Brūnais Lācis (2000)



Autors: Valts Audris





(Ursus Arctos)
Pazīmes.

Visvairāk izplatītākā suga, ķermeņa svars 80-120  kg. Ķermeņa garums 2,5 m. Apmatojums parasti tumši brūns. Visi lāči ir līdzīgi viņiem ir smagsnējs spēcīgi veidots ķermenis un stipras kājas, katrai kājai pieci nagi. Briesmu gadījumos lāči ceļās kājās stāvus.





Barība.

Vairums lāču ir visēdāji, viņi pārtiek gan no gaļas, augiem, medus, no kukaiņiem pat dažreiz ēd maitu.Vēl lāčiem patīk "zvejot" lašviedīgās zivis to dara, tad kad upēs sākās lašu nārsts. Lāči pulcējās upju krastos, lāči iebrien sēkļos un tur ar zobiem un nagiem ķer zivis .

Lāču apskāvieni.

Lāči ir agresīvi dzīvnieki. Riesta laikā tēviņi cīnās ar mātītēm. Lāču cīņas ir diezgan nežēlīgas, dažreiz tās beidzās ar pretinieka nāvi. Kad lāči ir vēl jauni, tad viņi ar rotaļu palīdzību mācās cīnīties.

Ģimenes dzīve.

Lāči un lācenes sastopas tikai riesta laikā, lācenēm peidzimst viens līdz četri mazuļi. Lācēni piedzimstot ir ļoti sīki, bezpalīdzīgi un vairums kaili. Lācēni vienu gadu paliek pie mātes, tēviņi audzināšanā nepiedalās. Grūstniecības ilgums 25-36 nedēļas.
                    
Ziemas guļa.

Lāči, kuri dzīvo aukstajos apgabalos ziemas mēnešus pavada guļot. Tas viņiem palīdz saglabāt enerģiju, kad ir mazs barības.





Izplatība.

Eirāzija un Ziemeļamerika.

Dzīves vietas.

Tundra, alpu pļavas, meži.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru