas
kreses un ūdenskreses ekstrakti, kas regulē galvas ādas taukošanos, rozmarīna
un nātru ekstrakti stiprina matus. „Florame” ražo vairākus desmitus tīru augu ēterisko eļļu, no tām 85 % ir
organiskas. Florame ēteriskās eļļas nav “papildinātas” ar kādām sintētiskām
vielām un arī ēterisko eļļu komponentu proporcijas nav pārveidotas – eļļas ir
tādas, kā tās dabiski sanāk, auksti spiestas vai ar tvaiku destilētas.[13] Vācu
ražotājs “Logona Naturkosmetik “ piedāvā dabīgu kosmētiku – tās sastāvā ir
tikai vērtīgas augu eļļas un ekstrakti. Arī Latvijā ražo dabīgo kosmētiku, kura
sastāvā nav ne grama naftas pārstrādes ķīmijas produktu. “Madara” ir pilnībā dabiska un ekoloģiska kosmētika, tās sastāvā ir tikai tīras augu eļļas un vaski, no augiem iegūtas
vai dabiskajām identiskas izejvielas. Savukārt vācu uzņēmuma “Cosmoveda”
garšvielu un augu tējas ir izveidotas stingri pieturoties pie ājurvēdas
principiem. Šo tēju visas izejvielas ir augi, ziedi, augļi un garšvielas, kuras
audzētas ekoloģiski tīrā vidē. Tādiem pašiem principiem seko mūsu pašu
fitoterapeits un ārstniecisko tēju ražotājs Dr.Tereško.
1.5.att. Pirts,
saunas, dušas medus.
1.4. Garšvielu
un garšaugu izmantošanas veidi
Apstādījumos bieži izmanto augus, kuri ir ne tikai dekoratīvi, bet arī ar ārstnieciskām
īpašībām, tie var būt izmantojami arī kā garšaugi. Pasaulē ļoti populāri ir
garšaugu dārzi. Garšaugu izmantošana apstādījumos nav pēc būtības ne kas jauns,
ne sarežģīts. Ir zināmi parki un dārzi, kuros tiek veidotas speciālas garšaugu
dobes. Pirmie dārzi, kuros audzēti daudzi aromātiskie un ārstniecības augi ir
klosteru zāļu dārzi. Tādus var izveidot arī brīvdienu māju, mazo viesnīcu,
viesu māju īpašnieki. Apstādījumu kopšana gan prasa papildus vismaz vēl viena
darbinieka – dārznieka darba rokas, bet toties ir pieejami vienmēr svaigi
garšaugi. Viesiem varētu būt īpaši patīkama pastaiga smaržojošā dārzā, kas
sniedz ne tikai prieku acīm, bet arī aromterapiju svaigā gaisā.
Aromterapijas galvenais noslēpums ir iedarboties uz cilvēka psihi un jūtām, kā arī uz
ķermeni.[10] Terminu “aromterapija” radīja 1928. gadā franču ķīmiķis
Gattefosse, kurš darbojās privātajā parfimērijas biznesā. Veicot pētījumus,
viņš konstatēja, ka daudzas dabiskās ēteriskās eļļas izrāda lielāku iedarbību
par sintētiskajām vielām.[12] Aromterapija var būt ir pārāk skaļi teikts, ja
viesnīcas pakalpojumos nav speciālu šādu procedūru piedāvājumu. Neuzkrītoši, ar
aromātisko sveču, garšvielu tēju, garšvielu un garšaugu spilventiņu, vainadziņu
un kompozīciju palīdzību var rūpēties par viesu labsajūtu kā numuriņos, tā arī
koplietošanas telpās. Viesnīcām, kuru pakalpojumos ietilpst dažādas ķermeņa
kopšanas, skaistumkopšanas procedūras, ir iespēja paplašināt pakalpojumu vai
lietojamo līdzekļu klāstu. Pašreizējais kosmētisko līdzekļu piedāvājums ir
milzīgs. To vidū iespējams atrast tādu firmu produkciju, kas ražoti no dabīgām,
ekoloģiski tīrām izejvielām. [11 ,13 ]
Biškopībā. Biškopībai piemērotākie ir ziedi, kuros nektārs karstās dienās neizžūst un
lietus to nespēj tik viegli izskalot. Visvairāk
tiek ražots ziedu medus. [17] Arī daudzi garšaugi ir ļoti labie
nektāraugi, tamdēļ garšaugu dārzs biškopja pagalmā būtu tieši laikā. Dabiskais
medus no dažādiem ārstniecības un garšaugiem ir labākās zāles. Medus, tāpat kā vērmeles,
tiek uzskatīts par zālēm pret 99 vainām. Medus nav lietojams tikai pārtikā,
medus ir ļoti iecienīts produkts ķermeņa kopšanai un masāžām. Medus masāža nāk
no Senās Tibetas un tās pamatā ir ādas un bioloģiski aktīvo vielu, kuras satur
medus, mijiedarbība.[20] Veikalos ir pārdošanā pirts medus, kura sastāvā
ietilpst dažādu augu un garšaugu ekstrakti. Medu ar augstvērtīgām piparmētru,
apelsīnu, rozmarīna, eikalipta eļļām lieto pirtī, saunā vai dušā uzklājot uz
iekarsētas ķermeņa ādas. Dabīgie medus kristāli darbojas kā skrubis. Medus
attīra, mīkstina un atsvaidzina ādu, padarot to zīdaini mīkstu un gludu.
Fitoterapija, ārstēšana
ar fizikālām metodēm. Tā aptver dabisku ārstniecisko faktoru
izmantošanu — ūdensdziedniecība, klimatterapija, siltumterapija — un mākslīgi radīto fizikālo faktoru izmantošanu
— elektroterapija, gaismas terapija, ultraskaņas terapija, u.c.; šajā grupā ietilpst arī masāža. Te izmanto augu drogas, ēteriskās eļļas, kosmētiskos līdzekļus u.c.[21] Fitoterapija ir radusies un ilgu laiku
attīstījusies uz senas tautas medicīnas bāzes. Fitoterapijas mērķis ir veicināt
organisma pašizārstēšanos, lietojot pēc iespējas mazāk organismam svešu vai
kaitīgu vielu. Daļa no fitoterapijas paņēmieniem ir ārstēšanās ar augu drogām.
Floristikā izmantojami ļoti daudzi garšaugi un garšvielas. Īpaši populāri ir adventes
vainagi un dažādi dekori ar garšvielām – pipariem, kanēļa standziņām, lauru
lapām. Floristikā plaši izmanto kā svaigus, tā žāvētos ziedus un dažādus dabas
materiālus. Var pīt ziedu vainagus no dažādiem ziediem vai tikai no garšaugiem
un rotāt telpas kādos īpašos svētkos, gatavot aromātiskos miega spilventiņus un
likt viesiem uz spilvena.Te ir daudz variantu.
1.6.att. Adventes
vainagā izmantotas garšvielas – anīss un kanēlis.
Garšviela ēdieniem ir vitamīnu, minerālsāļu un mikroelementu avots, pievieno
ēdieniem un dzērieniem kā pārtikas piedevu. Tas ir vistradicionālākais un
visiem zināms veids garšaugu un garšvielu izmantošanai. Uzskata, ka cilvēces pirmsākumos tieši aromātiskie
augi savas smaržas dēļ piesaistījuši uzmanību un mudinājuši cilvēkus tos lietot
uzturā. Mūsu senči pārtikuši no dabiskas pārtikas, ko paši ieguvuši dabā vai
arī audzējuši. Pārtikas dažādošanai un garšas uzlabošanai izmantojuši „vircaugus jeb baudaugus”, kā tolaik sauca
garšaugus.[16]
Pirts procedūras. No medicīniskā viedokļa pirts ir fizikālā terapija, kur uz cilvēku
iedarbojas karstums, mitrums, masāža ar slotu, aromterapija (arī lietojot
visparastāko bērzu slotu). Izpētīts, ka aromterapija, iedarbojoties caur
elpošanas orgāniem un ādu, palīdz ārstēt dažādas kaites, piemēram, hronisku
radikulītu, osteohondrozi un citas. Pirts procedūru galvenā un neatņemama sastāvdaļa ir pirtsslotas.
Pirtsslotas var būt sietas no viena auga, kā arī izmantojamas visplašākā
spektra zaru-zāļu-ziedu pirtsslotiņas. Pirtsslotās var izmantot arī daudzus
garšaugus, kuriem ir izteikti stipra smarža vai citas ārstnieciskas
īpašības.[6] No garšvielām un garšaugiem var izgatavot, „pirts gariņus”, „drogu
vannas” un pirts paklājiņus.
1.7. att. Pirts procedūrā izmantojams zāļu paklājiņš.
Sveču ražošanā izmanto daudz dažādu augu ēteriskās eļļas sveču aromatizēšanai.
Populāri ir sveces ar lavandas, vaniļas, citrusaugļu, kanēļa smaržu. Sveces
liet prata arī mūsu senči, daži meistari prot to darīt arī mūsdienās. Lielajās
viesnīcas piemērotāki ir rūpnieciski ražotas aromātiskās sveces, bet viesu
namos un brīvdienu mājās, iespējams, var sveces pagatavot paši.
Zāļu tējas, tās ir dažādu
sasmalcinātu un nesasmalcinātu drogu maisījumi, kam
dažreiz pievienoti sāļi, ēteriskās eļļas u.c. vielas, to var uzskatīt par vienu no zāļu formām. Dziednieciskās tējas ir piemērotas pirms un pēc
pirts procedūrām. Aptiekās ārstniecisko tēju klāsts ir diezgan liels, tos var
iegādāties arī specializētos veikalos. Latvijā labi pazīstams dziedniecisko
tēju ražotās dr. Tereško. Dr. Tereško tējas ražotās tikai no Latvijā augošiem
augiem.
1.5.Garšvielu un
garšaugu raksturojums
1.5.1.Klasiskās garšvielas
Tās ir garšvielas,
kas iegūtas speciāli apstrādājot subtropu vai tropu izcelsmes augu daļas –
lapas, saknes, mizas utt. Ēdienu gatavošanā tos lieto sausā veidā nelielās
devās.
Klasiskajām
garšvielām ir stiprs, izteikts aromāts.
1.5.1.1.Ingvers
Ārstniecības
ingvers ir ingveru dzimtas augs. Savvaļā ingvers nav satopams, to plaši kultivē
tropu joslā Ķīnā, Indijā u.c. valstīs. Ingveru audzē dārzos, bet var audzēt arī
kā telpaugu. Kā garšvielu izmanto ingvera sakni. Ingveram ir rūgta garša. To
izmanto pārsvarā kulinārijā pie saldiem ēdieniem, pie gaļas un vistas ēdieniem
domātām mērcēm un alkohola ražošanā. Ingvers ietilpst daudzo aso garšvielu
maisījumos.[1]
Ingvera sakneņi
satur ēterisko eļļu, cieti, olbaltumvielas un eļļu. Aso, vircoto garšu ingveram
piešķir fenoltipa savienojumi, kas arī nosaka ingvera drogas vērtību. Ingveram
piemīt nomierinoša, spazmolītiska un pretiekaisuma iedarbība, jūtami mazina
sāpes, sasilda organismu, lielisks profilakses līdzeklis vīrusu laikā. Ingvers
ietilpst daudzo ārstniecisko balzāmu, komplekso preparātu un garšas uzlabotāju
sastāvā.[8]
1.5.1.2. Kanēlis
Kanēļkoki ir lauru
dzimtas mūžzaļi tropu koki vai krūmi. Kanēli iegūst no vairāku sugu kanēļkokiem.
Pazīstamākas ir Ceilonas un Ķīnas kanēļkoki.
Ceilonas kanēlis cēlies
no Šrilankas salas. Tie ir krūmi, no kuru dzinumiem nogriež mizu. Mizas
sloksnītes saritina caurulītēs. Kaltēta Ceilonas kanēļa miza ir plāna un ļoti
trausla ar ļoti maigu aromātu.
Ķīnas kanēļa jeb kasijas dzimtene ir Dienvidķīna. No šiem kokiem nogriezto mizu kaltē ēnā.
Gatavs produkts ir rupji mizas gabaliņi ar nedaudz asu garšu.[1] Kulinārijā
kanēli izmanto pārsvara konditorejas izstrādājumos, to lieto arī dažādu
alkoholisko dzērienu, liķieru un bezalkoholisko dzērienu ražošanā. Kanēļkoku
miza satur ēterisko eļļu, miecvielas, gļotvielas, sveķus, cieti, kalcija
oksalātu. Kanēļkoku mizu lieto daudzu komplekso preparātu rūpnieciskai
ražošanai, tā ietilpst dažādās ziedēs, rūgtajos balzāmos, emulsijās u.c. [8]
1.5.1.3. Kardamons
Kardamons ir
ingveru dzimtas augs, cēlies no Malabaras piekrastes Indijā un Šrilankas salas.
Kā garšvielu lieto kardamona sēklas, kurus žāvē saulē. Gatavais produkts ir
baltā krāsā.[1] Kulinārijā kardamonu pārsvarā izmanto konditorejas
izstrādājumos. Kardamons ir daudzu garšvielu maisījumu sastāvā. Īstā kardamona
sēklās ir 4-8 % ēteriskās eļļas, eļļa, ciete, rezēns un amidons. Medicīnā
kardamonu un tā preparātus lieto ēstgribas uzlabošanai, gremošanas traucējumu
novēršanai. Kardamons ietilpst dažādās rūgtajās tinktūrās, ārstnieciskajos
balzāmos, eliksīros, liķieros. [8]
1.5.1.4. Krustnagliņas
1.8.att.
Krustnagliņas.
Krustnagliņas ir nagliņkoka jeb sizingijas kaltēti neatvērušies ziedi. Nagliņkoks ir miršu dzimtas
augs. Šī koka dzimtene ir Moluku salas. Ievāc nagliņkoka ziedpumpurus īsi pirms
ziedēšanas, kad tie sāk sārtoties. Žāvēšanas laikā ziedpumpuri kļūst tumšbrūni.
Labās kvalitātes krustnagliņu kātiņi ir lokani un tos var saliekt.
Krustnagliņas ir ar spēcīgu smaržu un vircotu garšu. Kulinārijā visbiežāk
izmanto marinādēs, saldos ēdienos, kompotos. [1]
Nagliņkoka
ziedpumpuri satur 15 – 21 % ēteriskās eļļas, kura sastāvā ir 70 – 90 % eigenola,
kā arī aceteigenols un vanilīns. Drogās ir līdz 20 % miecvielu, sveķveida
vielas, eļļa, vaski u.c. vielas. Medicīnā krustnagliņas lieto gan iekšķīgi, gan
ārīgi dažādos preparātos. Krustnagliņām piemīt dezinficējoša un anestezējoša
iedarbība, tās ietilpst dažādās kompleksajās zāļu formās, tējās, mikstūrās.
Krustnagliņu ēterisko eļļu un no tās iegūto eigenolu lieto kā dezinficētāju un
vietējās anestēzijas līdzekli stomatoloģijā. [8]
1.5.1.5. Kurkuma
Dabā sastopamas
vairāk nekā 40 kurkumas sugas. Pazīstamāki no tiem ir garā kurkuma, aromātiskā
kurkuma, Cedoārijas kurkuma un apaļā kurkuma..
Aromātisko kurkumu lieto konditorejas izstrādājumu gatavošanā, Cedoārijas
kurkumu izmanto liķieru ražošanā, apaļo kurkumu galvenokārt kurkuma cietes
ieguvei.[1]
Eiropas valstīs ir
pieņemts kurkumu lietot konditorejas izstrādājumu gatavošanā un kā pārtikas
krāsvielu. Kurkuma piešķir ēdienam skaistu, koši dzeltenu krāsu un palielina
uzglabāšanas laiku. Ar šo lēto krāsvielu dažkārt aizvieto ļoti dārgo garšvielu
safrānu, tomēr tā nepiešķir ēdienam tik patīkamas garšas un smaržas, ko dod
safrāns. Kurkumas garša atgādina ingveru, smarža ir patīkama, maiga.[1]
Kurkumas sakneņi
satur ēterisko eļļu, krāsvielas kurkumīnu un citus kurkuminoīdus un rūgtvielas.
Medicīnā kurkuma ir daudzu kompleksu
preparātu sastāvā. Kurkuma tiek lietota Ķīnas tradicionālā un Indijas ājurvēdiskajā
medicīnā aknu un kunģa slimību ārstēšanā.[8]
1.5.1.7. Rozmarīns
1.9.att. Rozmarīns.
Rozmarīns ir
mūžzaļs lūpziežu dzimtas puskrūms. Tā dzimtene ir Vidusjūras rietumu piekraste.
Latvijas klimatā rozmarīnu var audzēt telpās. Kā garšvielu lieto svaigas vai
kaltētas rozmarīna lapas. Rozmarīnam ir spēcīga kampara smarža un viegli
rūgtena priežu skujām līdzīga garša. Kulinārijā rozmarīnu lieto pie gaļas
ēdieniem, zupām.[1]
Rozmarīna lapas un
galotnes satur ēterisko eļļu, kuras sastāvā ir daudz terpenoīdi, flavonoīdi,
terpēnskābes, fenolkarbonskābes, ursolskābe, rozmarīnskābe. Rozmarīnam ir
organismu tonizējoša, pretiekaisuma un baktericīda iedarbība. Rozmarīna
ēterisko eļļu izmanto pretsāpju ziedēs, to lieto parfimērijas izstrādājumu
gatavošanā, homeopātijā un pat reliģiskos rituālos.[8]
1.5.2. Latvijā sastopami garšaugi
Latvijā sastopami daudz vairāk
garšaugu nekā ir pierasts domāt. Daudzi augi ir pazīstami kā dekoratīvie augi,
daudzi zināmi kā parastās pļavu zāles un daudzi pazīstami kā ārstniecības augi.
Patiesībā liela daļa no ārstniecības augiem ir izmantojami kā garšaugi un
gandrīz visi garšaugi ir izmantojami kā ārstniecības augi.
1.5.2.1. Baziliks
1.10.att. Bazilika.
Baziliks ir daudzgadīgs panātru dzimtas
puskrūms. Dažas bazilika šķirnes ir ar violetām lapām, dažas ar krokotām lapām,
dažas ar citrona aromātu. Latvijā baziliku kultivē kā viengadīgu augu dārzos,
siltumnīcās vai puķupodos telpās.
Kulinārijā izmanto
kā garšvielas pārsvarā dārza bazilika, citronbazilika, anīsbazilika lapas.
Baziliku var izmantot kā svaigu, tā arī kaltētu, saldētu un pat konservētu pie
gaļas, dārzeņu un zivju ēdieniem, kā arī eļļas un etiķa aromatizēšanai. Īpaši
labi bazilika sader kopā ar tomātiem. [1]
Bazilika lapas un
laksti satur ēterisko eļļu, askorbīnskābi, rutīnu, karotīnu, un miecvielas.
Dažādu bazilikas sugu un šķirņu aromāts un ēteriskās eļļas ķīmiskais sastāvs ir
atšķirīgs. Medicīnā izmanto bazilika lapas, lakstus un ēterisko eļļu. Vairākas
bazilika sugas izmanto homeopātisko preparātu ražošanai. Bazilikai ir
pretiekaisuma, spazmolītiska un organismu spēcinoša iedarbība.[8] Neaizstājams
augs aromterapijā. Baziliku var lieliski izmantot pirtsslotās gaisa
aromatizēšanai, tam ir baktericīda un pretiekaisuma iedarbība.[6]
1.5.2.2 Dille
Smaržīgā dille ir
viengadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs. Dilles ir ļoti populāras dažādu tautu
virtuvē. Dilles piešķir ēdienam svaiguma aromātu. Dilles izmanto gandrīz visos
ēdienos kā svaigus, tā arī kaltētus. Izmanto diļļu lapas, kātus, sēklas un
ziedus. No dillēm gatavo diļļu eļļu un esenci.[1]
Ārstniecības
nolūkos izmanto diļļu auglīšus. Tie satur līdz 5 % ēteriskās eļļas, 10–20%
eļļas, olbaltumvielas, furanokumarīnus, fenolkarbonskābes un vicenīnu. Diļļu
lapas un laksti satur askorbīnskābi, ēterisko eļļu, B1, B2, PP vitamīnus,
flavonoīdus ar P vitamīna aktivitāti, karotīnu, minerālvielas (galvenokārt
kāliju, fosforu un dzelzi). Dilles stimulē gremošanu, piena un žults sekrēciju,
novērš spazmas.[7] Dilles ēterisko eļļu izmanto parfimērijas rūpniecībā un
komplekso preparātu pagatavošanā.[8] Dilles lieliski papildina jaukto
pirtsslotu, tās aromatizē pirts gaisu, tiem ir baktericīda, pretiekaisuma un
spazmolītiska iedarbība.[6]
1.5.2.3. Estragons
Estragons ir daudzgadīgs kurvjziežu dzimtas
lakstaugs. Estragons ir vībotnes un vērmeles radinieks, bet ar interesantāku
garšu. Kulinārijā izmanto svaigus un kaltētus estragona jaunos dzinumus un
lapas. Smarža ir atsvaidzinoša, garša maiga. Estragona kātus var izmantot gurķu
un tomātu marinādēs un sālījumos. Lietojot estragonu, gurķi nekļūst mīksti.
Svaigas un kaltētas lapas var lietot dažādos salātos, zupās un mērcēs.[1]
Estragona lapas
satur ēterisko eļļu, karotinoīdus, askorbīnskābi, rutīnu (P vitamīns),
minerālvielas. Kā ārstniecības augam estragonam ir tonizējoša, urīndzenoša,
nedaudz nomierinoša iedarbība. Estragons rosina ēstgribu un kuņģa sulas
sekrēciju.[8]
1.5.2.4.Fenhelis
Parastais fenhelis ir daudzgadīgs čemurziežu dzimtas
lakstaugs. To dēvē arī par aptiekas dilli. Latvijas klimatā aug kā viengadīgs
augs. Pēc izskata līdzīgs dillei taču ar savādāku smaržu, kas atgādina anīsu.
Dārzeņfenheļa saknes pēc garšas atgādina pastinakus.
Svaigas fenheļa
lapas un stublāji lietojami salātos, uz sviestmaizēm, ēdienu rotāšanā. Svaigus
vai kaltētus lakstus kopā ar ziedkopām var izmantot dārzeņu marinēšanai.
Fenheļa sēklas izmanto arī konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai.[1]
Fenheļa augļi
satur 4 - 6 % ēteriskas eļļas, eļļu, cukurus, olbaltumvielas, minerālvielas.
Fenheļa lapās ir P vitamīns, askorbīnskābe, karotīns. [8]
1.5.2.5. Gurķene
Ārstniecības gurķene jeb gurķumētra ir viengadīgs skarblapju dzimtas augs.
Ar spalviņām klātām lapām ir patīkama svaigu gurķu smarža un garša. Gurķenes
gaiši zilus ziedus labprāt apmeklē bites, tamdēļ gurķeni var audzēt arī kā
nektāraugu.
Svaigas lapas
vācamas līdz ziedēšanai – līdz jūlijam. Smalki sagrieztos tos var izmantot
aukstās zupās, salātos, uz sviestmaizēm.[1]
Gurķenes lakstos
ir 30 % gļotvielu, miecvielas, saponīnu, organiskās skābes, flavonoīdi,
sveķveida vielas, askorbīnskābe, kālija sāļi. Augļos ir eļļa, kuras sastāvā ir
E vitamīns, alantoīns un linolēnskābe.[7]Gurķenes lakstu uzlējumu vai svaigu
sulu lieto vielmaiņas regulēšanai, pret bezmiegu, depresiju un daudzos citos
gadījumos. Tautas medicīnā lieto sirdsdarbības uzlabošanai, kā sviedrēšanas un
atkrēpošanas līdzekli, arī pret reimatismu. Lapas lieto pret kukaiņu
kodieniem.[8]
1.5.2.6. Izops
1.11.att. Izops.
Ārstniecības izops
ir daudzgadīgs panātru dzimtas augs,
labs nektāraugs.
Kulinārijā var
lietot svaigus un kaltētus dzinumu galotņu lapas, ko ieteicams vākt līdz
ziedēšanai, un ziedpumpurus, tām piemīt saldena smarža un rūgtena garša. Izopu
ieteicams lietot kopā ar majorānu, pievienojot mērcēm, gaļas un dārzeņu zupām,
gaļas un zivju ēdieniem, izmanto etiķa un liķieru aromatizēšanai.[1]
Medicīnā izmanto
izopa lakstus, ko vāc ziedēšanas laikā. Izopa lakstos ir ēteriskā eļļa, flavonoīdi,
miecvielas, sveķveida vielas, triterpēnsavienojumi, vitamīni un
minerālvielas.[8] Izopa lakstus iesien jauktās pirtsslotās, tie aromatizē pirts
gaisu un iedarbojas nomierinoši.[6] Izops palīdz locītavu slimību, gripas un
saaukstēšanās gadījumos. Tautas medicīnā izopu izmanto ļoti mazās devās
epilepsijas ārstēšanai.[10]
1.5.2.7. Kadiķis
Kadiķis jeb paegle
ir mūžzaļais ciprešu dzimtas skujkoks vai krūms. Latvijā kadiķis sastopams
priežu un jauktos mežos, mežmalās, izcirtumos. Kā dekoratīvu augu to audzē
apstādījumos, parkos un dārzos.
Kā garšvielu
izmanto kadiķa auglīšus. Kadiķa ogas nogatavojas otrajā gadā. Tās ir zirņa
lielumā, tumši zilas. Katrā ogā ir trīs sēkliņas, kadiķogas vāc septembra
beigās vai oktobrī, kad tās ir pilnīgi gatavas. Kvalitatīvi žāvētām kadiķogām
jābūt spīdīgām, gludām, melni brūnā krāsā, ar vieglu skuju smaržu. Kulinārijā
kadiķogas izmanto medījumu gatavošanai, tās noņem nepatīkamo aromātu, uzlabo
garšu. Kadiķogas var izmantot arī skābējot kāpostus, un gaļas un zivju sālīšanai.
Kadiķogas izmanto alkoholisko dzērienu pagatavošanai. [1]
Kadiķogas satur līdz 2 % ēterisko eļlu,
invertcukuru, miecvielas, sveķus, flavonoīdus, sveķskābi, organiskās skābes un
eļļu. Kadiķogām ir pretiekaisuma un gremošanu veicinoša iedarbība. Dažādu tautu
medicīnā kadiķogas lieto tūskas, podagras, reimatisma, hronisko ādas slimību un
saaukstēšanās gadījumos. Kadiķu zarus izmanto kūpināšanai telpās, kur atrodas
slimnieks, gaisa atsvaidzināšanai, trauku un mucu (ko lieto dārzeņu vai sēņu
skābēšanai) izkvēpināšanai un plaucēšanai.[8] No kadiķu zariem gatavo
pirtsslotas. To durstīguma mazināšanai pirtsslotu vispirms iemērcē karstā
ūdenī. Kadiķu aromāts attīra gaisu telpās.[6]
1.5.2.8. Kalme
Parasta kalme ir
daudzgadīgs kallu dzimtas augs. Latvijā kalmes sastopamas dūņainos dīķos, ezeru
un upju krastos, mitrās pļavās. Kalmes lapām ir patīkama maiga smarža.
Kulinārijā lieto
lapas un sakneņus, ko vāc pavasarī un vēlu rudenī. Sakneņiem ir vāji dedzinoša
garša, bet smarža atgādina rožu smaržu. Kalmju sakneņus var izmantot saldo
ēdienu aromatizēšanai.[1].
Kalmes sakneņi
satur līdz 5 % ēteriskās eļļas, glikozīdus - akorīnu un akoru, rūgtvielas,
miecvielas, minerālvielas, cieti un gļotvielas. Kalmēm ir bakteriostatiska
iedarbība.[8] Mūsu vecmāmiņas ienesa kalmes telpās un kaisīja uz grīdas
sagrieztās kalmju lapas, tā atsvaidzinot gaisu telpās un atbaidot kukaiņus,
kalmes ir iedarbīgas pret blusām. Kalmes izmanto pirtsslotās, tās dezinficē un
tonizē ādu, tām ir pretsāpju un spazmolītiska iedarbība.[6] Tautas medicīnā
kalmes ir plaši lietojamas - tiek gatavoti kalmju novārījumi, uzlējumi un
spirta izvilkumi. Gripas un holēras epidēmiju laikā iesaka košļāt kalmju
sakneņus, tas palīdz arī atmest smēķēšanu. Tautas kosmētikā lieto kalmes
sakneņu novārījumu galvas mazgāšanai, lai stiprinātu matu saknes un novērstu to
izkrišanu. [7]
1.5.2.9. Kliņģerīte
Kliņģerīte ir asteru dzimtas lakstaugs.
Kliņģerītes aug gandrīz katrā lauku sētā. Ir izveidotas dažādas to šķirnes.
Kulinārijā kliņģerītes jaunās lapas ir izmantojamas salātos un tās var
pievienot arī dārzeņu sautējumiem. Ar kliņģerītes ziediem var rotāt ēdienus.
[1]
Kliņģerītes ziedi
satur karotinoīdus, sveķveida vielas, flavonoīdus, ēterisko eļlu, saponīnus,
gļotvielas, rūgtvielu kalendenu, organiskās skābes, askorbīnskābi,
minerālvielas, mikroelementus (piem. cinku, varu, molibdēnu, selēnu).
Kliņģerītes tiek plaši izmantotas veterinārijā un homeopātisko zāļu
pagatavošanai. No kliņģerīšu ziediem iegūtos karotinoīdus izmanto parfimērijā
un pārtikas rūpniecībā kā krāsvielu. Kliņģerīšu preparāti iedarbojas
nomierinoši. Stimulē sirdsdarbību, pazemina asinsspiedienu, tiem ir
pretiekaisuma un brūces dziedinoša iedarbība. [8] Ar kliņģerīti aromatizētu
eļļu izmanto masāžai, kliņģerīša ziedu preparātus lieto ārīgi brūču dziedēšanai,
augoņu un vēnu iekaisumu ārstēšanai, mutes dobuma un rīkles skalošanai.[2]
Kliņģerītes tiek izmantotas arī jauktās pirtsslotās. [4]
1.5.2.10. Koriandrs
Koriandrs ir
viengadīgs čemurziežu dzimtas augs. Latvijā koriandru var audzēt dārzos kā
garšaugu un ārstniecības augu. Kulinārijā lietojamas koriandra sēklas un
svaigas vai kaltētas lapas. Koriandra sēklām ir patīkama smarža un garša, bet
lapām ir ļoti savdabīga smarža un garša. Koriandra zaļumus sauc par kinzu. Koriandra svaigās lapas
izmantojamas salātos, zupās kopā ar citiem garšaugiem. Kaltētās lapas izmanto
retāk. Koriandra sēklas ir plašāk lietojamas. Tās lieto pie konditorejas
izstrādājumiem, pievieno piena zupām, sautētai gaļai, marinādēm, skābējot
kāpostus un dažkārt pieliek kvasam un alum. Koriandrs ir daudzu garšvielu
maisījumu sastāvā.[1]
Koriandra augļos
ir ēteriskās eļļas, olbaltumvielas, pektīnvielas un organiskās skābes.
Koriandra augļi veicina ēstgribu un gremošanu, tiem ir nedaudz nomierinoša
iedarbība. No koriandra augļiem iegūst rūpnieciski eļļu, ko izmanto
parfimērijas rūpniecībā. Pēc ēteriskās eļļas ieguves tālāk?
1.5.2.11. Kreses
Avotkrese ir daudzgadīgs krustziežu dzimtas augs. Tā aug upmalās, pie dīķiem
strautiem un ezeriem. Kulinārijā lieto lapas un jaunos dzinumus, ko ievāc pirms
ziedēšanas. Šis augs satur daudz vitamīnu – C, K, B grupas vitamīnus, A
provitamīnu karotīnu.
Avotkrese
izmantojama svaigā veidā salātos vai gatavo līdzīgi spinātiem. Kaltēta
avotkrese zaudē savas īpašības. Sasmalcinātai avotkresei piemīt asa, patīkama smarža.
Lielā krese pieder pie krešu dzimtas. Latvijā šis augs sastopams gandrīz katrā dārzā kā dekoratīva vasaras puķe. Lielai kresei ir
daudz dažādu šķirņu. Lielā krese satur ēterisko eļļu, kas atgādina sinepju
eļļu, un C vitamīnu.
Kreses ēd svaigā
veidā, pievienojot salātiem vai izmantojot kā zaļumu piedevu siltajiem un
aukstajiem gaļas, olu un dārzeņu ēdieniem. Ēdamas ir visas kreses daļas –
lapas, pumpuri, ziedi un pat negatavas sēklas. Dabiskās antibiotikas un jods,
ko augs satur, palīdz ātrāk atveseļoties, uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību.
Kreses ziedus var
izmantot arī ēdienu rotāšanai.
Dārza kressalāts ir viengadīgs krustziežu dzimtas augs. Kressalāti
smaržo līdzīgi sinepēm. Arī garša atgādina sinepes un mārrutkus. Kressalāti
satur C, PP, B grupas vitamīnus, karotīnu, rutīnu, minerālvielas. Kressalātu
jaunās lapas un dzinumus pievieno smalki sagrieztus pie salātiem, gaļas, zivju,
dārzeņu un olu ēdieniem. Tos var lietot arī etiķa aromatizēšanai.[1]
1.5.2.12. Ķimene
Parastā ķimene ir viengadīgs vai divgadīgs čemurziežu
dzimtas augs. Latvijā ķimenes aug savvaļā sausās pļavās un ceļmalās. Ķimenes
tiek uzskatīts par labu nektāraugu. Ķimenes sēklas izmanto maizes cepšanā gan
piejaucot mīklai, gan uzkaisot gataviem maizes klaipiņiem. Ķimenes izmanto arī
kāpostu un biezpiena ēdienos, Jāņa siera pagatavošanai. Ķimeņu sēklas bieži
lieto zupās, pievieno dažādām mērcēm, kvasam un alum.
Ķimenes augļi
satur ēterisko eļļu, eļļu olbaltumvielas, flavonoīdus, miecvielas,
minerālvielas, u.c. vielas.[8] Medicīnā un tautas medicīnā lieto ķimenes augļus
un to preparātus gremošanas orgānu darbības uzlabošanai, piena sekrēciju
veicināšanai, zarnu parazītu izdzīšanai. Tautas medicīnā lieto arī ķimeņu
lakstu novārījumu – elpošanas orgānu iekaisuma gadījumā.[1] Ķimenes lakstus
izmanto arī jauktās pirtsslotās. To ēteriskās eļļas ārstē elpceļu iekaisumu un
klepu.
1.5.2.13. Lakrica
Kailā lakrica ir daudzgadīgs tauriņ ziežu dzimtas
dekoratīvs augs un garšaugs. Latvijā tās var audzēt dārzā. Lakricas sakneņiem
ir maiga smarža un savdabīga nedaudz pikanta garša. Kulinārijā kaltētu lakricas
sakņu pulveri izmanto nedaudz saldās garšas pastiprināšanai pie tādiem
konditorejas izstrādājumiem, kuri tehnoloģiski nevar uzņemt daudz cukura.
Lakricu izmanto skābējot ābolus, brūklenes, dzērvenes un lācenes. Lakricai
piemīt arī baktericīdas īpašības, tā kavē mikrobu un pelējuma sēnīšu
attīstību.[1]
Lakrica saknes
satur triterpēnu, saponīnu, glicirīnu, glicerīnskābes kalciju, un kālija sāļus,
gliceritīnskābi, flavonoīdus, cieti, pektīnvielas. Medicīnā izmanto lakricu
sakņu pulveri, novārījumu, uzlējumu, tinktūru, to ekstrakts ietilpst dažādu
komplekso preparātu sastāvā.
Tautas medicīnā
lakricu saknes izmanto elpošanas sistēmas saslimšanas gadījumos, kā atkrēpošanu
veicinošu, pretiekaisuma un antispastisko vielu. Ķīnas medicīnā lakrica tiek
izmantota aptaukošanās un hroniskā alkoholisma ārstēšanai un to preparātiem
piedēvē spēju atjaunināt visu organismu.[8]
1.5.2.14. Lavanda
1.12.att. Lavanda.
Lavanda ir daudzgadīgs panātru dzimtas augs. Kā
garšvielu izmanto lavandas ziedus. Lavandai ir spēcīgs aromāts, to lieto
galvenokārt bezalkoholisko dzērienu un etiķa aromatizēšanai. [1]
Lavandas ziedi
satur ēterisko eļļu, triterpenoīdus, flavonoīdus, kumarīnus, miecvielas, u.c.
savienojumus. Tautas medicīnā lavandas ziedus lieto jau ļoti sen. Lavandas
ziedus lieto pret galvassāpēm, neirastēniju, neirožu, sirdsklauvju, depresijas
gadījumos. Lavandu izmanto arī kā antiseptisko līdzekli ādas slimību
ārstēšanai. Lavandas ēterisko eļļu izmanto kosmētikā, parfimērijā, un
higiēnisku preparātu ražošanā. Pasaules tirgū katru gadu pārdod apmēram 400 tonnu
lavandas eļļas. Lavandas eļļu izmanto arī dažādu kukaiņu atbaidīšanai. Seni
romieši lavandu dedzināja māju tuvumā aizsardzībai pret mēri.[8]
1.5.2.15. Lupstājs
Lupstājs
ir daudzgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs. Latvijā to var sastapt lauku
sētās. Senie latvieši to stādīja pie savām mājām aizsardzībai pret ļauniem
gariem. Lupstāju smarža atbaida dundurus un citus asinssūcējus kukaiņus.[1]
Lupstāja garša un smarža
atgādina selerijas. Kulinārijā izmanto sēklas, lakstus un saknes. Lapas un
lakstus var izmantot svaigā vai kaltētā veidā zupās, mērcēs, salātos, gaļas,
zivju un pie dārzeņu otrajiem ēdieniem. Lupstāja saknes ir izmantojamas
seleriju sakņu vietā. Lupstāja sēklas izmanto maltā veidā nelielos daudzumos
pie dažādiem salātiem, rīsu ēdieniem, sieriem un konditorejas
izstrādājumiem[1].
Lupstāja sakneņi
un saknes satur līdz 2,7 % ēteriskās eļļas, furanokumarīnus, organiskās skābes,
sveķveida vielas, rūgtvielas, u.c. vielas.
Lupstājs ir arī
vērtīgs ārstniecības augs. To izmanto pārsvarā gremošanas sistēmas orgānu
funkciju veicināšanai, asinsrites un sirdsdarbības regulēšanai. Ārīgi ar
lupstāja sakņu un sakneņu uzlējumu ārstē plikpaurību, balina vasaras raibumus,
un ādas pigmentplankumus. [8]
Pirtīs lieto
lupstāju jauktās pirtsslotas kā sviedrējošu, sāpes remdinošu, dezinficējošu un
nomierinošu līdzekli.[6]
1.5.2.16. Majorāns
Dārza majorāns ir daudzgadīgs panātru dzimtas augs.
Piemērots audzēšanai podos. Kulinārijā majorāns lietojams svaigā un kaltētā
veidā. Lapas un jaunos dzinumus ievāc pirms ziedēšanas. Majorānam ir patīkama
smarža, kas nedaudz atgādina kamparu. Majorānu izmanto desu gatavošanā. To var
pievienot maltās gaļas izstrādājumiem, majorāns padara tos maigākus un
aromātiskākus. Majorāns ir pievienojams arī salātiem, dažādām zupām, pastētēm,
zivju un putnu gaļas ēdieniem.[1]
Majorāna laksti
satur ēterisko eļļu, kuras sastāvā ir majorāna kampars, terpinēns, terpineols,
kā arī rutīnu, askorbīnskābi, karotinoīdus un minerālvielas. Medicīnā izmanto
majorāna lakstu eļļu pret reimatismu un paplašinātu vēnu radītajām sāpēm un
uzlējumu, lai novērstu spazmas gremošanas traktā vai galvassāpes.[8] Majorānu
lieto arī jauktās pirtsslotās aromāta un dziednieciskā spektra paplašināšanai.
1.5.2.17. Mārsils
Mazais mārsils ir
daudzgadīgs klājenisks panātru dzimtas augs, kas Latvijā aug savvaļā smilšainās
vietās, priežu silos un sausās pļavās. Mārsila dzinumus ar lapām un ziediem vāc
auga ziedēšanas periodā. Kulinārijā var lietot kā svaigu, tā arī kaltētu
mārsilu. Nelielās devās to pievieno pie gaļas un dārzeņu zupām, rūgušpienam,
biezpienam, pie pākšaugu ēdieniem.[1]
Mārsilu laksti
satur ēterisko eļļu, kuras saturā ir fenoli timols( tā ir viela, kas ir līdzvērtīga
jaunākajām antibiotikām) [10], karvakrols unterpenoīdi, kuriem ir baktericīdas
īpašības. Laksti satur arī triterpēnskābes, flavonoīdus, miecvielas,
rūgtvielas, minerālvielas (dzelzs,
molibdēns un selēns). Mārsils ir labi pazīstams arī tautas medicīnā kā augšējo
elpceļu iekaisuma ārstēšanā, tā arī citos gadījumos. Mazā mārsila lakstus
izmanto vannām, kompresēm reimatisko sāpju mazināšanai locītavās un muskuļos,
kā arī ādas slimību gadījumos.
Parastais mārsils jeb timiāns Latvijā savvaļā neaug, to kultivē. Timiāna bioloģiski
aktīvajām vielām ir līdzīga iedarbība. Tas veicina atkrēpošanu, kuņģa sulas
sekrēciju, normalizē zarnu mikrofloru. Timiāna lakstu uzlējumu lieto klepus,
bronhīta, saaukstēšanās slimību ārstēšanai. Timiāna šķidrais ekstrakts ietilpst
pertusīna sastāvā. [8]
1.5.2.18. Melnsēklītes
1.13.att.
Nigellas zieds un sēklas.
Melnsēklītes jeb nigellas ir viengadīgi gundegu dzimtas
augi. Latvijā nigellu bieži audzē kā dekoratīvu vasaras puķi. Nigellai ir
smalkas lapiņas un balti vai gaiši zili ziedi. Nigella ir labs nektāraugs.
Sējas nigellai ir vāja, patīkama smarža, tās garša atgādina nedaudz raudeni un
piparus. Damaskas nigellas sēklām piemīt viegls zemeņu aromāts. Kulinārijā
lieto nigellas sēklas, tās pieliek, skābējot gurķus un kāpostus, pievieno
gaļas, zivju, mājputnu, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, lieto konditorejas
izstrādājumos. Nigellas sēklas var izmantot arī saldo ēdienu aromatizēšanai.[1]
No nigellas
sēklām, izmantojot
auksto spiešanas metodi, iegūst eļļu. Melno sēklu eļļa satur līdz 58 %
svarīgāko taukskābju- arī omega 3 un omega 6 taukskābes. Šīs eļļas sastāvā ir
līdz 1 % ēterisko eļļu, kas nodrošina tās pret alerģiju, pretiekaisuma un
antioksidanta spējas. Melno sēklu eļļai piemīt viegls fenheļa aromāts. Tās
lietošana novērsīs iekaisumus un pumpas. Šīs eļļas lietošana matu kopšanai veicinās to augšanu un padarīs matus
mirdzošus un gludus. Melno sēklu eļļu lieliski var izmantot visa
ķermeņa masāžai, sevišķi nogurušiem, sāpošiem muskuļiem. Nigellas pogaļām ir
interesanta, dekoratīva forma, tādēļ tos izmanto arī sauso augu kompozīcijās.[12]
1.5.2.19. Melisa
Ārstniecības melisa jeb citronmētra ir daudzgadīgs panātru dzimtas
lakstaugs. Melisa tiek kultivēta kā garšaugs, ārstniecības un bišu
piesaistīšanas augs. Melisas ieteicams vākt pirms ziedēšanas, jo pēc ziedēšanas
auga aromāts kļūst „smagāks” un nav tik patīkams. Kā garšvielu izmanto svaigas
vai kaltētas melisas lapas. Tos pieliek salātiem, dārzeņu zupām, tējai,
kompotiem, mājas kvasam.
Melisas lapas un
galotnes satur ēterisko eļļu, kas tai piešķir stipru citrona aromātu,
fenolkarbonskābi, triterpēnskābi, miecvielas, flavonoīdus, askorbīnskābi,
minerālvielas. Medicīnā melisas preparātus lieto pret neirozēm, migrēnu,
bezmiegu, aterosklerozi, kuņģa un zarnu sāpēm un gremošanas traucējumiem, kā
arī sirdsdarbības regulēšanai.[8]
Melisa izmantojama
arī pirtsslotās kopā ar citiem augiem. Lakstus var griezt gan pirms, gan pēc
ziedēšanas. Melisas ēteriskai eļļai ir spazmolītiska, pretsāpju un nomierinoša iedarbība.
[6] No kaltētiem melisas lakstiem var pagatavot smaržu spilventiņus un izvietot
tos guļamistabā. Melisas smarža dzīvojamā telpā rada patīkamu aromātu, atbaida
kodes un citus kukaiņus. To var audzēt podos ar citiem garšaugiem vai ielikt
vāzēs kopā ar svaigiem ziediem, kā arī kaltētus dažādu sauso ziedu
kompozīcijās. [5]
1.5.2.20.Piparmētra
Piparmētra ir daudzgadīgs panātru dzimtas
lakstaugs. Piparmētra ir ūdensmētras un
krūzmētras hibrīds. Piparmētra aug tikai kultūrā dārzos un tīrumos kā
ārstniecības augs un garšaugs. Kulinārijā lieto piparmētras svaigas vai
kaltētas lapas un jaunās galotnes salātos mērcēs, zupās, pie dārzeņu un gaļas
ēdieniem, pie saldajiem ēdieniem, konditorejas izstrādājumos. Piparmētru liek
pie kompotiem, ķīseļiem, morsiem, tējām, to izmanto pie alkoholiskiem dzērieniem.[1]
Piparmētras lapas
satur ēteriskās eļļas, flavonoīdus, karotinoīdus, betaīnu, oleanolskābi,
ursolskābi, mikroelementus – varu, mangānu, stronciju u.c. Piparmētrai
raksturīgo atsvaidzinošu smaržu un garšu piešķir mentols. Piparmētrai ir daudzveidīga
iedarbība uz cilvēka organismu – nomierinoša, antiseptiska, pretsāpju,
spazmolītiska. Piparmētra uzlabo asinsriti kapilāros un paplašina sirds
asinsvadus No piparmētras lapām rūpnieciski iegūst ēterisko eļļu, no kuras
izdala mentolu. Gan ēterisko eļļu, gan mentolu lieto vairāku zāļu ražošanai.
[8]
Piparmētru var
siet jauktās pirtsslotās. Tā aromatizē pirts gaisu un iedarbojas nomierinoši.
Piparmētras laksti veicina kapilāro asinsriti un mazina galvassāpes.[19]
1.5.2.21. Kaķumētra
Kaķumētra ir daudzgadīgs
panātru dzimtas lakstaugs. Latvijā kaķumētru audzē dārzos kā garšaugu,
ārstniecības augu un nektāraugu. Kulinārijā kaķumētru lieto līdzīgi melisai.
Kaķumētras lakstus var izmantot kā aromatizētājus tējās.[1]
Kaķumētras lakstos
ir līdz 3 % ēterisko eļļu, kas satur citrālu – vielu, kas piešķir kaķumētrai
citrona aromātu. Vēl kaķumētras laksti satur iridoīdus, saponīnus, kumarīnus,
rūgtvielas un miecvielas. Kaķumētrai ir antibakteriālā iedarbība, tautas
medicīnā to lieto elpceļu iekaisuma un bronhīta ārstēšanai, gremošanas
veicināšanai, pret vēdera uzpūšanos utt.[8] Kaķumētra, līdzīgi piparmētrai un
melisai, ir izmantojama pirtsslotās. Kopā ar citiem augiem tas atsvaidzina un
aromatizē pirts gaisu un iedarbojas nomierinoši.[19]
1.5.2.22. Mirtes
Parasta mirte ir mūžzaļais miršu dzimtas subtropu
krūms. Latvijā mirte tiek audzēta kā istabas augs, kā garšvielu to jau kopš
seniem laikiem lieto Grieķijā un Itālijā. Mirtes lapām ir rūgtena garša un
viegla, eikaliptam līdzīga smarža. Kulinārijā mirtes lapas pievieno gaļas un
zivju zupām, gaļas ēdieniem, arī jūras zivīm. Negatavus mirtes auglīšus var
izmantot piparu vietā.[1]
Auga darbība ir
antibakteriāla, pretiekaisuma, savelkoša, tonizējoši stimulējoša. Tautas
medicīnā parasti mirti izmanto elpceļu iekaisumu ārstēšanai, strutojošiem ausu
iekaisumiem. Mirtes novārījumu iesaka lietot kuņģa, aknu un divpadsmitpirkstu
zarnas iekaisuma gadījumos. Mirtes kompreses liek klāt arī kaulu lūzumu
gadījumos, jo tās veicinot dzīšanu. Mirtes ēteriskās eļļas izmanto parfimērijā
un kosmētikā, pielieto homeopātijā. [8]
Tiek uzskatīts, ka
audzējot mirti telpā, tā palīdz attīrīt gaisu, pasargā no iespējas saslimt ar
dažādām vīrusu infekcijas slimībām.[1] Mirtes ziedus un lakstus izmanto
smaržīgo augu kompozīcijās telpu gaisa atsvaidzināšanai.[2]
1.5.2.23. Monarda
1.14.att. Monarda.
Monarda ir
daudzgadīgs panātru dzimtas augs, kā dekoratīvs augs Latvijā jau sen pazīstama
un aug daudzos dārzos. Kā garšaugu to pazīst tikai nedaudzi. Ir zināmas
vairākas monardas sugas, kuras izmantojamas kā garšaugi, salātaugi un
medusaugi, bet tās ir mazāk pazīstamas. Monardas lapām ir viegla, skābena garša
un citronu smarža. Monardas lapas pievieno augļu salātiem, ziedus var izmantot
ēdienu rotāšanai. Medicīnā monardas uzlējumu lieto pret klepu un nelabumu.
Monardas sava dekoratīvuma dēļ ir ļoti piemērotas audzēt dārzos garšaugu dobēs
un kaltētu ziedu kompozīcijās un vainagos kopā ar citiem krāšņiem garšaugiem un
ārstniecības augiem.[5]
1.5.2.24. Pētersīlis
Pētersīlis ir
čemurziežu dzimtas divgadīgs lakstaugs. To plaši kultivē kā garšaugu. Ir
izveidotas vairākas pētersīļu šķirnes, tie dalās divās grupās – sakņu pētersīļi
un lapu pētersīļi. Savukārt lapu pētersīļi dalās šķirnēs ar kruzuļotām un ar
gludām lapām. Lapu pētersīļiem ar gludām lapām ir nedaudz asāka, stiprāka garša
un tie ir izturīgāki karsējot. Pētersīļiem var izmantot visas auga daļas –
saknes, lapas, lakstus un sēklas gan svaigā, gan kaltētā veidā. Kaltēti
pētersīļi ilgi saglabā savu aromātu, tie ir daudzu garšvielu maisījumu sastāvā.
Kulinārijā svaigus vai kaltētus pētersīļus liek pie daudziem ēdieniem.
Pētersīļu lapas tiek izmantotas ēdienu dekorēšanai. [1]
Visās pētersīļa
daļās ir flavonīdi, furanokumarīni, mikroelementi un ēteriskās elļas. Lapās un
saknēs vēl papildus ir arī karotinoīdi, askorbīnskābe, B grupas vitamīni un PP
vitamīns, bet augļos arī eļļa. Medicīnā izmanto pētersīļus to urīndzenošas,
spazmolītiskās un pretsāpju iedarbības dēļ. Pētersīļa drogu izmanto uzlējumu
gatavošanai nieru vai urīnpūšļa akmeņu gadījumā.[8]
Pētersīļu lakstus
var siet jauktās pirtsslotās, tiem ir pretsāpju iedarbība. Tautas medicīnā
pētersīļus izmanto pret matu izkrišanu un utīm. Kosmetoloģijā tie ir daudzu
krēmu sastāvā.[6]
1.5.2.25. Pupumētras
Pupumētra ir viengadīgs panātru dzimtas
lakstaugs. To diezgan plaši kultivē kā garšaugu, nektāraugu un ārstniecības
augu. Kā garšviela ir izmantojama visa pupumētras virszemes daļa. Pupumētrai ir
asa, dedzinoša garša, un pipariem līdzīgs aromāts, kas atgādina majorānu.
Kaltējot auga aromāts pastiprinās, tāpēc kulinārijā pārsvarā izmanto kaltētā
veidā. Kaltēto pupumētru pievieno dažādām zupām, īpaši vistas zupām. Tā labi
der maigai gaļai. Pupumētru pieliek pie mērcēm, ko pasniedz pie putnu gaļas
ēdieniem. Pupumētra piestāv pie pākšaugu ēdieniem un visu veidu vārītiem un
sautētiem kāpostiem. [1]
Pupumētras lakstos ir līdz 2 % ēteriskas
eļļas. Tās satur arī miecvielas, gļotvielas, miecvielas, sveķveida vielas,
askorbīnskābi, karotīnu, rutīnu un minerālvielas. Pupumētrai ir ēstgribu
rosinoša, gremošanu veicinoša, spazmolītiska un diurētiska iedarbība. Tautas
medicīnā pupumētru izmanto pret galvassāpēm, paaugstināto arteriālo
asinsspiedienu un sirdsklauvēm. Svaiga pupumētras sula mazina pietūkumu un
bites dzēliena sāpes.[8]
1.5.2.26.Raudene
Raudeni kultivē kā
ārstniecības augu un kā dekoratīvo akmens dārzu augu. Kā garšvielu izmanto auga
dzinumu galotnes ar ziediem un lapām. Raudenei raksturīga patīkama smarža un
pikanta, nedaudz rūgtena garša. Kulinārijā šo garšvielu sauc par oregano, pievieno pie dažādiem dārzeņu
ēdieniem, desām un pastētēm, pie ceptas un sautētas gaļas. Tā ir neaizstājama
garšviela pie picām.
Raudenes laksti
satur ēterisko eļļu, flavonoīdus, miecvielas, rūgtvielas, askorbīnskābi,
minerālvielas (molibdēns, dzelzs, selēns). Raudenei ir nomierinoša, pretsāpju
un gremošanu veicinoša iedarbība. Raudene palīdz gastrīta, kuņģa spazmu, aknu
iekaisuma, pneimonijas gadījumos. Tautas medicīnā raudenes lieto pārmērīga
stresa, bezmiega, galvas un reimatisku sāpju ārstēšanai. Raudenes sulu lieto
arī pret ausu un zobu sāpēm. Raudenes sulu izmanto ziedēs ādas slimību un
neiralģijas gadījumā. Raudene tiek izmantota arī pirtsslotās kopā ar citiem
augiem. Ēteriskā eļļa aromatizē pirts gaisu, dezinficē elpceļus, rada
nomierinošu efektu.[8]
1.5.2.27. Salvija
Salvija ir daudzgadīgs panātru dzimtas
ārstniecības augs un garšaugs. Kulinārijā lieto kaltētas, pulverī saberztas
jaunās lapas. Daļēji salvijas lapu pulveri var izmantot rozmarīna vietā,
pievienot zupām, gaļas, aknu, zivju un putnu gaļas ēdieniem. Salviju izmanto
pie pīrādziņu pildījumiem, kopā ar sīpoliem un tomātiem salviju var izmantot
pie šašlikiem.[1]
Savijas lapas
satur ēterisko eļļu, rūgtvielas, karnazolskābi, saponīnu, flavonoīdus,
triterpēnskābi un miecvielas. Salvijai ir pretiekaisuma, spazmolītiska un
savelkoša iedarbība. Salvijas lapu uzlējumu lieto skalojumiem angīnas, mutes
dobuma iekaisumu, apdegumu un apsaldējumu ārstēšanai.[8] Salvija ir daudzu
medicīnisko preparātu un aromātisko eļļu sastāvā.[11]
1.5.2.28.Selerija
Smaržīgā selerija
ir divgadīgs čemurziežu dzimts augs. Pēc garšas selerija ir līdzīga
pētersīļiem. Ir dažādas seleriju formas – lapu selerija, sakņu selerija un kātu
selerija. Visām seleriju šķirnēm uzturā var lietot visas auga daļas. Kulinārijā
izmanto svaigas un kaltētas selerijas. Svaigas seleriju lapas liek salātos un
izmanto ēdienu rotāšanai. No svaigi sarīvētām selerija saknēm gatavo salātus
kopā ar burkāniem, āboliem u.c. sastāvdaļām. No selerijām var arī spiest sulu
un lietot, sajaucot ar citām dārzeņu vai augļu sulām.[1]
Medicīnā izmanto
selerijas saknes un augļus, tautas medicīnā arī lapas. Selerijas satur ēterisko
eļļu, flavonoīdus, furanokumarīnus, holīnus, askorbīnskābi, saknēs ir arī
cukuri, gļotvielas, asparagīns, karotinoīdi, B1, B2, PP vitamīns, bet augļos ir
eļļa, kuras sastāvā ir linolskābe un oleīnskābe. Selerijai piemīt urīndzenoša,
pretsāpju, vielmaiņu regulējoša iedarbība. Selerijas sulu, sakņu un augļu
uzlējumu lieto kā diurētisku līdzekli podagras, reimatisma, nierakmeņu
ārstēšanai, gremošanas uzlabošanai, pret aptaukošanos, fizisko un garīgo spēku
atjaunošanai.[8]
Selerijas izmanto
arī jauktās pirtsslotās, tās ēteriskās eļļas aromatizē pirts gaisu.[6]
1.5.2.29. Vībotnes
Vērmeles Latvijā sastopamas savvaļā. Vērmelēm ir rūgtena smarža un ļoti rūgta
garša.
Kulinārijā
vērmeles izmanto maz – ļoti nelielās devās cūkgaļas cepeša aromatizēšanai un
dažu alkoholisko dzērienu ražošanā.[1] Pārsvarā vērmeles lieto kā ārstniecības
augu ēstgribas un gremošanas veicināšanai. Vērmelēm ir baktericīda,
spazmolītiska, pretiekaisuma, pretalerģiska, nomierinoša iedarbība. Vērmeles
lakstos un lapās ir līdz 2 % ēteriskās eļļas, tajās ir rūgtvielas, rūgts
glikozīds un polisaharīdi. No vērmeles lapām un lakstiem gatavo uzlējumu,
tinktūru un ziedi.[8] Vērmeles sien jauktās pirtsslotās, tā ēteriskās eļļas
aromatizē un dezinficē pirts gaisu, rada nomierinošu efektu.[6]
Ilgstoši vērmeles
lietot nav ieteicams, tās var radīt saindēšanos, krampjus un halucinācijas.[8]
Vībotne aug daudzviet kā nezāle, tomēr tas ir kā garšaugs, tā arī ārstniecības augs.
Vībotnei ir patīkami rūgtena smarža un pikanta, rūgtena garša. Kulinārijā lieto
jaunās lapas no dzinuma galotnēm un ziedpumpurus. Kaltētas vībotnes pulveri
nelielās devās pievieno gaļas ēdieniem, gaļas marinādēm. [1]
Vībotnes laksti un
lapas satur ēterisko eļļu, flavonoīdus, miecvielas, alkaloīdus, askorbīnskābi,
saknēs ir arī gļotvielas, inulīns un cukuri. Vībotnēm ir antiseptiska,
pretiekaisuma, temperatūru pazeminoša un nomierinoša iedarbība. Vībotnes lieto
arī kā ēstgribas rosinātāju, pie reimatisma, locītavu sāpēm un zarnu parazītu
izdzīšanai.[8] Pirtsslotas, kurās ir vībotnes, mazina reimatiskās sāpes,
galvassāpes un aromatizē pirts gaisu.[6]
2. MATERIĀLS UN METODIKA
Materiāli:
Pētījuma veikšanai izmantota :
§ teorētiskā literatūra, sevišķi Brutāne D., Miške
I.(2003), Brila D.(2007) un Rubine H, Eniņa V.(2004) zinātniskās monogrāfijas,
§ informatīvās publikācijas,
§ periodiskie izdevumi,
§ interneta saites par garšvielu un garšaugu
īpašībām, to pielietošanas veidiem un viesnīcu pakalpojumiem.
Metodika:
Pētījuma veikšanai izmantotas:
§ Monogrāfiskā metode – monogrāfiskās metodes būtība
ir informācijas vākšana un apkopošana par vienu problēmu vai jautājumu.
Monogrāfiskā metode ļauj veikt kādas parādības vai objekta detalizētu izpēti,
balstoties uz plašu literatūras apskatu.
§ Aptaujas metode (anketēšana)- socioloģiskā pētījumu metode. Anketa
ir pats populārākais līdzeklis primāro datu iegūšanai.
§ Zinātniskās indukcijas metode pielietota, lai no
atsevišķiem faktiem veidotu vispārīgus atzinumus vai sakarības.
§ Deduktīvā jeb zinātniskās dedukcijas metode
izmantota, lai izdarītu secinājumus, sistematizētu un teorētiski pamatotu gan
citu autoru, gan savus personiskos pētījumus un pieredzi.
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādi
SPA viesnīcās pieejamie pakalpojumi ir pieprasītākie un kā SPA apmeklētāji tos
novērtē.
Lai uzzinātu SPA viesnīcu apmeklētāju
viedokli un iegūtu pilnīgāku priekšstatu par viesnīcu pakalpojumiem, tika
veikta aptauja. Aptaujas anketa (izstrādāja autore, skat. pielikumā) tika izplatītas
15 SPA viesnīcās Latvijā. Aptaujas anketas sastādītas ar 9 jautājumiem. Aptauja
tika veikta 2009. gada jūlijā un augustā. Iegūtie dati tika apkopoti un analizēti,
veidojot diagrammas izmantojot Microsoft Office Excel datorprogrammu.
3. PĒTNIECISKĀ DAĻA
Aptauja veikta ar nolūku, noskaidrot SPA viesnīcu
apmeklētības un izmantoto pakalpojumu biežumu, kā arī, lai noskaidrotu, kādus
pakalpojumus un procedūras apmeklētāji ir iecienījuši.
Aptauja veikta 15 Latvijas SPA viesnīcās. Aptaujāti
50 respondenti katrā viesnīcā, kopā 750 respondentu.
1.Cik bieži Jūs izmantojat atpūtu SPA viesnīcās?
3.1.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas pirmo jautājumu.
Viesnīcu
apmeklētība rāda, ka SPA centrus bieži apmeklē 79 % (pēc attēla tā viss
neizskatās, vai neesi kļūdījusies?) aptaujāto. (skat.3.1.att) Tātad tie ir
patstāvīgie SPA viesnīcu klienti. Tas pierāda, ka SPA ir ļoti populārs atpūtas
un veselības uzlabošanas veids.
2. Vai jūs apmierina pakalpojumu un piedāvājumu klāsts?
3.2.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 2.jautājumu.
3. Vai jūs apmierina pakalpojumu un
piedāvājumu kvalitāte?
3.3.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 3. jautājumu.
Attēlos 3.2 un 3.3.
redzams, ka lielākā daļa aptaujāto ir apmierināti ar SPA viesnīcās piedāvāto
pakalpojumu klāstu (91 %) un arī ar kvalitāti (90 %). Tas pierāda, ka SPA
pakalpojumi ir labā līmenī, ar augstu kvalitāti. Tomēr iespējams vēl augt un
pilnveidoties.
4. Kādus SPA pakalpojumus parasti izmantojat?
3.4.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 4.jautājumu.
Biežāk izvēlēto
SPA pakalpojumu vidū vispopulārākais ir baseins ar zemūdens masāžu. Šo
pakalpojumu veidu izvēlējušies 30 % aptaujāto respondentu. Šis ir izdevīgākais
pakalpojums, jo apvieno sevī gan ūdens procedūru, gan masāžu un sportisko
aktivitāti. Baseinā var atrasties kopā ar dažāda vecuma bērniem, tamdēļ tas ir
arī ļoti ērts ģimenes atpūtas veids. Popularitātes ziņā gandrīz vienādas ir
tvaika (26 %) un aromātiskā pirts (25 %), kas arī apvieno ūdens procedūru ar
ārstniecisko efektu, jo gan aromātiskajā, gan tvaika pirtī izmantojamas
ēteriskās eļļas un pirtsslotas no ārstniecības augiem.(skat. 3.4.att.)
5. Daudzos kosmētikas līdzekļos ir
izmantotas garšvielu un garšaugu ekstrakti vai ēteriskās eļļas. Vai esat dzirdējuši
par to ārstnieciskajām īpašībām ?
3.5.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 5. jautājumu.
Lielākā daļa
aptaujāto (58 %) ir dzirdējuši un zina par garšvielu un garšaugu ārstnieciskajām
īpašībām.(skat. 3.5.att.) Tas liecina, ka SPA procedūrās izmantojamās dabiskās
kosmētikas izvēle nav nejauša.
- Kādu kosmētiku
Jūs izvēlētos SPA procedūrām?
3.6.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 6. jautājumu.
Kā redzams 3.6.
attēlā, 90 % aptaujāto SPA procedūrām izvēlētos kosmētiskos līdzekļus no dabas
produktiem. Tas liecina par to, ka apmeklētāji ir informēti par tādas
kosmētikas pieejamību un labprāt to lietotu.
- Kādu pirti Jūs
parasti izvēlaties?
3.7. att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 7. jautājumu.
Biežāk tiek
izvēlētas aromātiskās (27 %) un tvaika pirtis (25 %) (skat.3.7.att.) Aromātiskajās
pirtīs izmanto aromterapiju – aromātiskās eļļas. Tvaika pirtīs ieteicams iet
pēc ķermeņa ieziešanas ar ķermeņa skrubi, medu, utt.
8. Kādu
pirtsslotiņu izmantojat pirtī?
3.8.att. Aptaujas
rezultāti uz anketas 8.jautājumu.
Kā redzams attēlā
3.8. lielākā daļa (46 %) aptaujāto pirtīs izmanto tradicionālo pirtsslotiņu no
bērza vai ozola zariem. Tikai 22 % aptaujāto izmanto pirtsslotiņu no
ārstnieciskiem augiem.
9. Kādas pirts
procedūras Jūs veicat?
3.9.att. Aptaujas rezultāti uz
aptaujas 9. jautājumu.
3.9.attēlā
redzams, ka visbiežāk pirtīs izmanto aromātiskās eļļas (32 %). Mazāk populāri
ir medus masāža (20 %) un pirts gariņi (19 %). Pirts gariņi ir pirtī
izmantojamie ārstniecisko augu uzlējumi, ko izmanto parastā karstā ūdens vietā,
lai uzmestu uz pirts akmeņiem.
4. SECINĀJUMI UN
PRIEKŠLIKUMI
Secinājumi:
1) No teorētiskās literatūras iegūtajiem faktiem un
informācijas var secināt:
2) Garšvielas un garšaugi savu dziedniecisko īpašību
dēļ lietojami arī kā ārstniecības augi. Tos izmanto medicīnā daudzu preparātu
ražošanā.
3) Ļoti plaši garšvielas un garšaugus izmanto
fitoterapijā, aromterapijā un to popularitāte arvien pieaug.
4) Aizvien vairāk cilvēku vēlas rūpēties par savu
veselību un izmanto SPA viesnīcu, centru un kūrortu pakalpojumus. Aptaujas
rezultāti liecina par to, ka lielākā daļa aptaujāto ir gatavi un vēlas procedūrās
izmantot preparātus un kosmētiskos līdzekļus no dabiskām izejvielām.
5) SPA viesnīcās biežāk apmeklē tvaika un aromātiskās
pirtis, ko veiksmīgi apvieno ar aromātisko eļļu izmantošanu.
6) Senās mazgāšanās un ķermeņa kopšanas tradīcijas ir
saistītas ar pirti. Pirts rituālos ir ļoti plaša iespēja izmantot ārstnieciskos
augus, tajā skaitā garšaugus.
7) Garšvielu un garšaugu daudzpusīgas izmantošanās
iespējas ļauj labāk rūpēties par veselības tūristu labsajūtu viņu izvēlētās
viesnīcās pēc ārstniecības iestāžu apmeklējuma.
Priekšlikumi:
Jo cilvēki vairāk
ceļo, jo vairāk apzinās to vietu kultūru un vidi, ko viņi apmeklē un, kas
atspoguļo viņu dzīves stilu un pieredzi. Latvijas viesnīcām pievilcīgāks būtu
latviskais tēls, izrādot vietējās kultūras un dabas bagātības.
Lai konkurētspēja
palielinātos, izveidot tādus viesnīcas pakalpojumus, kas atšķirtos no
tradicionālām, vispārlietojamām. Piemēram:
§ dziedniecisko tēju iekļaušana ēdienkartē,
§ dziednieciskās vannas ar garšaugu drogām,
§ miega spilventiņi no garšvielām un –augiem
guļamistabās,
§ izmantot smaržīgās sveces no garšvielām un augiem
viesnīcu interjerā,
§ izmantot garšvielas un – augus dažādās floristikas
izstrādājumos,
§ izveidot garšaugu dārzus, audzēt tos podos un
toveros telpās, uz verandām, terasēm,
§ dažādot pirts pakalpojumus, piedāvājot dažādas
pirtsslotiņas, pirtnieku pakalpojumus,
§ izmantot aromātiskās eļļas telpās gaisa
atsvaidzināšanai utt.
Vislabākā reklāma
jebkurai viesnīcai ir apmierināts klients. Tūrists atgriezīsies tur, kur ir
izjutis mājīgumu un rūpes par sevi. Attīstoties veselības tūrismam, ir vērts
papūlēties, lai viesis varētu par savu veselību parūpēties arī pēc
ārstnieciskām procedūrām īpaši par to nedomājot.
Sadarbojoties ar Latvijas
uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām, kuri ražo produkciju no dabīgām izejvielām,
iespējams ne tikai atšķirties daudzu citu vidū, bet arī sasildīt Latvijas
ekonomiku.
4.1. Kāju vannas.
IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS
- Brila D. Garšvielas un garšaugi. – R.: A/S
Lauku Avīze, 2007. - 64. lpp.
- Brutāne D. Miške I. u.c. Garšvielas un
garšaugi. – R.: Nordik, 2003. - 192. lpp.
- Ernštreits V. tulkojums Pirts. Veselība
Ikdienā. – R.: Maalehe Raamat, 2000., SIA Madris, 2002. - 87 lpp.
- Kārkliņš Z., Balode G. Dziedinoša pirts. –
R.: SIA Apgāds Zvaigzne ABC, Rīga - 167 lpp.
- Makhojs P., Vestlande P. Ārstniecības augi. –
R.: Apgāds Jumava, 2008. - 223 lpp.
- Riekstiņš I. Pirts.-R.: autorizdevums, 2004.
- 70 lpp.
- Rubine H. Ārstniecības augu avīze. III - R.:
A/S Lauku Avīze, 2002. - 62 lpp.
- Rubine H, Eniņa V. Ārstniecības augi. – R.: SIA
Apgāds Zvaigzne ABC, 2004.-344 lpp.
- Tereško A. Dieva dārza ārstniecības augi –
R.: Talsu tipogrāfija, 2002.-127 lpp.
- Vasjagina S. Aromātu brīnumains spēks. II
grāmata Ārstniecība ar ēteriskajām eļļām. – R.: Apgāds Vieda, Rīga – 192
lpp.
- www.aromterapija.lv
- www.bbfaktory.lv
- www.bioteka.lv
- www.csb.gov
- www.fitoterapija.lv
- www.irlaiks.lv
- www.medus.lv
- www.neslimo.lv
- www.pirtslietas.lv
- www.vinnijs.lv
- www.wikipedija.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru